Menu

Testovali sme veľký lacný smartfón od GoClever

Páčia sa vám telefóny s veľkými uhlopriečkami? A že sú drahé? Ale kdeže, veľký displej si môžete spokojne užívať aj bez toho aby ste si museli odtŕhať od úst. Nie žalúdok, ale prsty budú trpieť pri naťahovaní sa po šesťpalcovej uhlopriečke phabletu. Ale s tým predsa musíte počítať.

Veľké smartfóny s kvalitnou výbavou dnes už nie sú len záležitosťou 500 a viac eurových vlajkových lodí popredných výrobcov. Stačí vám povedzme polovičná cena a keď sa uskromníte aj na tej výbave, dostanete sa do segmentu veľkých lacných placiek. A v ňom už dávno nestrašia duchovia čínskych napodobenín spred niekoľkých rokov. Lacný, veľký, a bez najmenších problémov použiteľný telefón si dnes kúpite napríklad za 165 EUR. Presne toľko si totiž pýta poľský GoClever za model Quantum 600, na ktorý sme sa pozreli bližšie.

Aj telefóny, ktoré predáva GoClever sú čínske, nemusíte sa ich však báť a môžete sa nechať zlákať nízkou cenou. Od Quantum 600 síce nečakáme žiadne zázraky, už pri pohľade na papierové parametre je jasné, že trhač benchmarkov sa za takúto cenu nekoná, no kompromisy nie sú kritické. Nenáročného záujemcu o veľký smartfón tento šesťpalcový kúsok nesklame. A dokonca si dovolíme tvrdiť, že v niektorých smeroch aj príjemne poteší.

 

Dizajn a konštrukcia

Popri čítaní nasledujúcich riadkov si čas od času uvedomte aká cifra je na cenovke zariadenia. A nemyslíme to vôbec negatívne. Dizajn je pomerne jednoduchý, čo už sa len dá s obmedzeným rozpočtom navymýšľať, no materiálové prevedenie je veľmi dobré. Zadný kryt je síce mäkký a plastový, zariadenie však chráni dobre a vďaka soft-touch povrchovej úprave je príjemný na dotyk a prsty ruky na ňom spočinú bez akýchkoľvek negatívnych reakcií.

Pevnosť konštrukcie je prekvapivo dobrá, aj keď zadný plastový kryt skutočne slúži ako kryt a na tuhosti smartfónu sa nepodieľa. Tú má však na starosti pevný kovový rám obopínajúci smartfón po jeho obvode. Nejde však o žiadnu zázračnú zliatinu z vesmírneho programu a tak sa podpisuje aj na celkovej hmotnosti. Quantum 600 je pomerne ťažký a 204 gramov budete vo vrecku (ak sa vám doň vmestí) cítiť. Aj vďaka vyššej hmotnosti však pôsobí robustne a lepšie padne do ruky.

V spomenutom kovovom ráme sú vsadené hardvérové tlačidlá, na pravej strane je to tlačidlo uzamknutia displeja, oproti nemu sa na ľavej strane nachádza kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti. Nie celkom šťastná pozícia; pri snahe upraviť hlasitosť sa nám občas stalo, že sme displej nechtiac zamkli, nie je to však nič, na čo by sme si časom nezvykli. Na hornej strane nechýba konektor pre pripojenie slúchadiel (tie, ktoré nájdete v balení síce majú aj jednoduché tlačidlo na ovládanie a mikrofón, ale hrajú príšerne a rovno ich zahoďte), na pravej strane spodného okraja sa nachádza štandardný microUSB konektor pre nabíjanie (pribalená nabíjačka ponúka nabíjací prúd 1 A a nie až taká tragická, tú si určite nechajte).

Vráťme sa ešte na zadnú stranu smartfónu, na ktorej sa nachádza mriežka vstavaného reproduktora a fotoaparát. Kvalita zvuku je priemerná, na ozvučenie hier i videa postačí, no zázraky nečakajte. Rovnako by sa dal charakterizovať i fotoaparát, ktorý je doplnený prisvetľovacou LED. Optika fotoaparátu je pomerne široká, jedná sa však skôr o dizajnový, ako funkčný prvok. Krycie sklíčko vytŕča asi milimeter nad zadný kryt, smartfón sa preto pri položení na stôl chrbtom trocha kolíše.

