Menu

Testovali sme smartfón Lenovo S850

Jeden z prvých smartfónov od Lenova, ktorý sa na Slovensko dostáva oficiálnou cestou. Model S850 je určený pre tých, ktorí vyžadujú veľký 5 palcový displej so slušným výkonom a rozumnou cenou.

Lenovo S850 nie je najlacnejším modelom, no cenu 230 eur ospravedlňuje veľmi slušná hardvérová výbava a pekný dizajn s netradičnými farbami. Napríklad v ružovej verzii určite zaujme nežnejšie polovičky, navyše keď váži len 140 gramov. Lenovo je na Slovensku síce známe skôr vďaka notebookom, no jeho smartfóny si určite zaslúžia pozornosť.

 

Spracovanie na jednotku

Telo je aj tu plastové, kov si výrobca nechal pre svoje drahšie modely. Celkovej pevnosti to vôbec neubližuje a v ruke sa vám smartfón bude držať veľmi príjemne. Váži len 140 gramov, použité plasty nepôsobia veľmi lacným dojmom a jednotlivé diely k sebe presne pasujú. Všetko je pevné, nikde sa nič neprehýba ani pri vyvinutí vyššieho tlaku.

Hardvérové tlačidlá tu nájdete klasicky len tri - dvojica na úpravu hlasitosti a jedno určené pre blokovanie displeja. Škoda, že sa výrobca nerozhodol aj pre spúšť fotoaparátu, my by sme to určite ocenili. SIM karty sa vkladajú z ľavej strany, zadný kryt odoberateľný nie je. K smartfónu si môžete pripojiť slúchadlá a klasický micro USB konektor, obraz prenesiete bezdrôtovo s pomocou technológie Wirelsess Display.

Trojica systémových tlačidiel nie je integrovaná do systému, ale ju nájdete priamo pod displejom. Riešenie vďaka ktorému nie ste ukrátení o žiadny pixel, navyše tieto dotykové tlačidlá sú dobre dosiahnuteľné aj pri používaní v jednej ruke. Smartfón si môžete kúpiť vo viacerých farebných verziách, nám sa páčila biela, no svojej drahej polovičke môžete pokojne kúpiť aj ružovú.

lenovo-s850-2

 

Zahráte sa aj novšie hry

Hrubý výkon hardvéru je približne na úrovni dva roky starých prémiových modelov, čo znamená plynulé používanie, bezproblémový chod všetkých aplikácií a zahráte sa plynulo aj väčšinu z graficky náročnejších hier. Výrobca použil technologicky starší čip MediaTek MT6582, vyrobený 28 nanometrovou technológiou. Má štyri jadrá na pracovnej frekvencii 1,3 GHz a staré grafické jadro Mali-400 MP2. 

Operačná pamäť má klasický jeden gigabajt, čo je v dnešnej dobe nutné minimum pre strednú triedu smartfónov. Nadštandardné je 16 gigabajtové dátové úložisko, z ktorého je klasicky dostupných necelých 13 gigabajtov. Pamäť si dodatočne nerozšírite, keďže výrobca tu spravil miesto len na dve SIM karty. Trochu zamrzí absencia prémiových technológií, no za 230 eur tu jednoducho nemôžeme čakať všetko a k tomu aj NFC, či LTE.

Displej s uhlopriečkou 5 palcov je veľmi dobrý a nie je to len jeho HD rozlíšením 1280 x 720 bodov. Čakajú vás reálne a živé farby, dobré pozorovacie uhly a čitateľnosť na priamom slnku. Jemnosť zobrazenia je dostatočná nielen pre bežnú prácu, ale aj pre čítanie textu, či prezeranie webových stránok.

lenovo-s850-3

 

Výsledky testov

 

GSmart Arty A3

Huawei G630

Lenovo S850

AnTuTu score

18578

15514

18556

AnTuTu CPU

1721

1569

1712

AnTuTu GPU

3644

2736

2963

3DMark

3231

4126

3160

3DMark Extreme

2109

2218

2071

 

Nový Android s kopou aplikácií

Tý novým samozrejme nemyslíme Android 5.0, ale jeho zatiaľ stále aktuálnu verziu 4.4.2. Lenovo si Android upravilo po grafickej stránke, je tu niekoľko nových funkcií a hlavne dosť vlastných aplikácií. Android v podaní Lenova vyzerá živšie, za čo môžu rôzne farebné kombinácie, vlastné ikony a množstvo ďalších vecí.

Výrobca pripravil na zmenu tém špeciálnu aplikáciu, kde si môžete upraviť skoro každú jednu možnosť. Nie sú to len pozadia, ale aj vzhľad notifikácií, animáciu pri spúšťaní systému, či vzhľad aplikácie kontaktov a telefonovania. Škoda, len, že Lenovo pri tomto modeli nedáva možnosť výberu medzi upraveným a čistým Androidom.

Z doplnkových aplikácií na vás čaká Lenovo Security, čo je aplikácia obsahujúca antivírus, anti-spam, ochráni váše dáta pri odcudzení smartfónu a sleduje každé riziko ohľadom úniku osobných informácií. Nájdete tu aj 30-dňovú verziu plnohodnotnej navigácie, UC Browser, čítačku elektronických kníh, špeciálny obchod s hrami.

system

 

Cena mohla byť nižšia

Lenovo S850 nemá žiadne veľké nedostatky, chýbať vám môžu jedine niektoré technológie ako je NFC, alebo LTE pre rýchly 4G internet. Použitý čip nie je technologicky na špičke, našťastie sa extrémne neprehrieva a smartfón na jedno nabitie vydrží aj veľmi náročný pracovný deň. Fotografie sú slušné, systém si výrobca výrazne upravil po grafickej stránke a pridal viacer’ aplikácií.

Cena zariadenia nie je nastavená zle, no s ohľadom na dostupnú konkurenciu by sme ocenili ešte o pár desiatok eur nižšiu cenovku. Prestigio má v rovnakej cenovej hladine osemjadrový model, zaujímavý je aj Huawei. Známe značky ako je Sony sú na tom samozrejme horšie a za obdobný model si zaplatíte viac.

hodnotenie

Graf ceny produktu Lenovo S850 poskytuje server Heureka.sk

 

Parametre

Čip MediaTek MT6582
Rýchlosť 4x 1,3 GHz
Grafický čip Mali-400 MP2
Pamäť 1 GB
Úložný priestor 16 GB
Displej 5” HD
Fotoaparát 13 MPx
Wi-Fi, BT 4.0, GPS
Batéria 2000 mAh
Hmotnosť 140 g
Systém Android 4.4.2

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013