Menu

Testovali sme kompaktnú ATX skrinku Raijintek Thetis

Spoločnosť Raijintek to so svojou ponukou skriniek rozbehla dvoma smermi. Vybrať si môžete spomedzi štandardných oplastovaných skriniek s oceľovým rámom a bočnicami, no zaujímavejšie sú hliníkové modely. Síce vyzerajú jedna ako druhá, no ak vám ich dizajn padne do oka, máte za úlohu vybrať si už len veľkosť. My sme otestovali tú najmenšiu z najväčších.

Od Raijintek sme už mali v minulosti možnosť otestovať tú celkom najmenšiu skrinku, Metis. ITX skrinka nás očarovala jednoduchým dizajnom a malými rozmermi, pričom ponúkala miesto pre plnoformátový ATX zdroj.

Thetis je dizajnovo takmer identická, no podporuje dosky ATX formátu, takže jej rozmery sú väčšie. Už na papieri to však vyzerá veľmi podozrivo, keďže v porovnaní s Metis je len o pár centimetrov hlbšia, širšia i vyššia. Jednoduchý dizajn a kompaktné rozmery sú hlavné lákadlá skrinky Thetis, uvidíme, ako sa popasuje s našou testovacou zostavou.

Balenie

raijintek thetis 01 box

Skrinka dorazila zabalená v jednoduchej kartónovej škatuli, dobre chránená dvojicou polystyrénových blokov. Na výber je v dvoch variantoch a vo dvoch farbách, takže sme mali celkovo na výber zo štyroch modelov. Verzia Classic sa dodáva s plnými bočnicami, Thetis Window je dizajnovo atraktívnejšia vďaka bočniciam z temperovaného skla. Obe verzie môžete mať v matnej čiernej alebo striebornej farbe. My sme siahli po Thetis Window v elegantnej čiernej.

Dizajn a konštrukcia

Tvar zaobleného kvádra je poznávacím znamením celej rodiny hliníkových skriniek Raijintek aj keď netvrdíme, že tento dizajn je pre túto značku unikátny. Skrinka má rozmery 210×360×366 mm a ani po vybalení a jej rýchlom preskúmaní sa nám nechcelo veriť, že sa do nej vmestí plnohodnotný počítač na ATX platforme. S hmotnosťou 5,2 kg patrí určite medzi tie ľahšie a pritom nepôsobí krehko ako niektoré lacné skrine z tenučkého SECC. Thetis je tuhá vďaka kombinácii 1,5 mm hrubých hliníkových plátov pevne priskrutkovaným k 1 mm hrubému rámu z SPCC ocele.

raijintek thetis 02 front

Predný panel je doslova minimalistický, tvorí ho jediný plát brúseného hliníka, symetricky osadený kruhovým logom výrobcu a spínacím tlačidlom zostavy. Resetovacie tlačidlo chýba, prvoradý je dizajn a tak je jeho absencia celkom ospravedlniteľná. Stavové LED sú dômyselne ukryté pod tlačidlom pre zapnutie zostavy. To je po celom svojom obvode podsvietené bielou LED, aktivitu pevného disku signalizuje červené svetlo preblikávajúce tento biely prstenec. Čierny predný panel má elegantne zabrúsené rohy, ktoré sa vďaka tomu lesknú a vytvárajú príjemný dizajnový akcent. Na optické mechaniky zabudnite, nič také sa v tomto prípade nekoná. Externých riešení pre optické mechaniky či čítačky pamäťových kariet je dosť a miesta v skrinke zdá sa nebude nazvyš.

raijintek thetis 05 porty

S jednoduchým dizajnom korešponduje aj jednoduchá portová výbava. Dvojica USB 3.0 portov, výstup pre slúchadlá a vstup pre mikrofón je všetko čo v prípade Thetis dostanete. Škoda len, že vnútorná časť konektora nie je v čiernej farbe.

