Menu

Sony Xperia E: keď je cena na prvom mieste

Rad smartfónov Xperia od Sony sa dostal už aj do nižších cenových hladín. Nie každý je ochotný zaplatiť sa telefón 500 a viac EUR, a tak sa namiesto vlajkových lodí orientuje na opačnú stranu ponuky. Xperia E sa nachádza presne na tomto konci.

Jeden z posledných prírastkov do radu Xperia patrí spolu s modelom Tipo k najlacnejším smartfónom od Sony. Jednojadrový procesor, displej s nízkym rozlíšením a základná výbava. Na telefonovanie a občasné využitie multimédií či internetu to stačí. Lacné smartfóny majú svojich priaznivcov, a rozhodne ich nie je málo.

Xperia E (C1505) vstúpila na trh spoločne s modelom E Dual (C1605), ktorý podporuje dvojicu SIM kariet súčasne, inak sú obe verzie totožné. Práve Xperia E Dual má väčší potenciál zaujať, keďže „jednosimková“ verzia má na trhu silnú konkurenciu, a smartfónov s Androidom a cenovkou okolo 150 EUR je na trhu naozaj dosť.

V balení sa nachádza základná povinná výbava – sieťový adaptér s USB zástrčkou, USB kábel pre prenášanie dát a nabíjanie, a lacnú náhlavnú sadu. Samotný telefón je v dnešnej dobe tenkých placiek pomerne malý, a s hrúbkou 11 mm sa drží v ruke príjemne. Pri hmotnosti 115 gramov pôsobí o čosi ťažšie než by mal, no i to pridáva na dobrom ovládaní a držaní v ruke.


 

Dizajn pokračuje v línií smartfónov Xperia, je však značne zjednodušený, čo je vzhľadom na cenu pochopiteľné. Dobre zvolené je povrchové spracovanie plastov a zadného krytu, ktoré veľmi dobre odoláva obtlačkom prstov a nečistotám. To bohužiaľ neplatí o lesklom čiernom ráme okolo displeja, no to je údelom väčšiny súdobých smartfónov. Dielenské spracovanie je na dobrej úrovni, jednotlivé panely presne lícujú, spoje nevŕzgajú a Xperia E pôsobí na dotyk pevne. Spodná časť je v duchu Xperia podsvietená LED, ktorá mení farbu podľa farby aktuálne zvolenej témy OS. Nenápadný, ale celkom príjemný detail.

Hlavným ovládacím prvkom je 3,5“ TFT displej s HVGA rozlíšením. Pod ním sa nachádza trojica dotykových tlačidiel, na ľavej strane je len odkrytý microUSB port, pravá strana je už o čosi bohatšia. Okrem tlačidiel ovládača hlasitosti je tu i kruhové „kovové“ tlačidlo pre zamknutie a možno trochu zbytočne aj tlačidlo fotoaparátu. Uzamknutý telefón sa ním totiž nedá prebudiť a prepnúť priamo do režimu fotoaparátu, ktorý má navyše pevné ohnisko.

Na zadnom plastovom kryte sa nachádza otvor pre zabudovaný reproduktor, a očko fotoaparátu, ktorý sa bude musieť okrem automatického zaostrovania zaobísť aj bez doplnkového blesku, alebo aspoň prisvetľovacej LED. Po odobratí zadného krytu odhalíte akumulátor s kapacitou 1530 mAh, slot pre microSD a slot pre SIM kartu.

Poďme však k tomu, čo telefón ukrýva vo vnútri. Spomínali sme, že displej má HVGA rozlíšenie a teda 320×480 bodov. To nie je nič extra, no v tejto cenovej kategórii je to štandardom. Horšie je to už s kontrastom a pozorovacími uhlami, na priamom slnku toho na displeji zamazanom od prstov takisto neuvidíte veľa. 

 

Xperia E je postavená na čipsete Qualcomm MSM7227A, ktorý pozostáva z gigahertzového Cortex A5 procesora so starým známym Adreno 200 grafickým čipom. 512 MB RAM je nevyhnutným minimom, vnútorné úložisko ponúka 4 GB priestoru, do microSD slotu je možné osadiť až 32 GB kartu.

