Menu

Testovali sme bohato vybavený tablet od GoClever

Spoločnosť GoClever uviedla na trh začiatkom roka trojicu nových tabletov. My sme sa bližšie pozreli na najväčší z nich. Desaťpalcový Aries 101 by mal okrem hliníkového tela a IPS displeja priniesť aj rozumný výkon za rozumnú cenu. Toto sa už podarilo viacerým výrobcom, no ani zďaleka nie všetkým. Kam sa zaradí Aries 101?

Lacné tablety sú na trhu zastúpené v hojnom počte, a ich najväčším lákadlom je jednoznačne cena. Aj táto kategória má samozrejme význam, a mnohé z nich sa umiestňujú v rebríčkoch predajov na najvyšších miestach. GoClever sa so svojimi tabletmi Aries rozhodol zamieriť do nižšieho stredného segmentu. Tam je však aj najvyššia konkurencia a začínajú sa tu objavovať aj produkty renomovaných výrobcov, ktorí sa doposiaľ sústredili na vyššie cenové hladiny. Pre zákazníka je to len dobré a aj menej známe značky musia zabojovať nejakou pridanou hodnotou. Buď kvalitou spracovania, hardvérovou výbavou, alebo softvérovým balíčkom aplikácií. GoClever sa rozhodol vyskúšať z každého čosi.

GoClever má svoje sídlo v Poľsku, výroba však samozrejme prebieha v čínskom kremíkovom centre Shenzen. Aries 101 však našťastie nie je prípad 30 dolárového tabletu dovezeného do Európy a predávaného pod vlastnou značkou. Vyzerá a pôsobí totiž podstatne lepšie.

 

Balenie a konštrukcia

Škatuľa s tabletom je pomerne veľká, ukrýva v sebe totiž bohaté príslušenstvo. Okrem adaptéra (5V, 2.5 A) s micro USB koncovkou a rovnakého kábla pre pripojenie k počítaču je pribalená aj OTG redukcia, jednoduchý headset s mikrofónom a tlačidlom na kábli a dokonca aj praktické puzdro. Jeho plastový chrbát dobre chráni telo tabletu a veko sa dá zložiť na jednoduchá stojanček. Na displeji tabletu ho síce nedrží magnet a jeho vyhotovenie nie je dokonalé, no je to príjemný bonus; na takýto tablet by sa puzdro zháňalo len ťažko a nie je treba ďalej investovať. Výhodou európskej distribúcie je určite aj manuál v slovenskom jazyku, ktorý navyše nebol strojovo prekladaný.

Samotný tablet stavia na širokouhlom formáte, desaťpalcový displej s pomerom strán 16:10 ponúka rozlíšenie 1280×800 bodov. Nastupujúca generácia tabletov s touto uhlopriečkou už ide na WUXGA rozlíšenia (1920×1200) no v tejto kategórii je 800 bodov na výšku ešte stále nepísaným štandardom. Chválime spracovanie tela tabletu. Aries 101 s rozmermi 259×169 mm a hrúbkou 9 mm nepatrí medzi najkompaktnejšie a 656 gramov hmotnosti budete v rukách cítiť. Vďaka hrubému rámčeku sa dá držať aj v jednej ruke, na dlhšie čítanie či surfovanie webom je to však stále priveľa.

Dostupný je vo dvoch farbách, čiernej a bielej. My sme testovali biele prevedenie a Aries 101 vyzerá elegantne, najmä vďaka zadnému krytu z pieskovaného hliníka, ktorý zároveň pridáva na pohodlí pri držaní tabletu. Displej je dodatočne chránený krycím sklom, celková tuhosť je veľmi dobrá a chybičky pri lícovaní krytov sú viditeľné len pri bližšom preskúmaní špár. Náhodným pádom na zem konštrukcia zrejme neodolá, vzhľadom na cenové zariadenie však v tomto smere nemáme čo tabletu vytknúť.

 

Hardvérová výbava

MediaTek je známy výrobca výkonných a zároveň cenovo rozumne orientovaných čipsetov a preto nie je prekvapením, že jeho produkt je základom aj tohto tabletu. Aries 101 je postavený na čipsete MT8389 so štvoricou jadier Cortex A7 taktovaných na 1,2 GHz a štvorici GPU pod PowerVR SGX544. Doplnením o 1 GB vytvoril GoClever slušný základ pre predinštalovaný Android vo verzii 4.2.2. Nie je to síce žiadny zázrak, no na tablete sa bude dať zahrať aj v natívnom rozlíšení a systém i internetový prehliadač sa dá používať bez problémov, aj keď sa občas nevyhne krátkym lagom.

 

K dátam sa dostanete na krátko cez Wi-Fi adaptér, ten pozná štandard 802.11 b/g/n v pásme 2,4 GHz, trochu však trpí slabšou citlivosťou. Aries 101 však v sebe ukrýva aj 3G modem s podporou rýchlych dátových prenosov do 42 Mbit/s. Príjem signálu bol v tomto prípade v poriadku a pripojenie bolo bez problémov. Neslúži však len na prenos dát, tablet sa dá použiť aj pre uskutočnenie hovoru, pomocou priložených slúchadiel s mikrofónom, alebo headsetu pripojeného cez Bluetooth.

