Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme dvojicu veselých myší od Logitech

Testovali sme dvojicu veselých myší od Logitech

Spomeniete si na staré guľôčkové myši? Šedivý alebo béžový plast, dvojica tlačidiel, v lepšom prípade aj skrolovacie koliesko. Takmer identický dizajn naprieč celou ponukou a minimum invencie. Myš bola v tom čase len zariadenie pre ovládanie kurzora. A to celkom stačilo. Dnes je to už našťastie celkom iné.

Počítačová myš prebehla dlhú cestu a veľa vecí sa zmenilo. Ak však chcete úplne obyčajnú lacnú myš, stále na nej nájdete dve tlačidlá, skrolovacie koliesko a senzor, ktorý sníma jej pohyb. Vo väčšine prípadov to bude optický senzor, pričom ponuka je tak široká, že preberať a vyberať podľa parametrov asi nemá cenu. Predovšetkým v najnižšom segmente myší s cenovkou do 20 EUR. Svoje požiadavky tak môžete smerovať na ergonómiu, či chcete myš s káblom alebo bez, no a konečne aj na dizajn.

doodle

Logitech so svojou Doodle kolekciou myší triafa do chutí práve tým, ktorým sa bežné myši zunovali. Teda, bežné po stránke ich dizajnu. Logitech Doodle je vlastne obľúbená myš M238 v atraktívnom dizajnovom kabátiku. Už minulý rok Logitech predstavil sériu s označením Party Collection, ktorá bola zrejme úspešná natoľko, že sa výrobca rozhodol pred letnou sezónou na trh vypustiť ďalších osem modelov s novým dizajnom v rámci Doodle Collection.

Dizajn a konštrukcia

Do testu dorazila dvojica modelov, odlišujúcich sa len farebnou kombináciou a grafikou horného krytu. Balenie je na túto cenovú kategóriu tradičné, myš je uložená v priehľadnom blistri, takže si ju môžete už v obchode ohmatať a zistiť, či vám okrem dizajnu vyhovuje aj jej tvar. Na výber máte z ôsmich grafických stvárnení. V balení navyše nájdete aj niekoľko samolepiek, ktorými môžete „vylepšiť“ vzhľad svojho notebooku, aby to spolu ladilo ešte viac.

doodle collection 00

Telo myši je pomerne malé a najviac bude vyhovovať malým rukám, keďže na chrbát myši si opriete vlastne len hornú časť dlane. M238 je notebooková myš s rozmermi 95×55×38 mm, takže v brašni s notebookom veľa miesta nezaberie. Napriek subtílnemu telu nie je myš priveľmi ľahká, s jednou AA batériou váži príjemných 84 gramov, takže pod prstami neuteká.

doodle collection 02

Tvarovo sa veľmi podobá na staršie modely trojkovej rady, konkrétne na M305, akurát je v prednej časti trochu užšia a má jednoduchšiu konštrukciu. Vyklenutá zadná časť je dobrou oporou pre prsty a obe bočnice sú pogumované, takže prsty z nich neskĺznu a ovládanie je vďaka tomu pohodlné. Samozrejme, na dlhodobú prácu to nie je z hľadiska ergonómie ideálnym riešením, no ako doplnok k notebooku funguje malá myš veľmi dobre.

doodle collection 04

M238 je osovo symetrická, takže do pazúrov ju budú vedieť zobrať aj ľaváci. Tlačidlá tvoria s chrbtom myši jediný kus plastu a sú predelené výraznou špárou, v ktorej sa bude časom zachytávať nečistota. Lícovanie ostatných dielov je príkladné a podľa našich skúseností s M305 by aj životnosť pogumovania a potlače plastových dielov nemala byť problémom. Spínače pod tlačidlami kladú akurátny odpor na stlačenie a ich zopnutie sprevádza aj pomerne hlasité cvaknutie.

