Menu

Testovali sme malý počítač pre každého

Čo si predstavujete pod pojmom lacný počítač? Lacnú zostavu v škaredej skrini z tenkých plechov a komponentmi neznámej kvality? Ak vás  tlačí rozpočet, asi sa týmto smerom vyberiete. Ale môžete skúsiť aj niečo iné, čo v prípade potreby strčíte aj do vrecka.

Malé počítače zažívajú novú obrodu, už to nie sú len kompletné riešenia, alebo barebone postavené na málo výkonných procesoroch. Intel sa rozhodol posunúť hranice malých počítačov aj v oblasti výkonu a koncept NUC (Next Unit of Computing) dotiahol do zdá sa dobrého konca. Spôsoby, ako si zadovážiť počítač menší ako puzdro na DVD sú tri. Buď si NUC postavíte od základu sami, kúpite si hotové riešenie aj so systémom, alebo si vyberiete strednú cestu. 

V prvom prípade je treba dobre zvážiť výber komponentov, najmä základných dosiek je málo a nie sú veľmi dostupné. Prispôsobiť si však môžete dizajn a podľa možností skrinky aj konfiguráciu ostatných komponentov. Ak siahnete po hotovom NUC, prídete o radosť z vytvorenia niečoho vlastného a budete musieť akceptovať to, čo vyberie predajca. Preto sa nám najviac pozdáva niečo medzi tým. Vybrali sme si jeden z najlacnejších NUC barebone počítačov, ktoré sme na trhu našli. Postačí ako jednoduchý domáci počítač, alebo to bude len o kompromisoch?

 

Základ je lacný, cena sa však rýchlo zdvojnásobí

Ponuka konfigurovateľných NUC systémov na našom trhu je už celkom slušná, a ceny začínajú niekde pri stoeurovej hranici. V snahe o stavbu lacného, no tichého a dobre vybaveného domáceho a kancelárskeho počítača sme siahli po jednom z najlacnejších riešení. NUC DN2820 stojí 111 EUR a ani ďalšie náklady nie sú vysoké. Dokúpiť sme potrebovali len dva komponenty; SO-DIMM modul operačnej pamäte a 2,5“ disk, a operačný systém. 8 GB modul Kingston stál 70 EUR, SSD Intel 530 s kapacitou 240 GB za 120 EUR a 64-bitový Windows 8.1 za 100 EUR. Celková cena sa tak vyšplhala na 400 EUR.

Samozrejme, s cenou sa dá kadečo urobiť. Ak sa rozhodnete pre niektorú z Linuxových distribúcií, zvolíte 4 GB pamäte a pomalšie 120 GB SSD, dá sa vtesnať do dvestoeurového rozpočtu.  Ak pred SSD uprednostníte kapacitu, skúste to s 500 GB HDD, ale možnosťou je aj kombinovaný 1 TB HDD a 120 GB SSD Western Digital Black2.

 

Výbava a prevedenie

NUC je zabalený  v malej kockatej škatuli, ktorá dáva veľa tušiť o rozmeroch samotného počítača. SFF počítače stavajú predovšetkým na kompaktnosti, výkon tu nezohráva tak dôležitú úlohu, aj keď existujú aj NUC s výkonným Core i7 v skrinke rovnakého formátu. Priestor balenia je využitý naplno a na stôl sme vytriasli okrem NUC aj napájací adaptér s výkonom 36 W a trojicou vymeniteľných zástrčiek, štandardný 100 mm VESA rámček pre uchytenie počítača na zadnú stranu monitora, tenký a stručný manuál a skrutky pre uchytenie 2,5“ disku. Potešil nás predovšetkým kompaktný napájací adaptér. Úsporný počítač nebude mať veľké nároky na napájanie, čo sa priaznivo podpíše aj na prevádzkových nákladoch a 36 W bude bohato stačiť. Podobné adaptéry sa používajú napríklad pre napájanie malých NAS alebo externých diskov.

