Menu

Testovali sme grafiku EVGA GTX 650 Ti Boost SC

Novinka od NVIDIE je skvelou kartou pre stredne náročného hráča. V prevedení od EVGA prináša navyše prémiovú kvalitu a nadštandardnú záruku.

Keď koncom minulého roka uviedla NVIDIA svoju GeForce GTX 650 Ti, odniesla si pochvalu za slušnú kartu strednej triedy, zvládajúcu hry aj vo Full HD rozlíšení. Dnes sa dá kúpiť už za menej ako 120 eur, čo z nej stále robí cenovo výhodnú kartu nižšej strednej triedy. Výkonom ale stráca na veľmi obľúbený Radeon HD 7850, oproti ktorému je vyšší model GeForce GTX 660 zase drahší.

 

Správny krok

V Kalifornii sa preto rozhodli uviesť novinku, ktorá zaútočí presne na silnú stránku ponuky AMD. GeForce GTX 650 Ti Boost má podobnú cenu, je stále energeticky nenáročná, no výkonnostne má navrch. NVIDIA jej predaj navyše podporuje slušným balíkom pre hráčov. Znova sa tak dostávame do starých dobrých časov, kedy bol softvérový bundle dôležitým doplnkom k hrám.

Dnešný hráč si tak okrem karta môže domov doniesť (presnejšie stiahnuť do počítača) jednu alebo viacero z aktuálnych herných noviniek. Novodobé preteky s hrami začala NVIDIA, keď ku kartám ponúkala vynikajúce akčné RPG Borderlands 2 a neskôr nový Assasins Creed. V AMD odpovedali trojicou titulov Hitman, Far Cry 3 a Sleeping Dogs, ktorý neskôr vystriedala trojka Tomb Raider, Bioshock a Crysis 3.

Aktuálne posledná odpoveď NVIDIE pri hrách je pripravované Metro: Last Light, ktoré bude firma dávať ku všetkým kartám GeForce GTX 660 a vyšším. Pre zvyšné modely je pripravený slušný balík kreditov pre Free 2 Play hry World of Tanks, Hawken a Planetside 2.

evga-1

 

Staré dobré jadro GK106

NVIDII sa jadro GK106 vydarilo, keďže sa nachádza v úspešných modeloch GTX 650 Ti a GTX 660. Nová GeForce GTX 650 Ti Boost má trochu klamlivé značenie, nakoľko je svojimi parametrami bližšie k modelu GTX 660 ako ku GTX 650 Ti. Počet aktívnych CUDA cores je síce zrovnateľný s pomalším modelom, no zvyšné parametre sú totožné s GeForce GTX 660.

Novinka má teda presne 768 výpočtových jednotiek, 24 ROP jednotiek, 192-bit širokú pamäťovú zbernicu a v základe dva gigabajty vlastnej pamäte. Dostupné sú samozrejme aj lacnejšie verzie s jedným gigabajtom a aj drahšie modely s vyššími pracovnými frekvenciami.

Spotreba sa pri bežnej práci v systéme pohybuje pod hranicou desiatich wattov. V záťaži má GeForce GTX 650 Ti Boost spotrebu len niečo cez sto wattov, pričom nami testovaná verzia si zapýtala ešte trochu viac. Môžu za to vyššie pracovné frekvencie, kvôli ktorým je na tom ale spotrebou horšie ako konkurenčný Radeon HD 7850.

gpuz

 768 výpočtových jednotiek a 192-bit široká pamäťová zbernica postačí na bezproblémové hranie vo Full HD rozlíšení aj s vyhladzovaním hrán.

 

EVGA GeForce GTX 650 Ti Boost SC

Nám sa do rúk dostala práve prémiová, výkonnejšia verzia karty s dvoma gigabajtami pamäti. Výrobcom je známa spoločnosť EVGA, ktorá si zakladá na pridanej hodnote v podobe trojročnej záruky, ktorú je možné predĺžiť na 5 alebo až 10 rokov. Cena začína už na ôsmych dolároch, výsledná suma závisí od hodnoty karty a dĺžky celkovej záruky.

EVGA ale ide v záruke ďalej a ponúka aj to, čo pri iných výrobcoch nenájdete. Unikátny Step-Up program umožňuje do 90 dní od nákupu výmenu karty za vyšší model, platí sa len cenový rozdiel medzi kartami. Balenie karty je bežné, okrem samotnej karty v krabici nájdete inštalačné CD s ovládačmi, návod na používanie, adaptér z DVI na D-SUB, redukcia napájania a chýbať nemôže nálepka na skrinku.

Samotná karta je dizajnovo verná referenčnému riešeniu z vyšších modelov. Samotný chladič svojou dĺžkou výrazne presahuje PCB a s 24,5 cm pripomína skôr High-end model ako zástupcu strednej triedy.  Karta pri inštalácii zaberie dva sloty, čo je ale v danej cenovej kategórii vcelku bežné. Pri obrazových výstupoch výrobca nešetril, okrem dvojice DVI portov tu je jeden DisplayPort a jeden HDMI konektor vo verzii 1.4a s podporou 3D.

evga-2

tabulka

 

S vyšším výkonom

Nie je to po prvý krát, čo sa stretávame s kartou vybavenou rozmerovo väčším chladičom, ako je samotné PCB. Minimalizácia výrobných nákladov zatiaľ nedokáže zmenšiť aj chladič, ktorý navyše musí bez problémov zvládnuť aj vyššie pracovné frekvencie. Superclocked verzia karty má totiž základnú frekvenciu navýšenú o skoro 100 MHz a pri Boost režime dosahuje až 1137 MHz.

