Logo
Vytlačiť túto stránku

Vyskúšali sme najrýchlejšiu hernú grafiku, je od Gigabyte

Vyskúšali sme najrýchlejšiu hernú grafiku, je od Gigabyte

Je extrémne výkonná, má účinné chladenie a čip GTX 980 Ti od Nvidie. Vitajte v dokonalom svete náročného hráča.

V tejto recenzii sa nebudeme zaoberať brutálnym Titanom, ale jeho odľahčenej hráčskej verzii s označením GeForce GTX 980 Ti. Karta k nám navyše dorazila v špeciálnej edícii od firmy Gigabyte, ktorá sa vyhrala nielen s pracovnými frekvenciami, ale hlavne s chladením.

Podobnosť nie náhodná

GeForce GTX 980 Ti je založená na rovnakom čipe, ako Titan X. Jadro je teda založené na čipe GM200, ktorý sa skladá z ôsmich miliárd tranzistorov. Je rozdelené na 22 SM jednotiek s celkovým počtom 2816 Cuda výpočtových a 176 texturovacích jednotiek. V porovnaní s predchádzajúcou kartou GTX 980 si karta teda polepšila až o 38 percent.

Titan X ako jedinečné riešenie je samozrejme na tom lepšie. Oproti GTX 980 Ti má viac Cuda jednotiek (celkovo 3072), až 192 texturovacích jednotiek a extrémnych 12 GB vlastnej pamäti. Nami testovaná karta bola vybavená pamäťou o kapacite 6 GB, čo je v dnešnej dobe nadpriemerná hodnota. Ak ste si ale k svojmu počítaču kúpili nový 4K monitor, využijete ju celú. Nároky nových hier sú totiž veľmi vysoké.

Nvidia použitý čip vytvorila s ohľadom aj na toto vysoké rozlíšenie. Pomôcť tu má upravená kombinácia cache pamäti – je tu 96 kB zdieľanej pamäti, pričom pre každý jeden SM modul je určená 48 kB pamäť (Kepler generácia bola na cache pamäť chudobnejšia, k dispozícii bolo celkovo len 64 kB) . Nakoniec tu je aj L2 cache pamäť s kapacitou 3 MB, čo je porovnateľné s klasickými procesormi.

porovnanie

Brutálne frekvencie

GeForce GTX 980 Ti má základné frekvencie stanovené pomerne vysoko – 1000 MHz pre jadro, 1075 MHz pre Boost režim a pamäte si idú na 7010 MHz. Architektúra Maxwellu je ale veľmi dobrá a s dobrým chladením sa dajú dosiahnuť zázraky. A to nie je len výmysel nejakého marketingového oddelenia. Testovaná karta od Gigabyte je dobrým príkladom, čo všetko toto jadro zvládne.

Výrobca udáva na svojich stránkach dve verzie frekvencií. Tou prvou je Gaming Mode, kedy ide jadro na 1152 MHz a v Boost režime 1241 MHz. Na karte si ale môžete nastaviť aj výkonnejší OC mód, kedy sa frekvencie zvýšia na 1190 / 1279 MHz. Počas testovania sme sa nakoniec dostali s Boost frekvenciou až na hodnotu 1392 MHz, čo je výrazne viac, ako deklaruje výrobca. Zásluhu na tom má z veľkej časti aj predimenzované chladenie, ktoré zvládlo aj vysoké teploty, počas ktorých sme mali v testovacej miestnosti teplotu 31 stupňov.

Trochu nešťastne je ale riešená aktivácia tohto najvýkonnejšieho módy, keďže karta funguje v základe na nižších frekvenciách. Je totiž potrebné si nainštalovať firemnú utilitu Gigabyte OC Guru II, ktorá sprístupní celkovo tri režimy pre jednoduchú úpravu frekvencií – na výber máte z herného módu, OC pre dosiahnutie maximálneho výkonu a ECO režim, pri ktorom sa čiastočne znížia frekvencie. Posledný režim ale nemá veľký význam, keďže aj po jeho aktivácii je spotreba pri bežnej práci stále vysoká.

cpuz1 cpuz2

Schladí aj horúcu hlavu

Máte v skrinke dostatok miesta? Ak je vaša odpoveď záporná, choďte si pred kúpou tejto karty zmerať vnútorné rozmery skrinky. Gigabayte GTX 980 Ti G1 Gaming je totiž poriadny kus karty, za čo môže hlavne jej veľký chladič s dĺžkou skoro 30 centimetrov. Výrobca musel dokonca jej zadnú stranu vystužiť riadnym kusom kovu, aby to PCB po pár rokoch od únavy nevzdalo. Škoda len, že nefunguje zároveň aj ako pasívny chladič, keďže neprichádza do kontaktu so žiadnymi súčiastkami.

P1050083

Karta oficiálne zaberá dva sloty, no odporúčame nechať si pod ňou ešte kúsok voľného miesta. Samotný chladič je veľmi zaujímavý, keďže jeho základňu tvorí jeden obrovský kus medi, preberajúci teplo nielen zo samotného čipu, ale aj z pamätí. Zo základne je vyvedených celkovo šesť medených heat-pipe trubíc. Z nich je teplo odvádzané veľkou masívnou časťou, rozdelenou na dva bloky. Všetko je nakoniec chladené troma ventilátormi, ktoré dokážu spoľahlivo ochladiť celé PCB.

