Menu

Testovali sme herný počítač MSI Nightblade

Je to rozmerovo malé riešenie, určené aj pre najnáročnejšieho hráča. MSI Nighblade je základ počítača, ktorý si vy podľa predstáv doplníte o vlastné komponenty. Dokúpiť si musíte procesor, operačnú pamäť, disky a grafickú kartu.

Predstava herného počítača ako veľkej škatule s množstvom ventilátorov a rôznych hadičiek je už dávno prežitkom. Kompaktné počítače sú dnes už menšie ako krabica od mlieka a aj tie najvýkonnejšie si dnes bez problémov dáte na pracovný stôl, či do obývačky vedľa svojho televízora. Výrobcov, ktorí sa snažia na trh dodať podobné produkty je niekoľko a ich aktivita sa zvýšila krátko po tom, ako spoločnosť Valve oznámila svoj projekt Steam Machine.  

Volám sa MSI Nightblade

Príkladom takého počítača je aj MSI Nighblade. Dostupný je buď ako základ, alebo rovno hotový počítač, ktorý vám stačí doma len zapnúť. V tom prvom prípade vás čaká výber niekoľkých hlavných komponentov, od ktorých ale závisí celkový výkon počítača v hrách. Základná verzia Nightblade Z87 stojí 377 eur a za svoje peniaze dostanete viac, než len skrinku so 600 W zdrojom. 

Tým hlavným komponentom je základná doska formátu Mini-ITX pre procesory Intel Core štvrtej generácie so socketom 1150, MSI Z87I Gaming AC. Nie je zaujímavá len svojou veľkosťou, nájdete tu špičkovú sieťovú kartu, zvukovú kartu Sound Blaster Cinema, pozlátené konektory, či integrované technológie Bluetooth 4.0 a Wi-Fi. Zvyšnú výbavu tvorí tenká optická DVD mechanika, niekoľko ventilátorov a špeciálny chladič procesora. 

Ak nemáte na skladanie vlohy alebo čas, môžete siahnuť aj po kompletnej zostave. Napríklad Alza vám za 1040 eur predá hotové riešenie so štvorjadrovým procesorom Intel Core i5-4670K, 8 GB pamäťovým kitom, 2 TB pevným diskom a grafickou kartou MSI Radeon R9 280 Gaming. Operačný systém ale nie je zahrnutý v cene a budete si ho musieť dokúpiť a sami aj nainštalovať.

nightblade-4

 

Vyzerám pekne

MSI ponúka Nightblade v troch verziách, ktoré ale navonok vyzerajú rovnako. Líšia sa hlavne použitou základnou doskou, chladičom a zdrojom. Nám sa do rúk dostala prostredná verzia, ktorá ponúka optimálny pomer ceny, výkonu a kvality. Zhodné sú vonkajšie rozmery, pričom skrinka má vo vnútri objem priestoru 16 litrov. Vzhľadom na to, že sa do počítača plánuje umiestniť výkonný hardvér, je to malá skrinka. Na dĺžku má 34,6 centimetra, vysoká je 27,7 a široká len 17,6 centimetra. 

Dizajn skrinky je pekný a kombinácia čiernej a červenej farby presne vystihuje zameranie na náročného hráča počítačových hier. Použitý materiál je kvalitný, pevný, s dobrou povrchovou úpravou. Tu je zaujímavá hlavne predná časť skrinky z brúseného hliníku, ktorá pôsobí luxusným dojmom. Nájdete tu červené logo hernej série MSI a výrez pre štrbinovú optickú mechaniku. Nevadilo by nám ale, aky by tu vôbec nebola. V dnešnej dobe elektronickej distribúcie hier ju totiž využijete len veľmi výnimočne.

