Menu

Predstavujeme NZXT Phantom 820

Do redakcie sa nám dostala jedna z najlepších počítačovych skriniek na trhu. V prvom článku prinášame jej detailné predstavenie a bohatú fotogalériu.

Ak sa nejaký ten rok zaujímate o počítačové komponenty, určite ste nemohli prehliadnuť známeho výrobcu NZXT. Vo svojej ponuke má veľké množstvo výrobkov od menších doplnkov cez počítačové zdroje až po skrinky. A práve tie sú hlavnou súčasťou obchodného modelu.

NZXT ich ponúka veľké množstvo, od tých jednoduchých pre viac-menej bežné počítače, cez špecializované tiché riešenia až po extrémny Full tower Phantom 820, ktorý sa dostal aj na náš redakčný stôl.

 

SKUTOČNE VEĽKÁ

Nový Phantom je skutočne veľká skrinka. Je pravdepodobne najväčšia, akú ste kedy videli. Pod našim stolom je schovaný legendárny Raven od Silverstone, ktorý sme dlho považovali za jednu z najlepších skriniek na trhu. No Phantom 820 od NZXT je skutočne veľká a pod bežný pracovný stôl sa vôjde s len malou rezervou.

Výrobca skrinku dodáva v troch farebných prevedeniach – čiernej, bielej a v špeciálnom odtieni sivej. Rozmery sú úctyhodné – 65 centimetrov na výšku, 23,5 na šírku a 61 centimetrov je jej hĺbka. Základ konštrukcie tvorí kov, vďaka ktorému je skrinka pevná aj v prípade použitia skutočne masívnych vnútorných komponentov. Pomerne malú hmotnosť 15 kíl ale výrobca dosiahol použitím plastov. Tie nájdete hlavne na vrchnej a prednej časti, kde ich menšia odoslnosť vôbec nevadí.

NZXT Phantom 820 je skrinka určená pre toho najnáročnejšieho používateľa. Vyzerá veľmi pekne, je pevná, stabilná a veľkorysá pri svojom vnútornom priestore. Jediným vážnejším problémom preto môže byť jedine jej cena, ktorá sa pohybuje okolo hranice 250 eur.

DSC 0009

Spodná časť skrinky je mierne vyvýšená pre lepšie nasávanie vzduchu.

 

DIZAJN A OVLÁDANIE

Dizajn je síce vecou vkusu. Phantom 820 si zaslúži pochvalu za to, že sa nesnaží silou mocou zaujať s čo najpodivnejšími tvarmi. NZXT síce má v ponuke aj netradične vyzerajúce skrinky, no v tomto prípade sa jedná o dizajnovo skutočne podarený model. 5,25 palcové pozície sú chránené otvárateľnou časťou, čo zabezpečuje jednotný dizajn.

Ovládacie prvky sú umiestnené na dvoch miestach. Na hornej časti nájdete klasiku v podobe tlačidla pre zapnutie počítača, resetovanie a je tu aj dvojica cinch konektorov pre zvuk. Čo by ste tu nečakali, je štvorkanálový ovládač ventilátorov. Každý jeden kanál zvláda až 15 wattov a aktuálna intenzita je indikovaná LED svetlom. Na ľavo sú ešte umiestnené USB konektory – dva z nich sú štandardu 3.0, štyri sú klasické USB 2.0.

DSC 0015

 Integrovaný ovládač pre ventilátory nebýva bežnou výbavou počítačových skriniek. NZXT ho má a navyše vyzerá štýlovo.

 

K ich umiestneniu máme drobnú výhradu. Ak totiž bude skrinka pod stolom, ich využitie bude asi nulové. Medzi skrinkou a štandardne vysokým pracovným stolom je totiž len minimum voľného miesta. Zvyšné ovládacie prvky sa nachádzajú nad 5,25“ pozíciami. Prvým tlačidlom je možné vypinať / zapínať vnútorné a vonkajšie osvetlenie (celkovo štyri kombinácie). Veľký otočný ovládač mení farbu LED osvetlenia, dostupných je celkovo 16 farieb. Posledné tlačidlo slúži na ovládanie osvetlenia zadného panela pre jednoduchšie zapájanie konektorov počas noci.

DSC 0035

Už žiadne externé čítačky pamäťových kariet. Phantom 820 si poradí s najrozšírenejším formátom SD.

 

Hlavné vlastnosti

  • Skrinka v základe obsahuje až štvoricu ventilátorov – jeden s priemerom 14 centimetrov a trojicu 20 centimetrových
  • Integrované vonkajšie a vnútorné osvetlenie skrinky s možnosťou nastavení farieb
  • Plná podpora pre výkonné vodné chladenie, vrátane miesta pre uloženie radiátora
  • Jednodchá výmena a čistenie filtrov pre ventilátory
  • Vyberateľná skrinka na disky, celkovo je možné bez redukcií umiestniť až 6 diskov
  • Dvojica USB 3.0 konektorov, štvorica USB 2.0 konektorov a čítačka SD kariet
  • Bočné priehľadné sklo so štýlovým dizajnom
  • Osvetlenie zadného panela pre jednoduchú manipuláciu aj počas noci
  • Podporované formáty E-ATX, XL-ATX, ATX, Micro-ATX a Mini-ITX

 

STVORENÁ PRE CHLADENIE

Od poriadnej počítačovej skrinky sa očakáva, že bude účinná v chladení. Model Phantom 820 je preto už v základe vybavený štvoricou veľkých ventiátorov. V prednej časti vháňa vzduch 20-centimetrový ventilátor, umiestnený je pred šachtami s pevnými diskami, vďaka čomu ich aj zároveň ochladzuje.

