Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme najlepšiu GTX 750 Ti, vyrobil ju Gigabyte

Testovali sme najlepšiu GTX 750 Ti, vyrobil ju Gigabyte

Prvá ochutnávka novej architektúry Maxwell bola vynikajúca aj v referenčnom prevedení. Do rúk si ju zobral Gigabyte, ktorý pridal svoje účinné chladenie, upravil systém napájania a dosť výrazne zdvihol pacovné frekvencie.

A znovu vám to hovoríme - zabudnite na všetky tie High-end grafiky, z ktorých cien sa vám zatočí hlava nie raz, ale rovno tri krát. Nová generácia grafík od Nvidie dokáže plynulo rozhýbať skoro každú súčasnú hru aj vo Full HD rozlíšení a zároveň je milá k vašej peňaženke. Prvým zástupcom vynovenej rodiny GeForce je dvojica modelov nižšej strednej triedy - GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti, ktorej upravenú verziu sme od spoločnosti Gigabyte dostali na test.  

Energeticky efektívne jadro

Taká bola predstava Nvidie pri návrhu novej architektúry Maxwell, ktorá má prepracovaný systém CUDA jadier a celú architektúru okolo. Pri prvých kartách s touto architelktúrou išlo vývojárom o dosiahnutie výkonu postačujúceho pre hranie nových titulov vo Full HD rozlíšení, ktoré je aktuálne stále tým najrozšírenejším a v blízkej dobe sa to ani nezmení.

Zároveň ale chceli dosiahnuť vysokú energetickú účinnosť, vďaka ktorej by karta spotrebovala výrazne menej ako jej konkurencia. A to sa nakoniec podarilo tak dobre, že ani jedna z dvojice noviniek nepotrebuje pri referenčnej verzii doplnkové napájanie a vystačí si len s tým, čo jej dodá PCI express port. Oficiálne vyjadrenia Nvidie sú optimistické a tvrdia, že Maxwell má o 25 percent vyšší výkon ako jeho predchodca a je až dva krát energeticky efektívnejší.

Nami testovaný Gigabyte ide ale za hranice referenčného dizajnu a je to viac ako len trochu pretaktovaná GeForce GTX 750 Ti. S tým súvisí aj poopravenie hlavého motta recenzie referenčnej verzie karty. Gigabyte totiž zvýšil energetickú náročnosť karty a už si tu nevystačíte len s energiou, ktorá ide z PCIe portu.

eff

 

Do malých počítačov

Karty GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti sú primárne navrhnuté pre menšie, energeticky efektívne počítače a notebooky. Ich jadro nesie označenie GM107 a s najväčšou pravdepodobnosťou sa stane veľkým hitom pri pripravovaných zariadeniach Steam Machines. Pre porovnanie si môžeme zobrať GeForce GTX 480, čo je High-end karta, ktorá si svoju slávu prežila pred štyrmi rokmi. Vtedy ste ku nej potrebovali aj adekvátne silný zdroj, keďže jej TPD bolo stanovené na slušných 250 wattov. 

Dnes je novinkou GeForce GTX 750 Ti, ktorá má vyšší výkon, no zároveň ma TDP stanovené len na 60 wattov a cenu zlomkovú. Jej referenčnú verziu sme vám predstavili hneď pri jej oficiálnom uvedení a teraz máme v rukách jej vyšperkovanú verziu od Gigabyte. Tá už nie je určená do extrémne malých počítačov, keďže sa kvôli väčšiemu chladiču zväčšili jej rozmery a tiež si pýta nejaký ten watt navyše. No stále je to skvelá karta do Mini ITX skriniek, ktoré budú často základom pre Steam Machines.

Logiku pri zameraní na kompaktné počítače dáva aj zmena na poli dekódovania a spracovania videa. Nvidia upustila od systému využívania CUDA jednotiek a karta je osadená hardvérovým H.264 enkodérom NVENC. Toto riešenie je energeticky nenáročné a poskytuje výrazne vyšší výkon hlavne pre nižšiu triedu grafických kariet. V porovnaní s predchádzajúcou Kepler generáciou je spracovanie videa raz tak rýchle a zároveň čip dokáže pracovať v novom úspornom režime, ktorý je navrhnutý práve na nenáročné úkony ako je pozeranie HD videa.

gigabyte-gtx-750-ti-2

 

Novinky v architektúre

Výkon kariet sa nemôže donekonečna zvyšovať len s pomocou pridania výpočtových jednotiek, ich pracovnej frekvencie, či znížením výrobného procesu. Skôr či neskôr výrobca narazí na limity danej architektúry a každé ďalšie zvyšovanie výkonu už bude neefektívne.

