Menu

Vyskúšali sme 5 palcový smartfón za stovku

Volá sa GSmart Arty A3, má 4-jadrový procesor, gigabajtovú pamäť a veľký 5-palcový displej, navyše zaň zaplatíte zaň len 119 eur. Vitajte vo svete lacných smartfónov, ktoré sa skutočne dajú používať.

Smartfón s veľkým displejom, slotom na dve SIM karta a štvorjadrovým procesorom len za 119 eur? Áno, je to možné a nie, nie je tu žiadna zrada. Testovaný GSmart Arty A3 je úplne normálny smartfón s veľkým 5 palcovým displejom, pri ktorom vám bude chýbať jedine väčšie rozlíšenie a viac gigabajtov úložného priestoru.

 

Nerozpadne sa

K lacným veciam bývame vždy skeptickí, keďže nízka cena sa jednoducho musí niekde prejaviť a častokrát to je práve konštrukcia, či hardvérové vybavenie, kde výrobca šetrí. Pri novinke od GSmart sme problémové časti hľadali len veľmi ťažko a nakoniec sa najslabšou časťou stal fotoaparát. Ale poďme pekne po poriadku.

Vyhotovenie smartfónu by určite obstálo aj pri výrazne vyššej cene, hoci sú použité výhradne len plasty s malým kovovým pásikom nad displejom. K pevnosti nemáme žiadne výhrady, zadný kryt je odoberateľný a v balení nájdete aj jeden náhradný v bielej farbe. Výmena je extrémne jednoduchá, pod krytom navyše nájdete aj vymeniteľnú batériu, slot pre pamäťovú kartu a vložiť tu môžete až dve SIM karty.

Rám okolo displeja mohol byť trochu tenší, ale nevadí, pri tak nízkej cene sa to dá ešte prepáčiť. Čo sa nám páčilo, je umiestnenie dotykových tlačidiel mimo displeja. Škoda len, že sú umiestnené tesne pri spodnej hrane a pri používaní v jednej ruke sú ťažko dostupné. Rovnako tu nečakajte ani špeciálnu ochranu displeja v podobe extrémne pevného skla. Zariadenie nejaký ten pád určite vydrží, no pri strete s ostrým predmetom to nemusí dopadnúť dobre.

gsmart-arty-a3-3

 

Škoda toho rozlíšenia

Ak by ste pri cene 119 eur čakali špičkový HD displej, tak žijete v úplne inom svete obrovských nárokov. S rozlíšením 854 x 480 bodov nečakajte čitateľné náhľady webových stránok, či extrémne ostré fotografie. Pre klasické používanie ako je práca so správami, online komunikácia a prezeranie fotiek to stačí. Pri čítaní webových stránok odporúčame využívať ich mobilné verzie s väčším fontom, ktorý je aj tu dobre čitateľný.

Kvalita samotného displeja je slušná, pozorovacie uhly sa menia až pri extrémnom náklone (vtedy sa výrazne stráca aj kontrast). Na slnku toho veľa neuvidíte, hlavne ak máte čo i len trošku mastnejšie prsty. Povrch displeja je k nim neúprosný a tak ho budete čistiť každú chvíľku. Výhrady máme aj k zobrazeniu čiernej farby - aj tá najčiernejšia je len tmavá sivá, čo nám ale pri bežnom používaní nakoniec vadilo len minimálne.

Príjemne nás prekvapil senzor pre automatické nastavenie intenzity podsvietenia. Ten ešte stále nie je štandardom pri najlacnejších modeloch a jeho absencia je dosť otravná kvôli potrebe neustáleho nastavovania. A úplnou špecialitou je podpora bezdrôtového displeja, kedy na podporovaných televízoroch môžete zobraziť obsah obrazovky bez potreby prepájania káblom.

gsmart-system

 

Štvorjadro pod kapotou

Pri používaní určite nepocítite, že máte v rukách lacný smartfón. Štvorjadrový procesor s jedným gigabajtom operačnej pamäte a len minimálne upravený Android vás nebudú obmedzovať. Ani tu ale nečakajte zázraky, použitý je slabší čip MediaTek MT6582. Na trhu je od polovice minulého roku, vyrobili ho 28 nm technológiou a jeho štyri jadrá pracujú na maximálnej frekvencii 1,3 GHz.

Grafický čip Mali-400 MP2 je už starý veterán, na ktorý si pamätáme zo staručkého Samsungu Galaxy SII. Ak si pozriete tabuľku výsledkov tak zistíte, že na tom stále nie je až tak zle a vďaka nižšiemu rozlíšeniu si zahráte aj tie novšie hry. Zvyšok výbavy je skôr priemerný a čomu sa určite nevyhnete, je kúpa pamäťovej karty. Z dátového úložiska má dostupné len približne dva gigabajty, čo vám vystačí len na pár aplikácií a niekoľko fotografií. Stačí ale jedna väčšia hra a pár minút videa, aby ste si zapratali celú voľnú kapacitu.

Od fotografií veľa nečakajte, ich kvalita je hodná maximálne Facebooku. Snímač síce má 8 megapixelov a aplikácia fotenia disponuje množstvom nastavení, no výsledkom sú fotografie bez hĺbky ostrosti a len s minimom detailov. Rovnaký problém ale má aj väčšina konkurencie v tomto cenovom segmente - za tie peniaze sa lepší fotoaparát jednoducho nedá implementovať.

gsmart-arty-a3-2

 

Výsledky testov

 

GSmart Arty A3

Lenovo S850

AnTuTu score

18578

18556

AnTuTu CPU

1721

1712

AnTuTu GPU

3644

2963

3DMark

3231

3160

3DMark Extreme

2109

2071

 

Za tú cenu kupujeme

GSmart Arty A3 je lacný a zároveň veľmi dobrý smartfón s veľkým 5-palcovým displejom. Výrobca ho vybavil slušným hardvérom, pri ktorom zamrzí jedine nutná investícia do pamäťovej karty. Na druhú stranu, je to otázka pár eur, takže výsledná suma sa nijak výrazne nezvýši.

Oceňujeme kvalitu spracovania a podarený dizajn. Smartfón vyzerá veľmi dobre a čo je hlavné, nízka cena sa prejavila jedine pri fotoaparáte. Ten budete používať skutočne len výnimočne, keďže výsledné fotografie sú v mnohých prípadoch maximálne priemerné. Smartfón si od nás zaslúžene odnáša ocenenie výhodnej kúpy. Za 119 eur je probém zohnať niečo výrazne lepšie, hlavne čo sa týka výkonu a konštrukcie.

hodnotenie

tip

Graf ceny produktu GIGABYTE GSmart Arty A3 poskytuje server Heureka.sk
 

Parametre

Čip MediaTek MT6582
Rýchlosť 4x 1,3 GHz
Grafický čip Mali-400 MP2
Pamäť 1 GB
Úložný priestor 4 GB
Displej 5” 854x480
Fotoaparát 8 MPx
Komunikácia Wi-Fi, BT 4.0, GPS
Batéria 2000 mAh
Hmotnosť 165 g
Systém Android 4.4.2

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013