Menu

Testovali sme šikovný tablet s projektorom od Lenovo

Projektory už dávno nie sú veľké fučiace škatule s horúcimi lampami. Ich miniatúrne verzie si svoje miesto ľahko nájdu v rôznych zariadeniach. Napríklad vo fotoaparáte, to však bolo ešte dávno a vzhľadom na nízky výkon svetelného zdroja sa tento nápad neuchytil. Doba však pokročila a začína to byť zaujímavejšie. Napríklad v tablete.

Projektory pre cestovateľov, alebo jednoducho malé zariadenia pre občasné prezentácie či sledovanie filmov na veľkej uhlopriečke na bielej stene na chalupe. Na dosiahnutie akceptovateľného výsledku už nepotrebujete nosiť k notebooku druhý kufrík, projektor vtesnaný do malej škatuľky s vlastným akumulátorom si môžete zobrať kamkoľvek a pripojiť ho k smartfónu či tabletu. A ak sa vám nechce ani to, môžete ho mať vstavaný priamo v tablete. Takéto riešenie ponúka už niekoľko mesiacov spoločnosť Lenovo. Yoga Tab 3 Pro v sebe integruje okrem dobrého hardvéru aj DLP projektor a slušné reproduktory.

Dizajn a konštrukcia

Koncept Yoga už hádam po masívnej kampani Lenovo netreba predstavovať. Tablety Yoga sú na trhu s Androidom i Windows, s desať a osempalcovými uhlopriečkami, s rôznymi konfiguráciami, LTE modemom a podobne. Základná charakteristika je však vždy rovnaká a vyplýva z konštrukcie. Tablet, ktorý ma na jednom z dlhších koncov valcovité zakončenie sa zaň dá držať v jednej ruke, vyklopiť z neho stojan a postaviť na stôl, alebo oprieť tak, aby sa na ňom pohodlnejšie písalo a vďaka otovru v stojane aj zavesiť na háčik na stenu. Do valca sa vmestí aj výkonný akumulátor takže tablety Yoga netreba tak často nabíjať. Osempalcová verzia sa dobre drží aj v jednej ruke a sledovanie obsahu je tak veľmi príjemné.

lenovo yoga tab 3 pro stand

Testovaný Yoga Tab 3 Pro ako vrchol línie predstavenej koncom minulého roka spĺňa všetky tieto charakteristiky. Akurát s uhlopriečkou 10,1“ a masívnejšou konštrukciou pôsobí trochu ťažkopádnejšie a držať v jednej ruke 665 gramov nevydržíte dlho. Tabletu chýba ľahkosť tých 7-8 milimetrov hrubých konkurentov a už na prvý kontakt to vyzerá tak, že Yoga Tab 3 Pro sa stavia do celkom inej záujmovej línie. Nie je vodotesný, takže do vane alebo k vode si ho nevezmete, no jeho doménou budú predovšetkým multimédia a zábava. Najlepšie sa bude cítiť v pohodlí domova, k tomu sa však dostaneme neskôr.

lenovo yoga tab 3 pro RS

Tlačidlá sú rozmiestnené na oboch kratších stranách v blízkosti valcovitej časti. Na pravej strane sa nachádza 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel a tlačidlo spustenia projektora.

lenovo yoga tab 3 pro LS

Na ľavom boku je to microUSB konektor pre nabíjanie a pripojenie k počítaču, zámok displeja a kolískové tlačidlo regulátora hlasitosti.

lenovo yoga tab 3 pro back

Zadná strana je asi z dvoch tretín potiahnutá mäkkou kožou. Tá dáva rukám pri držaní príjemný pocit na dotyk a dizajnu zasa punc exkluzivity. Treba však na ňu dávať pozor, ostré predmety ju poškriabu a aj nečistoty sa v jemnej textúre usadia rýchlejšie ako v hladkom plaste. Dá sa však pomerne jednoducho vyčistiť.