Kit DN2820FYHK v sebe ukrýva priestor pre osadenie 2,5“ disku s výškou do 9,5 mm, takže je použitá väčšia skrinka ako pri kitoch pripravených pre osadenie mSATA disku. S rozmermi 116×112×51 mm však stále ide o systém, ktorý sa pri troche predstavivosti vmestí do vrecka a na stole bude plocha ktorú zaberie celkom zanedbateľná. Bez problémov sa vmestí na nohu monitora, a ak to váš monitor podporuje, neváhajte použiť pribalený VESA rámček. Ak nič iné, tak aspoň dosiahnete čistejší stôl bez zbytočných káblov. A že ich NUC nepotrebuje veľa asi ani netreba pochybovať.

Samotná skrinka je zhotovená z jedného kusu brúseného hliníka, vrchnú časť tvorí lesklý čierny plastový odliatok. Možno až príliš lesklý, tlačidlo pre zapnutie sa nachádza v jednom z jeho rohov a počítajte s tým, že jeho okolie bude daktyloskopickým rajom. Spodný kryt je takisto čierny, ale už zo zliatiny kovov. Takto zvolené materiály sú nevyhnutné, skrinka bude slúžiť aspoň do istej miery ako chladič, ktorý bude posúvať teplo do okolitého priestoru lepšie ako plasty.

Predný panel je prísne jednoduchý. Nachádza sa na ňom jediný USB 3.0 port a IR senzor diaľkového ovládača. Ak vám chýba výstup pre slúchadlá, nájdete ho vzadu. A pri tak malej skrinke je to navyše naozaj celkom jedno.

 

Obe bočnice sú takmer identické. V spodnej časti sa nachádzajú ventilačné otvory pre nasávanie okolitého vzduchu, pravá bočnica má navyše otvor pre uchytenie Kensington zámku. Dôležitý prvok najmä pre verejné priestory. Práve v takomto prostredí môže mať NUC veľkú výhodu. Je malý a na pevnej kovovej skrinke nie je čo odlomiť alebo pokaziť, akurát horný kryt je okrem obtlačkov náchylný aj na poškriabanie.

Zadná strana je už o čosi zaujímavejšia a je tu sústredená takmer všetka portová výbava zariadenia. Pre bežné pracovné nasadenie by nemalo chýbať nič. Na malom priestore sa okrem konektora pre napájací adaptér nachádza obrazový HDMI výstup, gigabitový ethernetový konektor, dva USB porty a kombinovaný štvorpinový 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel s mikrofónom. Páčili by sa nám ešte dva USB 3.0 porty, možno aspoň jeden by sa vmestil pod HDMI. V hornej časti je malá mriežka z ktorej vystupuje vzduch od chladiča procesora.

 

Hardvér a inštalácia komponentov

Po odobratí spodného krytu, ktorý na mieste držia štyri dlhé skrutky sa ukáže šachta pre inštaláciu 2,5“ disku. Miesta nazvyš priveľa nie je a tak aj to málo vzduchu, ktoré sa vo vnútri nachádza sa bude musieť obmieňať poriadne rýchlo a malé mriežky, navyše do výraznej miery blokované diskom asi stačiť nebudú. Uvidíme čo to urobí s hlučnosťou chladiča, aj keď ten má na starosti len energeticky nenáročný procesor.

Vysunutím deliacej priečky so šachtou pre 2,5“ disk sa dostávame hlbšie do útrob skrinky, základná doska je len o málo menšia ako pôdorys skrinky. Okrem portov odhalíme aj slot pre pamäťový modul a predinštalovaný bezdrôtový adaptér. Na trhu stojí približne 15 EUR, je preto dobré, že v tomto prípade je už v cene počítača.

Intel siahol po riešení z vlastnej kuchyne, malá kartička v Mini PCI Express slote s označením Wireless-N 7260 toho dokáže viac ako sa na prvý pohľad zdá. Okrem podpory prenosu dát v dvoch sieťach štandardu 802.11n s rýchlosťou do 300 Mbps, sprostredkuje aj pripojenie cez Bluetooth verzie 4.0, podporuje bezdrôtové pripojenie displeja Intel Wireless Display a technológiu Intel Smart Connect. Karta je v polovičnej výške a v prípade potreby sa dá vymeniť za kartu plnej výšky. Slot je len jeden, takže inštalácia malého mSATA SSD v tomto NUC nie je možná.