doodle collection 03

Skrolovacie koliesko nie je zbytočne utopené a to aj vďaka jeho veľkému priemeru. Koliesko je stláčateľné takže ponúka funkciu stredného tlačidla, krokovanie je menej výrazné s malou zvukovou i hmatovou odozvou. Žiadne ďalšie doplnkové tlačidlá už myš neponúka, takže vystačiť si budeme musieť s klasickou 2+1 konfiguráciou.

doodle collection 05

Myš sa pohybuje po štyroch malých a nízkych kruhových podložkách. Optický senzor sa nachádza takmer pri pravom okraji, miesto musel urobiť batérii, ktorá sa nachádza pod krytom. Senzor bez viditeľného svetla ponúka rozlíšenie len 1000 DPI, pre bežného používateľa to však stačiť bude a priveľmi sa s myšou po podložke nenabehá. Nechýba ani tlačidlo pre úplné vypnutie myši, pri prenášaní tak budete šetriť batériu.

doodle collection 06

Pod krytom sa nachádza priestor pre jednu klasickú AA batériu (nachádza sa v balení), s ktorou by mala myš vydržať po dobu dvanástich mesiacov. Svoje miesto si vedľa nej našiel aj miniatúrny nano prijímač. Efektívna vzdialenosť komunikácie by mala byť zhruba 10 metrov, veľa však závisí od prekážok a polohy USB portu počítača, takže počítajte skôr s polovičnou vzdialenosťou. Škoda, že ani prijímač ani myš nepodporujú Logitech Unifying, takže myš nepripojíte napríklad k Unifying prijímaču klávesnice Logitech. Ide teda o klasický nanoprijímač spárovaný s konkrétnou myšou cez 2,4 GHz bezdrôtovú technológiu, prenos je našťastie zabezpečený 128 bitovým AES šifrovaním.

Veselá myš za primeranú cenu

Logitech Doodle Collection a Party Collection je séria myší, pri ktorých hrá prvoradú úlohu dizajn. Nečakajte žiadne ergonomické zázraky, či fantastický senzor. Dizajn je to, čo robí inak poctivú malú bezdrôtovú M238 atraktívnym kúskom. Funguje so všetkými zariadeniami, od Windowsových notebookov, cez zariadenia s Chrome OS až po smart televízory. Optický senzor funguje bez problémov, ergonómia je vzhľadom na malé rozmery dobrá a na menej komunikujúce skrolovacie koliesko sa dá zvyknúť. Videli sme horšie a to na drahších myšiach.

doodle collection 01

Páčilo by sa nám aspoň jedno doplnkové tlačidlo na ľavom boku myši a chýba nám aj kompatibilita s Unifying. Doodle/Party Collection je však o niečom úplne inom a kúpite si ju preto, že sa vám páči a nie preto, že chcete Unifying prijímač. V opačnom prípade si zaobstarajte Logitech M335, ktorá stojí zhruba rovnako a okrem podpory Unifying ponúka aj tlačidlo navyše a naklápacie koliesko. Aktuálna cena Myší z Doodle/Party Collection je 25 EUR, čo síce nie je až tak málo, no ak vás niektorý z dizajnov chytí za srdce, radosť si takouto kúpou určite urobíte.

Logitech M238 Doodle/Party Collection
CENA: 25 EUR
+-
Unikátny dizajnBez podpory Unifying
Množstvo vzorov na výberOdozva kolieska
Výdrž na jednu batériuCena mohla byť o trochu nižšia
Kvalita prevedenia85
Ergonómia a výbava65
Konfigurácia a SW-
Snímač60
Cena/hodnota85
HODNOTENIE: 74/100
Unikátna séria jednoduchých notebookových myší od Logitech hrá predovšetkým na dizajnovú strunu. Kvôli výbave si ju asi nekúpite, ak však hľadáte myš k notebooku a niektorý z dizajnov Doodle/Party Collection vám padne do oka, už nebude cesty späť a budete si chcieť urobiť radosť.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

logitech logo green

Myš Logitech M238 Doodle Collection nájdete v ponuke eshopu alza.sk

© 2015 PCNews.sk