raijintek thetis 03 back

Pohľad na zadnú stranu skrinky potvrdzuje to, čo sme po predošlých skúsenostiach s Metis už očakávali. Zdroj bude umiestnený v prednej časti skrinky a základná doska bude otočená, takže chladič procesora sa bude nachádzať na jej dne. Väčšinu zadnej strany tak tvoria záslepky PCI pozícií a mriežka odsávacieho ventilátora. Tá mohla a mala byť určite väčšia redšia, takto je ventilátor zbytočne utopený za poriadnym kusom plechu. Napájací kábel má svoj konektor v pravom hornom rohu, inde sa preň miesto nenašlo.

raijintek thetis 07 bottom

Spodná časť odhaľuje pozíciu pre napájací zdroj, na dne skrinky si svoje miesto nájde aj jeden 3,5“ disk a v prípade potreby aj 120 mm ventilátor. Chválime vysoké nožičky z pružnej gumy, ktoré budú dobre tlmiť vibrácie a navyše nechajú dostatok priestoru pre odvod ohriateho vzduchu od zdroja.

raijintek thetis 06 top grill

Strop skrinky je azda najčlenitejšou povrchovou časťou. Veľká mriežka s drobnými otvormi tvorí väčšinu plochy a pod ňou sa nachádza priestor pre inštaláciu odsávacích ventilátorov. Je tu priestor pre dvojicu 120 mm ventilátorov, prípadne pre 240 mm radiátor vodného chladenia. Keďže sa predpokladá, že ventilátory v tejto pozícii budú vzduch zo skrinky odsávať, chýba mriežke prachový filter.

raijintek thetis 08 glass

Ľavá i pravá bočnica sú identické. Ide o kusy matne čierneho temperovaného skla, ktoré s radosťou odráža cez deň svetlo do okolia. Stačí však do skrinky osadiť pár pekne svietiacich komponentov a pri zapnutí sa zostava akoby prebudí a svetlo začne prenikať cez sklo smerom von. Toto vytvára skvelý dizajnový efekt, vypnutý počítač bude pôsobiť dizajnovo ucelene a hladko, zapnutý odhalí všetky detaily svojich vnútorností. Bude však nevyhnutné poriadne sa pohrať s kabelážou aby v skrinke nebol neporiadok. Bočnice sú zavesené priamo na ráme skrinky na gumených čapoch a pripevnené skrutkami s veľkými hlavičkami.

raijintek thetis 09 glass

Po prvotnej obhliadke vyzerá Thetis ako skvelý základ pre casemodding a postavenie efektnej a výkonnej mašiny na ktorej oko hráča spočinie so zaľúbením.

raijintek thetis 04 side

 

Detaily a inštalácia komponentov

raijintek thetis 10 interior

Po odobratí pravej bočnice sa odhalia vnútornosti skrinky naplno. Teda, ono tam veľmi ani niet na čo pozerať, keďže skrinka je jednopriestorová. Miesta pre inštaláciu však bude dosť a nebudete musieť prekladať prsty do šialených tvarov, aby ste zastrčili nejaký konektor. Teda aspoň spočiatku, s pribúdajúcimi komponentmi a najmä káblami sa to bude komplikovať no stále to bude pomerne pohodlná inštalácia. Minimum ostrých hrán, minimum výstuží a rámov, ktoré treba obchádzať.

raijintek thetis 11 accessories

Všetko príslušenstvo a spojovací materiál sme našli vysypaný v jednom plastovom vrecku. Sťahovacích pások mohlo byť určite viac, potešila nás prítomnosť systémového reproduktora, ktorý sa pomaly vytráca, no je stále užitočný. Manuál pre rýchlu inštaláciu je vlastne len obrázková poskladaná plachta, kde sú celkom názorne vyobrazené kroky pre inštaláciu jednotlivých komponentov. Inštalácia je veľmi jednoduchá, no v prípade, že by ste sa pri nej zasekli, je dobrým pomocníkom aj bez zdĺhavého listovania.

