Menu

Vyskúšali sme lacný smartfón Sony Xperia E1

Je to najlacnejší smartfón od známej značky, no netrpí zbytočnými komplexami a má cenu, s ktorou dokáže konkurovať aj menej známym výrobcom. Xperia E1 je lacný smartfón, ktorý si kúpite už za menej ako 130 eur.

Nemusíte sa hneď pozerať po neznámych značkách, ak si chcete kúpiť lacný smartfón. Už dávno totiž neplatí, že za málo peňazí si domov odnesiete len zariadenie od neznámeho výrobcu. Sony Xperia E1 stojí necelých 130 eur a vo verzii pre dve SIM karty vás bude stáť len 141 eur. Šetrenie na použitých materiáloch síce zbadáte aj tu, no páči sa nám výber plastu s drsnejším povrchom, na ktorom odtlačky prstov len tak ľahko nezanecháte. 

Spracovanie je dobré

Keď ho po prvý krát zoberiete do ruky, nebude na vás pôsobiť vôbec lacno. Môže za to už spomínaný dobrý výber plastov. Namiesto obľúbenej lesklej povrchovej úpravy siahli v Sony po matnom a drsnejšom povrchu, ktorý je pre smartfóny dosť netypický. Navyše ak sa rozhodnete pre inú ako čiernu farbu, čaká na vás pekná farebná kombinácia bielej alebo fialovej farby.

Aj vďaka trochu väčšej hrúbke sa vám bude v ruke držať veľmi príjemne a len tak jednoducho z nej nevypadne. Na pevnosť konštrukcie nadávať určite nebudete, keďže všetko pri sebe pevne drží a nikde sa nič neprehýba. Tlačidlá nájdete umiestnené ako obvykle na pravom boku smartfónu, novinkou je jedine tlačidlo Walkman na jeho hornej časti. Po stlačení sa okamžite spustí prehrávanie hudby tam, kde ste naposledy skončili.

Displej s uhlopriečkou štyri palce síce nie je najmenší, no trojica dotykových tlačidiel sa nenachádza pod displejom, ale je súčasťou systému. Takže reálna zobrazená plocha je blízka lacnejším 3,7 palcovým modelom. Kvalita samotného displeja je vzhľadom na cenu výrobku dobrá, no neočakávajte tu špičkové pozorovacie uhly a perfektnú viditeľnosť na priamom slnku.

xperia-e1-3

 

Je to hlavne o hudbe

Smartfón je orientovaný na mladú generáciu a preto má aj nezvykle hlasný reproduktor. Jeho kvalita je skôr priemerná a vyniká len spomínanou hlasitosťou. Zvyšok multimediálnej výbavy zodpovedá cene prístroja a preto si nemyslite, že týmto smartfónom nahradíte svoj fotoaparát.

Výsledok je vhodný maximálne pre zdieľanie na sociálnych sieťach, problémom je pevné ohnisko a len priemerný dynamický rozsah. Fotografiám chýbajú intenzívne farby a na hranie sa s hĺbkou ostrosti môžete rovno zabudnúť. To isté platí aj pre videá. Full HD rozlíšenie sa nekoná a videá sú vhodné maximálne pre vlastný archív, ktorý nikomu radšej neukážete.

Prehrávanie filmov je tu skôr do počtu. Problémom ale nie je ani výkon procesora, ale nedostatočná pamäť zariadenia. Ak predsa len chcete Xperiu E1 používať aj na pozeranie filmov či hudobných klipov, tak si dokúpte pamäťovú kartu a zároveň radšej zabudnite na Full HD, ale aj na HD rozlíšenie.

xperia-e1-4

 

So slušným výkonom

Výkon je malým prekvapením, keďže Sony má len dvojjadrový procesor. Kým bežné používanie smartfónu je rovnako rýchle a pohodlné, ako v prípade zvyšných modelov. Rozdiel ale pocítite pri hraní graficky náročných hier. Výrobca tu našťastie nesiahol po neznačkovom čipe a tak tu nájdete Snapdragon 200 od spoločnosti Qualcomm, ktorý má v sebe aj pomerne nový grafický čip Adreno 305.

