Menu

Testovali sme Lenovo Vibe Z2: dvojsimkovú placku s Lollipopom

Veľká uhlopriečka, elegantný dizajn, zaujímavá výbava a podpora dvoch aktívnych kariet súčasne. To všetko za celkom rozumnú cenu. Tak na prvý pohľad vyzerá smartfón Vibe Z2 od Lenovo. Aspoň na papieri, aký je však v skutočnosti?

Vyššia stredná trieda je nevďačný segment trhu. Za dobrú cenu musí ponúknuť  funkcie či dizajn prémiových smartfónov, alebo niečo, čím na prvý pohľad zaujme a oddelí sa od zástupu šedých modelov strednej triedy. Nedávno sme testovali Lenovo Vibe Z2 Pro, vlajkovú loď výrobcu, s ktorou má teraz testovaný Vibe Z2 veľa spoločné. Typologicky takmer rovnaký dizajn, konštrukčné prvky, materiály a koncept veľkého smartfónu s dobrou výdržou na jedno nabitie. Uskromniť sa však budete musieť s displejom a výkonom čipsetu. Pozrime sa na Vibe Z2 bližšie.

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Kde sú tie časy kadejakých vyklápačiek, sliderov a véčiek? Dnešná doba praje placatým telefónom s jednodielnym krytom a čo najmenšou hrúbkou. Displej, ten je dôležitý a v tomto prípade je ho veľa. Vibe Z2 ponúka 5,5“ displej, čo je síce o pol palca menej ako jeho verzia s označením Pro, no rovnako aj o pol palca viac, ako má v strednej triede štandardný smartfón. A 12 milimetrov navyše po uhlopriečke cítiť. Z hľadiska ergonómie si treba zvyknúť na väčšie rozmery a pri tejto uhlopriečke už budete častejšie využívať obe ruky. Teda aspoň ak nepatríte k ľuďom, ktorí musia otočiť dlane zarovno so stehnami, aby prešli cez dvere.

Lenovo vibe z2 test farby

Unibody konštrukcia zamedzuje používateľskú výmenu akumulátora, no umožňuje postaviť telefón, ktorý bude tenký a pevný súčasne. V prípade Vibe Z2 je súčasťou konštrukcie aj kovový zadný kryt, ktorý v plynulej krivke prechádza až na bočnice zariadenia. Na rozdiel od Z2 Pro zadnému krytu chýba diagonálny brus z oboch smerov a kov je upravený len vertikálnym brusom jedným smerom. Trochu to uberá na efekte, no pocit „prémiovosti“ tu predsa nechýba.

Telefón dobre padne do ruky, je správne vyvážený a vďaka kovovému krytu dáva pocit orientácie ťažiska smerom do dlane. Pri ovládaní jednou rukou bude problémom skôr výška ako šírka a v prvých dňoch môže nezvyknutému majiteľovi prepadávať cez prsty horným okrajom. Vibe Z2 má hrúbku 7,8 mm a preto ani pri rozmeroch 148×76 mm z neho nemáme pocit mohutnosti. Ani hmotnosťou 158 gramov nepatrí medzi najľahšie, napríklad smartfón z rovnakej stajne, Lenovo Vibe X2 váži o takmer 40 gramov menej (aj keď pri päťpalcovej uhlopriečke), no pocit kovu v dlani a vyváženie dáva pocit, že je to presne tá správna hmotnosť pre presne tento smartfón.

Lenovo vibe z2 test tlacidla

Tlačidiel a ovládacích prvkov je presne toľko, koľko by ste na telefóne takejto konštrukcie čakali. Presnejšie tri, plus zásuvka na SIM kartu, v tomto prípade na dve SIM karty. Tlačidlá sú umiestené v hornej časti pravej bočnice, no majú dve chyby. Tou prvou je, že dosť vystupujú nad obrys telefónu a ak ho chcete bezpečne chytiť do ruky, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že stlačíte zámok obrazovky, tú odomknete a stlačíte niečo, čo je možné na uzamknutej obrazovke stlačiť. Druhou, vážnejšou chybou je spôsob, akým sú tlačidlá v tele uložené. Zaslúžili by si nejaké tesnenie alebo niečo, vďaka čomu by tak príšerne nehrkotali vo svojich lôžkach. Ich vôľa je naozaj veľmi veľká a nepôsobia dostatočne odolne, aspoň že odozva, ktorú poskytujú na stlačenie je veľmi dobrá.