Všetky ovládacie prvky a predné konektory nájdete v hornej časti skrinky. Je tu štvorica USB konektorov v neobvykle červenej farbe, klasický 3,5 mm vstup pre mikrofón a stereo výstup pre zapojenie slúchadiel. Dve LED diódy vás udú informovať o práci pevného disku a bezdrôtovej komunikácii cez rozhranie Wi-Fi. Tlačidlo zapnutia vďaka jeho veľkosti neprehliadnete, no zaujímavejšie je nenápadné tlačidlo OC. To má za úlohu okamžite zvýšiť výkon procesora pri náročných hrách.

Zadnej časti dominuje červený ventilátor a panel základnej dosky. Nájdete tu klasické konektory (2x USB, 4x USB 3.0, šesť 3,5 mm konektorov zvukovej karty, LAN, eSATA, 2x USB 2.0, 4x USB 3.0), prehistorický PS2 port a tri digitálne obrazové výstupy (HDMI, DVI a DisplayPort). Keďže je na doske aj Wi-Fi a Bluetooth modul, sú tu aj dve koncovky pre pripojenie dodávaných antén. Výbava je teda bohatá a určite nebudete mať problém pripojiť aj nezvyčajne veľké množstvo komponentov.

nightblade-3

 

A mám málo miesta vo vnútri

S objemom len 16 litrov nie je jednoduché vyskladať a hlavne uchladiť výkonný herný počítač. Konštrukcii skrinky preto výrobca prispôsobil aj systém chladenia procesora. Nemusite sa bať, že by prekrýval pamäťové moduly a zavadzať nebude ani štandardnej High-end grafickej karte. Podľa slov výrbcu podporuje až 113 W TDP, čo znamená, že teoreticky zvládne aj pretaktované výkonné štvorjadrové procesory. No nemyslite si, že pri nich bude zrovna tichý. Ak sa rozhodnete napríklad pre Core i7-4770K, tak sa zároveň rozlúčte s pojmom tichý počítač.

Chladeniu napomáha niekoľko ďalších ventilátorov. Jeden nájdete hneď na zadnej strane počítača, druhý je na ľavom boku. Zdroj je umiestnený v prednej pravej časti, skade zároveň nasáva studený vzduch. Inštalácia grafickej karty nie je úplne bežná, ale to nie je ani inštalácia zvyšných komponentov. Aj pred jej kúpou si overte, či náhodu nezaberá viac ako tri sloty, prípadne či jej chladič nie je neštandardne veľký. Miesta v skrinke totiž nie je nazvyš.

Dovnútra dáte len jeden klasický pevný disk. Optická mechanika môže byť len formátu Slim slot-in, čo trochu komplikuje situáciu, keď by ste chceli v počítači prehrávať aj Blu-ray disky. V hornej časti skrinky je miesto pre 2,5” disk, pričom vo výbave nájdete aj špeciálne riešenie, do ktorého môžete umiestniť dva mSATA disky pre rýchly RAID. 

nightblade-1

nightblade-5

 

Som hlučný

Toto nie je počítač, ktorý ráno zapnete a až do konca pracovnej smeny na ňom budete len prezerať vtipné obrázky, či občas napíšete krátky dokument. Herný počítač musí byť konštruovaný tak, aby zvládol vysokú záťaž aj niekoľko hodín v kuse, neprehrieval sa a nerušil vás hlučným chladením. Jedna vec je, čo chladič zvládne schladiť, no ak sa použije na procesor blízko jeho limitov, tak to tiché jednoducho nebude. Core i7 procesor, navyše pretaktovaný spolu s výkonnou grafikou proste produkujú dosť tepla a testovaný počítač to zvládne uchladiť jedine pri vyšších otáčkach.

Všetko potrebné si nastavíte priamo v Biose základnej dosky, kde vám poskytne množstvo doplnkových informácií. Základné nastavenie nie je zlé, no jeho úlohou je stoj čo stoj udržať nízku teplotu, čo vyúsťuje do vyššej hlučnosti. V reálnej prevádzke sme tak počítač nepočuli jedine pri jeho nečinnosti, prípadne pri nenáročne práci, kedy sa teplota procesora pohybovala v rozmedzí 44 až 47 °C. Po pár minútach hrania bol počítač hlučný až tak, že rušiť prestal až keď sme si nasadili poriadne slúchadlá.

