Menu

NVIDIA chce konkurovať herným konzolám

Kalifornský výrobca prichádza s novým konceptom počítača, ktorý má zvíťaziť nad novou generáciou herných konzol. Problémom je, že najlepšej verzii stojí až niekoľkonásobne viac.

Má kompaktné rozmery, výkon dostačujúci na všetky hry, jednoduché bezkáblové ovládanie a dokonca vás ani nebude otravovať nastavovaním systému. Predstava počítača ako zložitého zariadenia má byť podľa Nvidie minulosťou a so svojim novým konceptom chce reagovať na meniaci sa trh počítačov. Ten už niekoľko kvartálov stagnuje a zvýšenie predajov sa už nedočkáme asi nikdy.

 

 

Herné konzoly sú nuda

Rozmerovo malé počítače do obývačiek nie sú žiadnou novinkou, no ich výraznejšiemu rozšíreniu zabraňoval priemerný výkon a zložitosť obsluhy. Kým prehrávanie filmov bolo prispôsobené ovládaniu na veľkej obrazovke z pohodlia kresla, tak zvyšok sa bez klávesnice a myši nezaobišiel. Výkonnejšie zostavy vyžadovali veľke skrinky, ktoré neboli lacné a častokrát bol problém ich rozumne umiestniť v blízkosti televízora.

Microsoft problém s ovládaním vyriešil v novej verzii svojho systému Windows, Intel a Nvidia dodali výkonný hardvér a Valve vytvoril Steam Big Picture pre správu hier na veľkej obrazovke televízora. Navyše sa už nikto nemusí trápiť so zložitým nastavením hry, softvér od Nvidie nájde na disku všetky nainštalované hry a upraví ich nastavenia s ohľadom na možnosti počítača. Dostali sme sa teda do situácie, na ktorú čakáme dlhé roky. Výkonný obývačkový počítač tak už nie je veľkou ohavou.

Herný počítač z dielne Nvidie je v oblasti zábavy podobný s chystaným Xbox One. Okrem hier a bežných multimédií si na ňom prehráte akékoľvek video vo vysokom rozlíšení, keďže grafický čip je pripravený aj pre nastupujúce 4K rozlíšenie. Okrem zábavy ale zvládne aj akúkoľvek prácu – jeho výkon je dostačujúci aj na niekoľko rokov dopredu.

 02

 

Bleskové reakcie

Pripravte sa na to, že tento počítač klame vzhľadom, keďže je približne len raz tak veľký, ako pôvodný Xbox 360. Kým pred troma rokmi by ste do tak malej skrinky mali problém vtesnať niečo iné ako len priemerný počítač, tak dnes môžete bez problémov použiť tie najvýkonnejšie komponenty. Ďakovať za to môžete zmenšenému výrobnému procesu a výrazne nižšej energetickej náročnosti. Výkonné komponenty už nie je problém uchladiť vzduchom, takže nie je potrebné vodné chladenie, či masívne ventilátory.

Navyše po stlačení vypínača nemusíte čakať pol minúty kým sa systém naštartuje, nemusíte čakať ani len desať sekúnd. Kým sa od televízora presuniete s gamepadom ku kreslu, je počítač už pripravený na používanie. Nové grafické rozhranie systému Windows 8 a Steam Big Picture nepotrebuje klávesnicu a ani myš, strašiakom nie je ani inštalácie hier, či aktualizácia ovládačov. Prvý problém rieši elektronická distribúcia, ktorá sa postará aj o automatickú aktualizáciu nainštalovaných hier. Nemusíte mať na pamäti ani otravnú aktualizáciu ovládačov, či hľadanie správnych grafických nastavení pre konkrétnu hru.

Softvér sa volá GeForce Experience a pozná už skoro stovku aktuálnych hier. S ohľadom na výkon počítača upraví ich nastavenie tak, aby bola grafika čo najkrajšia, no zároveň aby bola rýchlosť vykreslovania dostatočne rýchla. Pri nami testovanom počítači sme sa až na extrémne vyhladzovanie hrán pri hre Metro: Last Light obmedzovať nemuseli. Význam GeForce Experience zbadáte, ak siahnete po slabšej hardvérovej výbave. V tomto prípade totiž bude potrebné pri nových hrách upraviť nastavenie kvality a detailov.

experience

 

Zahráte sa skutočne všetko

Pri testovaní sme márne hľadali hru, na ktorú by počítač nestačil. V aktuálne najrozšírenejšom Full HD rozlíšení je výkonnostná rezerva veľká, problémom nie je ani extrémne širokouhlý monitor Philips s pomerom strán 21:9 a rozlíšením 2560x1080 bodov. Začínajú sa už síce predávať televízory so 4K rozlíšením, no ich vysoká cena  bude ešte chvíľu brániť masívnemu rozšíreniu.