V Nvidii preto prekopali samotný Streaming multiprocessor (SM), čo je najdôležitejšia časť každého grafického čipu a práve od neho závisý výkon karty a jej energetická efektívnosť. S ohľadom na vývoj hier je zvýšenie počtu SM jednotiek logickým krokom. Kým pôvodné jadro G107 malo len dve SM jednotky, GM107 ich má rovno päť, pričom samotná plocha čipu týmto krokom narástla len o jednu štvrtinu.

Každý Streaming multiprocessor obsahuje niekoľko spoločných častí, kam patrí Polymorph engine a texturovacia jednotka. SM jednotky sú zlúčené v jednom výpočtovom klastri (GPC - Graphic Processing Cluster), ktorý obsahuje Raster Engine. ROP jedotky nájdete v časti pri L2 cache pamäti, kde je aj pamäťový radič.

Každá jedna SM jednotka sa skladá z celkovo štyroch blokov, ktoré sú tvorené 32 CUDA jednotkami, štyrmi texturovacími jednotkami a texturovacou cache pamäťou. Pri maximálnom vyťažení má nová architektúra až o 35 percent vyšší výkon na jednu shader jednotku, no takáto situácia nemusí nastať pri každej jednej hre.

Výraznou zmenou je aj navýšenie kapacity L2 cache pamäte. Tá sa po pár generáciách opäť vracia na hodnotu dvoch megabajtov, pričom ale doteraz mali karty nižšej tredy len približne desatinu z tejto kapacity a dva megabajty si pamätáme len pri tých najvýkonnejších riešeniach.

diagram

 

Referenčná GeForce GTX 750 Ti

GeForce GTX 750 Ti má dva 64-bit pamäťové radiče, čo dáva vo výledku 128-bit širokú pamäťovú zbernicu. Čip obsahuje jeden plnohodnotný výpočtový blok so 640 CUDA jednotkami. Počet textúrovacích jednotiek je 40, ROP jednotiek sa na čip vošlo 16. To je spolu so 128-bit pamäťovou zbernicou štandard, na ktorý sme pri danej kategórii grafických kariet viac menej zvyknutí. 

Karta má v ponuke Nvidie nahradiť obľúbený model GeForce GTX 650 Ti, pričom zachované zostanú všetky vyššie modely od GTX 660 a vyrábať sa bude aj pomalšia GTX 650. Základná frekvencia karty je stanovená na slušných 1020 MHz, pričom Boost technológia ju zvýši až na 1085 MHz. Všetko samozrejme závisí od konkrétnych prevádzkových podmienok karty, zvyšných komponentov a konkrétnej hry. Pamäť je čisto na výbere výrobcov a preto môžete naraziť na lacnejšie verzie s jedným gigabajtom, alebo na normálne dvojgigabajtové verzie.

Samotná karta je v referenčnom prevedení veľmi malá a mala by sa vojsť aj do rozmerovo veľmi malých skriniek. Nie je to síce low-profile, no v budúcnosti sa takej verzie možno dočkáme. O chladenie sa tu stará jeden ventilátor s rozmerovo nie veľkým pasívom. Teploty sú aj napriek tomu veľmi nízke, my sme sa pri záťaži nedostali cez 75 stupňov a pri bežnej práci to bolo len 37 stupňov. Kartu môžete samozrejme potrápiť aj pretaktovaním, no nezabúdajte na limity dané napájaním.

porovnanie2

 

Dokonalé spracovanie od Gigabyte

Nie je to bežná karta s čipom GM107 - Gigabyte si kartu upravil k obrazu svojmu a to úplne od základu. Zmeny začínajú už pri samotnom návrhu PCB, ktoré síce nie je rozmerovo väčšie, no má upravený systém napájania. Referenčná verzia sa totiž spolieha len na PCIe slot, ktorý jej dodáva napájanie. To je zároveň aj hlavným limitom pri pretaktovaní - bežnú verziu karty síce dostanete na podobne vysoké frekvencie, no kvôli obmedzeniu na 75 wattov na nej nebude celý čas fungovať.

A práve tento problém riešie dodatočné napájanie cez jeden 6-pin konektor. Karta má tak k dispozícii výrazne viac energie, čo znamená bezproblémové fungovanie na vyšších frekvenciách, ale zároveň aj vyššiu spotrebu a väčšiu produkciu tepla. Mimochodom práve s teplom sa Gigabyte popasoval priam ukážkovo, keď kartu osadil špičkový WindForce 2X chladičom.

