Menu

Testovali sme lacné bezdrôtové myši od Genius

Počítačová myš na budúci rok oslávi päťdesiat rokov od prvej spolupráce s počítačom a vzhľadom na časovú mierku osobných počítačov môžeme povedať, že je tu s nami takpovediac odjakživa. Od drevenej škatuľky s jedným gombíkom prešli myši dlhú cestu a aj tie najlacnejšie prišli o svoje chvostíky.

Budúcnosť síce patrí hlasovému ovládaniu a ovládaniu gestami či myšlienkami, zatiaľ je však stále ovládanie myšou najbežnejší a často aj najpraktickejší spôsob ovládania počítača. Do redakcie dorazili dve myši od Genius, výrobcu v našich končinách veľmi známeho najmä vďaka nízkym cenám. Obe testované myši sú bezdrôtové, pričom tá menšia z nich je určená vyslovene pre cestovateľov, keďže svojimi miniatúrnymi rozmermi na každodenné použitie na doske stola pohodlná veľmi nebude.

 

Genius Micro Traveler 9000R

Začnime teda s menšou z dvojice myší, o ktorej výrobca prehlasuje že sa jedná o najmenšiu nabíjateľnú IR myš na svete. Jej rozmery sú skutočne veľmi subtílne, s dĺžkou len 68 mm sa bez problémov stratí v brašni s notebookom a vďaka malej výške a nízkej hmotnosti ju pokojne vopcháte aj do vrecka.

Pretože je však ľudská ruka za normálnych okolností podstatne väčšia, nečakajte žiadne extrémne pohodlie. Genius sa snažil prispôsobiť tvar myši tak, aby ju mohli ľudia s bežnými rukami bez problémov používať, nepustil sa však do žiadnych dizajnových výstrelkov a ergonomických inovácii. Micro Traveler 9000R je vlastne len malá bezdrôtová myš, ktorá bola ešte viac zmenšená. Vzhľadom na svoju veľkosť však ponúka relatívne veľké tlačidlá, pri práci ju však aj tak budete musieť držať končekmi prstov. Dlaň si prirodzene nie je o čo oprieť a tak je dôležitým a vlastne aj nevyhnutným prvkom pogumovanie opierky pre palec.

Deti, alebo dámy s malými rukami si na myš zvyknú bez väčších problémov, no dlhodobejšia práca s ňou unavuje prsty i zápästie viac ako myš štandardnej veľkosti. Lenže Micro Traveler 9000R nie je určená pre každodennú prácu a je viac doplnkom k ultrabookom a notebookom ako každodenným pracovným nástrojom.

Jedným z dôležitých prvkov mobility je absencia kábla a preto myš v sebe ukrýva 2,4 GHz RF vysielač a akumulátor s kapacitou 240 mAh. Ten sa nabíja pomocou microUSB kábla z portu počítača a jeho nabitie trvá čosi vyše pol hodiny. Pribalený kábel však mohol byť dlhší, v prípade, že sa počas práce myš vybije sa nebude dať počas nabíjania ďalej používať. Stačí však pár minút v USB porte a môžete pracovať ďalej niekoľko ďalších hodín.

Komunikáciu s počítačom zabezpečuje miniatúrny USB prijímač, ktorý sa dá vsunúť do drážky v spodnej časti myši. Príjemným doplnkom je aj samolepiaci držiak, ktorý sa prilepí napríklad na veko notebooku a myš sa doň dá zachytiť. Micro Traveler 9000R sa spolieha na optický snímač s rozlíšením 1200 dpi, čo pre bežnú prácu predstavuje dostatočnú hodnotu. Používanie myši bolo v poriadku, pohyb kurzora a samotný pohyb myši po podložke síce neoslnil, no pre bežné použitie v prostredí OS to prirodzene postačuje. Pogumované bočnice sú príjemné na dotyk, plasty síce nepôsobia luxusne, ale zdá sa že by mohli vydržať bez straty odtieňa a oterov aj nad rámec záručnej doby.

Zvyknúť si treba nielen na malé rozmery ale aj na miniatúrne skrolovacie koliesko, ktorého otáčanie mohlo byť hladšie. Maličkú Micro Traveler 9000R si môžete zadovážiť v troch farebných prevedeniach, modročiernom, zelenobielom a atraktívnom ružovočiernom.

