Menu

Silencio 352 je tichá a nenápadná skrinka

Entuziasti vedia pochopiť investíciu do kvalitnej skrinky. Do kancelárie, či pre domáci počítač však asi nebude potrebovať full-tower s priehľadnou bočnicou, a preto je lepšie siahnuť po niečom menšom, nenápadnom, no len nech to nie je papierová skrinka za 20 EUR.

 

Ešte stále pomerne čerstvý prírastok do ponuky mini-towerov od Cooler Master sa volá Silencio 352 a podmienky kladené na nenápadného pracanta spĺňa na jednotku. Je nenápadný, kvalitne spracovaný, s užitočnými detailmi a navyše opatrený zvuk pohltivou penou už od výroby. Cooler Master Silencio 352 prezentuje ako prvý mini-tower vo svojej ponuke, ktorý ponúka odhlučnenie, doteraz boli pod touto značkou k dispozícii len štandardné Silencio/Sileo middle-towery.

 

Exteriér a čelný panel

Silencio 352 určite nepatrí medzi SFF skrinky, tie sú celkom inou kategóriou. Na stole však bude vyzerať dobre a svojimi rozmermi nezaberie priveľa miesta. Mini-towery predstavujú vhodný pomer medzi vnútorným objemom a možnosťou inštaláciou komponentov, a pokiaľ plánujete postaviť nenáročný multimediálny počítač, prípadne aj herný počítač s grafickou kartou strednej triedy, v podstate ani nepotrebujete veľkú skrinku. K interiéru a možnostiam konfigurácií hardvéru sa však ešte vrátime.

S vonkajšími rozmermi 200×378×453 mm sa radí medzi tých menších zástupcov svojej triedy, plusom je však o čosi väčšia šírka, ktorá umožní lepšie vyviazať napájacie káble, či osadiť masívnejší chladič procesora. Dizajn sa nesie v znamení série Silencio, je priam sparťansky jednoduchý, no nechýba mu nápad. Pre hráčov a záujemcov o kolotočové efekty to veľmi nebude, malá 352ka má skôr snahu zaujať konzervatívnych používateľov a svojím vzhľadom priveľmi v pracovnom prostredí nevyrušovať.

Skrinka je na trhu v dvoch verziách, identických výbavou, tvarom i cenou, jedinou odlišnosťou je povrchová úprava, Silencio 352 sa dá kúpiť aj v matnej verzii, v ktorej aj lepšie odoláva obtlačkom prstov. Bočné panely sú na oboch stranách rovnaké, s výrazným prelisom v strednej časti. Ten dáva len 0,5 mm hrubému plechu vyššiu tuhosť (bočnice sa však napriek tomu citeľne krútia) a zároveň vytvára priestor pre vedenie kabeláže poza základnú dosku.

Jedinou zvonku viditeľnou pozíciou pre inštaláciu ventilátora je horná perforácia. Pod ňu je možné osadiť 120 mm ventilátor s výškou 15 mm. Príjemným detailom je plastový kryt, ktorým sa dá otvor zakryť a obmedziť prenikanie hlučnosti zvnútra skrine. Celková tuhosť skrine je dobrá, priečne ani pozdĺžne sa neohýba, čomu prispieva aj nižšia perforácia a pomerne masívny predný panel. 4,7 kg hmotnosti je vzhľadom na rozmery pochopiteľných, no Silencio 352 môžete pokojne naložiť komponentmi, šasi to zvládne.

Čelný panel sa nesie vo vertikálnom dizajne a tomu je prispôsobená aj jeho portová výbava. Sústredená je v spodnej polovici pravého okraja, dostupná tak bude najmä ak skrinku postavíte na stôl, ideálne naľavo od monitora. V tomto prípade bude najlepší prístup k dvom USB 3.0 a jednému USB 2.0 portu, spínaciemu a resetovaciemu tlačidlu a konektorom pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu. Príjemným doplnkom, ktorý sa v tejto cenovej kategórii často nevidí je integrovaná čítačka SD kariet. LED indikátory pri tlačidlách svietia namodro a našťastie nie veľmi intenzívne.

Po odobratí čelného panelu sa ukáže dobre perforované čelo skrine, ktoré nebude predstavovať výraznú prekážku pri nasávaní vzduchu. Obe pozície sú opatrené protiprachovým filtrom.

Celý predný panel tvoria dvierka bez možnosti zmeny smeru otvárania, pánty sú len na ľavej strane. Dvierka sú z vnútornej strany opatrené zvuk absorpčnou penou, a preto jediný priamy prístup vzduchu k prednému nasávaciemu ventilátoru vedie cez rebrovanie po obvode čelného panelu.