raijintek thetis 12 connectors

Od predného panelu trčí, ako obyčajne, zväzok káblov. Ide o klasickú konfiguráciu audio konektora, konektorov pre tlačidlo a systémové LED a USB 3.0 konektora. Pekným detailom je deväťpinový USB 2.0 konektor vyvedený priamo z novšieho konektora. Do skrinky tak môžete vložiť aj staršiu základnú dosku bez nutnosti dokupovať redukciu.

raijintek thetis 13 fan

Predinštalovaný zadný ventilátor pochádza z domácej dielne a volá sa AURA 12. Deväťlistový rotor s je osadený v ráme s bielo podsvieteným prstencom, čo spolu s transparentnými lopatkami vytvára veľmi zaujímavý vizuálny efekt. Je PWM regulovateľný v rozsahu 800 – 1800 ot./min. a na spodnej hranici aj príjemne tichý. Na tej hornej ho je už poriadne počuť a regulácia je preto nutnosťou. Otočený je tak, že vzduch bude odsávať smerom von zo skrine.

raijintek thetis 14 tray

Priestor medzi nosníkom základnej dosky a ľavou bočnicou je pomerne malý, predsa sa ním však dajú viesť káble. A vlastne sa aj budú musieť, keďže na tomto mieste sa nachádza dvojica pozícií pre inštaláciu 2,5“ diskov, takže dve SSD v RAID sa celkom hlásia o slovo. Raijintek chválime za veľké otvory chránené gumenými priechodkami, ktoré pomôžu udržať v skrini poriadok. Výrez pre backplate chladiča procesora však mohol byť väčší. Hoci potom by to bolo na úkor jednej 2,5“ pozície.

Privítali by sme však viac očiek pre uchytenie sťahovacích pások, keďže toto miesto bude vďaka presklenej bočnici celkom viditeľné a s hrubými káblami to nebude jednoduchá úloha. S ďalšou investíciou do flexovanej kabeláže však ani toto nie je zásadný problém a z Thetis sa bude dať vytvoriť pravý dizajnový šperk aj po tejto stránke. Veľký pozor však dávajte pri zatváraní bočnice, ak bude medzi ňou a rámom skrinky priveľa káblov, môže sa stať, že pri zaťahovaní skrutiek sa o ne sklo zapáči a praskne.

raijintek thetis 15 hdd caddy

PCB s konektormi skrinky je celkom malé a nezaberá veľa miesta, čo je len dobre, keďže hneď pod ním sa nachádza pozícia pre inštaláciu druhého 3,5“ disku.

raijintek thetis 16 top grill removed

Horná mriežka sa dá jednoducho odobrať, čo výrazne zjednoduší inštaláciu horných ventilátorov i ďalších komponentov. Štandardne sa sem vmestí dvojica 120 mm ventilátorov, ale aj radiátor vodného chladenia s dĺžkou 240 mm. Toto je ďalší dôvod, prečo môže byť Thetis základom zaujímavého herného stroja.

raijintek thetis 17 ATX fitted

Je priam neuveriteľné, že do tak malej skrinky a vmestí plnoformátová ATX doska. Síce zaberá takmer celý priestor po výške Thetis a v prednej časti už takisto neostane veľa miesta, ale je tam a dokonca nebude kolidovať so zdrojom či diskami. Aj keď to bude tesné.

raijintek thetis 19 metis 2

V porovnaní s Metis, ktorá do svojich útrob pojme len ITX formát nie je Thetis oveľa väčšia. Bežný middle-tower vedľa nej vyzerá ako prerastený fulltower, takže pokiaľ hľadáte skrinku pre novú mašinu, ktorú by ste chceli mať na stole a pritom sa neplánujete zriecť plnokrvného ATX formátu, je Thetis presne to čo hľadáte.

raijintek thetis 20 psu

Inštaláciu komponentov sme začali napájacím zdrojom. Ideálnym riešením pre tento formát skrinky bude aspoň semimodulárny zdroj s plochými káblami, ktoré sa budú dať dobre zviazať a schovať. V prípade, že si vystačíte s dvoma 2,5“ diskami bude stačiť aj jedna vetva napájacích SATA konektorov. Do Thetis sa vmestí aj menej výkonný zdroj s pevnými káblami, no nech sú aspoň kratšie a nie je ich priveľa.