Ak vám počítač beží zapnutý celý deň, zbystrite pozornosť. MSI Nightblade je vybavený 600 W značkovým zdrojom s účinnosťou 80 Plus Gold. Pri zapnutom stave v systéme potrebuje 67 W, čo nie je veľa. Nenáročná aplikácia, či sťahovanie hry cez Steam ju zvýši na 82 W a pri hraní graficky náročnej hry (Metro: Last Light) to bolo až 383 W. To je stále v bezpečnej hranici zdroja a zároveň to je hodnota, kedy ešte dokáže pracovať s vysokou účinnosťou.  

nightblade-2

 

Čo je vo mne?

Z MSI nám poslali počítač v zaujímavej konfigurácii s výkonným procesorom, rýchlym diskom a grafikou od AMD. Ak by ste si počítač chceli vyskladať podobne, tak vás to bude stáť približne 1500 eur. Ako procesor bol zvolený výkonný Intel Core i7-4770K so základnou pracovnou frekvenciou 3,5 GHz. Vyrobený je 22 nm technológiou a TDP má stanovené na 84 W. Je to optimálny základ pre náročného hráča, ktorý nemá obmedzený rozpočet. Základnú dosku MSI Z87I Gaming AC výrobca vybavil niekoľkými špecialitami, ako je sieťová karta Killer E2200, či samostatný okruh napájania USB portov. Samozrejmosťou sú bezdrôtové technológie Wi-Fi a Bluetooth. 

hwinfo

 

Operačná pamäť Avexir Blitz Gaming Dragon má celkovú kapacitu 8 GB a od výroby bola nastavená na rýchlosť 1866 MHz. Grafickú kartu MSI R9 290X Gaming vybavil výrobca vlastným systémom chladenia Twin Frozr IV s dvoma veľkými ventilátormi. Štandardne funguje na frekvencii 1 GHz, no jednoducho ju môžete pretaktovať v OC režime o 40 MHz. Ako hlavné dátové úložisko tu je dvojica výkonných SSD diskov, navyše v RAID zapojení s rýchlosťou čítania na hranici 1 GB za sekundu. Pritom cena nie je vôbec vysoká a jeden kus si kúpite za približne 80 eur. Pre klasické dáta tu je klasický pevný disk WD Blue s kapacitou 1 TB.

Hra

1920x1080 4xAA (fps)

Thief

93,6

Metro: Last Light

48,2

Divinity: Original Sin

127,5

Call of Duty: Ghosts

104,2

Wolfenstein: New Order

97,3

Max Payne 3

96,2

 

Páčil som sa

MSI Nightblade je zaujímavý základ pre herný počítač. Jeho obrovskou výhodou sú kompaktné rozmery, ktoré ale zároveň trochu komplikujú používanie pri osadení výkonným hardvérom. Tento počítač je určený hlavne pre ľudí, ktorí hľadajú niečo pekné na svoj stôl, prípadne k televízoru a zároveň sa neuspokoja so slabým grafickým výkonom.

Sčítané a podtrhnuté, MSI Nightblade je vzhľadovo pekný základ pre herný počítač, no s ohľadom na obmedzenia plynúce z malých rozmerov skrinky by sme ho radšej osadili procesorom z rodiny Core i5. Za tento krok sa vám neskôr poďakujú uši, prípadne nežnejšia polovička, ktorú nebude pri vašom večernom hraní rušená hlučným ventilátorom.

 
MSI NIGHTBLADE-001BEU-BSX môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip-bronze

Graf ceny produktu MSI NIGHTBLADE-001BEU-BSX poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013