Menu

Vyskúšali sme NVIDIA Shield tablet s novým Androidom

Nový systém od Google vyzerá krajšie, je moderný a vraj aj rýchly. Vyskúšali sme ho najlepšom hernom tablete s čipom Nvidia Tegra K1.

Pamätáte sa ešte na začiatky mobilných operačných systémov od Google a Apple? Obidva sa objavili v smartfónoch pred šiestimi rokmi, no kým priorita Googlu bola poskytnúť čo najviac funkcií, tak v Apple vsadili na dizajn a intuitívne ovládanie. Dnes je už zbytočné sa vŕtať v začiatočníckych chybách a preto Googlu odpustíme grafický bordel a Applu chýbajúce aplikácie.

Dnes je situácia odlišná a systémy sú si vo svojej podstate podobné. iOS od Apple dospel po funkčnej stránke a nedávno prešiel výraznou zmenou dizajnu. Android sa zmenil hlavne navonok a už od verzie 3.0 sa dizajnéri snažia zjednotiť pôvodný vizuálny bordel. A hoci nemôžeme povedať, že by sa im nedarilo, je práve najnovšia verzia 5.0 zameraná na ďalšie zjednotenie dizajnu. 

 

Prvý je tablet od Nvidie

Nvidia Shield je prvý tablet mimo Google tabletov, ktorý dostal aktualizáciu na najnovšiu verziu Androidu. Pri konkurencii si počkáte nie pár dní či týždňov, ale pokojne aj mesiacov. HTC podľa posledných informácií začne s aktualizáciou najskôr koncom januára, v Sony to tiež nestihnú skôr ako začiatkom budúceho roku. Samsung má veľa práce s úpravou desiatok aplikácií vo svojej nadstavbe Touchwiz, navyše má v ponuke najviac rôznych modelov zo všetkých výrobcov.

Pre Nvidiu je výroba čipov stále hlavným zdrojom príjmov a v segmente mobilných zariadení je nováčikom. Minulý rok začala firma predávať netradičnú vreckovú hernú konzolu a výrobcom ponúkla referenčný dizajn tabletu Tegra Note s čipom Tegra 4. Ten za približne jeden rok dostal vyše desať aktualizácií a aktuálny Kit-Kat bude nahradený najnovším Androidom ešte tento rok. 

Shield Tablet je ešte stále čerstvým produktom, očividne tak dôležitým, že preň pripravila aktualizáciu na Android 5.0 ešte pred zvyšnými výrobcami. Aby sme boli objektívni, mala s tým asi aj najmenej roboty, keďže svoju energiu nesústreďuje na zbytočnú grafickú nadstavbu, či nevyužiteľné aplikácie. Doplnkov je len pár a majú svoje opodstatnenie - napríklad Grid pre streamované hranie PC hier.

nvidia-shield

 

Čo sme si všimli na začiatku

Používate smartfón alebo tablet s Androidom už nejaký mesiac? Tak môžete zostať pokojní, podstata používateľského rozhrania sa v zásade nezmenila - väčšinu vecí nájdete na svojom mieste a čo je nové, vás mýliť určite nebude. Rozmiestnenie položiek v menu a podobné drobnosti nie sú podstatnou zmenou, dôležitá je estetika rozhrania ako celku. Na svedomí ju má Matias Duarte, šéf dizajnu v spoločnosti Google. 

Pod jeho vedím sa Android verziami 3.x a 4.x premenil z technokratického systému na používateľsky príjemné prostredie. Ak nie ste smartfónový nováčik, tak si pravdepodobne pamätáte prvé smartfóny a tablety so systémom Android. Vtedy nám nevadili niektoré nelogické prvky, či graficky nekonzistentné prostredie. 

Verzia 5.0 (Lollipop) predstavuje ďalší krok v zmene dizajnu, no tentokrát sa v Google zamerali hlavne na zjednotenie rôznych drobností a animácií. Celý koncept nazvali Material Design pričom vývojárom odporúčajú, aby sa ním riadili aj pri tvorbe svojich aplikácií. Ak vám to pripomína iOS a Windows Phone, tak sa nemýlite. Bič na neporiadnych vývojárov je skvelá vec, hlavne keď sa počet aplikácií ráta na státisíce.

history

Vizuálny prerod starého Androidu až na ten najnovší.

 

Nový Android na obrázkoch

sys-home

Na prvý pohľad minimum zmien (Android 5.0 je vpravo)

sys-apps

Zmena, ktoru by sme pokojne vynechali. Zoznam aplikácií nie je o nič prehľadnejší

sys-set

Nastavenia sú upratané a výrazne prehľadnejšie

sys-ra

Zoznam spustených aplikácií je vynovený, no prehľadnejší veru nie je

sys-not

Systém notifikácií sa zmenil k lepšiemu

 

Zmenil sa výkon?