Po vybratí celej základnej dosky zo skrinky sa objaví dvojica antén adaptéra, ktoré sa vlastne nachádzajú pod horným plastovým krytom. Kvalita príjmu Wi-Fi signálu bola počas nášho testovania bezproblémová a externé antény  by NUC ani nesvedčali. Horný kryt zároveň slúži ako rozvádzač tepla od chladiča procesora, ktorý zapadá presne do zaobleného obdĺžnikového výlisku, ukončeného vyššie spomenutou čiernou mriežkou na zadnej strane skrinky.

Pevný disk sa pripája k doske štandardným S-ATA II portom, napájanie je vyvedené na malom štvorpinovom konektore pod portom. Jeden DDR3L SO-DIMM slot podporuje jediný pamäťový modul s kapacitou do 8 GB pri napätí 1,35 V a maximálnej frekvencii 1066 MHz. Naháňať sa za drahými a rýchlymi SSD a pamäťami tak v tomto prípade nemá zmysel a pokojne si do NUC kúpte to najlacnejšie na trhu. Rýchlejšie pamäte aj tak pobežia na 1066 MHz. Pre plynulý beh systému však odporúčame minimálne 4 GB, ktoré nájdete zhruba za 30-35 EUR. Žltý jumper v pravom dolnom rohu slúži pre resetovanie BIOS.

Opačný okraj dosky na sebe nesie puzdrá portov, na spomínaný USB 3.0 port ktorý by sme si želali vidieť aj tu skutočne veľa priestoru neostáva. V dolnej časti je viditeľný výduch chladiča procesora.

 

Na vrchnej strane dosky sa nachádza samotný procesor, ukrytý pod turbínovým chladičom procesora. Konštrukčne je podobný tým, ktoré sa nachádzajú v notebookoch. Do pasívnej časti s nízkym rebrovaním, ktoré je priamo nad procesorom vháňa vzduch nízkoprofilový ventilátor s kolmými lopatkami a vytláča ho otvoreným okrajom mimo priestoru skrinky. V tej je tak neustály podtlak a chladný vzduch z okolia je nasávaný mriežkou v bočniciach skrinky. Intel ho označuje ako tiché a účinné riešenie chladenia osadeného Celeronu N2820, či tomu bude naozaj tak, sa presvedčíme pri záťažových testoch.

Tlačidlo pre zapnutie sa nachádza priamo na doske, rovnako ako stavové LED. Svetlo je potom vyvedené svetlovodom priamo pod tlačidlo, ktorého ikona viditeľne, no nerušivo bliká.

V pravej hornej časti sa nachádza duálny napäťový regulátor procesora, spolovice ukrytý pod chladičom je radič gigabitového sieťového adaptéra od Realtek.

Inštaláciu začneme osadením pamäťového modulu, ten stačí založiť pod 45° uhlom do slotu a mierne zatlačiť, až bude ležať rovnobežne so základnou doskou, bezpečne prichytený dvoma kovovými páčkami na oboch okrajoch. Zarážka v slote neumožňuje vložiť modul opačne, takže tento úkon je celkom jednoduchý.

 

Ďalším úkonom bude inštalácia disku. Znovu sa nejedná žiadny zložitý proces, disk stačí nasunúť do šachty na S-ATA konektory a uchytiť zo pribalenými skrutkami. Pri montáži môže pomôcť dištančný rámik, ktorý sa nachádza v balení s niektorými SSD, ktoré nemajú výšku 9,5 mm. Nevyhnutný však nie je.

Kompletizácia počítača je otázkou piatich minút a zvládne ju každý. Po uzatvorení krytov už len stačí pripojiť externú mechaniku alebo flashový disk s inštalačnými súbormi operačného systému a pripraviť NUC na prvé spustenie.

