Menu

TL-WR1043ND od TP-linku - rýchly bezdrôtový gigabitový smerovač

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 5526 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Výkonný bezdrôtový router nemusí byť veľmi drahý. V prevedení spoločnosti TP-Link je navyše aj pekný, obsahuje USB port a čo je hlavné, má veľký dosah. 

Vyhotovenie

Toto zariadenie prichádza v jednoduchom vyhotovení. V prednej časti nájdete základné LED indikátory. Patrí medzi ne dióda signalizujúca zapnutie zariadenia, prenosa cez WLAN a WAN, pripojenie konkrétnych LAN portov, ale aj zabezpečenie pomocou QSS.

V zadnej časi sa nachádzajú tri odnímateľné antény pre wifi, jeden WAN a 4 LAN porty, resetovacie tlačítko a USB port. Ten sa používa na pripojenie USB alebo externého hardisku, ktorý môže následne slúžiť ako sieťové úložisko a dáta na ňom budú prístupné pre všetky pripojené zariadenia.

Pripojiteľnosť do siete

4 LAN porty umožňujú pripojiť pomocou RJ-45 káblou akékoľvek zariadenie s LAN portom. Rýchlosť týchto konektorov je podobná ako pri WAN porte a umožňuje prenos údajov 10, 100 alebo až 1 000 Mbit/s rýchlosťou.

Pre prvotné spustenie sa v balení dodáva aj jeden RJ-45 kábel, ktorý môžete použiť na pripojenie routra k hlavnému PC. TL-WR1043ND disponuje aj pomerne výkonným wifi. Starajú sa o to tri antény pracujúce na frekvencii 2,4 GHz podporujúce štandardy 11b, 11g a 11n. Teoretická prenosová rýchlosť je tak až 300 Mbit/s.

Pri našom testovaní sme dobrý signál chytili aj vo vzdialenej miestnosti. Od routra ju pritom oddeľovali 3 solídne steny.

Bezpečnosť

TP-link sa pri vývoji zameral aj na bezpečnosť. V routri je preto integrovaný SPI firewall, ktorý dokáže zachytiť aj DoS útoky. Okrem toho môžu používateľ nastaviť filtrovanie IP/MAC adries poprípade konkrétnych domén. Samozrejme je tu aj možnosť sprístupniť prístup do siete len zariadeniam s konkrétnou IP/MAC adresou.

Zabezpečenie prenášaných údajov je riešené pomocou 64/128/152 bitovom šifrovaní WEP/WPA/WPA2,WPA-PSK/WPA2-PSK. Pre rodičov je tu aj integrovaná rodičovská kontrola, s ktorou môžu obmedziť prístup svojich detí na internet a chrániť ich pred nebezpečnými webmi.

V zadnej časti nájdete základné porty ale aj USB

Administrácia

Administračné prostredie routra je v štandardnom vyhotovení. Dá sa tu zistiť aktuálny status zariadenia, nastaviť sieť, upraviť bezpečnostné či iné nastavenia. K dispozícii je aj Quick Setup Guide, ktorá vás prevedie rýchlym a jednoduchým procesom nastavenia prístupu na internet.

Pri zvolení konkrétnej položky v menu sa dokonca v pravej časti zobrazí stručný návod popisujúci funkcie a oboznamuje používateľa s ich funkciou poprípade správnym spôsobom nastavenia. Celé menu je v anglickom jazyku no pre väčšinu používateľov by jeho zvládnutie nemalo byť problém najmä vďaka českému návodu.

Hodnotenie

Záver

Tento router sa nám maximálne osvedčil a počast testovania sme mu nemohli nič vytknúť. Samozrejme pri tak nízkej cene sme neočakávali nič prevratné. No po prvotnom zapnutí sme zistili, že tri 2,4 GHz antény poskytujú vynikajúci wifi signál, ktorý prevyšuje niektoré drahšie zariadenia. Cena zariadenia je približne 50€. Viac informácií si môžete prečítať na stránke výrobcu.

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti

tplink

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013