Jeho základom je mohutná pasívna časť, do ktorej je teplo prenášané s pomocou jednej hrubej a dlhej medenej Heat-pipe trubice. To všetko nakoniec chladí vzduchom dvojica 80mm ventilátorov. Kartu sme testovali s automaticky nastavenými otáčkami. Pri bežnej práci v systéme kartu nebudete skoro počuť - je skutočne tichá, no zároveň je jadro skoro studené. Pri hodnote 29 stupňov a vám karta určite neprehreje. 

Pri hraní sme namerali len 55 stupňov, čo je dokonca až o 20 stupňov menej, ako pri referenčnej verzii karty. A to nezabúdajme, že Gigabajt kartu slušne pretaktoval. Konkrétne to je 1215 MHz pre základnú frekvenciu (z pôvodných 1020 MHz) a 1294 MHz pre Boost frekvenciu (z pôvodných 1085 MHz). Frekvencia pamäte zostala na bežných 5,4 GHz. S kartou si môžete užiť aj 4K rozlíšenie, no len v prípade, ak váš monitor podporuje Dual HDMI zapojenie.

gigabyte-gtx-750-ti-3

 

Perfektný výkon

Oficiálna doporučená cena kariet GeForce GTX 750 Ti začína na hranici 130 eur s DPH. Výkon je s ohľadom na túto cenu vynikajúci a Nvidia kartu stavia oproti konkurenčnému Radeonu R7 260X. Ten si v dvojgigabajtovej verzii kúpite za podobnú cenu, cenový rozdiel je skutočne minimálny. Pozor si dajte na verzie kariet s jedným gigabajtom pamäti - sú síce lacnejšie, no strácajú výkon pri graficky náročných hrách a pri použití vyhladzovania hrán.

Gigabyte má v ponuke niekoľko verzií pretaktovanej GeForce GTX 750 Ti, pričom všetky sú mierne drahšie v porovnaní s ozákladnými modelmi. OC verzia s frekvenciou 1033 MHz stojí 136 eur, nami testovanú verziu kúpite za približne 143 eur, čo je stále veľmi dobrá cena. Karta si v testoch viedla vynikajúco a v mnohých prípadoch sa jej darilo dobehnúť drahší Radeon R9 270. 

Zabudnúť nesmieme ani na spracovanie samotnej karty, ktoré je doslova ukážkové. Upravené PCB a hlavne účinný chladič, ktorý poctivo schladí aj extrémne pretaktované jadro pri veľmi nízkych otáčkach. No nečakajte ešte ďalšie výrazné zvýšenie frekvencií, hoci sa teplota jadra ani v záťaži nedostane nad hranicu 60 stupňov.

 
Gigabyte GV-N75TOC-2GI môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie2

gold small

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Zdroj s príkonom 1200 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

 

3dm

3DMark 2013: Karta je tu niekde na pol ceste od klasickej GeForce GTX 750 Ti ku konkurenčnému Radeonu R9 270.

 batman

Batman AO: V prípade nového Batmana je rozdiel vo výkone výrazný až so zmenou rozlíšenia. Full HD je stále postačujúce aj s aktivovaným vyhladzovaním hrán, no extrémne rozlíšenie už je nad sily daného čipu. Testované bolo samozrejme pri plných detailoch a vypnutej technológii PhysX.

bioshock

Bioshock Infinite: Na Full HD rozlíšenie bezproblémový výkon, dokonca o trochu lepší ako Radeon R9 270. V prípade extrémneho rozlíšenia je potrebné vypnúť vyhladzovanie hrán.

 hard

Hard Reset: Full HD rozlíšenie bez vyhladzovania hrán naráža na limity procesora, no po aktivovaní vyhladzovania sa výkon razom prepadne. Hra je plynulá na všetkých testovaných kartách, Radeon R9 270 je ale viditeľne výkonnejší.

 metro

Metro Last Light: Jedna z graficky najnáročnejších hier v našom výbere testov nie je ku grafickým kartám vôbec milá. Priemerných 34 obrázkov za sekundu je na hranici pocitu plynulosti. 

 unigine

Unigine 4.0: Benchmark ktorý ukazuje, ako si karty vedú v hrách s vysokým nárokom na výkon hardvéru. Tu pretaktovaná GeForce GTX 750 Ti predbieha aj drahší Radeon R9 270, no len v prípade vypnutia funkcie vyhladzovania hrán.

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N75TOC-2GI poskytuje server Heureka.sk

Súvisiace položky (podľa značky)

© 2015 PCNews.sk