Menu

Testovali sme klávesnicu HyperX Alloy FPS

Kingston poznáme ako výrobcu SSD diskov a predovšetkým pamäťových modulov. Lenže progaming je dnes in a tak každá značka potrebuje nejakú produktovú líniu riadikov pre pravoverných hráčov. Kingston preto vytvoril vlastnú hernú značku HyperX a rozhodne urobil dobre.

HyperX sa tak radí medzi už pomerne široké spektrum značiek, ktoré viac, či menej patria iným výrobcom komponentov, ktorí svoju pozornosť chceli smerovať aj na rýchlo rastúci trh s herným príslušenstvom. Ak patríte k zástupcom PC Master Race, nikdy ste nemali širšiu ponuku herných periférií. Navyše, dizajnovo i vizuálne ucelenú a v prípade jednej značky aj pod ovládacím rozhraním jediného softvéru.

A ani HyperX, po úspešnej sérií herných slúchadiel a vyčlenení niektorých flashových produktov značky Kingston pod HyperX nechcel ostať bokom. Alloy FPS je prvá klávesnica od HyperX, stavia na osvedčených spínačoch od Cherry MX a je tak masívna a jednoduchá, ako to len šlo. O aspoň základné možnosti konfigurácie však predsa neprídete. A možno dostanete aj čosi navyše.

 

Dizajn a konštrukcia

hyperx alloy fps usb box

Balenie je pomerne masívne a vysoká škatuľa dáva tušiť, že vo vnútri sa ukrýva solídny kus hardvéru. Ostatne to naznačuje samotný názov klávesnice. HyperX Alloy FPS je bezpečne uložená v penových blokoch, no viac nás potešil pohľad na príslušenstvo.

hyperx alloy fps usb acess

Ku klávesnici totiž dostanete presne padnúce vrecúško z mäkkej perforovanej  tkaniny, navyše s uzatvárateľným vreckom na zadnej strane, kam môžete schovať zopár drobností. Napríklad osem kláves spolu s nástrojom na ich oddelenie od spínača. Na prvý pohľad fádnu čiernu klávesnicu tak môžete jednoducho oživiť zvýraznením kláves WSAD a 1234 do  červenej farby. Najdôležitejšie tlačidlá pre každú pravovernú FPS hru majú navyše jemnú textúru pripomínajúcu povrch kovového plátu. Cez deň tak budú lepšie rozoznateľné zrakom i hmatom. Hoci len drobnosť, no predsa poteší.

hyperx alloy fps usb cable

HyperX Alloy FPS tak môžete so sebou zobrať na lan párty, čomu odpovedá aj oddeliteľný kábel. Ten je dlhý asi 180 centimetrov s textilným opletením, hrubý a pomerne pružný. Ku klávesnici sa pripája štandardným miniUSB konektorom, na opačnom konci sú hneď dva „áčkové“ konektory. Ani nie tak kvôli vyšším nárokom klávesnice na napájanie, ale kvôli USB portu pre nabíjanie smartfónov a ďalších zariadení.

hyperx alloy fps USB

Hneď vedľa miniUSB konektoru sa nachádza USB port pre nabíjanie smartfónov či iných zariadení. Máte napríklad bezdrôtovú myš, ktorej dochádza šťava? Stačí ju pripojiť sem kratším káblom a možno sa vám život o čosi zjednoduší. To isté platí napríklad pre slúchadlá a klávesnica vám dopraje o čosi viac voľnosti za stolom. Obe rozhrania sa nachádzajú na pravej strane klávesnice nad numerickým blokom kláves, v mieste, kde by nemali nikomu zavadzať a pravákom bude vyhovovať aj ono pripojenie usb myši. Dáta však cez tento port neprenesiete, takže prijímač bude musieť byť zastrčený v počítači tak či tak.

hyperx alloy fps 2d

Poďme však konečne ku klávesnici samotnej. Už na prvý dotyk pôsobí veľmi masívne a svojmu menu rozhodne hanbu nerobí. Vďaka oceľovému plátu, ktorý tvorí jej vrchný kryt je ťažká a tuhá, neprehýba sa a vydrží aj veľmi tvrdé zaobchádzanie. Horný plastový kryt akoby celkom chýbal, takže samotné tlačidlá visia len na spínačoch, ktoré sú vsadené do základne. Vďaka tomu má HyperX Alloy FPS pomerne nízky profil, ktorý výrazne kontrastuje s výškou tlačidiel.