raijintek thetis 21 mb

Pokračovali sme inštaláciou základnej dosky, napokon sme siahli po identickej zostave komponentov, s ktorou sme testovali Metis, takže preto ten ITX formát. Odsávací ventilátor sme nechali na pôvodnom mieste a 120 mm radiátor vodného chladenia sme presunuli do hornej časti, kde bude mať prirodzenejší odvod ohriateho vzduchu. S inštaláciou ITX formátu samozrejme nebol žiadny problém a aj pri mATX doskách ostane kopu voľného miesta naokolo.

raijintek thetis 22 hdd

Pre klasický pevný disk sme zvolili miesto nad zdrojom, keďže na dne skrine by mal v prípade našej dosky okolo seba priveľa káblov. Disk je vlastne len prichytený skrutkami s gumenými podložkami o plechový rám, v ktorom je dodatočne poistený jednou skrutkou s veľkou hlavičkou. Inštalácia je rýchla a jednoduchá, ako tak je obmedzený aj prenos vibrácií disku na skrinku.

raijintek thetis 23 hdd 2

Výhodou tohto uloženia je aj orientácia SATA konektorov do zadnej časti, kde to budú mať blízko ku káblom od zdroja a dosky.

raijintek thetis 24 tray

Ako sme spomínali vyššie, otvor pre backplate je umiestnený trochu nešťastne na úkor jednej 2,5“ pozície. Pri ATX doske bol rám socketu o kúsok nižšie, no situácii to aj tak veľmi nepomohlo. Závisieť tak bude v tomto prípade predovšetkým od dosky. Každopádne, do Thetis sa vmestia vzduchové chladiče s výškou do 170 mm, takže sa pri chladení procesora nemusíte nijako výraznejšie obmedzovať.

raijintek thetis 25 ssd

SSD, resp. 2,5“ disk sa inštaluje rovnako ako ten väčší vpredu. Zo spodnej strany je treba primontovať skrutky s gumenými podložkami a disk navliecť do otvorov v plechu. V prípade SSD sa o tlmení vibrácií baviť netreba, v prípade klasického 2,5“ disku však majú gumené podložky opodstatnenie.

raijintek thetis 26 build

Thetis nie je len o ATX doskách, vmestia sa do nej aj plnokrvné grafické karty. Jediným obmedzením je dĺžka do 280 mm a bude treba dávať aj pozor na prípadnú kolíziu so zdrojom. Skrinka by mala zvládnuť aj dvojicu kariet v multiGPU zapojení, trochu problém však bude s okolitým vzduchom, ktorého pre chladiče grafík ostane málo. V tomto prípade bude treba do stropu skrinky osadiť dvojicu ventilátorov, ktoré budú tlačiť vzduch dovnútra.

 

Prevádzkové vlastnosti

Jednoduchý vnútorný dizajn a premiestnenie diskov a vlastne aj väčšiny kabeláže za základnú dosku umožňuje dobre sa pohrať s prietokom vzduchu a nájsť optimum aj v skrinke natlačenej komponentmi. Thetis sme otestovali s celkom výkonným Intel Core i7-4790K na základných frekvenciách a s TDP 88W. Chladenie zabezpečoval vodný AIO set NZXT Kraken X31 so 120 mm radiátorom a ventilátorom nastaveným na automatickú reguláciu s prioritou nižšej hlučnosti. Procesor bol osadený v základnej doske MSI H81I, spoločne s 4 GB DDR3 ADATA taktovanej na 1600 MHz. Windows 10 v 64 bitovej verzii a s poslednými aktualizáciami fungoval z SSD Kingston KC400, v hornej šachte bol osadený 1 TB WD Red, ako napájací zdroj poslúžil EVGA 500B a zostave zhora podkurovala GeForce GTX 650 Ti SOC od Gigabyte.