Lenovo vibe z2 test USB

Opäť nám na prvý pohľad chýba tlačidlo spúšte fotoaparátu, ale to je niečo, čo výrobcovia zdá sa celkom opúšťajú, aspoň s výnimkou fotomobilov. V prípade Vibe Z2, ktorý by na prvý pohľad mohol celkom dobre fotiť je to ozaj škoda. Čo už, jeho funkciu zastane jedno z tlačidiel hlasitosti a aspoň máme o jeden hrkotajúci prvok menej. 3,5 mm konektor pre pripojenie náhlavnej sady je presne tam kde by ste ho pri Lenove čakali a to isté platí aj o micro USB porte. Ten má svoje miesto presne v strede spodnej strany, takže pripájanie ďalších zariadení, káblov, nabíjacích kolísok a dokov bude bezproblémové a jednoduché.

Lenovo vibe z2 test chrbat

Zadný kryt je vlastne len jednoliatym kusom brúseného kovu, ktorý je v spodnej časti prerušený plastovým pásikom antény a v hornej časti lesklým čiernym krytom oblasti šošovky fotoaparátu. Vystupujúca šošovka je vďačným miestom pre odery, no zároveň signalizuje prítomnosť optickej stabilizácie obrazu a tak tentoraz budeme odierať s radosťou. Vedľa veľkého štvorcového sklíčka objektívu sa nachádza LED blesk a otvor sekundárneho mikrofónu. Čip pod objektívom zvládne zhotoviť obrázky s rozmermi 4160×3120 bodov, a teda v rozlíšení 13 MPix.

Lenovo vibe z2 test audio konektor

Plocha prednej strany je takmer z troch štvrtín tvorená displejom takže priestor, na ktorom spočinú oči používateľa je veľkorysý. Oproti Vibe Z2 Pro, ktorý mal rozlíšenie 2560×1440 bodov, v prípade Vibe Z2 ideme s rozlíšením o dosť nižšie – na štvrtinu, konkrétne na 720×1280 bodov. A to je škoda, pretože tomuto smartfónu by viac pristal Full HD displej, ktorý by poskytol jemnejšie rozlíšenie no predovšetkým lepšie využitie veľkej plochy obrazovky. Ak si to prerátame na PPI, vyjde nám čísielko 267 a to veru nie je bohviečo. Nevadí, aspoň budeme mať väčšie ikony a písmo a vlastne pri bežnej práci to nie je také zúfalé. Ale to Full HD nás bude predsa mrzieť. Škoda.

Lenovo vibe z2 test selfie led

V ráme pod displejom sa nachádza trojica systémových kapacitných tlačidiel, takže displej aspoň nie je na výšku ukrátený o ďalších pár desiatok riadkov. Čo nás však mrzelo je príliš vysoká citlivosť hlavného tlačidla, ktoré mohlo byť posunuté ďalej od spodného okraja displeja. Pri rýchlom písaní na virtuálnej klávesnici sa nám často stávalo, že po rýchlom a teda aj nepresnejšom stlačení medzerníka sa telefón vrátil na hlavnú obrazovku. V hornej časti nad displejom sa nachádza už tradične reproduktor slúchadla, RGB notifikačná LED, senzory priblíženia a predná kamera s rozlíšením 8 MPix. Mimochodom, celkom slušná, ale o tom až neskôr.  

