Menu

Testovali sme Samsung Galaxy Tab S 8.4

Galaxy Tab je na neľútostnom tabletovom poli už ošľahaným bojovníkom. S každou novou generáciou by sa mal zlepšovať a keďže pomyselnú vlajku názoru verejnosti v tomto boji stále nesie iPad, chceli sme sa pozrieť, do ktorej formácie sa postaví skvele vybavený 8,4 palcový Galaxy Tab S.

Tablet Galaxy Tab S bol uvedený ako vlajková loď tabletov Samsung v spotrebnom segmente, na trh dorazil v polovici roka a to v dvoch prevedeniach. Tak ako 10,5 palcový, aj testovaný model s uhlopriečkou 8,4 palca ponúka pomer strán 16:10 pri chrumkavých 2560×1600 bodoch. V tele hrubom len 6,6 mm je toho napchatého skutočne veľa.

Okrem Super AMOLED displeja aj batéria, ktorá ho vydrží poháňať dvanásť hodín, osemjadrový procesor, čítačka obtlačkov prstov a zopár ďalších drobností, akými sú 3 GB pamäte, LTE modem a jednoducho všetko to čo patrí k prémiovému zariadeniu. A ešte pestrofarebné používateľské rozhranie a pár gramov plastov. A dizajn, ktorý sa stáva vďaka Samsungu evergrínom. Poriadne bradatým.

Na začiatku sa síce nepatrí veľa opakovať ale predsa; Galaxy Tab S sme vyskúšali v jeho menšej podobe s 8,4 palcovou uhlopriečkou a 16 GB vnútorného ukladacieho priestoru. Základný model v bielej farbe stojí necelé štyri stovky a peňaženku pri nákupe poriadne zamrazí. Ponúkne Samsung čosi viac, ako tablety, ktoré stoja polovicu?

 

Dizajn a konštrukcia

Po vybalení tabletu z krabice sa žiadne extra prekvapenie nekoná. Držíme v rukách Galaxy Tab 3 alebo možno Galaxy S4 alebo jednoducho nejaký Samsung. Dizajnové odlišnosti sú veľmi malé a jednoznačný prvok, ktorý by jednoznačne špecifikoval konkrétny model neexistuje. Samsung sa už dlho drží nastolenej dizajnovej línie a možno by nezaškodilo trochu si zaexperimentovať. Galaxy Tab S 8.4 vyzerá ako zväčšený Galaxy S5. Zaoblené rohy, nízke hardvérové tlačidlo pod spodným okrajom displeja, zadný kryt s drobnými kruhovými priehlbinami. Ak hľadáte dvojičku ku svojmu SGS5, toto je najvhodnejší kandidát. Lepší neexistuje, akurát sa vám bude pri striedaní zariadení zdať, že sa vám svojvoľne zmenšuje a zväčšuje ruka.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-3D

Telo je tvorené z plastu a tento materiál dominuje predovšetkým na zadnom kryte. Ten má soft-touch povrchovú úpravu a nedá sa odobrať, takže do útrob tabletu sa bez servisného manuálu nedostanete. Možno by sa nám páčila nejaká ľahká zliatina, predsa len ide o drahý tablet, no na dotyk je Galaxy Tab S príjemný a plast je odolný voči obtlačkom a škrabancom. S hmotnosťou len 284 gramov pôsobí ľahko a je i dobre vyvážený, na držanie v jednej ruke to síce nebude, no ak natiahnete prsty, dá sa aj to.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-side-R

V duchu jednotného dizajnu sa nesie aj objektív fotoaparátu so štvorcovou objímkou, ktorý je presne na pozdĺžnej osi a v hornej časti. Ponúka rozlíšenie 8 MPix a malú prisvetľovaciu LED. Nechýba dvojica bodov pre prichytenie ochranného krytu. Galaxy Tab S je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach. Čierny vyzerá elegantnejšie, biely zasa aj vďaka rámiku v zlatej farbe tiahnucemu sa po obvode trochu štýlovejšie.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-sidePozdĺž rámčeka sú osadené všetky fyzické rozhrania, na pravom boku sú to tlačidlá zámku displeja a regulácie hlasitosti, slot na microSD kartu a IR port pre ovládanie televízora či iného kompatibilného kúska čiernej elektroniky. Presne v strede spodnej strany sa nachádza microUSB konektor pre nabíjanie a štandardné pripojenie káblom a 3,5 mm konektor pre headset. Naľavo od neho sa nachádza mriežka jedného z reproduktorov, ten druhý sa nachádza presne oproti, na hornej strane.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-usbToto rozloženie korešponduje s multimediálnym využitím tabletu a teda stereo zvuk by mal byť dosiahnutý pri jeho otočení na šírku. Má to akurát tú nevýhodu, že napríklad pri hraní hier pri tejto polohe reproduktory zakryjete dlaňami a zvukový zážitok dostane poriadne zaucho. Tablet tak treba prevrátiť o pol otáčky, no tu sa zasa dostane uchytenie puzdra na hornú stranu a to bude o čosi viac zavadzať. Je to však len otázkou zvyku a reproduktory aspoň hrajú hlasno. Na svoje rozmery dokonca až neuveriteľne hlasno.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-tilt

Nad displejom sa nachádza webkamera s rozlíšením 2,1 MPix a senzor intenzity okolitého osvetlenia. V spodnej časti pod displejom nesmie chýbať hardvérové tlačidlo domácej obrazovky s integrovaným senzorom obtlačkov prstov a dvojica kapacitných tlačidiel pre otvorenie zoznamy spustených aplikácií a pohybu späť.

