Menu

Zahrali sme sa pôvodný Tomb Raider na tablete

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 9756 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Načo by ste vyvíjali novú hru, keď môžete zobrať skoro 20 rokov starý koncept, prerobiť ho na iPad a bez väčšej zmeny predávať po jednom dolári. Pre Square Enix jednoznačná voľba ako jednoducho zarobiť na našej nostalgii.

Je to už sedemnásť rokov, čo vyšiel prvý diel dnes už legendárnej hernej série Tomb Raider. Vo svojich počiatkoch bola hra obrovským prekvapením a získavala jedno ocenenie za druhým. Na vtedajšiu dobu vynikala v grafike, hernom princípe a tým, že hlavným hrdinom nebol svalnatý Rambo, ale krehká žena s veľkým poprsím.

 

Svetová celebrita

Z Lary Croft sa stal svetový fenomén, ktorý ako jeden z prvých prekročil hranice počítačových hier. Tomb Raider sa dostal do významných médií a veľkú tému mu v počiatku slávy venoval aj český magazín Reflex. Svojej šance sa chopili filmári a do hlavnej úlohy obsadili Angelinu Jolie. Dnes už značka síce nemá tak zvučné meno, no stále je dosť silná na to, aby dokázala produkovať slušný balík peňazí.

Za tie roky sa na pulty obchodov postupne dostalo niekoľko pokračovaní a séria sa niekoľkokrát dostala do slepej uličky. No tohtoročný reštart sa podaril a nový Tomb Raider získal množstvo pozitívnych ocenení. Lara tu síce omladla a chýba jej povestná odvaha a drzosť, no zábavou sa radí medzi to najlepšie z celej série.

Najnovším prírastkom do rodiny Tomb Raider hier ale nie je žiadna veľká novinka, je to remake (alebo presnejšie prenesenie) úplne prvého dielu, ktorý vývojári zo Square Enix prerobili na smartfóny a tablety Apple. Hru nájdete v iTunes za rozumnú cenu 89 centov. No netešte sa zo super ceny, hra nie je lacná bezdôvodne.

tomb-raider-1

 

Vyzerá úplne rovnako

Ihneď po prvom spustení sa dostaví pocit nostalgie. Všetko je rovnaké ako pred mnohými rokmi, keď sme si prvý diel Tomb Raideru priniesli domov na disketách. Áno, vtedy hry stáli jeden priemerný mesačný plat a málokto mal vôbec na počítač, nie to ešte na ťažko zohnateľné hry. Ak ste si svoj pirátsky dlh ešte nesplatili kúpením celej kolekcie, máte možnosť prispieť teraz.

Tomb Raider na tabletoch a smartfónoch vyzerá úplne rovnako ako pred rokmi, jediným rozdielom je vzhľad mierne krajší v porovnaní s vtedajším softvérovým renderingom. Len vyvolení si hry mohli vychutnať s hardvérovou akceleráciou na 3Dfx, keďže natívna podpora všetkých 3D akcelerátorov prišla až s druhým dielom.

Lara ale vyzerá aj teraz rovnako hranatá, vrátane jej pŕs. Koncom minulého tisícročia sme pri nej híkali od rozrušenia, dnes híkame z nostalgie. Ale nie sú to len jej prsia, čo vyzerajú rovnako. Jednotlivé úrovne zostali úplne totožné, nezmenili sa ani textúry, či animácie.

tomb-raider-2

 

Ovládanie je katastrofa

Až doteraz bolo vlastne všetko v poriadku. Problém nastáva, keď sa prvý krát pokúsite pohnúť s hlavnou hrdinkou. Dotykové ovládanie tabletu reaguje veľmi podivne a prvých pár minút sa vám môže zdať, že si Lara vlastne robí čo chce.

Jediným fungujúcim pohybom je beh vpred, kedy nie je čo pokaziť. No pokus akékoľvek vybočenie pôsobí zmätene a vy nedokážete odhadnúť, ako presne sa Lara nabudúce zachová. V prvých veľkých miestnostiach je to ešte v poriadku, no stačí prísť k prvým vlkom a budete mať čo robiť, aby ste udržali rovný priamy smer na mostoch.

Podobne sú na tom aj pokusy o skoky či šplhanie, ktoré vás behom chvíle dokážu rozladiť. Pravé peklo ale prichádza pri pokuse o plávanie. Po prvej úrovni tak budete s nervami v koncoch a na rozšírenie Unfinished Business už nebudete mať najmenšiu chuť.

tomb-raider-3

 

Je priemerná

Na prvého Tomb Raidera sme sa veľmi tešili, veď nie sme jediní, kto má na túto hru pekné spomienky. No dotykové ovládanie nám našu radosť z veľkej miery skazilo. Hra našťastie podporuje špeciálne ovládače ako je Logitech PowerShell, s ktorým máte v rukách zrazu úplne inú hru.

Naše finálne rozhodnutie teda závisí od toho, či hru ovládate dotykom alebo nie. Ak ste šťastným majiteľom jednej z podporovaných ovládacích pomôcok, prirátajte si k výslednému hodnoteniu ďalších štyridsať bodov. V opačnom prípade počkajte, pokiaľ hra nebude zadarmo.

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013