Prednej strane samozrejme dominuje displej. Displej sa spolieha na IPS technológiu zobrazovacej matrice, ktorá ponúka rozlíšenie 1280×720 bodov. Na šesťpalcový displej je to nevyhnutné minimum, body sú síce viditeľné, ale až pri bližšom pohľade. Displej s hustotou 244 PPI je pre strednú triedu slušným reprezentantom no predsa by šesťpalcovému smartfónu viac svedčilo Full HD rozlíšenie. Ak máte slabší zrak, oceníte vedľajší produkt malého rozlíšenia na veľkom displeji. Text i ikony sú obrovské a obsah displeja prečítate aj s natiahnutou rukou. Nehovoriac o tom, čo sa stane keď si v nastaveniach vyberiete veľký font.

tlačidlá na virtuálnej klávesnici dosahujú pri relatívne malom rozlíšení na veľkej uhlopriečke luxusné rozmery

Pozorovacie uhly sú v poriadku, akurát maximálny jas displeja mohol byť o čosi vyšší. Zlepšila by sa tak čitateľnosť na priamom svetle, inak pri bežných podmienkach funguje dobre aj automatická regulácia podsvietenia. Pod displejom sa nachádza trojica dotykových tlačidiel. Využijete tak naplno celú plochu displeja, no zároveň ostáva menej miesta pre bezpečné uchopenie telefónu pri otočení na šírku.

 

Výbava a hardvér

Základom smartfónu je čipset Broadcom BCM 23550 so štvoricou jadier Cortex A7 taktovaných na 1,2 GHz. Procesor má k dispozícii 1 GB operačnej pamäte a GPU s označením Video Core IV, celkový výkon je skôr priemerný o čom svedčia aj výsledky syntetických testov. Pri dennodennom používaní to menej náročnému používateľovi postačí, aj pri bežných činnostiach sme však občas postrehli krátke zaváhanie systému a dlhšiu odozvu niektorých akcií.

Čo sa týka úložiska, k telefónu si rovno dokúpte pamäťovú kartu. Pre Android vo verzii 4.4 sú 4 GB jednoducho málo a používateľovi nechá voľných asi 1,4 GB. Ak si domyslíte zopár aplikácií, ktoré nie je možné inštalovať na externú pamäť, viete si domyslieť aj to, ako často budete zápasiť s nedostatkom miesta pre dočasné súbory a podobné drobnosti. Opäť však musíme jedným dychom dodať, že nenáročnému používateľovi to asi stačiť bude, čo však bude robiť keď na limit vstavanej pamäte narazí je už otázkou jeho schopností. Už len pre doplnenie; podporované pamäťové karty sú formátu microSD a s kapacitou do 32 GB.

Pamäťová karta sa vkladá do slotu, ku ktorému sa dostaneme po odobratí zadného krytu. Na rovnakom mieste nachádzame aj dvojicu slotov pre SIM karty. Ďalším bonusom tohto lacného veľkého telefónu je možnosť pracovať s dvoma aktívnymi kartami naraz. Jedna z kariet pritom môže fungovať aj v 3G sieti, rýchlostným limitom dátového pripojenia k internetu sú možnosti siete HSPA+. LTE v tejto cenovej kategórii samozrejme budeme hľadať márne.

Zvoliť si tak môžete napríklad jednu kartu na hovory a jednu na pripojenie k internetu, avšak častejším modelom používania budú dve aktívne karty, napríklad súkromná a služobná. Karty sú v systéme farebne odlíšené, dá sa okamžite identifikovať, na ktorú kartu prišla napríklad SMS správa. Výber karty, z ktorej bude uskutočnený hovor alebo odoslaná správa je možné preddefinovať, k dispozícii je i praktickejší manuálny prístup k výberu.

Pod zadným krytom sa nachádza aj akumulátor s kapacitou 2800 mAh. Nepáči sa nám, že na to aký je tenký, je jeho puzdro pomerne mäkké, no vydržať by zrejme mal, minimálne počas dvojročnej záručnej doby. Dvojica SIM v stand-by režime a veľký displej, aj keď s menším rozlíšením mu dávajú celkom zabrať, Quantum 600 však vydrží od rána do večera nasledujúceho dňa. Nabíjať tak stačí každú druhú noc, no ak budete na smartóne často čítať webové stránky či sledovať videá, dostane sa nabíjačka k slovu každú noc.