Vyklápací hliníkový stojan je masívny a na mieste ho drží zámok s veľkým tlačidlom. Tuhosť kĺbu je taká, aby udržala tablet na mieste, takže jednou rukou sa otvoriť nedá. Otvor pre tlačidlo zároveň funguje aj ako otvor pre zavesenie tabletu. Objektív projektora je súčasťou stojanu, takže sa s ním otáča. To je dobré pri polohovaní projektora pri projekcii na stenu, no zároveň sa nachádza v mieste, ktoré dosť často podvedome zachytíte prstami. Objektív tak bude často zapackaný a pred zapnutím treba obdĺžnikové sklo vyčistiť. V jednom z kĺbov sa nachádza aj šošovka zadného fotoaparátu. O jej objektíve platí to isté, pretierať ju kvôli čistejšej optike budete častejšie, než by vás napadlo.

lenovo yoga tab 3 pro micro sd

Pod stojanom sa ešte nachádza krytka slotu microSD karty (do 128 GB), v prípade, že si vyberiete verziu s LTE modemom, nájdete tu aj slot pre SIM kartu.

Hardvérová výbava

Papierovo to má Yoga Tab 3 Pro nastavené veľmi dobre. Základom je Intel Atom x5-Z8500, SoC so štvoricou 14 nm jadier taktovaných v základe na 1,44 GHz (Burst frekvencia až 2,24 GHz) a grafickým adaptérom Intel HD Graphics s maximálnou frekvenciou 600 MHz a dvanástimi exekučnými jednotkami spoločne s 2 GB RAM a 32 GB eMMC úložiskom. TDP čipu je len 2W, takže k akumulátoru je šetrný a aj to sa priaznivo podpisuje na výdrži  na jedno nabitie.

Protiváhou mu v tomto smere bude 10,1“ IPS displej s rozlíšením 2560×1600 bodov. Pre hranie hier a sledovanie filmov je to jeden z najlepších displejov, aké sme v poslednom čase videli. Obraz je ostrý a jasný, dobre čitateľný aj na ostrom slnku a neprekáža ani lesklá povrchová úprava s podporou technológie AnyPen. Tá umožňuje použiť ako stylus čokoľvek vodivé, či už je to kovové pero alebo mrkva. Podanie farieb je veľmi dobré, možno až na bielu ktorí mala mierny šedastý nádych a možno by sa nám páčila aj o čosi plnšia čierna farba. Celkovo však displej hodnotíme veľmi pozitívne, s bohatými a jasnými farbami.

Z hľadiska konektivity sme sa nedočkali žiadnych prekvapení, prítomný je dvojpásmový 802.11 a/b/g/n Wi-Fi adaptér, asistované GPS a Bluetooth vo verzii 4.0. Rýchle párovanie so zariadeniami cez NFC chýba.

lenovo yoga tab 3 pro cam

Nad displejom si svoje miesto našiel predný fotoaparát. S rozlíšením 5 MPix sa s ním dajú skutočne urobiť aj nejaké obrázky a nie je odkázaný len do pozície webkamery, no zaujímať vás bude viac fotoaparát zadný. Ten ponúka na tablety stále nadštandardné rozlíšenie 13 MPix. Lenže megapixely nehovoria nič o výslednej kvalite fotografií, a tu platí to čo pri väčšine ostatných zariadení. Kvalita obrázkov klesá s ubúdajúcim svetlom, pribúda šumu a tablet si nepomôže ani prisvetľovacou LED. Páči sa nám, že softvér nemá snahu do fotografií zasahovať a priveľmi vyhladzovať hrany. Objekty sú ostré a detaily jasné, fotoaparát dobre triafa aj farby. Chce to však dostatok svetla a ani vtedy nie je rýchlosť ostrenia ideálna. Yoga Tab 3 Pro fotografie radšej zobrazuje ako zhotovuje. Každopádne, kvalita fotoaparátu je na pomery tabletov nadpriemerná, možno aj pre to, že vo valcovitej časti má elektronika fotoaparátu viacej miesta, ako v tenkých tabletoch konkurentov.