Otvorený priestor a krátke vzdialenosti medzi komponentmi, no zároveň plné bočnice vytvárajú pri základnej konfigurácii v skrinke viacero hluchých miest. Zdroj i odsávací ventilátor budú vytvárať podtlak a čerstvý vzduch nebude stíhať pritekať cez mriežkovanie v spodnej a hornej časti skrinky. V druhej sade testov sme sa preto rozhodli otočiť zadná ventilátor tak, aby vzduch nasával dovnútra skrinky, čo prospelo k zníženiu teplôt všetkých komponentov.

raijintek thetis tabulka

Do Thetis sa nemusíte báť vložiť grafickú kartu strednej či vyššej strednej triedy, akurát v tomto prípade odporúčame použitie vzduchového chladiča, prípadne AIO setu so 120 mm radiátorom pre procesor a do horných pozícií nainštalovať dva 120 mm ventilátory, ktoré budú vzduch tlačiť dovnútra skrine. Druhou možnosťou je osadiť dno skrinky výkonným 120 mm ventilátorom a vytvoriť tak vertikálny vzduchový tunel, ktorý však na tak krátkej vzdialenosti budú ventilátory grafickej karty či procesora dosť rozbíjať. Tak či onak, veľa závisí aj od dĺžky grafickej karty, výšky zdroja či typu chladiča procesora, dobrou správou však je, že v Thetis sa s chladením dá celkom efektívne pohrať a s podsvietenými ventilátormi za sklenenou bočnicou vytvoriť pôsobivý vizuálny efekt. Potenciál chladenia hodnotíme vzhľadom na rozmery ako veľmi dobrý.

 

Jedna z najmenších pre ATX

Ak hľadáte elegantnú a jednoduchú skrinku, ktorú by ste si chceli vyložiť na stôl, no nechcete aby pôsobila príliš mohutne, je Raijintek Thetis presne to čo hľadáte. Je to ideálny nástroj pre upgrade, ak máte v skrinke pekné komponenty v tuctovom middletoweri, bola by ich škoda nechať ležať zatvorené pod stolom. Preložte komponenty do Thetis so sklenenými bočnicami a na stole ani neprídete o veľa miesta. Upracte káble, pridajte podsvietené ventilátory či pásy a zrazu máte počítač, na ktorý bude radosť sa pozerať.

raijintek thetis 27 final

Iste, v skrinke, cez ktorú vidno krížom, nie je jednoduché udržať poriadok a aj sklenené bočnice bude treba umývať častejšie ako tie plechové. No výsledok za to určite stojí a Thetis je dobrým základom aj pre budúci casemodding. Nenájdete tu síce 5,25“ pozíciu pre optickú mechaniku či regulátor ventilátorov, ani kvantum pozícií pre SSD a pevné disky. Ale zasa nie je problém si kadečo vyrobiť, priskrutkovať a doplniť a pre bežnú konfiguráciu je v skrinke miesta dosť. Ak by ste sa rozhodli do Thetis postaviť celkom novú zostavu, vyberajte komponenty citlivo, krátky zdroj s modulárnymi a plochými káblami, rovnako ako grafická karta dĺžky okolo 25 cm bude určite cestou, ako si inštaláciu i prevádzku zostavy zjednodušiť.

tip silver

Raijintek Thetis Window
CENA: 95 €
+-
Jednoduchý dizajnU nás horšia
ATX kompatibilitadostupnosť
KonštrukciaVyžaduje
Sklenené bočnicečastú údržbu
Kvalita prevedenia94
Dizajn92
Možnosti chladenia78
Možnosti inštalácie86
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 88/100
Jedna z najmenších skriniek pre ATX dosky je skvelým základom pre elegantný a atraktívny herný počítač. Vďaka kvalitnému spracovaniu a jednoduchému vnútornému dizajnu sa hodí aj ako základ pre casemodding, verzia so sklenenými bočnicami však bude náročnejšia na údržbu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

raijintek logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013