hyperx alloy fps back

Pohľad na chrbát klávesnice len naplnil naše očakávania. Jednoduchý spodný kryt vzhľadom na riešenie pripojenia USB kábla nemá žiadne drážky a vzhľadom na vrchný zliatinový plát nepotrebuje prelisy pre zvýšenie tuhosti.  Takže tu máme jednoliatu čiernu plochu s výrobným štítkom. Gumené podložky síce nemajú priveľkú plochu, no predsa zabezpečujú spolu s vysokou hmotnosťou klávesnice dobrú stabilitu na doske stola.

hyperx alloy fps stand

Vyklápacie nožičky sú pomerne krátke a ponúkajú len jednu úroveň výškového nastavenia. Celkovo sa zadná strana po ich vyklopení vydvihne o necelý centimeter, je to síce drobný rozdiel, no spoločne s vysokými tlačidlami je to po dlhom čase prvá klávesnica, pri ktorej nám toto nastavenie pri písaní vyhovovalo subjektívne viac. Pri hraní hier však museli nožičky nazad do zaklopenej polohy. Chválime mäkké gumené podložky, otázne je, ako dlho vydrží lepidlo, ktoré ich drží na mieste.

hyperx alloy fps 2d

Layout klávesnice predstavuje štandardné 104 tlačidlové riešenie bez extra prvkov. Niečo podobné sme naposledy videli pri testovanej SteelSeries Apex M500 a celkom nám to vyhovovalo. Enter je jednoriadkový, ľavý shift široký a celkovo je klávesnica orientovaná trochu doľava. Jednotlivé bloky kláves sú výrazne oddelené takže sa opticky nezlievajú do jedného celku a orientácia pri písaní je jednoduchá aj naslepo. Písaniu pomáhajú aj výrazné výstupky na klávesoch F a J. Layout je jednoduchý a čistý, na HyperX Alloy FPS si zvyknete veľmi rýchlo a vďaka pomerne malému pôdorysu bude na stole zaberať málo miesta.

hyperx alloy fps fkeys

Fyzické doplnkové klávesy sa v tomto prípade nekonajú, ich úlohu preberajú funkčné klávesy kombinované s Fn tlačidlom podobne ako je to napríklad na notebookoch. Okrem ovládania hlasitosti zvládnu už len posun po playliste audio, či video prehrávača, pod klávesom F12 sa ukrýva tlačidlo pre aktiváciu herného režimu.

hyperx alloy fps numpad

Numerický blok na pravej strane je rovnako štandardný ako na väčšine pracovných klávesníc, no hráča v sebe Alloy FPS nezaprie. LED signalizujúcu Scroll Lock nahradila LED s ikonou G. Po aktivovaní spomínaného herného režimu sa deaktivuje WIN tlačidlo a klávesnica funguje s 1000 Hz pollingrate a 100% antighostingom.

 

Ergonómia

Rozloženie klávesnice sme už spomenuli a v zásade nám vyhovovalo. Viac by sa nám však páčili masívnejšie samotné klávesy, ktoré nepôsobia veľmi tuho. Na funkcii to samozrejme vonkoncom neuberá, na pocite pod prstami však áno. Veľkou výhodou mechanických klávesníc, a platí to teda aj v tomto prípade je, že klávesy sú uchytené priamo k spínaču, takže nie je problém nahradiť ich vlastnými, prípadne si na internete zohnať niečo z ponuky tretích strán.

hyperx alloy fps side

Vďaka jednoduchému odoberaniu kláves je aj údržba klávesnice bezproblémová. Napriek tomu, že klávesy nie sú nijak uchytené o telo, je vedenie po spínači celkom dobré a tak priveľmi neutekajú do strán. HyperX Alloy FPS si môžete zadovážiť so spínačmi Cherry MX Blue, Brown a Red. My sme testovali verziu so Cherry MX Blue spínačmi, takže klávesnica je veľmi hlučná, zvuková i hmatová odozva na stlačenie spínača je výrazná a spomedzi všetkých troch možností kladie najväčší odpor. Ak preferujete skôr siahodlhé písanie textov, vyberte si verziu so spínačmi Brown, pre potreby tichej prevádzky a vysokej responzivity bude vhodnejšia verzia so spínačmi Red.

hyperx alloy fps cherrymx

Väčšie tlačidlá, ako napríklad Shifty, či medzerník používajú jeden spínač osadený v strede a jednoduchý priečny stabilizátor, takže pri ich vyberaní sa natrápite o čosi viac. Reakcia medzerníka je však vďaka tomu veľmi dobrá po celej jeho dĺžke.

hyperx alloy fps cursor

Tlačidlá majú laserom vyrezané fonty, vďaka čomu majú ostré okraje a sú dobre čitateľné aj bez aktivovaného podsvietenia. Sekundárne znaky sú však na náš vkus trochu priveľmi natlačené na sebe, čo znižuje celkovú prehľadnosť. A orientácii neprispieva ani nerovnomerné podsvietenie.

hyperx alloy fps usb backlit detail

 

Ovládací softvér

HyperX neponúka ku klávesnici žiadny ovládací softvér, takže možnosti konfigurácie sú obmedzené na preddefinované kombinácie Fn + konkrétny kláves.