Do veľkého tabletu sa vmestí aj veľký akumulátor a v tomto prípade je miesta vo valci aj popri projektore stále dostatok. Už predchádzajúca generácia sa mohla pochváliť vysokou výdržou a kapacitne bohatými batériami, Yoga Tab 3 Pro v tom trende pokračuje a ponúka 10 200 mAh. Podľa výrobcu by mal tablet vydržať na jedno nabitie 18 hodín, nám sa podarilo dosiahnuť asi 12,  väčšinu času však tvorilo sledovanie videa a hranie hier. Pri bežnom používaní sme tablet nabíjali asi raz za päť dní, najväčšiu porciu z energie si zvykol zobrať displej.

Projektor

Osobitnou súčasťou výbavy je už v úvode spomenutý projektor. Ten je tým kľúčovým prvkom, za ktorý by mal byť zákazník ochotný vytiahnuť z vrecka zhruba 200 eur navyše. A ono to celkom funguje, je príjemné mať takéto niečo v tablete a veľkú obrazovku dokážete vytvoriť takpovediac kdekoľvek. Samozrejme, pokiaľ je tam tma. V presvetlenej kancelárii to síce pôjde, ale pri menšej uhlopriečke a obraz bude vyblednutý. Každopádne tá možnosť tam je, a viac ju oceníte doma večer, kde si môžete svoj obľúbený seriál pozrieť na veľkej uhlopriečke na stene alebo na strope nad posteľou. Projektor má svietivosť 50 lumenov a vytvorí obraz s uhlopriečkou do 70 palcov. Samozrejme sa kvalitou podania farieb nevyrovná televízorom, no 70 palcovú telku so sebou na chatu asi nosiť nebudete.

lenovo yoga tab 3 pro DLP

Doostrenie obrazu je manuálne prostredníctvom OSD „kolieska“, korekcia náklonu je automatická a funguje celkom dobre, takže obraz bude mať vždy pravouhlé rohy.

Multimédiá

Tak toto je jednoznačne doména, v ktorej sa Yoga Tab 3 Pro cíti najistejšie. Displej sme už spomínali, projektor je veľmi užitočným doplnkom no a celú kulisu dotvárajú veľmi slušné reproduktory od JBL. Sú štyri a ukryté sú za úzkou mriežkou pod displejom, takže pri sledovaní filmov a hraní hier budú zvuk posielať presne žiadaným smerom. Zvukovú kulisu dotvára technológia Dolby Atmos, ktorá celkom účinne vylepšuje zvuk a dokáže navodiť aj dojem priestorového zvuku.

lenovo yoga tab 3 pro scr dolby atmos

Dolby Atmos má vlastnú aplikáciu so širokými možnosťami, či už sa jedná o prednastavené profily pre sledovanie filmov, hranie hier a počúvanie hudby, alebo grafický ekvalizér pre nastavenie zvuku podľa vlastného gusta. Stredy a výšky sú jasné a dynamické, reproduktory vedia celkom dobre zahrať aj nízke tóny. Viac by sa nám páčilo, ak by sa do valca k akumulátoru a projektoru vmestil aj pasívny subwoofer, ktorý by dodal zvuku potrebnú plnosť. Aj bez neho však Yoga Tab 3 Pro hrá na pomery tabletov nadštandardne a zvuk si užijete pri filmoch i pri hrách.