Navyše EVGA dodáva ku karte špičkový softvér na úpravu výkonu a zároveň akceptuje záručnú opravu aj v prípade poškodenia karty pri pretaktovaní. Tu je jasné, že chladič nemôže zaostávať a musí zvládnuť schladiť jadro karty aj pri dlhodobom zaťažení. Medená kontaktná plocha je určená výhradne pre jadro, pamäťové čipy a regulátor napätia je napojený na základňu chladiča priamo. Vnútorné rebrovanie je dostatočne husté, o prísun studeného vzduchu sa stará jeden ventilátor.

Hlučnosť chladenia je nízka a pri bežnej práci kartu prakticky nie je počuť. Pri záťaži sa hlučnosť zvýši len nepatrne, pričom sa otáčky výrazne nemenia ani pri dlhodobom hraní náročných hier. Teplota jadra je pri práci v systéme ukážková, s výsledkom len mierne prekračujúcim hranicu tridsiatich stupňov. Pri záťaži sa teplota výrazne zvýši, za čo môže pomerne konzervatívne nastavená automatika chladenia. Crysis 3 dokázal po hodine hrania zahriať jadro na 78 stupňov, čo je ale stále dobrá hodnota. Zvýšenie otáčok teplotu zrazí aj o vyše 15 stupňov, no hlučnosť chladenia tu už môže byť obťažujúca.

evga precision

 EVGA dodáva k svojim kartám špičkový softvér na monitoring a pretaktovanie karty - EVGA Precision X.

 

Taktujeme

Od výrobcom pretaktovanej karty netreba mať zbytočne prehnané očakávania ohľadom ďalšieho možného zvýšenia výkonu. Superclocked verzia má oproti referenčnému riešeniu mierny náskok a nebráni sa ani miernemu zvýšeniu frekvencií pre jadro a pamäť. Výsledná hodnota tu samozrejme závisí od konkrétneho kusu jadra, použitej základnej dosky a účinnosti chladenia.

Nami testovaný kus bolo možné pretaktovať až na frekvenciu 1142 MHz, pamäte zvládli zvýšenie na slušných 600 MHz. Extrémny nárast výkonu ale nečakajte. Ak hra nebola hrateľná pred dodatočným zvýšením frekvencií, lepšie to nebude. Vyššie frekvencie umožnia zapnúť dodatočný efekt, prípadne vyhladzovanie hrán.

Treba si uvedomiť aj nutnosť zvýšenia otáčok ventilátora. Chladič nie je zlý, no štandardne pracuje s cieľom dosiahnutia nízkej hlučnosti. Vyššie otáčky sa stratia cez deň, prípadne počas hrania so slúchadlami na hlave. Nočné ticho ale nie je priateľské a odhalí každý decibel navyše.

evga-3

 

Je to podarená karta

GeForce GTX 650 Ti presne zapadá do medzery, v ktorej sa až doteraz dobre darilo konkurenčnému AMD. Novinka jej takpovediac berie vietor z plachiet a potenciálneho kupca vie zaujať nielen výkonom, ale aj cenou a technológiami.

EVGA tu ako prémiový výrobca pri len mierne vyššej cene ponúka skoro 100 MHz navyše a celé to dopĺňa ukážkovou zárukou. Karta sa navyše nebráni ďalšiemu pretaktovaniu a v niektorých prípadoch dobieha aj drahšiu GeForce GTX 660.

Ak kartu porovnáme s klasickou GeForce GTX 650 Ti, dostaneme sa k až o tretinu vyššiemu výkonu. EVGA za sebou s prehľadom necháva konkurenčný Radeon HD 7850, výrazne horší Radeon HD 7790 hádam ani nemusíme spomínať. Vo výsledku si karta od nás zaslúžene odnáša strieborný tip, nakoľko jediným slabším miestom je priemerný chladič.

hodnotenie

tip-silver

 

Výsledky testov

3dm11 

Syntetický benchmark 3DMark11 pomerne presne ukazuje výkonnostné zaradenie kariet pri moderných hrách.

 

avp

Jedna z mála hier, kde ide dobre Radeonom. Obidve karty tu ale poskytujú dostatok výkonu na hranie sa aj v extrémnom rozlíšení.

 

b3

Vojnová akcia Battlefield 3 ukázala, že GeForce GTX 650 Ti Boost v prevedení od EVGA dokáže konkurovať aj drahšej GeForce GTX 660.

 

batman

Ani pretaktovaný Radeon v poslednom Batmanovi nestačí na novú GeForce. Aj pri aktivovanom vyhladzovaní hrán a extrémnom rozlíšení je hra plynulá.

 

hard reset

GeForce GTX 650 Ti alebo 650 Ti Boost SC? Rozdiel je vidieť na prvý pohľad, pričom nami testovaná karta dokázala hru plynulo rozhýbať aj pri najvyššom rozlíšení.

 

mafia2

V druhom diele Mafie je výkon obidvoch kariet vyrovnaný, mierna navrch má NVIDIA. Radeon si lepšie vedie len v rozlíšení 2560×1440 s aktivovaným vyhladzovaním hrán.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013