Menu

Skrotili sme ventilátory regulátorom od Bitfenix

Letné horúčavy sa blížia a preto je treba chladiť. Zatiaľ čo horúcu hlavu hráča uspokojí niečo orosené, komponenty uzatvorené v skrini potrebujú prievan. A veľa ventilátorov. A aj veľa hluku. A ten treba skrotiť. Herná mašina sa nezaobíde bez regulátora ventilátorov.

Regulátor pridá skrinke na dizajne, no je predovšetkým veľmi praktickým pomocníkom. Pre vytvorenie poriadneho prievanu v skrinke je treba niekoľko výkonných ventilátorov a úmerne zvyšujúcemu sa prietoku vzduchu stúpa aj generovaná hlučnosť. Pri hraní hier to až tak nevadí, stačí si zavesiť na hlavu herný headset a počítač si môže hučať ako chce. Pri večernom surfovaní internetom je však tento sprievodný jav nie veľmi žiaduci. Jedným zo spôsobov je pripojiť ventilátory k doske a spoľahnúť sa automatickú, alebo manuálnu reguláciu ich otáčok. Elegantnejšie riešenie pre entuziastov je však regulovať ventilátory inak.

Letná sezóna je dobrým dôvodom pre nákup regulátora, my sme testovali Bitfenix Recon, ktorý okrem jednoduchého dizajnu kráča aj v trende dotykového ovládania. Ak uprednostňujete jednoduché potenciometre, toto nebude pre vás. No ukrátili by ste sa o niekoľko zaujímavých možností, ktoré rozhodne nie sú na škodu. Pustime sa do hľadania ideálneho pomeru medzi hlučnosťou a výkonom chladenia.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Bitfenix si pomaly, ale isto buduje svoju pozíciu na trhu počítačových komponentov a najzaujímavejšia je azda široká ponuka skriniek. Výrobca skriniek, ktorý neponúka aj potrebné príslušenstvo prichádza o veľmi zaujímavý trh, Bitfenix však našťastie medzi nich nepatrí. Recon je regulačný panel s 4,7 palca veľkým dotykovým displejom, určený pre inštaláciu do jednej externej 5,25“ pozície.

Ponúka päť kanálov pre reguláciu ventilátorov, rovnaký počet teplotných senzorov a dva procesory. Zatiaľ čo jeden má na starosti automatickú reguláciu otáčok, druhý sprostredkúva možnosť ovládania prostredníctvom grafického rozhrania v prostredí internetového prehliadača. A práve to nás najviac zaujíma.

Celé zariadenie sa vmestilo do malej škatuľky, z ktorej sa po otvorení a vybalení z fólií vyhrnú predovšetkým káble. Z PCB na zadnej strane displeja, kde sa ukrýva všetka elektronika je vyvedených päť káblov pre pripojenie ventilátorov, päť teplotných senzorov molex kábel pre napájanie regulátora a USB kábel pre pripojenie k headerom na základnej doske.

V balení sme našli aj deväť samolepiacich pások pre prichytenie teplotných senzorov, štvoricu skrutiek pre inštaláciu do 5,25“ šachty, dva predlžovacie káble pre ventilátory a dva náhradné teplotné senzory. Káble regulátora sú k PCB a ku svojim konektorom prilepené, no v prípade potreby sa dajú odobrať a vymeniť. Lepidla použil výrobca naozaj veľa aspoň nebude hroziť náhodné vyvlečenie káblov z konektorov počas inštalácie.

Spracovanie je na dobrej úrovni, kvalita osadenia súčiastok na PCB je v poriadku, rám regulátora je z pevného plechu a pohľadová časť okolo displeja má jemnú soft touch povrchovú úpravu. Napäťový regulátor pre každý kanál je chladený asi dva centimetre vysokým hliníkovým pasívom. V čiernej farbe bude ladiť s dizajnom mnohých skriniek, či už s hladkým, alebo mriežkovaným predným panelom a vďaka tomu, že nemá žiadne výstupky a ovládacie prvky nebude prekážať ani zatvoreniu dvierok.