 

Hardvérová výbava

Pristavme sa najprv pri displeji. Super AMOLED displej ponúka rozlíšenie 2560×1600 bodov, čo pri 8,4“ uhlopriečky vychádza na 360 ppi. A to je veľmi, veľmi slušný údaj za ktorý sa nemusia hanbiť ani smartfóny s FHD rozlíšením. Displej je najväčšou zbraňou i lákadlom tabletu a má potenciál ohúriť na prvý pohľad. Pozorovacie uhly sú bezproblémové, čierna je čierna a biela je biela a zdá sa, že Samsung trochu ubral z tej šialenej saturácie farieb predošlých AMOLED displejov. A to je len dobre, farbičky síce stále žiaria viac ako by sa patrilo, ale už z toho nie je bolenie hlavy. Obrázky v dobrom rozlíšení vyzerajú veľmi živo a fotografie zhotovené kvalitnejším fotoaparátom si budete na tablete prezerať s radosťou.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-antutu-score samsung-galaxy-tab-8-4-s-antutu

Jedným z príjemných, aj keď nie celkom nevyhnutných doplnkov je spomínaný senzor okolitého osvetlenia, ktorý okrem intenzity podsvietenia dokáže upraviť aj nasýtenie farieb a displej sa tak prispôsobí aj farbe okolitého svetla. Intenzita podsvietenia je pri maximálnom nastavení veľmi vysoká a tablet sa dá pohodlne používať aj na ostrom slnečnom svetle. Možno pri večernom čítaní internetových denníkov by sme privítali ešte nižšiu minimálnu hladinu podsvietenia. A možno krycie sklo mohlo byť o čosi menej lesklé, ale to už by sme boli príliš nároční.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-3D-mark

Či už si vyberiete osem, alebo desaťpalcovú verziu, vnútornosti dostanete vždy rovnaké. Základným prvkom výbavy je osemjadrový Exynos 5 Octa čipset. Ten v podstate pozostáva z dvoch štvorjadrových procesorov, jeden (Cortex A15) je taktovaný na 1,9 GHz a je aktívny pri hraní či počas náročných úloh, druhý (Cortex A7) má rovnako štyri jadrá, avšak je podstatne úspornejší, taktovaný na 1,3 GHz a menej výkonný. K slovu sa dostane pri spracovaní jednoduchých úloh a v prostredí systému. Exynos má k dispozícii tri gigabajty operačnej pamäte a predinštalovaný Android vo verzii 4.4 si z integrovaného 16 GB úložiska vezme 5 GB.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-vellamo-1 samsung-galaxy-tab-8-4-s-vellamo-2 samsung-galaxy-tab-8-4-s-vellamo-3 samsung-galaxy-tab-8-4-s-vellamo-4

Používateľské rozhranie TouchWiz s pestrofarebnými ikonami vo vysokom rozlíšení je na RAM (po pár dňoch nemá problém zhltnúť len systém viac ako 40% RAM) i kapacitne veľmi náročné a zakúpenie pamäťovej karty sa stane nevyhnutnosťou veľmi skoro. Najmä ak zvážime, že tablet si vďaka GPU Mali-T628 bez problémov poradí s najnovšími hrami a tie veru 10 MB nemajú. Ešte šťastie že do microSD slotu sa dá natlačiť až 128 GB karta.

Z povinnej senzorovej výbavy nesmie chýbať akcelerometer, digitálny kompas či spomínaný senzor okolitého osvetlenia. Konektivitu tabletu s okolitým svetom zabezpečuje Bluetooth vo verzii 4.0, Wi-Fi a v prípade že si vyberiete drahšiu verziu tak aj 4G modem. Akumulátor naprataný do tenkého tela ponúka 4900 mAh a spolu s energeticky úsporným procesorom sa vám odmení vysokou výdržou na jedno nabitie. V praxi to znamenalo, že počas testovania, ktoré simulovalo bežné denné použitie a pozostávalo predovšetkým zo surfovania internetom a používania mailovej aplikácie, občasného hrania hier a sledovania streamovaného videa, tablet stačilo nabiť raz za tri dni.