Systém a softvér

Yoga Tab 3 Pro fungoval na Androide vo verzii 5.1, upravenom nadstavbou od výrobcu. Podobne ako pri predchádzajúcej generácii, fungujúcej ešte na 4.4, je pestrofarebná a na náš vkus trochu „roztrúsená“. Oproti nej však nastalo viacero pozitívnych zmien, vrátila sa napríklad štandardná mriežka v menu aplikácií. Zmeny v dizajne zasiahli aj niektoré notifikačné oblasti systému a grafiku ikon, na ktoré si treba dlhšie zvykať. Výrobca nezabudol ani na niektoré predinštalované aplikácie, nie je ich veľa no zvládli by sme to aj bez nich, prípadne siahli po vlastných overených riešeniach z Google Play.

lenovo yoga tab 3 pro scr dlp

Na všetko sa však dá zvyknúť  a všetko z vyššie uvedeného nie sú skutočné problémy. S čím sa však v prípade Yoga Tab 3 Pro budete musieť naučiť žiť je odozva systému. Tá je neočakávane pomalá, tablet si často vyberie slabšie chvíle a v kombinácii s horšími reakciami na dotyky displeja budete mať často pocit z toho, že neviete čo sa deje. Na domácej obrazovke to funguje ešte ako tak, ale napríklad Chrome je pri prehliadaní internetu zúfalo pomalý. Hardvérom to nebude, aj horšie vybavené tablety ponúkali svižnejšiu odozvu, čistý Android by bol podľa nás lepším riešením.

Z hľadiska výkonu v našich testoch sa Yoga Tab 3 Pro zaradil kamsi do stredu. Hry sa zahráte bez problémov, no pri veľkom rozlíšení displeja sa pri náročných hrách občas stretnete s poklesom FPS.

lenovo yoga tab 3 pro scr 3Dmark lenovo yoga tab 3 pro scr antutu lenovo yoga tab 3 pro scr pc mark

lenovo yoga tab 3 pro scr vellamo1 lenovo yoga tab 3 pro scr vellamo2 lenovo yoga tab 3 pro scr vellamo3

lenovo yoga tab 3 pro scr epic citadel

Na trhu sú aj lepšie, no bez projektora

Multimédia a zábava, to je denný chlebík Yoga Tab 3 Pro. Je veľa vecí, ktoré nám na ňom prekážali, najmä zasekávajúci sa systém, dlhá odozva internetového prehliadača a horšia responzivita dotykového displeja. Od prémiového tabletu za túto cenu by ste jednoducho čakali čosi viac. Dizajn a konštrukcia je to, prečo sa vám bude tablet páčiť, alebo liezť na nervy. Integrovaný stojan je veľmi praktická záležitosť, akurát s ním budete manipulovať častejšie než by ste si mysleli, na druhej strane masívny valec na jednom konci výrazne presúva ťažisko a tablet sa v rukách drží aj vďaka vysokej celkovej hmotnosti dosť neprakticky. Vyklopte však stojan, zapnite projektor, postavte tablet na stôl a pochopíte, prečo je konštrukcia práve takáto.

lenovo yoga tab 3 pro DLP2

Yoga Tab 3 Pro s integrovaným projektorom je unikátnym kúskom aj z hľadiska dizajnu. Pre každodenné využitie je však priveľký a nepraktický a na trhu nájdete lepšie a všeobecnejšie zamerané tablety. Ak však hľadáte prenosný prehrávač multimédií s dobrým zvukom a zariadenie pre hranie hier, je Yoga Tab 3 Pro veľmi dobrou voľbou. Veľkým plusom je aj jasný a ostrý QHD displej na ktorom je sledovanie videa príjemným zážitkom.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro
CENA: 549 €
+-
KoncepciaHmotnosť a rozmery
Vstavaný projektorReakcie systému
Vynikajúci displej
Kvalita zvuku
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava95
Výdrž a mobilita82
Displej90
Cena/výkon72
HODNOTENIE: 85/100
Na každodenné použitie nájdete aj lepšie tablety, ale v oblasti multimédií bude Yoga Tab 3 Pro hľadať konkurenciu len ťažko. Vstavaný projektor, vynikajúci displej a kvalitný zvuk robia z tohto tabletu skvelé multimediálne zariadenie.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Lenovo logo 2015.svg

Graf ceny produktu Lenovo Yoga 10 ZA0G0061CZ poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013