 

Podsvietenie

Na výber máte len jednu farbu, červenú, no zato v piatich úrovniach intenzity (0/25/50/75/100), pričom tá najvyššia je dosť výrazná a v tme bude unavovať oči. Intenzita podsvietenia sa mení kombináciou Fn+ šípka hore/dole. Šípky doľava/doprava zasa umožňujú zvoliť jeden zo šiestich svetelných efektov. Tri z nich sú statické (statické svietenie, „breathing“ efekt a „vlna“), dva responzívne (lokálne rozsvietenie práve stlačeného klávesu a „vlna“ od stlačeného klávesu) a napokon statické podsvietenie tlačidiel WSAD, 1234, ľavého CTRL a medzerníka. Každý kláves je samozrejme podsvietený samostatnou LED pod spínačom.

hyperx alloy fps usb backlit full

 

Odolný tank, ktorý zaujme predovšetkým jednoduchosťou

HyperX Alloy FPS je po stránke spracovania vynikajúcou klávesnicou. Je tuhá a odolná, vyzerá že prežije aj najsilnejšie herné zážitky a s prehľadom ňou prerazíte monitor. V rámci ventilácie frustrácie. Aktuálne za ňu zaplatíte asi stovku, čo na prvý pohľad rozhodne nie je málo, no mechanické klávesnice toľko stoja a Alloy FPS je vlastne ešte z tých lacnejších. Tomu však zodpovedá aj jednoduchá výbava, či zopár nedotiahnutých vecí, akým je napríklad USB port, ktorý neprenáša dáta.

Na Alloy FPS si nenakonfigurujte žiadne makrá, a to je niečo, čo by nemalo na hernej klávesnici chýbať. Ak ste zástancom maximálnej jednoduchosti, chcete mechanickú klávesnicu a v živote ste si žiadne makro nenastavili, v tomto prípade vás to ani nebude pokúšať. Výhrady máme aj k spracovaniu samotných kláves, ktoré pôsobia na dotyk lacno.

Páči sa nám však opletený oddeliteľný USB kábel, či pribalené vrecúško na prenášanie klávesnice. Ak s klávesnicou nechodíte z domu, bude vám asi nanič, no hodí sa pri cestovaní, alebo do neho aspoň môžete klávesnicu zabaliť, ak ju nebudete dlhší čas používať. Ktovie ako by sa absencia puzdra prejavila na celkovej cenovke, asi veľmi nie a tak ho berieme ako plus. Ako býva dobrým zvykom aj pri iných výrobcoch, i HyperX Alloy FPS si môžete vybrať s troma typmi spínačov Cherry MX, takže osobným preferenciám sa prekážky nekladú. A to je fajn, pretože vďaka malému pôdorysu sa dá Alloy FPS použiť aj ako solídny nástroj na písanie. Alloy FPS má pritom všetky vlastnosti hernej klávesnice, či už je to antighosting alebo milisekundová odozva, azda až na spomínanú absenciu konfiguráciu makier.

Ak hľadáte jednoduchú mechanickú klávesnicu, ktorú len pripojíte k počítaču a budete od nej čakať, že bude dlho fungovať pri písaní a hraní, Alloy FPS vás zrejme nesklame a nám sa páčila aj práve kvôli svojej jednoduchosti. Tým, ktorí sa s perifériami radšej hrajú a dokážu využiť potenciál makier či RGB podsvietenia, však odporúčame poobzerať sa inde.

tip bronze

HyperX Alloy FPS
CENA: 100 €
+-
Spracovanie a odolnosťKvalita samotných kláves
Malé rozmeryBez možnosti konfigurácie
Na výber z Cherry MX spínačovmakier
USB port na nabíjanie
Kvalita prevedenia90
Príslušenstvo a výbava82
Konfigurácia a SW68
Ergonómia80
Cena/hodnota92
HODNOTENIE: 82/100
Dobrý dojem zo skvelého spracovania narúšajú len na dotyk "lacné" klávesy. Alloy FPS však ponúka za svoju cenu kvalitné mechanické snímače podľa vášho výberu a základné možnosti konfigurácie, bohužiaľ bez samostatného softvéru. Jej jednoduchosť ale môže byť pre mnohých tým hlavným lákadlom.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

hyperx logo

Klávesnicu HyperX Alloy FPS nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013