Celé chladenie nie je prehnane hlučné. Krátko po štarte je dokonca úplne tiché, keďže karta dokáže pracovať aj bez aktívneho chladenia ventilátormi. Bohužiaľ BIOS karty nie je dokonalý a v našom prípade sa frekvencie držali na zbytočne vysokých hodnotách. Po chvíli sa ventilátory spustia, presne keď jadro karty dosiahne teplotu 60 stupňov. Pri bežnej práci v systéme sú ale veľmi tiché, veľa sa nezmení ani pri hraní stredne náročných hier. Pri tých graficky dokonalých už budete kartu počuť, našťastie nikdy nie nejak výrazne.

P1050090

So spotrebou to ružové nebude

Kvôli upravenému BIOSu si karta v pohode fungovala na vysokých frekvenciách aj počas bežnej práce v systéme. Prakticky po celý čas sme neklesli pod 925 MHz pri jadre, rovnaké to bolo aj s pamäťami. To sa samozrejme prejavilo na spotrebe, kedy naša testovacia zostava počas písania tohto článku potrebovala skoro 220 wattov. Akonáhle sme spustili Metro: Last Light, spotreba vybehla až na 442 wattov. Kvalitný 600 wattový zdroj ako uvádza výrobca má preto skutočne opodstatnenie, nároky tejto karty sú dosť vysoké.

Podobný problém sme zaznamenali aj pri iných kartách od viacerých výrobcov, ich spoločným znakom bolo vždy to, že sa jednalo o špeciálne OC verzie. Kvôli nezvládnutej práci na nižších frekvenciách si tak veľmi nevychutnáte zaujímavú funkciu nových GeForce kariet – prevádzku pri vypnutých ventilátoroch. V týchto horúčavách trvá jadru len pár minút kým sa dostane na hranicu zapnutia ventilátora. Pritom keby fungovala ako bežné karty na zlomkových frekvenciách, nerušila by nás podstatne dlhšie.

Gigabayte ale chválime za vizuálne informovanie o vypnutom ventilátore. Ak máte svoj počítač vybavený priehľadnou bočnicou, stačí vám na to jeden pohľad. Viditeľný bok karty totiž obsahuje tri podsvietené nápisy. Veľký nápis Windforce vás informuje o tom, že ventilátory sú v prevádzke. Jeho podsvietenie si môžete upraviť, k dispozícii je na výber z niekoľkých farieb, čo sa hodí hlavne pro skrinkách s netradičným osvetlením. Ak svieti dvojica nápisov STOP, tak sú ventilátory vypnuté a karta je chladená len pasívne.

P1050098

Pre náročného hráča dokonalá

Presne taká je nová Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming, teda v prípade, ak má vo vrecku zvyšných skoro 750 eur. Pritom vo svojom segmente to vôbec nie je vysoká cena, keďže referenčné verzie GTX 980 Ti kariet začínajú na hranici 715 eur. Za malý príplatok Gigabyte ponúka výrazne vyššie frekvencie a hlavne perfektný chladič. V tomto prípade sa príplatok skutočne oplatí.

Ako môžete vidieť z nasledujúcich grafov, výkon karty je brutálny a svoju konkurenciu necháva ďaleko za sebou (sériu Titan nerátame). Konečne máme v rukách kartu, pri ktorej sa nemusíme báť použiť aj 4K rozlíšenie. Môže za to nielen vyšší výkon, ale aj 6 GB rýchlej pamäti. Práve jej kapacita býva častokrát limitujúcim faktorom pri moderných hrách, ktoré v 4K rozlíšení kladú veľmi vysoké požiadavky.

Kupujeme alebo nie? Ak by sme si skladali nový počítač a mali neobmedzený rozpočet, tak určite áno. Ten výkon je skvelý, chladenie účinné a Gigabyte hádam časom dodá upravený BIOS. Majitelia staršej karty GeForce GTX 980 by sa do kúpy hrnúť nemali, nárast tu síce je, no za cenový rozdiel sa veľmi neoplatí.

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming
CENA: 749 €
+-
Vysoký výkon aj pre 4KVysoká cena
Účinné a tiché chladenieDo malej skrinky nevojde
Množstvo technológií
Kvalitné prevedenie
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť95
Spotreba80
Technológie100
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 92/100
Špičková grafická karta pre tých najnáročnejších hráčov. Má skvelé chladenie, brutálny výkon a je aj dostatočne tichá. Spotreba je trochu vyššia ako pri bežnej karte, no výkon za to skutočne stojí.

gold small

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N98TG1 GAMING-6GD poskytuje server Heureka.sk

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

3dm

g 3dm

Najvyšší nárast výkonu sme zaznamenali v najnáročnejšom teste Fire Strike.

g batman

 

Širšia pamäťová zbernica sa pozitívne prejavuje vo vysokom rozlíšení a pri aktivácii vyhladzovania hrán. Batman jasne dokazuje, že sa tu dá získať veľmi vysoký nárast výkonu.

g bioshock

 Aj v prípade nového Bioshocku je nárast viditeľný najviac pri extrémnom rozlíšení, získali sme skoro 20 fps navyše.

g mafia

Stará dobrá Mafia II nás prekvapila hádam najviac. GTX 980 Ti tu po slabom výkone predchádzajúcej generácie doslova „hviezdi“.

g unigine

Ďalší graf a ďalší extrémny nárast výkonu. Pretaktovaná GTX 980 Ti je skutočne výkonnou kartou.

© 2015 PCNews.sk