Najmenší, 14 centimetrový ventilátor nájdete na zadnej časti skrinky, kde sa stará o chladenie komponentov na doske. Skrinka tu umožňuje umiestnenie jedného 12 centimetrového ventilátora s nastaviteľnou výškou, ten je ale nutné dokúpiť samostatne.

DSC 0039

Skrinka umožňuje osadiť celkovo až deväť ventilátorov.

 

Horná časť skrinky je zhruba z polovice jemne perforovaná a umožňuje účinné odvádzanie tepla. V základe je tu umiestnený jeden 20-centimetrový ventilátor, ktorý môžete podľa potreby nahradiť menším 14-centimetrovým, prípadne rozšíriť o jeden 20 / 14 centimetrový ventilátor, alebo o trojicu 12-centimetrových.

Spodná časť neobsahuje žiadny ventilátor, no je tu miesto pre dvojicu 14 alebo 12-centimetrových ventilátorov. Na bočnej strane je umiestnený veľký, 20-centimetrový ventilátor. Posledným miestom, kam môžete pridať ventilátor, je vnútorná časť pri diskovej šachte. Pripravený systém je polohovateľný a umožňuje nasmerovanie na konkrétne komponenty.

DSC 0043

Zdroj sa umiestňuje na gumové nožičky, ktoré tlmia jeho vibrácie.

 

FILTRE A ŠACHTY

Pre zamedzenie vstupu prachu je skrinka vybavená až piatimi filtrami. Po jednom sa nachádzajú na prednej, hornej a bočnej časti. Dvojica filtrov je aj na spodnej časti skrinky, konkrétne vpredu a vzadu. Tieto filtre sú prispôsobené na jednoduchú výmenu. Keďže sa predpokladá ich častejšie čistenie, dajú sa pohodlne vytiahnuť bez nutnosti manipulácie so skrinkou.

Vďaka veľkému vnútornému priestoru sa v skrinke našlo dostatok miesta pre šesť diskov. Systém uchytenia je univerzálny a môžete teda použiť akúkoľvek kombináciu klasických 3,5 palcových diskov a menších SSD. 5,25 palcové pozície sú štyri, pričom predný panel je možné jednoducho vybrať s pomocou len jedného palca.

DSC 0032

Inštalácia do 5,25" pozície je jednoduchá, prednú mriežku vyberiete s jedným prstom.

 

Vnútorné riešenie je veľkorysé ku akejkoľvek základnej doske a zvládne aj tie najväčšie modely. Výrobca tu predpripravil množstvo otvorov pre vedenie káblov mimo vnútorného priestoru. Tým napomáha lepšiemu prietoku vzduchu a účinnejšiemu chladeniu. Problém nebudete mať ani s vodným chladením. Radiátor môžete umiestniť buď vnútri, alebo von, mimo skrinky. 

DSC 0050

Už žiadne zbytočné káble v skrinke, všetko môzete viesť pekne popod základnú dosku.

 

JE JEDNA Z NAJLEPŠÍCH

Kým v minulosti rozklepával kolená náročným hráčom len samotný dizajn počítačovej skrinky, tak dnes sú už výrazne náročnejší a od prémiovej skrinky toho vyžadujú výrazne viac. NZXT Phantom 820 ich dokáže uspokojiť nielen dizajnom, ale aj funkciami. Vyzerá veľmi pekne, dizajn je čistý, bez zbytočných prvkov. Osvetlenie je možné jednoducho vypnúť, no veríme, že väčšina používateľov s ním bude spokojná aj vďaka možnosti úpravy farby.

Čo sa týka vnútorného prevedenia, tak tu by sme len ťažko hľadali výraznejšie problémy. Miesta je tu dostatok aj pre ten najvýkonnejší hradvér a problém nerobí ani vysoký počet pevných diskov, či vodné chladenie. Kritizovať tak klasicky budeme už len cenu. Skrinku bežne kúpite za 249 eur, čo nie je práve najmenej. Na druhú stranu, lepších skriniek na trhu veľa nie je.

Skrinku amozrejme vyskúšame aj v prevádzke. V ďalšom článku vám tak prinesieme naše skúsenosti so skladaním ultimátneho herného počítača, ktorého základom bude práve skrinka NZXT Phantom 820.

hodnotenie 

caseking

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti CaseKing.de

gold small

 

FOTOGALÉRIA

DSC 0013

DSC 0019

DSC 0010 

DSC 0020

DSC 0038

DSC 0046

DSC 0052

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013