Jedným z prvých krokov bola aktualizácia BIOS, NUC prišiel s verziou 1722, ktorá mala problémy so správnou identifikáciou SSD. Automatické vyhľadanie novej verzie priamo v prostredí BIOS nefungovalo správne a tak musel prísť na rad manuálne flashovanie z USB kľúča. Tak či onak, ani tento krok nepredstavoval žiadny problém, akurát mierne zdržanie. Aktualizovaný BIOS trochu zmenil svoj dizajn a rozloženie niektorých prvkov, pre nás však bola dôležitejšia správna identifikácia disku a ďalšie pokračovanie inštalácie operačného systému.

Tak ako je to v posledných dvoch rokoch v móde, klasické modrobiele rozhranie BIOS nahrádzajú vizuálne nadstavby a UEFI. Intel Visual BIOS predstavuje plne grafické a myšou ovládateľné rozhranie bežiace v rozlíšení 1024×768 bodov. Visual BIOS je dobre čitateľný a prvky sú logicky zatriedené do jednotlivých kategórií.

Pozrieť sa môžete aj na Performance Monitor, kde sú v grafe zobrazené základné informácie o napätí komponentov, teplotách systému (teplota procesora zobrazovaná nebola) a otáčkach ventilátora. Už v prostredí BIOS nás prekvapila pomerne vysoká teplota pamäťových komponentov (43°C) a základnej dosky (47°C), a tomu odpovedajúcich 3200 ot./min. ventilátora. Jeho hlučnosť nebola ani na týchto otáčkach vôbec vysoká, v letných horúčavách však bola okolitá teplota až 29°C a preto aj tieto hodnoty sú podstatne skreslené.

 

Procesor a výkon

Základom nami testovaného NUC je procesor Intel Celeron N2820 taktovaný na 2,13 GHz. Tento procesor je postavený na architektúre Silvermont, v podstate sa jedná o tabletový Intel Atom platformy Bay Trail-M, ktorý má zmenené meno a vyššie TDP pre nasadenie v desktopových zariadeniach. Procesor je vyrobený 22 nm procesom, disponuje dvoma jadrami  s 1 MB L2 cache a maximálne TDP celého čipu je len 7,5 W. Energeticky nenáročnému a lacnému procesoru chýbajú niektoré funkcie „vačších“ procesorov z desktopových platforiem, najviac asi  podpora pre Hyper-Threading, ale aj podpora AES inštrukcií, či podpora Rapid Storage technológie.

Oproti predchádzajúcej generácii sa procesorov Intel Atom sa zlepšil výkon na jednotku frekvencie a preto očakávame aj vyšší výkon pri nižšej spotrebe. Pri balansovaní s odoberaným prúdom dokáže napäťový manažment v prípade potreby zvýšiť frekvenciu jadier na 2,39 GHz, v prípade grafického jadra je to nárast zo základných 313 MHz až na 756 MHz. GPU je postavené na Intel Gen7 architektúre, podporuje DirectX 11 a poznáme ho napríklad z procesorov rodiny Ivy Bridge. Zásadnou prekážkou aj pre menej náročné hry však budú len štyri exekučné jednotky (oproti 16 v procesoroch IB) a nižšie frekvencie.

Z našich nameraných výsledkov je jasné, že NUC s Celeronom N2820 na ťažké herné orgie nebude. A vlastne bude ledva stačiť aj na hranie v 720p rozlíšení, aj to sa budete musieť poriadne uskromniť s detailmi. Tabletový procesor jednoducho na takéto úlohy nemá dostatok výkonu, no prednosti lacného NUC sú celkom inde. Ani v kompresii videa či renderovaní grafiky excelovať nebude, bežnú prácu v kancelárskom balíku, surfovanie internetom, hranie flashových hier na Facebooku či sledovanie videa na YouTube zvládne aj vďaka rýchlemu SSD bez problémov. To je síce brzdené S-ATA II rozhraním, ktoré nedokáže jeho možnosti využiť naplno. Intel 530 je pre tento NUC zbytočne predimenzovaný, no predsa je to rýchlejšie, tichšie a úspornejšie riešenie ako klasický pevný disk.