V prípade ak máte rýchle zariadenie s minimom doplnkov a grafických úprav, tak rozdiel nepocítite. Náš tablet patrí presne do tejto skupiny a navyše je aktuálne najrýchlejším herným tabletom, takže o žiadnom zaváhaní pri bežnom používaní nemôže byť ani reč. Celý systém je maximálne svižný a na ovládanie reaguje okamžite. Animácie nie sú výrazné, možno si ich ani nevšimnete. Hlavnou zmenou je ich jednotnosť, nie sú zbytočne pomalé a teda neotravujú ani po dlhodobom používaní.

V graficky náročných hrách sme žiadne spomalenie nezaznamenali, nárast výkonu bol veľký jedine v teste PCMark. Pre hráčov je dôležitá podpora grafického rozhrania OpenGL ES 3.1 a Android Extension Pack, pričom čip od Nvidie podporuje OpenGL až do verzie 4.4. Aj vďaka architektúre podobnej s bežnými grafickými kartami si na tablete môžete zahrať niekoľko pôvodných PC titulov - Portal, či dvojicu Half-Life 2 a Half-Life 2: Ep1. 

Základ hier je po technickej stránke veľmi podobný s počítačovými verziami a Nvidia ich ponúka zadarmo ku každej LTE verzii  Shield tabletu. Veľmi dobre spracovaná je aj hra Trine 2, ktorá vyzerá presne ako na výkonnom počítači. Pri všetkých spomínaných hrách ale budete potrebovať gamepad, bez neho sa niektoré hrať nedajú, prípadne je dotykové ovládanie veľmi nepohodlné. 

Výsledky testov

 

Nvidia Shield Tablet

Lenovo Vibe Z2 Pro

AnTuTu

 

 

AnTuTu score

54066

41992

AnTuTu CPU

4516

4117

AnTuTu GPU

19701

11631

3DMark

 

 

3DMark Unlimited

30312

16098

PCMark

 

 

Work Score

5548

3907

GFXBench

 

 

Manhattan Offscreen

31,3

11

T-Rex Offscreen

65,2

27,4

 

Shield nahradí aj herný počítač

Nvidia s novým systémom oficiálne spustila službu Grid, označovanú aj ako “Netflix pre hráčov”. Funguje na jednoduchom princípe, kedy hra beží na serveroch Nvidie a tablet je použitý len na zobrazenie obrazu a ovládanie. Služba je zatiaľ dostupná len pre zariadenia od Nvidie, v iných Android tabletoch ju nenájdete. Či ju Nvidia sprístupní aj pre iné čipsety, je zatiaľ veľmi nepravdepodobné.

Každý majiteľ tabletu Shield má túto službu prístupnú na približne pol roka zadarmo, pričom v Spojených štátoch a Európe oficiálne sa spustila v polovici novembra. Európske servery sú umiestnené v Dubline, my sme mali veľmi slušný ping 40 ms. Ak si ju chcete vychutnať na plno, budete potrebovať rýchle pripojenie na internet a veľmi slušný router.

V čase spustenia je pripravených vyše dvadsať titulov vrátane hier Borderlands 2, Grid, Dead Island, či Darksiders II. Službe sa budeme venovať v samostatnej téme hneď po dlhšej recenzii, sami sme zvedaví na reakčnú dobu a bezproblémové fungovanie aj pri pomalšom internete.

grid

 

Čo nás čaká ďalej?

Dlho očakávaná zmena sa nakoniec podarila a Google má vynikajúci systém, ktorý ide s dobou a vyzerá skutočne pekne. Podarilo sa mu odstrániť niekoľko nedostatkov, množstvo grafických prvkov je prerobených a čaká na vás aj zmenená lišta s oznamami a rýchly prístup k nastaveniam. Celkový dojem je veľmi dobrý, no nezabúdajte, že my sme sa venovali tabletu s relatívne čistou verziou systému - v Shield tablete nenájdete žiadne grafické doplnky, či zbytočné aplikácie. Ak si kúpite zariadenie napríklad od Samsungu, bude nakoniec vyzerať úplne inak.

Je určite predčasné vyjadrovať sa k výkonu systému, keďže sme ho zatiaľ mohli vyskúšať len na prémiových zariadeniach s moderným hardvérom. Bude zaujímavé sledovať správanie systému na priemernom smartfóne s jedným gigabajtom pamäte a starým čipom. Až vtedy sa ukáže optimalizácia systému

Isté je, že sa čoskoro dočkáme aktualizácií. Prvý majitelia zariadení Nexus 6 a Nexus 9 sa sťažujú na občasné krátkodobé spomalenia systému, ktoré sa objavujú len veľmi sporadicky, no znižujú zážitok z práce so zariadením. My sme pre zmenu zaznamenali výraznú spotrebu LTE modulu, ktorý aj pri chýbajúcej SIM karte spotreboval približne desať percent baterky.

Graf ceny produktu NVIDIA Shield 32GB poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013