Hardvérová výbava a konektivita

Hoci Vibe Z2 na našom trhu figuruje už dlhšiu dobu a na papieri jeho hardvér nevyzerá nijak oslňujúco, počas dvoch mesiacov sme nespozorovali niečo, čo by nám vyslovene vadilo. Spúšťanie aplikácií procesor trochu potrápi, no vďaka dostatočne veľkej operačnej pamäti fungoval multitasking bez problémov a celkovo pri používaní smartfón zanechal dobrý dojem. Aby sme boli konkrétnejší; Lenovo v tomto prípade stavilo na 64-bitový Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 s štvoricou jadier taktovaných na 1,2 GHz. Spolu s 2 GB pamäte a GPU Adreno 306 tak ani zďaleka nejde o trhača benchmarkov, no hranie aj náročnejších 3D hier je celkom reálne. Z 2 GB RAM ostane hneď po spustení systému voľných asi 1,2 GB, čas od času však smartfónu pomôže jej prečistenie a zatvorenie spustených aplikácií. V tomto prípade padne vhod nástroj integrovaný priamo v multitaskingovom zozname po podržaní tlačidla ponuky.

Lenovo vibe z2 test screen cpuz Lenovo vibe z2 test screen storage2

Podobne ako pri väčšom a lepšie vybavenom Vibe Z2 Pro ponúka vnútorné úložisko Vibe Z2 celkovo 32 GB priestoru, pričom používateľovi nechá systém k dispozícii asi 25 GB. Slot pre pamäťové karty tu chýba, takže spoľahnúť sa bude treba na externé úložiská v podobe verejných či osobných cloudových služieb.

Lenovo vibe z2 test vellamo browser Lenovo vibe z2 test vellamo metal Lenovo vibe z2 test vellamo multicore

Lenovo vibe z2 test antutu1 Lenovo vibe z2 test antutu2

Lenovo vibe z2 test epic citadel

Spomínali sme už nižšie rozlíšenie displeja, pozitívom je však jeho dobrá čitateľnosť na ostrom svetle akurát možno minimálna úroveň podsvietenia mohla byť nižšia. Každopádne, ani tu nechýbajú rôzne režimy, napríklad pre šetrenie zraku pri čítaní textov a prehliadaní webu, no šikovnou funkciou je inteligentné riadenie podsvietenia, ktoré prispôsobuje jas i farebný tón podľa okolitého osvetlenia i práve spustenej aplikácie. Čo sa týka rovnomernosti podsvietenia, až na mierne presvetlenie niekoľkých milimetrov v hornej časti displeja bolo v poriadku. Vibe Z2 sa spolieha na IPS panel s dobrými pozorovacími uhlami a aj podanie farieb bol bez problémov.

Lenovo vibe z2 test screen spravca napajania Lenovo vibe z2 test screen spravca napajania2 Lenovo vibe z2 test screen spravca napajania 3

Do veľkého tela sa väčšinou vmestí veľký akumulátor a preto boli naše očakávania výdrže na jedno nabitie vysoké. Kapacita 3000 mAh na papieri nevyzerá nijak nadpriemerne, no treba pamätať na úsporný procesor a displej s menším počtom bodov. Vo výsledku to znamenalo nabíjanie každú druhú noc a to sme smartfón rozhodne nešetrili. Dosiahnuť ešte dlhšiu dobu bez nabíjačky však nie je problém, stačí aktivovať niektorú z úsporných funkcií, obmedziť sa dá výkon procesora, alebo funkcie bežiace na pozadí, no najefektívnejší je režim maximálnej úspory. Ten spôsobí to, že zapnuté ostanú len funkcie hovorov a správ a displej sa prepne do čiernobieleho režimu a v takomto stave pohotovosti by mal smartfón vydržať až štyri dni. S takto orezaným smartfónom asi nevydržíte, no pomôže usporiť pár hodín v prípade akútnej potreby.

Lenovo vibe z2 test screen NFC

Čo sa konektivity týka, Vibe Z2 je moderným smartfónom so všetkými potrebnými rozhraniami. K internetu sa pripojíte nakrátko cez Wi-Fi v štandarde 802.11 b/g/n/ac, možnosti širokopásmového pripojenia pozostávajú z GPRS, EDGE, HSPA (download do 42 Mbit a upload do 5,7 Mbit) a LTE (150 Mbit/50 Mbit). Bluetooth vo verzii 4.0 podporuje profily A2DP, EDR a úsporné LE. Asistované GPS a GLONASS vo výbave prirodzene nechýba a potešilo nás aj NFC, ktoré uľahčí párovanie s ďalšími zariadeniami.