Z ďalšej výbavy spomeňme ešte štandardný micro USB konektor s podporou OTG (redukčný kábel nie je súčasťou balenia), o konektivitu na krátko sa stará Wi-Fi v štandardoch 802.11 b/g/n a o komunikáciu s príslušenstvom v najbližšom okolí Bluetooth adaptér. Rýchle párovanie pomocou NFC tu prirodzene nenájdeme.

 

Multimédiá a systém

Na sledovanie videa  je veľký displej viac než len vhodný a Quantum 600 bude dobrým spoločníkom na cestách, pohodlné je i čítanie webových stránok a to predovšetkým pri otočení smartfónu na šírku. Kvalita vstavaného reproduktora je priemerná, pre bežné každodenné použitie je však stále dostatočná. Kvalita zvukového výstupu do slúchadiel takisto nevybočuje z priemeru, veľa sa však dá zachrániť ekvalizérom.

Zadný fotoaparát ponúka rozlíšenie 8 MPix, možnosti jeho nastavenia sú celkom slušné a zhotovíte ním i panorámu. Obrazová kvalita je priemerná a klesá s ubúdajúcim svetlom. V horších podmienkach môže do istej miery pomôcť prisvetľovacia LED, žiadne zázraky však nečakajte, jej dosah krátky. Avšak ako sa hovorí, najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte práve so sebou a pre zachytenie momentiek Quantum 600 postačí. Chýbalo nám však hardvérové tlačidlo spúšte. Predný fotoaparát s rozlíšením 2 MPix postačí na online komunikáciu, pri slabšom svetle je však len veľmi málo použiteľný.

Použitý Android vo verzii 4.4.2 výrobca modifikoval len málo, už v základe však nájdete predinštalovaných niekoľko aplikácií, napríklad Skype, kancelársky balík Kingston Office, správcu úloh a súborový manažér, či stále obľúbenú hru Angry Birds. Zaujímavejšia je však navigácia Mireo via GPS s mapami Slovenska, Česka a Poľska s hlasovou navigáciou. Ovládacie rozhranie je trochu zložité, no zvyknúť sa naň dá, väčší problém je nízka kvalita príjmu signálu zo satelitov.

 

Odozva aplikácií i systému je v poriadku, občas sa síce telefón na chvíľu zamyslí a treba mu dať trochu viac času, ani rolovanie obrazoviek v hlavnom menu nie je tak plynulé ako by sa nám páčilo. Každodenné používanie je však bezproblémové a v tejto cenovej kategórii sa nedá očakávať bleskurýchla odozva vlajkových lodí s najvýkonnejšími čipsetmi.

   

 

Neprekvapí, no ani nesklame

GoClever Quantum 600 nájdete v slovenských eshopoch zhruba za 160 EUR. Za takúto príjemnú cenu dostanete telefón s veľkým displejom, podporou dvoch SIM, dátových prenosov cez HSPA+ a moderným operačným systémom. Ten funguje celkom slušne aj na pomalšie taktovanom procesora a gigabajte RAM, nečakajte však žiadne šialené herné zážitky či svetelnú rýchlosť odozvy systému. Fotoaparát a multimedálna výbava sa zaradzuje do priemeru strednej triedy, Quantum 600 by si však zaslúžil 4 GB vnútorného úložiska navyše.

Ak hľadáte veľký telefón za nízku cenu, na trhu zas až tak veľa možností mať nebudete. Šesťpalcových konkurentov má málo, spomenúť môžeme Gigabyte GSmart SAGA S3 s takmer identickou výbavou, akurát starším Androidom (4.2) alebo lepšie vybavený Prestigio Multiphone 7600 DUO. Ten má o čosi vyššie taktovaný procesor, fotoaparát s väčším rozlíšením a NFC, no priplatíte si asi 40 EUR navyše. GoClever Quantum 600 má svoje muchy, no pre menej náročného používateľa bude dobrým nástrojom i spoločníkom.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

 

Graf ceny produktu GoClever Quantum 600 poskytuje server Heureka.sk

 

Technická špecifikácia

Procesor:4-jadrový BCM23550, 1,2 GHz

Grafický čip: VideoCore IV

RAM: 1 GB

Úložisko: 4 GB + microSD do 32 GB

Displej: 6” 1280x720, IPS

Dual-SIM: 3G + 2G

Ďalšia výbava: 8 Mpx fotoaparát, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, FM rádio

Batéria: 2800 mAh

Rozmery: 160x82x8,95 mm

Hmotnosť: 204 g

OS: Adroid 4.4.2

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013