Menu

Testovali sme KC400, spoľahlivé SSD od Kingston

Začiatkom tohto roka predstavila spoločnosť Kingston nový rad svojich biznis SSD. Dostal označenie KC400 a priniesol niekoľko noviniek známych skôr z enterprise segmentu flashových diskov. Na trhu sa objavil len tento mesiac a my sme mali možnosť otestovať verziu s kapacitou 256 GB.

Rozprávať o výhodách SSD v porovnaní s klasickým pevným diskom už asi nemá zmysel a hneď takto v úvode testu by bolo mlátením prázdnej slamy. O benefitoch, ktoré SSD v počítači prinesie nebudeme hovoriť, podčiarkneme však aspoň naše obľúbené: SSD je najviditeľnejší upgrade, ktorý ste mohli vo svojom počítači za posledných 5 rokov urobiť. Ak nehovoríme o upgrade desať rokov starého počítača, ani rýchlejší procesor, ani viac RAM či výkonnejšia grafika vám nespríjemní bežnú prácu tak ako SSD. Dosť ale bolo generalizovania, poďme na predmet dnešného testu.

kingston kc400 review blister

Obal predáva no v prípade komponentu, ktorý zavriete do šachty počítača či notebooku a zrejme ho už tak skoro neuvidíte plní skôr sekundárnu úlohu. Kingston bol v tomto smere úsporný a zvolil jednoduché blistrové balenie. Žiadna krabička, žiadne kábliky, žiadne redukcie. Jednoducho SSD v obale, podobne ako sa dnes predávajú USB kľúče. Z SSD sa vďaka klesajúcej cene za GB stáva jednoduchý a lacný komponent, ktorého balenie toľko pozornosti nevyžaduje. K disku sa teda nedodáva nič viac či menej užitočné navyše, aspoň softvér pre klonovanie disku by padol vhod. Aby sme však nekrivdili, KC400 si môžete zakúpiť aj v upgrade bundle, kde sa nachádza všetko potrebné pre migráciu dát a disku, vrátane USB boxu na disk a potrebnej kabeláže. Oproti blistru si priplatíte asi 13 EUR, takže pri nákupe to minimálne stojí za uváženie.

kingston kc400 review bundle

Zo stránky výrobcu sa dá stiahnuť Kingston SSD Manager, softvér pre monitorovanie stavu SSD, aktualizáciu firmvéru a bezpečnú skartáciu dát z disku. SSD KC400 si môžete zaobstarať v kapacitách 128, 256, 512 GB a 1 TB, začíname niekde okolo hranice 60 EUR za 128 GB verziu, na tej kapacitne najväčšej sa hompáľa viac ako 350 eurová cenovka. Nami testovaná 256 GB verzia stojí necelých 100 EUR, takže cenovo sa radí niekam do stredu ponuky na trhu.

kingston kc400 review 3D

Na prvý dotyk nás zaujalo puzdro disku. To je v klasickom 2,5“ formáte a s výškou 7 mm, takže sa vmestí aj do ultrabookov a kompaktnejších zariadení. Chválime však jeho vyhotovenie, nie je z plastu ale pevného plechu, takže dobre chráni i chladí čipy ukryté vo svojom vnútri.

kingston kc400 review 3D2

V prípade KC400 Kingston zvolil aktuálne asi najlepší radič od Phison. PS3110-S10 je osemkanálový radič so štyrmi jadrami, ktoré majú za úlohu správu ukladania dát aj v prípade, že na disku už ostáva len málo voľného miesta. Zníženie času, ktorý tento proces spotrebúva sa pozitívne prejaví na výkone disku v neskoršej fáze, keď už je na ňom uložených veľa dát. Zabezpečuje aj pokročilé funkcie, napríklad ochranu pred stratou dát spôsobenou krátkym výpadkom napájania, funkcie SmartRefresh a SmartECC pre kontrolu konzistencie dát pri čítaní. KC400 by tak mal predstavovať spoľahlivý priestor pre ukladanie údajov.