Multimédiá

Hlavný fotoaparát smartfónu zhotovuje snímky v maximálnom rozlíšení 4160×3120 bodov, čiže v pomere strán 4:3 pri 13 MPix. Prostredie aplikácie fotoaparátu je také ako pri ďalších modeloch so značkou Lenovo. Je dobre ovládateľné a celkom prehľadné, najdôležitejšie prvky majú svoje skratky priamo na obrazovke, ďalšie nastavenia sú prirodzene k dispozícii v dostupnom menu. Nechýba ani funkcia panorámy a obrazové efekty. Možností pri nahrávaní videa je však už pomenej.

Lenovo vibe z2 test fotoaparat

Čo sa kvality zhotovených obrázkov týka, tá je veľmi slušná a pomôže optická stabilizácia obrazu. Daňou, ktorú za ňu zaplatíte je vystúpená šošovka. Ukrytá je za štvorcovým sklíčkom so zaoblenými rohmi, ktoré vystupuje asi 1,5 mm nad chrbát smartfónu. Sklíčko chráni pred poškriabaním tenká kovová obrúčka. V horších svetelných podmienkach môže pomôcť veľmi slušný dvojtónový LED blesk s dosahom 3-4 metre. Vynikajúco poslúži aj ako baterka a to nielen v tmavých miestnostiach, ale aj v exteriéroch.

Lenovo vibe z2 test foto DOF res

*.1/327 s, F2.14, ISO 100 - vzhľadom na malý čip a optiku má fotoaparát celkom slušnú hĺbku ostrosti. Dostatok svetla umožní vytvoriť obrázky plné farieb a s pekne prekreslenými detailmi KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

Z Vibe Z2 vyliezajú fotografie, ktoré na displeji vyzerajú vynikajúco a po stiahnutí do počítača a zobrazení na veľkom monitore stále nadpriemerne dobre. Fotoaparátu to prirodzene najviac svedčí pri mäkkom dennom svetle kedy dokáže veľmi presne uhádnuť farby a hranicu citlivosti drží poctivo na najmenšej možnej hodnote. Prekvapila nás pekná hĺbka ostrosti a makro, s ktorým zaostríte už zhruba od 7 cm. Pozitívom je aj malá deformácia a strata detailov v rohoch fotografií.

Lenovo vibe z2 test foto HDR res

*.1/1290 s, F2.14, ISO 100 - funkcia HDR dokáže celkom dobre pomôcť pri fotení kontrastných scén a pritom nie je priveľmi agresívna. KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

Pri fotení kontrastných scén je možné použiť režim HDR, ktorý funguje celkom dobre a páči sa nám, že nie je príliš agresívny. Tmavé plochy dokáže dostatočne zvýrazniť pri zachovaní detailov, automatický režim si však so silným protisvetlom poradiť nevie, niečo také však od smartfónu môžeme len ťažko čakať.

Lenovo vibe z2 test foto interier res

*.1/30 s, F2.14, ISO 400 - bez HDR sa snaží automatika vyvažovať expozíciu viacmenej na stred, v tomto prípade sa teda musíme zmieriť s preexponovanou vrchnou časťou v pozadí. KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

V interiéri pri slabom osvetlení vie pomôcť spomínaný LED blesk, no bez neho sa začne automatika posúvať do pomerne vysokých citlivostí. Už pri ISO 200 je vidieť šum a pri hodnotách 600-800, s ktorými sa budete práve pri interiérovej fotografii stretávať veľmi často, už dochádza aj k viditeľným stratám detailov, no stále sú fotografie bez problémov použiteľné pre publikovanie na sociálnych sieťach a s prižmúrenými očami aj na tlač na menšie formáty. A to pri rozumných časoch okolo 1/30 sekundy. Dieťa bežiace po slabo osvetlenej izbe síce nezachytíte, no pri pohraní sa s nastaveniami môžete obetovať citlivosť na úkor expozičnej doby alebo sa spoľahnúť na LED prisvetlenie. V manuálnych nastaveniach je síce maximálna citlivosť ISO 800, no pri plnej automatike sa v ozaj zlých podmienkach fotoaparát uchýli aj k dvojnásobnej hodnote a expozičných časoch okolo 1/10 s. Takže áno, odfotíte sa aj v tmavej vínnej pivničke a bez blesku, len to chce sakra pevné ruky.