Zatvárať Recon za dvierka by však bola veľká škoda, pekný a graficky jednoducho spracovaný displej s bielo podsvietenou infografikou skrinkám pristane a je pritom dobre čitateľný. Funkcionalita dotykového ovládania je realizovaná rezistívnou hornou vrstvou displeja s viditeľne oddelenými oblasťami ovládacích prvkov.

 

INŠTALÁCIA A FUNKCIE

Vďaka tomu, že kabeláž je prilepená k regulátoru odpadá časovo náročné hľadanie káblov a ich osádzanie na správne konektory. Nevýhodou však je, že ak sa rozhodnete nepoužiť všetky kanály, ostanú v skrini voľné káble, ktoré bude treba upratať. Dĺžka kabeláže je bezproblémová, USB kábel má dokonca jeden meter, a dva konektory pre pripojenie na vnútorné headery základnej dosky, jeden na konci a jeden približne v strede. Káble s teplotnými senzormi mohli byť dlhšie o 10 centimetrov, no nie je problém ich doviesť ku základni chladiča procesora, grafickej karte i pevným diskom bez toho, aby sa nedali v skrini ukryť tak, aby nezavadzali.

Káble pre pripojenie ventilátorov majú dostatočnú dĺžku a dosiahnu aj k zadným odsávacím ventilátorom. Pripojiť sa k nim dajú aj ventilátory so štvorpinovým PWM konektorom, zapojené však budú len na tri piny, keďže PWM reguláciu Recon nepodporuje. Regulácia funguje na základe modulácie napätia a je potrebné použiť ventilátor s trojpinovým konektorom. Ventilátory bez monitoringu otáčok a teda s dvojpinovým konektorom pôjdu vždy na 100% otáčkach. Dĺžka všetkých káblov je dostatočná, problémy môžu nastať pri niektorých veľkých full tower skrinkách, v bežných skriniach sa zaobídete aj bez ich nadstavovania predlžovacími káblami.

Samotná inštalácia je jednoduchá, panel stačí vložiť do prázdnej 5,25“ šachty a uchytiť pribalenými skrutkami. Vzhľadom na to, že je krátky sa dá použitá šachta využiť aj na osadenie ďalšieho zariadenia, vzhľadom na spleť káblov, ktorá z panela trčí to však nie je najlepší nápad. Aspoň ostane viac priestoru pre stiahnutie prebytočných kusov kabeláže a ich uloženie v priestore za regulátorom.

Potom stačí pozapájať všetky káble a pripojiť teplotné senzory, my sme sa rozhodli umiestniť jeden na heat-pipe trubicu vychádzajúcu zo základne chladiča procesora, jeden na heatspreader pamäťového modulu, jeden na pevný disk v prednej šachte skrine, jeden na základňu chladiča grafickej karty a posledný ostal voľne uložený v oblasti základnej dosky pre meranie teploty vzduchu vo vnútri skrine.

Po zapnutí sa grafika displeja panelu rozžiari bielym svetlom, vďaka čomu sú informácie dobre čitateľné. To však platí len pri pohľade spredu. Pri pohľade z uhla sa stáva panel nečitateľný, čo je typickým znakom takýchto typov displejov. Napríklad ak stojí skrinka na zemi, je treba sa k panelu zohnúť aby bolo možné odčítať údaje. Je to škoda, no v tejto cenovej kategórii nemožno očakávať plne grafické IPS panely so širokými pozorovacími uhlami, no v prípade Recon to až taký problém nie je, o tom však neskôr. Recon si vieme predstaviť v peknej desktopovej skrinke, alebo skrinke kockatého formátu postavenej na stole. Takto bude pohodlnejšie aj ovládanie.