Z hľadiska konektivity sa s Xperiou E pripojíte aj cez HSDPA s maximálnou rýchlosťou 7,2 Mbps. Telefón podporuje DLNA a pomocou prehľadnej aplikácie môžete zdieľať jeho obsah napríklad na obrazovke televízora. Z „krátkych“ pripojení je dostupné štandardné 802.11 b/g/n a Bluetooth vo verzii 2.1.

Telefón beží na operačnom systéme Android 4.1.1, doplnenom o štandardnú UI nadstavbu Timescape. Tá pozostáva z piatich domácich obrazoviek, nechýbajú ani skratky k mikroaplikáciám priamo z hlavnej obrazovky a widgety upravené priamo výrobcom. Možnosti úprav vzhľadu obrazoviek sú veľmi široké, je tak jednoduché telefón personifikovať podľa potreby.

Odozva systému je slušná, a pri práci v prostredí OS netreba priveľmi za telefónom čakať. Problémom sú náročnejšie webstránky a samozrejme hry, aj pri malom rozlíšení displeja má grafický akcelerátor čo robiť. Aj stredne náročné hry však rozhýbať dokáže, a hoci to nebudú grafické orgie, zahrať sa vcelku dá.

Počas telefonovania sme nezaznamenali žiadne chyby v kvalite hovoru. Možnosti sú síce štandardné, senzor priblíženia funguje spoľahlivo i hlasitosť reproduktora je v poriadku. V softvérovej výbave nájdete upravenú Sony galériu multimédií, s veľmi dobrou odozvou pri prehliadaní obrázkov a podporou sociálnych sietí. Walkman prehrávač hudby funguje bez problémov, je intuitívny a dobre čitateľný, nechýba ani funkcia xLOUD pre zvýšenie hlasitosti hudby, a funguje aj pre reproduktor. Ovládanie prehrávača videa je aj napriek menšiemu rozlíšeniu v poriadku. Pre produkty Sony je charakteristická integrácia funkcie TrackID, vyhľadávajúcej názov prehrávanej skladby na internete.

Milovníci multimédií nebudú z Xperie E nadšení, no bežné potreby priemerného záujemcu uspokoja. Zadný fotoaparát s trojmegapixelovým snímačom, bez automatického zaostrovania a doplnkového zdroja svetla zázrak neurobí, a tak je vhodný skôr na núdzové fotenie ako na niečo seriózne. Podobne je na tom aj video. VGA klipy nevyzerajú najhoršie, dostatok okolitého svetla je však nevyhnutnosťou.

Sony Xperia E nie je žiadnym lámačom benchmarkových rekordov, a ani dizajnovým počinom roka. Je to štandardný smartfón nižšej triedy, s výkonom dostatočným pre nenáročného záujemcu. Ak prahnete po multimédiách a hrách, prihoďte aspoň stovku navyše, a poobzerajte sa inde. S cenou pohybujúcou sa okolo hranice 150 EUR je mu konkurenciou napríklad HTC Desire C, LG Optimus L5 II, prípadne ak nie je Android nevyhnutnosťou, môže byť alternatívou s lepším hardvérom Lumia 520. Naše odporúčanie však ostane v prospech Sony. Skúste sa poobzerať po staršom, no lepšie vybavenom Xperia U, ktorý by mal byť len o pár desať EUR drahší. Okrem väčšieho displeja s vyšším rozlíšením dostanete aj dvojjadrový procesor, dvojnásobnú kapacitu vnútorného úložiska, výkonnejšie grafické jadro i kvalitnejší fotoaparát, použitý Android 2.3 je možné upgradeovať na verziu 4.0.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť smartfónu Sony Xperia E v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie vzroky na testovanie ďakujeme spoločnosti


Ďalšie odborné recenzie na mobil Sony Xperia E nájdete na Recenzie.SME.sk  

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013