Lenovo vibe z2 test foto protisvetlo res

*.1/1500 s, F2.2, ISO 100 - protisvetlo je pre smartfóny vždy problémom, no Vibe Z2 dokázal zachytiť aj detialy v tmavej časti fotografie. KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

Aby sme si to zhrnuli, Vibe Z2 bez problémov zastúpi bežný kompakt, pri dobrom svetle sa vám odmení peknými obrázkami so širokou škálou farieb a dobre vyváženou bielou, vo vnútri pri horšom svetle to ani zďaleka nie je zlé, akurát sa už budete musieť zmieriť s vyšším šumom a stratou detailov predovšetkým na tmavších plochách. Na smartfón v tejto cenovej kategórii veľmi slušné. Kvalita videa je veľmi dobrá, vadilo nám možno trochu proaktívne preostrovanie, ktoré je však rýchle a dokáže sledovať aj pohybujúce sa objekty. Stabilizácia obrazu funguje veľmi dobre, video je plynulé a aj farby zachytí verne. A celkom sa snaží aj vo vnútri pri slabšom svetle. Záznam spomaleného či zrýchleného videa chýba.

Lenovo vibe z2 test foto nocny res

*.1/15 s, F2.2, ISO 800 - aj veľká scéna v tmavom osvetlení sa dá smartfónom vyfotiť, Vibe Z2 pri slabom svetle operuje s dlhšími časmi a nižšou citlivosťou. Ak si môžete oprieť ruky, dosiahnete tak na zábere menej šumu. A toho už pri hranici ISO 800 rozhodne nie je málo a strácajú sa detaily. Ďalšou zastávkou pre automatiku je až ISO 1600. KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

Predná kamera poteší najmä tých, ktorí majú potrebu byť na väčšine svojich fotografií a ponúka nadštandardnú obrazovú kvalitu pri rozlíšením 8 MPix. Ideálne pre zdieľanie obsahu na sociálnych sieťach, navyše s malou barličkou v podobe automatického retušovania tváre. Šošovka má dobrú svetelnosť i šírku záberu, takže nepotrebujete dvojmetrovú ruku ani palicu, aby ste vtesnali do záberu čokoľvek dôležité. Navyše, predný fotoaparát dokáže zhotoviť video vo FullHD rozlíšení.

Lenovo vibe z2 test foto den res

*.1/1350, F2.14, ISO 100 - počas bežného dňa urobíte s Vibe Z2 obrázky celkom dobre publikovateľné nielen na sociálnych sieťach. Kresba detailov prirodzene so vzdialenosťou klesá, objektív scénu zbytočne nedeformuje a vyhýba sa mu aj chromatická aberácia. KLIKNITE SEM pre zobrazenie fotografie v plnom rozlíšení

Zvuk má na starosti reproduktor na spodnej strane smartfónu, pri držaní na šírku teda hrá do dlane, no keďže dokáže vyvinúť veľmi slušnú hlasitosť, nie je to priveľký problém. Pre ozvučenie hier a filmov to bohato stačí, pre náročnejšie počúvanie hudby skôr s „privretými ušami“. Kvalita zvuku každopádne nie je vôbec zlá a Vibe Z2 vás po tejto stránke určite nezahanbí. A so slúchadlami si užijete aj FM rádio.

Systém a softvér

Testovaný Vibe Z2 fungoval na Androide vo verzii 4.4.4, doplneným o nadstavbu Vibe 2.0, no na jar tohto roku (apríl 2015) sa dočkal aktualizácie na verziu 5.0.2. Reakcie systému sa zlepšili a pocitovo aktualizácia smartfónu určite pomohla. Rovnako ako iných smartfónoch od Lenovo sa aj tu stretávame s chýbajúcim menu, takže všetky ikony sú rozsypané medzi widgetmi po základných domovských obrazovkách. Ikony sa dajú schovať do priečinkov, takže aj pri veľkom počte nainštalovaných aplikácií sa dá udržať v ikonách relatívny poriadok. Lenovácka nadstavba je na náš vkus trochu „pestrofarebná“ aj keď celkový dojem z „plochého“ dizajnu Lollipopu je lepší ako pri staršej štvorkovej verzii. Škoda, že sa nedá systém prepnúť na čistý Android, tak ako tomu bolo v prípade Vibe Z2 Pro.