 

Genius Wireless Optical Mouse NS-6010

Druhá testovaná myš má už rozmery adekvátne štandardom a našim očakávaniam a aj preto oveľa lepšie padne do ruky. Jej mobilita je samozrejme na tom už horšie a NS-6010 v podstate ani nemá takúto ambíciu. Najlepšie sa bude cítiť na stole, stále je však dostatočne kompaktná na to, aby sa mohla pribaliť k notebooku a zobrať na cestu.

Aj v tomto prípade sa jedná o štandardnú trojtlačidlovú myš. Ergonómia nie je zlá, no páčili by sa nám na dotyk príjemnejšie plasty (navyše, farba z tela myši sa pravdepodobne časom ošúcha) a trochu lepšie rozloženie hmotnosti smerom dopredu. Ani samotná konštrukcia nevyzerá veľmi odolne a pád myši zo stola by mohlo byť jedným z jej posledných zážitkov. To sú však veci, s ktorými v tejto cenovej kategórii jednoducho treba počítať. K dispozícii je na trhu v troch farebných vyhotoveniach; modrej, červenej a čiernej.

Pod krytom na chrbte myši sa nachádza malý priestor, kde je ukrytý bezdrôtový prijímač, rovnaký ako v prípade Micro Traveler 9000R. Tu je i miesto na batériu, pričom NS-6010 v tomto smere nie je vyberavá a funguje s AAA i AA batériami. Istá možnosť prispôsobenia hmotnosti tak je i tu, aj keď za cenu nižšej výdrže pri použití AAA batérie. Alebo jednoducho, ak vezmete prvú baterku, ktorú budete mať po ruke a pichnete ju do myši, bude fungovať. Jedna AA batéria by mala pritom podľa webu výrobcu vydržať asi 10 mesiacov. Za predpokladu, že pri prenášaní myši použijete vypínacie tlačidlo, ktoré sa nachádza na dne pod otvorom pre senzor.

Ten je podobne ako pri predošlom modeli optický, avšak tentoraz s rozlíšením len 1000 dpi. Na bežnú prácu v prostredí OS to stačí, aj keď na monitore s FullHD rozlíšením sa s myšou nabeháte viac ako by bolo vhodné. Po pohraní sa so systémovými nastaveniami bol dojem z používania v poriadku, presnosť však zvýšením akcelerácie kurzora utrpela.

 

Sú lacné a nenáročnému postačia

Obe myši patria k tým lacnejším na trhu a hoci svoju úlohu splnia dobre, zázraky od nich netreba očakávať. Zaujímavejším kúskom je malá Micro Traveler, ktorá má potenciál zaujať svojimi rozmermi a vcelku dobrým spracovaním. Väčší model NS-6010 to bude mať v záplave lacných myší, kde každé euro predstavuje rozdiel vo výbave či type senzora o čosi ťažšie.

Graf ceny produktu Genius Micro Traveler 9000R poskytuje server Heureka.sk

 

Micro Traveler 9000R na našom trhu nájdete približne za 13 EUR, čo je cena adekvátna jej možnostiam. Potešila nás celkom slušná výdrž akumulátora a pevná konštrukcia, ktorá je pre cestovateľskú myš dôležitá. Možnosť „prilepenia“ myši k veku notebooku nie je síce žiadnou veľkou inováciou, no je zároveň dobrým spôsobom, ako malú myš pri častom prenášaní nestratiť.

Graf ceny produktu Genius NS-6010 poskytuje server Heureka.sk

Podstatne lacnejšia je väčšia NS-6010, ktorá so svojou cenou začína už niekde pri 7 EUR a radí sa tak medzi najlacnejšie bezdrôtové optické myši na trhu. Ako doplnok pre nenáročného používateľa desktopu či notebooku bude bez problémov stačiť, na vážnejšiu prácu jej však chýbajú doplnkové tlačidlá a na časté prenášanie zasa lepšia konštrukcia. Plusom je výdrž a možnosť použitia rôznych typov bateriek.

Za poskytnutie testovacích vzoriek ďakujeme spoločnosti:



 

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013