V prípade, že bude treba do skrine dostať viac vzduchu je možnosťou otvoriť dvierka, čím sa okrem prístupu k jedinej 5,25“ a 3,5“ externej pozícii získa aj lepší prietok vzduchu. K tomu slúži veľký plastový rám s protiprachovým filtrom. Ten sa dá ľahko vybrať a vyčistiť, filter chráni dve 120 mm pozície a hrúbka čelného panelu umožňuje inštaláciu ventilátorov aj z vonkajšej strany. A nie náhodou.

Protiprachovým filtrom je opatrená aj perforácia pod napájacím zdrojom, ide o klasický jemný plastový filter na výsuvnom ráme, ktorý sa dá vybrať aj bez naklápania skrine na bok. Zvuk absorbujúca pena je nalepená okrem čelného panelu aj na oboch bočniciach. Pri domácom „odhlučňovaní“ pomocou samolepiacej sady sa zvykne pena lepiť aj na strop, dno a chrbát skrine, jednoducho na všetky neperforované miesta, no kombinácia bočnica + bočnica + predný panel je štandardom pri fabricky vyrábaných skriniach.

Zvuk pohlcujúca pena je základom skriniek Silencio od Cooler Master. Aplikovaná je na oboch bočniciach a za dvierkami predného panelu. Hluk počítača celkom nedokáže eliminovať, no vie ho dobre potlačiť

 

Interiér a možnosti chladenia

Cooler Master Silencio 352 podporuje dosky formátu mATX a ITX, navyše má vzadu len štyri pozície pre PCI karty takže dve grafické karty sa do nej vmestia len v prípade použitia vhodnej dosky. Na hry však celkom zabudnúť nemusíte, maximálna dĺžka grafickej karty, ktorá sa do skrinky vmestí je 355 mm. Báť sa nemusíte ani kvíliaceho chladiča na pretaktovanom procesore, ktorý by rušil efekt tichého počítača. Podporované sú towery s výškou do 155 mm, a priestor okolo socketu procesora je dostatočný aj pre inštaláciu rozmernejších kúskov s pomaly sa otáčajúcim ventilátorom.

Inštalácií, či výmene chladiča procesora pomôže aj výrazný výrez pod základnou doskou, nie je tak problém použiť ťažšie chladiče, ktoré vyžadujú masívny backplate. Miesto pre zdroj sa nachádza v spodnej časti, ako je už pár rokov dobrým zvykom. Výstuž pre základnú dosku nepokračuje až na dno skrinky, vznikol tak dostatočne veľký priestor pre vedenie napájacej kabeláže, a uskladnenie prebytočných vetiev zdroja. Škoda len že ich nie je kam ukryť, no v tomto type skrinky to až taký problém nie je. Predsa však pre túto skrinku odporúčame zdroj s odpojiteľnými káblami.

V prednej časti sa nachádza rámček pre osadenie troch 3,5“ diskov. V prípade potreby je možné ho odmontovať, a zlepšiť tak prietok vzduchu od predných ventilátorov. Z dvoch 120 mm pozícii je od výroby obsadená jedna, a to pomerne tichým ventilátorom XtraFlo A12025 z domácej produkcie. Pri maximálnych otáčkach 1200 ot./min. dosahuje prietok 44 CFM, pod hranicu počuteľnosti sa dostane niekde v rozmedzí 700-800 ot./min. V prípade potreby je možné osadiť aj 140 mm ventilátor, avšak na úkor druhej 120 mm pozície.

Cooler Master Silencio 352 natívne podporuje inštaláciu 240 mm radiátora vodného chladenia.

Zaujímavejším riešením je možnosť inštalácie 240 mm radiátora vodného chladenia. Do prednej časti sa vmestí radiátor štandardného AIO vodného setu. A netreba preto obetovať ani spodný rámček pre pevné disky, stačí ho posunúť smerom k základnej doske, čím sa medzi ním a čelným panelom vytvorí 60 mm široká medzera. To predstavuje dosť pre bezproblémovú inštaláciu. Do skrinky je možné osadiť aj vlastné vodné chladenie, s umiestnením pumpy a expanznej nádržky však bude treba improvizovať. Prietoku vzduchu v skrinke pomáha aj odsávací 120 mm ventilátor v zadnej časti, voliteľne aj 120 mm ventilátor pod stropom. Tu je však priestor veľmi malý, a použiť sa dá len ventilátor s výškou 15 mm.