Trend vývoja hardvérových nárokov pri nových hrách nie je vysoký a s výkonným procesorom novej generácie si vystačíte na minimálne šesť rokov. Pri grafickej karte to je trochu horšie, no už dávno neplatí pravidlo, že po dvoch rokoch je počítač morálne zastaralý. Päť ročný Core i7 procesor nám v hernom počítači stále funguje dobre a tri roky stará grafika je pre Full HD rozlíšenie plne dostačujúca.

Výmena hardvéru by preto nemala byť potrebná v najbližších rokoch. Navyše nové herné konzoly sú v základe klasické počítače, čo by mohlo ušetriť vývojárom prácu s optimalizáciou pre klasické Windows počítače. Preto ak máte dostatok financií, nebojte sa siahnuť po najvyššej, alebo aspoň strednej konfigurácii.

01

 

V troch verziách

Agem ponúka pre náročného hráča sériu počítačov Experience v troch konfiguráciách, lišiacich sa hardvérovou výbavou a cenou. Dostupná je aj štvrtá verzia za necelých 600 eur, no v jej prípade je konfigurácia zložená z dvojjadrového procesora, štyroch gigabajtov operačnej pamäte a grafickej karty nižšej strednej triedy vhodná len pre menej náročných hráčov. Hry by ste sa síce zahrali, no časom by ste museli znižovať detaily a možno aj rozlíšenie.

Pre hráča je zaujímavá až verzia s číselným označením 557. Má výkonný štvorjadrový procesor, osem gigabajtov operačnej pamäte a jednu z najlepších grafických kariet strednej triedy – GeForce GTX 760. Ukladať dáta si môžete na terabajtový pevný disk, rýchle SSD nájdete až pri vyšších konfiguráciách. Operačná pamäť s kapacitou 8 gigabajtov je dostačujúca pre všetky aktuálne hry, problémom nebude ani pracovné a multimediálne využitie.

Ak by sme mali odporučiť cenovo najvýhodnejšiu verziu, tak to bude Experience 777. S výkonným Core i7 procesorom a grafikou vyššej strednej triedy má dostatok výkonu aj pre budúce hry. Klasický pevný disk je tu nahradený výkonným SSD, pri ktorom si ale možno dokúpite klasický disk. Úložný priestor s 240 gigabajtovou kapacitou zaplníte multimédiami a hrami veľmi rýchlo, miesto na fotografie a videá tu preto nebude.

Za skoro 1700 eur je v ponuke najvýkonnejšia konfigurácia, ktorá bude na najnovšie hry stačiť niekoľko najbližších rokov. Má dvojnásobnú kapacitu operačnej pamäte, ešte lepší štvorjadrový procesor vhodný aj na pretaktovanie, najvýkonnejšiu čisto hernú grafiku GeForce GTX 780 a kombináciu rýchleho SSD a klasického pevného disku s kapacitou jeden terabajt.

cpuz gpuz

 

Dostupné konfigurácie:

konfiguracie

 

Cena je vysoká

V najsilnejšej konfigurácii si tento počítač môže dovoliť len malé percento hráčov. Necelých 1700 eur je vysoká suma, no môžu za ňu hlavne použité komponenty, keďže len samotný procesor a grafická karta stoja spolu približne 900 eur. Výrobca k počítačom dáva zadarmo plnú verziu hry Metro Last Light a herný kredit pre trojicu F2P hier Hawken, PlanetSide2 a World of Tanks.

Za pozornosť stojí konfigurácia v cene 815 eur. Slušný štvorjadrový procesor, aktuálne najlepšia grafika strednej triedy od Nvidie, dostatok operačnej pamäte a rovnako malú skrinka, vhodnú do akejkoľvek obývačky.  Stále je to síce raz tak drahé ako nastupujúce herné konzoly, no možnosti využitia sú výrazne väčšie a problémom nie je ani spätná kompatibilita.

Smer vývoja herných počítačov sa musí upraviť a toto môže byť cesta na zlepšenie trhového podielu. Veľké vysvietené a hlučné krabice sú minulosťou, výrobcov hardvéru zachránia štýlové malé počítače s vysokým výkonom.  Otázne je, koľko budú za ne hráči ochotní zaplatiť.

hodnotenie

tip-silver 

 

Výsledky testov

NVIDIA vysledky testov 2

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013