Odozva panelu na dotyky je v poriadku a každé stlačenie je potvrdené dosť hlasitým pípnutím. Zvuk sa dá našťastie celkom vypnúť, malý vstavaný systémový reproduktor slúži aj na ohlásenie dosiahnutia kritickej teploty a signalizuje i zastavenie niektorého z ventilátorov. Aj displej panelu sa dá vypnúť v prípade, ak by jeho svetlo pôsobilo rušivo. Po dotknutí sa zhasnutej obrazovky sa displej znovu rozsvieti.

Bitfenix Recon dokáže pracovať v dvoch režimoch, manuálnom a automatickom. Teplotné senzory sú spárované s kanálmi pre ventilátory a pri automatickej regulácii sú otáčky ventilátorov prispôsobované podľa teplôt zo senzorov. Otáčky ventilátora na prvom kanáli tak určuje teplota z prvého senzoru, na druhom z druhého senzoru atď.  Je veľká škoda, že hranice, resp. pomer otáčok ventilátora a teploty zachytenej čidlom nie je možné v automatickom režime meniť.

Rozsahy sú však nastavené celkom rozumne a v našom prípade, kedy bolo k panelu pripojených päť 140 mm ventilátorov s 1200 ot./min. bolo zníženie na 700 ot./min. pri teplote do 35°C sprevádzané výrazným znížením celkovej hlučnosti zostavy. Spodná hranica napájania ventilátorov pri automatickom režime je 6 V, čo je dostatok pre plynulé roztočenie bežného ventilátora. Ak teplota zachytená senzormi neprekročí hranicu 30°C, ventilátory sa budú točiť na minimálnych otáčkach.

Pri manuálnom režime je možné ventilátory aj celkom zastaviť, rýchlosť otáčania je nastavovaná v prírastkoch po 100 ot./min. Ovládanie ventilátorov v manuálnom režime je veľmi jednoduché, dotykom na zvolené číslo sa vyberie kanál, tlačidlami + a – sa upravuje rýchlosť otáčania ventilátorov. Podľa zvoleného ventilátora sa zobrazuje aj teplota zo senzoru. Nastaviť je možné aj teplotnú hranicu, kedy má byť spustený alarm. Pri jej dosiahnutí sa všetky ventilátory roztočia na 100% a ozve sa výrazné a neprehliadnuteľné pískanie, ktoré sa vypne po znížení teploty, alebo manuálne dotknutím sa displeja.

Pohodlnejšie je však ovládanie cez internetový prehliadač. Po inštalácii obslužného softvéru a otvorení portu 9980 na routri a firewalle je možné Bifenix Recon ovládať cez displej smartfónu či tabletu. Tu sú k dispozícii všetky funkcie na jednom mieste, vrátane možnosti uoženia nastavení do troch profilov. Do jedného si tak môžete uložiť napríklad plný výkon všetkých ventilátorov, do druhého automatický alebo vyvážený režim a do tretieho profilu uložiť nastavenie so všetkými ventilátormi vypnutými, pre dosiahnutie minimálnej hlučnosti počas večerného surfovania internetom.

 

ŠIKOVNÝ REGULÁTOR, KTORÝ SA OPLATÍ

Bitfenix Recon je dobre spracovaný regulátor, ktorý poteší najmä tých, ktorí chcú stíšiť svoj počítač a pritom sa nechcú trápiť so zložitými nastaveniami. Pri inštalácii je treba dobre si rozmyslieť vedenie kabeláže, aby v skrinke nevznikla džungľa  a pamätať na spárovanie senzorov a ventilátorov. Nevýhodou je nemožnosť modifikácie nastavení automatickej regulácie a prilepené konektory ku káblom regulátora. Ak máte ventilátory podporujúce PWM reguláciu, uspokojiť sa budete musieť s reguláciou napätia, ideálne nie sú ani pozorovacie uhly displeja.

Páčilo sa nám spracovanie panelu, jednoduchosť ovládania, prehľadnosť grafiky, či možnosť nastavenia regulácie cez webový prehliadač. Recon je dostupný v bielej a čiernej farbe, za celkom prijateľných 35 EUR.

 

 
BitFenix BFA-RCN-KS-RP môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu BitFenix BFA-RCN-KS-RP poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013