Pri kontinuálnom prehrávaní videa by mala batéria vydržať na jedno nabitie asi 12 hodín pri polovičnom jase displeja. Batériu najviac potrápi predovšetkým displej, jej plné nabitie trvá s priloženým 2A adaptérom asi 150 minút. Nechýbajú ani nástroje pre úsporu energie, či čiernobiely režim displeja.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-camera

Fotoaparát na zadnom kryte ponúka rozlíšenie 8 MPix a aj tu platí to čo pri väčšine zariadení tohto druhu. S ubúdajúcim svetlom rapídne klesá kvalita zhotovených fotiek. Pribúda šum a vytráca sa vernosť farieb, vonku pri jasnom dni je to však už o čomsi inom, a ako sa hovorí, najlepší fotoaparát je vždy ten, ktorý máte pri sebe. Celkom dobrá je i vernosť zachytených farieb i rýchlosť automatického zaostrovania. Nechýbajú ani kreatívne režimy a funkcie pre „skrášlenie“ tváre, HDR, panoráma ale aj plne manuálny režim. Video dokáže tablet zachytiť v 1080p pri 30 fps závislosť od dobrého svetla je tu prirodzene ešte vyššia.

 

Systém a softvér

Podobne ako Galaxy S5, aj Galaxy Tab S majú TouchWiz v novom dizajne. Na náš vkus pôsobil príliš pestrofarebne a infantilne, no je to vecou osobnej preferencie. Systém umožňuje použitie dvoch okien naraz, čo síce pri menšej uhlopriečke nie je ideálne, veľa však zachráni vysoké rozlíšenie displeja. Ikoniek sa na domovskú obrazovku zmestí dosť, najčastejšie používané sa dajú umiestniť aj na malý panel na kraji plochy. Notifikačná lišta je doslova preplnená prepínačmi rozhraní a funkcií, všetko je po ruke, no zároveň pôsobí trochu prehustene. Nechýba ani široká ponuka widgetov, ktoré sa dajú zoradiť do úhľadných obdĺžnikov, čím je plocha obrazovky vyplnená maximálne efektívne. Škoda len, že ich dizajn nie je jednotnejší.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-home-screen

Odomykanie displeja možno nahradiť obtlačkom prsta, snímač sa nachádza na hardvérovom tlačidle. Samozrejme, tento spôsob je zálohovaný aj alfanumerickým heslom. Prst totiž treba položiť na snímač pomerne presne a posúvať ním tou správnou rýchlosťou. Po piatich neúspešných pokusoch sa aktivuje polminútový bezpečnostný zámok. Aj to je však len vecou zvyku, spočiatku sme šúchali prstom po tlačidle dva-tri krát kým sa obrazovka odomkla, neskôr sa to stávalo menej často a veľmi to neprekážalo.

Páčila sa nám klávesnica, ktorej veľkosť bola vzhľadom na uhlopriečku displeja akurátna a v režime na šírku siaha asi do jeho polovice. Podporované je aj prediktívne písanie a písanie ťahom a klávesové skratky.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-detsky-rezim

Zaujímavým doplnkom je detský režim, ktorý dokáže vášho potomka zabaviť na celkom slušnú dobu, minimálne pokiaľ sa neozvú jeho primárne telesné potreby. A vy získate vzácny čas pre seba. Detský mód je chránený heslom a je možné vybrať aplikácie, ku ktorým má dieťa prístup. Už v základe sa nachádza niekoľko jednoduchých aplikácií, grafické rozhranie je tu maximálne zjednodušené. Podporované sú aj používateľské účty, čo je šikovné najmä ak tablet budete zdieľať s ďalšími osobami. Každý účet má vlastné nastavenia a aplikácie.

 

Kvalitná výbava, kvalitný hardvér a široké možnosti

Jednoznačne najväčším ťahákom Galaxy Tab S v jeho 8,4 palcovej verzii je jeho displej. Jemný a s vysokým rozlíšením, navyše vďaka malým rozmerom je tablet dobrým pracovným nástrojom aj na aktívne pracovné nasadenie. Prvotriedna hardvérová výbava umožňuje Androidu i aplikáciám fungovať hladko a korektne, len občas si systém vyberie slabšiu chvíľku a napríklad na zobrazenie klávesnice sme niekedy sekundu-dve čakali. Ľahké a tenké telo sa aj napriek použitým plastom drží v ruke príjemne a pocit prémiovosti dodávajú drobné detaily dielenského spracovania.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-color

A v podvedomí určite aj cenovka, ktorá sa na zariadení pri jeho nákupe hompáľala a ešte aj teraz atakuje 400 eurovú hranicu. Užitočným prvkom výbavy je snímač obtlačkov prstov i celkom slušný fotoaparát. Tablet je na trhu v bielom a bronzovom farebnom prevedení a aj vo verzii s LTE, ktorá je asi o stovku drahšia. Ak preferujete väčšiu uhlopriečku displeja, siahnite po 10,5“ modeli s identickým hardvérom, aj keď už s vyššou hustotou bodov, i tu je cena v porovnaní so menším súrodencom vyššia zhruba o 100 EUR.

samsung-galaxy-tab-8-4-s-hodnotenie

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

samsung-logo

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Tab SM-T700NZWAXEZ poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013