Lenovo vibe z2 test screen homescreen Lenovo vibe z2 test screen bar Lenovo vibe z2 test screen homescreen2

Niektoré vizuálne prvky sa oproti generickému Androidu nezmenili, Vibe UI nie je až tak výraznou nadstavbou, na ktorú sa dá rýchlo zvyknúť a niekoľko drobností  pomáha zjednodušiť život s pomerne veľkým smartfónom. Lenovo doplnilo medzi nastavenia vlastnú záložku Funkcie, v ktorej sa dá nastaviť správanie niektorých súčastí systému, napríklad rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, rozšírené ovládanie jedným dotykom a gestami, alebo napríklad inteligentné rozsvietenie obrazovky vždy keď sa na ňu pozriete.

Súčasťou telefónov od Lenovo je súprava predinštalovaných aplikácií, ShareIt pre zdieľanie súborov s ďalšími smartfónmi a tabletmi cez Wi-Fi direct, alebo napríklad CloneIt pre jednoduchšiu migráciu obsahu do nového zariadenia. Ochranu smartfónu dostala na starosť bezpečnostná aplikácia Security a aspoň základnú kompatibilitu s dokumentmi kancelársky balíček WPS Office.

Lenovo vibe z2 test screen sprava sim

Pri telefonovaní či písaní SMS správ máte na výber, z ktorej karty chcete danú činnosť uskutočniť, prípadne si zvoliť predvolenú kartu. Z dvojice kariet vie len jedna z nich fungovať v sieti štvrtej generácie, takže rýchly internet od dvoch operátorov si neužijete. Kvalita hovorov je v poriadku, mikrofón dobre filtruje zvuky okolia.

Pevný a elegantný, navyše za výbornú cenu

Lenovo Vibe Z2 je už pár mesiacov na trhu a keďže už od začiatku bola jeho cena nastavená veľmi agresívne, nijak výrazne za tú dobu nezlacnel. Tak či onak, aktuálne zaň zaplatíte 279 EUR a to je stále fantastická cena. Nenechajte sa oklamať papierovými parametrami, Vibe Z2 funguje s novým Androidom svižne a ponúka veľmi slušnú výbavu vrátane LTE, NFC, fotaparátu s optickou stabilizáciou a 32 GB vnútorným úložiskom. Konštrukcia pôsobí v ruke prémiovo a telo je dostatočne odolné, ani po pár mesiacoch testovania sa neobjavili škrabance na zadnom kryte ani na kryte displeja.

Menej výkonný čipset sa síce potrápi napríklad pri hraní náročnejších hier, no zasa je menej náročný na akumulátor a pri bežnom používaní jeho výkon celkom postačuje. Určite by sa nám viac páčil Full HD displej, no aj vďaka menšiemu rozlíšeniu stačí Vibe Z2 nabíjať každú druhú noc.

tip silver Lenovo vibe z2 test awardtip

Lenovo Vibe Z2
CENA: 279 €
+-
Fotoaparát s OIS720p displej
Dizajn a konštrukciabez microSD slotu
32 GB úložisko, DualSIM, NFC, LTE
Výdrž na jedno nabitie
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava82
Výdrž a mobilita92
Displej81
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 88/100
Cenovo výhodný DualSIM telefón s veľkou uhlopriečkou, no bohužiaľ len s HD displejom. Pomalší čipset priveľmi necítiť a pomáha dosiahnuť dva dni na jedno nabitie. V bohatej výbave nájdete LTE i NFC, veľmi dobrý fotoaparát disponuje optickou stabilizáciou.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Lenovo logo 2015.svg

Graf ceny produktu Lenovo Vibe Z2 Dual poskytuje server Heureka.sk

LENOVO VIBE Z2 NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013