Phison PS3110 je dobre využiteľný v širokom spektre konfigurácii, v prípade nami testovaného KC400 to bolo šestnásť pamäťových puzdier po 16 GB. Kingston používa NAND MLC pamäte z vlastnej produkcie, podľa údajov výrobcu je životnosť disku stanovená na 300 TB, potom už správna funkcia pamäťových buniek nie je garantovaná. Pre bežného spotrebiteľa i v náročnejšom režime využívania dostačujúca hodnota, navyše Kingston ponúka na disk päťročnú záruku.

Disk sme testovali na základnej doske ASUS Z170-A, osadenej procesorom Intel Core i7-5775C a 8 GB DDR3 pamätí Corsair taktovaných na 2133 MHz. Nainštalovaný Windows 10 Pro 64 bit bežal z SSD Intel 320 s kapacitou 160 GB. Výsledky testov nájdete v tabuľke.

kingston kc400 review performance

Kingston uvádza rýchlosti čítania a zápisu 550 MB/s a 540 MB/s, pri testoch sekvenčného zápisu sme tieto hodnoty dokázali potvrdiť. V reálnej prevádzke sa takýmito hodnotami stretne pri kopírovaní ozaj veľkých súborov, zaujímavejší je preto výkon s malými blokmi dát. Ani tam KC400 nijak výrazne nezaváhal, horšie to už bolo v testoch PCMark 7, kde sme čakali o pár desiatok MB/s vyššie hodnoty. Tak či onak, stále je to výrazne viac než dosahujú klasické pevné disky a prácu s počítačom KC400 výrazne zrýchli.

No a napokon je tu cenová výhodnosť. KC400 s kapacitou 256 GB na našom trhu kúpite približne za stovku. Konkurenti s podobnou kapacitou sú o 30 EUR drahší, ale i lacnejší, takže v prepočte na 1 GB to až tak ružovo nevyzerá a KC400 sa zaradzuje niekam do stredu ponuky. Kúpiť si môžete aj lacnejšie modely, ktoré budú mať hodnoty sekvenčného čítania a zápisu podobné, no KC400 s radičom Phison ponúkne lepšiu ochranu konzistencie dát a vyrovnanejší výkon pri práci s malými súbormi.

KC400 od Kingston priniesol očakávaný výkon, navyše berie ohľad na bezpečnosť dát a to je faktor, za ktorý sa pripláca. Navyše dostanete 5 ročnú záruku a aj to potenciálneho záujemcu môže presvedčiť vytiahnuť  vrecka oproti konkurencii tých 10-15 EUR navyše. Stratené dáta vám síce výrobca nevráti, KC400 však má predpoklady na to, aby ste sa do takejto situácie nemuseli dostať. Škoda, že Kingston nepribalil kvalitnejší softvér so širšími možnosťami a najmä možnosťou klonovania partícií z existujúceho disku. Podľa nás je z ponuky KC400 najzaujímavejšou voľbou model s kapacitou 512 GB, ktorý stojí okolo 170 EUR a prináša z celej série najlepšiu cenu za GB.

Kingston KC400
CENA: 98 € (256 GB)
+-
Dobrý výkonVyššia cena za GB
Ochrana dátChudobný SW
Päťročná záruka
Prevedenie a funkcie85
Cena za GB75
Prevádzkové vlastnosti80
Celkový výkon85
Cena/výkon80
HODNOTENIE: 81/100
Nová séria biznis SSD od Kingston prináša vyrovnaný výkon a pokročilú ochranu dát. Za dobre vybavený radič si adekvátne priplatíte a tak je cena z 1GB vyššia ako v prípade modelov zo spotrebného segmentu. Poteší päťročná záruka od výrobcu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

kingston logo

Graf ceny produktu Kingston KC400 256GB, 2,5", SSD, SATAIII, SKC400S37/256G poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013