AIO kit vodného chladenia so 120 mm radiátorom sa vmestí takmer do akejkoľvek skrinky, horšie je to už s vedením kábla pre napájanie procesora.

Skrinka ponúka len jednu pozíciu pre 5,25“ mechaniku, čo však nie je problém, vzhľadom na čelné dvierka odpadá možnosť použitia regulátora ventilátorov s klasickými potenciometrami, či displeja, ktorý skôr patrí do celkom iného segmentu skriniek. S trendom  klesajúceho záujmu o optické médiá sa dá oželieť aj optická mechanika, a šachtu využiť napríklad pre inštaláciu 3,5“ disku v odhlučňovacom boxe. Spodná 3,5“ pozícia umožňuje osadenie napríklad čítačky pamäťových kariet, ak by zabudovaný slot pre SD karty nestačil. Pre SSD je pripravená dvojica pozícií na horizontálnej výstuži v prednej časti skrinky.

Inštalácia komponentov

Silencio 352 je priestorovo bohatšia ako lacné mini-towery, najmä čo sa týka šírky, a tak by sme mohli očakávať viac priestoru pre vedenie kabeláže poza základnú dosku. Zatiaľ čo v spodnej časti za napájacím zdrojom je to ešte v poriadku, medzi plechom pre inštaláciu základnej dosky a okrajom skrinky je to šírka medzery menšia ako 10 mm, pár milimetrov pridá aj vykrojenie pravej bočnice, no stále je to málo a s káblami sa bude treba pohrať. Našťastie sa tu nachádza dosť očiek pre uchytenie sťahovacích pások. Tých je pribalený pri skrinke dostatok, a určite využijete takmer všetky. Problém však nastane s 8 pinovým konektorom napájania procesora, v hornej časti chýba otvor pre prevlečenie kábla, ktorý tak treba viesť dookola základnej dosky.

 

Pri inštalácii sme použili dosku Gigabyte G1.Sniper, ktorá je síce formátu mATX, je však o kúsok dlhšia ako bežné dosky, a s optickou mechanikou sa minula len o kúsok. Cooler Master odporúča použitie ODD s maximálnou dĺžkou 170 mm. Inštalácia diskov nie je náročná, pribalené sú aj antivibračné položky, budete však potrebovať skrutkovač. Skrutkami sa upevňuje aj optická mechanika a zariadenie v externej 3,5“ pozícii.

Drobný, ale príjemný detail je pribalený nástroj pre uťahovanie šesťhranných dištančných stĺpikov pod základnú dosku.

 

Dostatok priestoru v oblasti socketu procesora umožňuje nainštalovať aj rozmernejšie chladiče, a postaviť tak zostavu na výkonnom procesore.

Problém nebol ani s osadením chladiča procesora, Zalman CNPS9700 NT s výškou 142 mm necháva dostatok priestoru pre bezpečné uzatvorenie ľavej bočnice.

Komponenty základnej konfigurácie herného počítača strednej triedy sa do skrinky bez problémov vmestia, dobrý prietok vzduchu ostáva zachovaný.

Investovať sa oplatí

Najmenšia skrinka série Silencio od Cooler Master má svoje muchy, no rozhodne je zaujímavým kúskom, ktorý osloví najmä konzervatívnejších záujemcov. Žiadne blikajúce diódy, podsvietené ventilátory či plexisklá, len jednoduchý čierny kváder s čistými líniami a jednoduchým dizajnom. Vnútorný priestor umožňuje inštaláciu výkonných komponentov, do Silencio 352 sa vmestí high-end grafická karta i vodné chladenie s 240 mm radiátorom s 25 mm vysokými ventilátormi. Manažment kabeláže mohol byť lepší, miesta za pravou bočnicou je menej než by sa nám páčilo, no s modulárnym zdrojom sa v skrinke dá pohodlne pracovať. A napokon odhlučnenie, ktoré je nosnou vlastnosťou skrinky, a ktoré reálne funguje, umožňuje pri rozumnom výbere chladičov zostaviť výkonnú pracovnú stanicu či hernú mašinku, ktorá bude na stole len ticho priasť.


 

Cooler Master SIlencio 352 u nás zoženiete za necelých 60 EUR je dobrým príkladom toho, že tichý počítač s vodou chladeným procesorom nemusí byť  zbytočne veľký. Slušné spracovanie a dobré možnosti inštalácie robia z tejto nenápadnej skrinky  horúceho adepta na kúpu ktorú neoželiete.

Cooler Master Silencio 352 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Špecifikáciu skrinky Cooler Master Silencio 352 nájdete na stránke výrobcu

Graf ceny produktu Cooler Master Silencio 352 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013