Ok, ale veď toto všetko predsa zvláda aj môj štvorročný počítač, prečo by som mal utratiť ďalších niekoľko stoviek za podobne výkonný? Motiváciou môže byť taká drobnosť, akou sú prevádzkové vlastnosti. V prostredí Windows 8 pri nečinnosti systému sme namerali odber 5 W. S SSD, zapnutou Wi-Fi, a pripojeným USB donglom pre klávesnicu a myš. Pri bežnom surfovaní internetom spotreba kolísala okolo 7 W hranice a pri náročných benchmarkoch, kedy procesor mal čo robiť sám so sebou bolo maximum 13 W. Pre porovnanie, štvorročný počítač s klasickým desktopovým procesorom, zdrojom, ktorý ešte nemá certifikáciu 80+ a grafickou kartou strednej triedy bude mať spotrebu v rovnakých modeloch použitia 10 – 15 násobne väčšiu.

Takýto počítač vlastne ani netreba vypínať, stačí ho nechať nech sa sám uspí a po pohnutí myšou je pripravený za pár sekúnd. Vhodným nasadením však nemusí byť len nenáročná domácnosť, ale napríklad aj informačné počítače vo vestibuloch inštitúcií, ktoré môžu bežať nonstop, ale spolu s bezdrôtovou klávesnicou sa nám najviac bude páčiť vedľa televízora.

Prehrávanie videa vo vysokom rozlíšení nebol pre procesor žiadny problém a dokázal to bez vysokého zaťaženia a teda aj hlučnosti. Malý ventilátor je pri dlhšej záťaži počuť a jeho zvukový prejav sa podobá tomu, ktorý poznáme z notebookov. Pri bežnej práci je však NUC veľmi tichý a s SSD diskom o ňom vôbec nebudete vedieť. Navyše, pri bežnej záťaži teplota procesora málokedy prekročila 50°C, pričom procesor je stavaný na hraničných 105°C. V BIOS tak môžete spokojne znížiť otáčky ventilátora a počítač ešte viac stíšiť.

 

Lacný a úsporný, nie však pre každého

DN2820FYKH na aktívnu dennú prácu pre náročného používateľa určite nie je, ak si pripočítate aj cenu monitora, klávesnice, myši a reproduktorov, dostanete sa na cenu základného notebooku s predinštalovaným OS a procesorom Core i3. Ak však používate počítač na jednoduché úkony a nechcete sa starať o bedňu fučiacu pod stolom, je tento lacný NUC vhodným riešením. Práve pri použití s televízorom postačí len bezdrôtová klávesnica s touchpadom za 30 EUR a z telky sa stane „smart“ systém pre online komunikáciu, sledovanie streamovaného videa, počúvanie hudby, prehliadanie internetu a prehrávanie videa vo vysokom rozlíšení. S minimálnou spotrebou a nízkou hlučnosťou.

Ak to s prácou myslíte vážne a oslovil vás formát kompaktného NUC, ktorý v prípade potreby hodíte do tašky a odnesiete ho kamkoľvek, poobzerajte sa po niektorom z modelov postavenom na Core i3 či Core i5 procesore. Odmenou za vyššiu investíciu bude vyšší výkon pri viacerých spustených aplikáciách či množstve záložiek otvorených v prehliadači. Naše očakávania neboli veľké a žiadne rekordy v benchmarkoch sa nekonali, no testovaný DN2820FYKH sa nám zapáčil vďaka svojej nenáročnej prevádzke a nízkej spotrebe.  Šlo o najúspornejší x86 systém aký sme kedy testovali a v kombinácii s 2 TB diskom sa môže stať kompletným multimediálnym centrom domácnosti, s rýchlym a tichým SSD zasa lacným oknom do sveta internetu.

 
Intel NUC DN2820FYK môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Intel NUC DN2820FYK poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013