Myslelo sa aj na zábavu, prehrávanie filmov v HD rozlíšení nepredstavuje pre procesor problém, treba však myslieť na kapacitné obmedzenie v podobe 8 GB flashového úložiska. Z toho je voľných čosi vyše 5 GB, preto treba pouvažovať nad rozšírením pomocou microSD karty, tu je horná hranica 32 GB. Pripojenie na väčší displej je možné vďaka microHDMI portu vo verzii 1.4, z flashdisku sa dajú filmy prehrať s pomocou USB OTG. Zabudované reproduktory sú síce dva, no oba sa nachádzajú na jednej strane zadného krytu tabletu a ani kvalita reprodukcie priveľmi neoslní. Pre základné ozvučenie síce stačia, ak si chcete zvuk užiť lepšie, siahnite po slúchadlách. Na pravej strane tabletu poteší hardvérové tlačidlo pre návrat na hlavnú obrazovku. Tlačidlá mohli byť o čosi menej vystúpené z tela tabletu, eliminovali by sa tak náhodné stlačenia.

 

Displej sme spomínali už vyššie, dodáme len, že GoClever stavil na IPS panel, čo je len dobre. Pozorovacie uhly sú bez problémov, rovnako aj podanie farieb, problémom je však kryt displeja, ktorému by sa hodila antireflexná vrstva navyše. Vzhľadom na to, že tablet nemá automatickú reguláciu podsvietenia, bude treba často meniť toto nastavenie ručne. Krycie sklo je navyše náchylné na obtlačky prstov, ktoré na lesklom povrchu vidno viac ako by bolo žiaduce. V interiéri a pri večernom surfovaní internetom to však problém nie je, podanie farieb i kontrast sú veľmi slušné.

V hornej časti rámu displeja sa nachádza webkamera s VGA rozlíšením, zadný fotoaparát ponúka takisto podpriemerných 2 MPix. Ako núdzové riešenie stačí, no subjektívne, nám by ani nechýbal, zhotovené obrázky sú veľmi slabé a s vytrácajúcim sa svetlom sa stáva nepoužiteľným.

Posledný odsek venujme batérii. Tá má na papieri veľmi slušných 7500 mAh a doplna sa nabije asi za tri hodiny. Výrobca uvádza výdrž tabletu na hranici 7 hodín a my môžeme potvrdiť, že priveľmi nepreháňal. Problém je však inde. V stand-by režime tabletu sa batéria veľmi rýchlo vybíja, plne nabitý tablet sa samovoľne vybil asi za 30 hodín, takže pri bežnom používaní ho budete tak či tak nabíjať minimálne raz za dva dni. Po vložení SIM karty a pripojení tabletu k sieti operátora sa tento interval skráti na jediný deň.

 

Android nie je najnovší, no stačí

Predinštalovaný Android je vo verzii 4.2.2 a bez šialených grafických nadstavieb. To sa pozitívne odzrkadľuje na odozve systému, ktorá je bez problémov, krátke zaseknutia sa objavujú len občas. Na rozdiel od tabletov uvádzaných pod značkou GoClever v minulosti tu nachádzame už plnú podporu Google Play, čo však výrobcu neodradilo od nasadenia vlastných aplikácií. Väčšinou sa jedná o užitočné nástroje pre prehrávanie videa, správu súborov, hranie hier pre deti v širokom vekovom i intelektuálnom spektre a čítanie e-bookov, najväčším tromfom je však navigácia zadarmo.

Navigácia Mireo je predinštalovaná aj s mapovými podkladmi Slovenska, Česka a Poľska a kompletnou ponukou hlasovej navigácie vrátane slovenčiny. Samotné rozhranie síce nie je prispôsobené pre uhlopriečku a rozlíšenie displeja, ovládacie prvky sú však aspoň dostatočne veľké pre bezproblémové ovládanie aj za jazdy. Aj keď navigácia je skôr plusom sedempalcového modelu Aries 70 s identickou hardvérovou výbavou. 101-tka má však iné prednosti.

 

Dobrá výbava, dobrá cena, Je však čo vylepšiť

GoClever Aries 101 u nás kúpite za necelých 200 EUR. Za svoje peniaze dostanete desaťpalcový tablet s dobrou konštrukciou, slušným IPS displejom, solídnym výkonom i bohatým príslušenstvom. Počítať však treba aj s lesklým displejom, horším manažmentom napájania a preto aj častým nabíjaním, a fotoaparátom, ktorý je len do počtu. Ak však budete hľadať desaťpalcový tablet s 3G modemom, veľa možností mať nebudete a za modely renomovaných výrobcov budete musieť zaplatiť aspoň o polovicu viac. Navigácia zadarmo poteší, v prípade desaťpalcového tabletu je však jej pridaná hodnota relatívna. Ak sa v ďalšej revízií podarí vylepšiť poľskému výrobcovi zlepšiť správu napájania, ponúkne pre náš trh veľmi zaujímavý produkt, ktorý bude konkurenciu hľadať len ťažko.

Súhrnné špecifikácie tabletu nájdete na stránke výrobcu

 
GoClever Aries 101 3G môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 


 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu GoClever Aries 101 3G poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013