Menu

TRANSCEND SSD 18C3 - kam sa hrabú externé HDD

Externé pevné disky nie sú žiadnou novinkou a drvivá väčšina používateľov notebookov nimi rieši nie celkom jednoduché možnosti rozšírenia dátového úložiska. Ak na svojom externom disku nosíte filmy, určite viete, ako dlho trvá, kým z neho niečo skopírujete. Ale na to je ľahký recept

Nevýhody pevných diskov klasickej konštrukcie s rotujúcimi platňami vyplývajú z ich konštrukcie, no až do príchodu SSD diskov postavených na báze flash pamätí bolo riešením zvýšenia výkonu HDD vyššia hustota zápisu a vyššia rýchlosť otáčania platní.  Takémuto riešeniu podľa výrobcov diskov ešte celkom neodzvonilo, no o svoje miesto na trhu sa už úspešne prihlásili výkonnejšie a rýchlejšie SSD.

SSD sú vhodné ako systémové disky, a napriek vysokej cene za GB už dlho nie sú snom pre bohatých. Ak patríte medzi tých, ktorým je výkon prednejší ako čokoľvek iné, určite budete vedieť oceniť služby SSD aj v úlohe externého disku. A TRANSCEND túto požiadavku dokáže splniť vo veľkom štýle.

Externý disk ktorý sa na nič nehrá, neobmedzuje, nezavadzia a nemusíte naň dávať priveľký pozor. To je jednou z veľkých výhod modelu StoreJet SSD 18C3, ktorý je postavený na 1,8“ SSD disku. Vďaka menšiemu formátu ,ako bežne poznáme z notebookov a desktopových SSD riešení je 18C3 rozmerovo úsporné a veľmi mobilné zariadenie, ktoré si obľúbite rovnako rýchlo, ako váš prvý USB kľúč.

SSD18C3_1

Necelých desať centimetrov vysoké a 65 milimetrov široké puzdro je pogumované, bez zbytočných špár a spojov. Jeden z užších koncov je zaoblený tak, aby lepšie zvládal prípadné nárazy, vzhľadom na to, že SSD neobsahuje žiadne mechanické časti, je voči otrasom a nárazom výrazne odolnejšie ako klasické externé pevné disky. S hmotnosťou len 70 g nebudete mať problém vložiť disk do vrecka a ani v brašni s notebookom nebude predstavovať záťaž navyše.

Povrchové materiály a prevedenie je na veľmi vysokej úrovni, ako je to už pri externých pamätiach TRANSCEND dobrým zvykom. Výrobca verí konštrukcii puzdra natoľko, že sa rozhodol nepribaliť k disku žiadny ochranný obal. A skutočne ho nebudete potrebovať, 18C3 je odolný voči bežným oderom a škrabancom.

port

Počítajte však s tým, že s diskom budete musieť nosiť aj kábel. 18C3 je totiž primárne postavený pre rozhranie USB 3.0. To je síce spätne kompatibilné s masovo rozšíreným USB 2.0, no konektor na strane zariadenia ešte stále nepatrí medzi štandard bežne zaužívaný medzi používateľmi. Škoda že sa do puzdra nevmestil aj krátky výsuvný, alebo vyklápací kábel s konektorom, ktorý by, síce za cenu nižšej odolnosti, vyriešil problém s prenášaním a pripájaním nového USB 3.0 kábla.

Jediným aktívnym prvkom na puzdre disku je One-Touch-Backup tlačidlo pre spustenie okamžitého zálohovania na vybrané umiestnenie v disku počítača. Prítomná je aj dvojfarebná LED, signalizujúca aktivitu disku pri prenose dát a typ aktuálne použitého pripojenia (USB 3.0 /USB 2.0).
SSD18C3_package

TRANSCEND 18C3 sa vyrába v prevedení s kapacitou 64 a 128 GB, my sme testovali model s väčšou kapacitou. 128 GB je dostatočný priestor pre uloženie množstva dát, a vďaka vlastnostiam SSD disku je možné použiť ho aj ako disk pre skladovanie portable aplikácií. 

Použitie USB 3.0 je tak celkom opodstatnené, pretože toto rozhranie dokáže využiť možnosti SSD disku naplno. Výrobca uvádza pri 128 GB verzii 260 MB/s pri čítaní a a 200 MB/s pri zápise. Čísla veľmi odvážne, a boli sme veľmi zvedaví, či sa nám ich na testovacom systéme podarí dosiahnuť. Tak či onak, oproti externým 1,8“ diskom, ktoré dosahujú hodnôt okolo 50 MB/s sa jedná o pekný skok vpred.

tabulka_transcend

Disk sme otestovali s použitím USB 2.0 i USB 3.0 pripojenia. Rozdiely sú jasné okamžite, a je vidieť že pre rýchle SSD je staršie rozhranie skutočným úzkym hrdlom. Zatiaľ čo pri USB 2.0 boli rýchlosti čítania i zápisu niekde okolo hranice 35 MB/s, pri USB 3.0 sme namerali viac ako päťnásobne vyššie hodnoty. Vyššia priepustnosť sa odzrkadlila aj na vstupno-výstupných operáciách, ktoré narástli zhruba v rovnakom pomere.

Výrazne zrýchlilo čítanie a zapisovanie veľkých súborov, podobne aj 2 MB súborov. Fotografie, MP3-ky či video vo vysokom rozlíšení tak cez USB 3.0 skopírujete podstatne rýchlejšie, ako pri 1,8“ externých diskoch s klasickým rotujúcim pevným diskom, hoc aj pripojených cez rovnaké rozhranie.

Ak sa rozhodnete nainštalovať osobitné ovládače, ktoré optimalizujú zápis dát na 18C3, sprístupníte tak funkciu Turbo, ktorá ešte viac pomôže zrýchliť presun dát. V praxi to znamenalo nárast výkonu zhruba 20%, čím sme sa pri sekvenčnom čítaní dostali tesne nad hranicu 240 MB/s a pri zápise potom tesne pod 200 MB/s. Zrýchlilo sa i kopírovanie 2 MB súborov, mierne však pokleslo zapisovanie malých blokov dát.

SSD18C3_product

Bežné 1,8“ externé disky pripojené cez USB 3.0 TRANSCEND StoreJet SSD 18C3 prekonáva na celej čiare, ale uvažovať nad ním budete len pokiaľ neuvidíte cenovku. 230 € je na externý disk celkom slušná pálka, za svoje peniaze však dostanete produkt, ktorý si zamilujete. Vysoká rýchlosť a pohodlná práca je v mnohých prípadoch na nezaplatenie, počítajte však s tým, že budete nevyhnutne potrebovať USB 3.0. Tie sa síce stávajú bežnou súčasťou notebookov a nájdeme ich takmer na každej novej základnej doske, no ešte stále nie sú všeobecne rozšíreným štandardom. Je dobré byť pripravený dopredu, a TRANSCEND nám ukázal, ako by mohli vyzerať kompaktné externé úložiská dát v najbližšej budúcnosti.

tabulka_hodnotenie 

gold_small

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

Transcend_Logo_RGB_website

gearŠPECIFIKÁCIA

Kapacita: 128 GB / Rozmery: 98,7×65,7×17.45 mm / Hmotnosť: 70 g / Pripojenie: USB 3.0 (spätne kompatibilné s USB 2.0) / Príslušenstvo: Y-USB 3.0 kábel / Doplnkový softvér: Transcend Elite, Transcend Backup Manager

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013