   

Procesor má dve jadrá na frekvencii 1,2 GHz, no výkonom sa vyrovná štvorjadrovým čipom od menej známych výrobcov. To znamená, že pri bežnom používaní nenarazíte na problém, ktorý by súvisel s nízkym výkonom zariadenia. Najužším hrdlom je tu operačná pamäť s kapacitou 512 megabajtov. Pre samotný systém to stačí, dokonca môžete mať na obrazovkách aj viacero miniaplikácií. No spustite graficky krajšiu hru alebo náročnú aplikáciu a rýchlo si spomeniete, že toto je lacný smartfón.

Zvyšok výbavy je priemerný, vrátane úložného priestoru. Z celkovej kapacity štyroch gigabajtov sú pre užívateľa dostupné necelé tri a ak chcete smartfón využiť aj na niečo iné ako len komunikáciu, tak sa kúpe microSD karty nevyhnete. Z bezdrôtových technológií tu je klasická kombinácia Wi-Fi a Bluetooth vo verzii 4.0, GPS a dokonca tu nájdete aj FM rádio.

xperia-e1-2

 

A S Androidom vo verzii 4.3

Pri tých najlacnejších smartfónoch sme si zvykli na staršie verzie operačného systému Android. Väčšina výrobcov ich vybaví nanajvýš verziou 4.2.2, no nie je problém nájsť aj staršie verzie. Sony Xperia E1 je v tomto smere výnimkou, keďže tu výrobca nainštaloval Android 4.3 a dokonca je prisľúbená aktualizácia na KitKat.

Prostredie systému je upravené a presne kopíruje Sony Xperia produkty. To znamená upravenú úvodnú obrazovku, ponuky nastavení a aj prístup k samotným aplikáciám, miniaplikáciám a množstvo ďalších vecí. Nájdete tu aj množstvo vlastného softvéru, medzi ktorým vyniká už spomínaná Walkaman aplikácia pre počúvanie hudby.

Rýchlosť reakcií je veľmi dobrá, vlastné grafické rozhranie je očividne zvládnuté dobre a zbytočne nezaťažuje samotný hardvér. Počas testovania nám prístroj ani raz nezamrzol a ani sme nespozorovali spomalené reakcie pri bežnom používaní.

Je to dobrý lacný smartfón

Za cenu nepresahujúcu 130 eur to je dobrý smartfón od známeho výrobcu. Páčila sa nám kvalita spracovania, dobrý bol aj výkon, no škoda horšieho fotoaparátu a presunutia dotykových tlačidiel priamo do systému. Za túto cenu si samozrejme môžete kúpiť výkonnejší smartfón, ktorý bude mať väčší displej a dvojnásobok operačnej pamäti. No chýbať mu budú doplnkové aplikácie a otázna môže byť aj kvalita servisu.

Ak teda hľadáte lacný smartfón a chcete mať zároveň aj výrobcu zvučného mena, je Xperia E1 zaujímavou voľbou. No nečakajte nemožné, za 130 eur prémiový smartfón stále nezoženiete. Ak však nájdete ďalších 50 eur, môžete siahnuť po Xperii L, ktorá má dvojnásobok operačnej pamäti a dátového úložiska, má výrazne lepší fotoaparát, displej a aj kvalita spracovania je o triedu vyššia.

 

 
Sony Xperia E1 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
hodnotenie-xperia

 

Parametre

Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8210)
Dve jadrá, 1,2 GHz
Grafický čip Adreno 305
RAM 512 MB
Dáta 4 GB
4“ displej, 480x800
Fotoaparát 3,15 MPx
Wi-Fi, 3G, GPS, FM rádio
Rozmery 118x62,4x12 mm
Hmotnosť 120 gramov

Systém Android 4.3

 

Graf ceny produktu Sony Xperia E1 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013