Menu

Asus ROG GL552J je herný notebook, ktorý vás nezruinuje

Má štvorjadrový procesor, hernú grafiku od Nvidie, podsvietenú klávesnicu a dobrý Full HD displej. Herné notebooky sa nechystajú vymrieť, práve naopak, sú stále cenovo dostupnejšie a výkonnejšie.

Pamätáte si ešte na herné notebooky spred desiatich rokov? Extrémne drahé mobilné zariadenia, ktoré sa k počítačom výkonom ani zďaleka nepriblížili. Doba našťastie pokročila a snaha o energetickú úspornosť priviedla na svet množstvo zaujímavého hardvéru. Dnešné herné notebooky preto dokážu súperiť s klasickým desktopom, dokonca už nie sú ani tak extrémne drahé. My sme sa pozreli na jeden z cenovo dostupných modelov, Asus ROG GL552J.

Klame názvom a vzhľadom

Na začiatok recenzie si nemôžeme odpustiť kritiku, konkrétne za označenie ROG v názvu notebooku. ROG používa firma Asus pri prémiových herných zariadeniach, kam ale testovaný notebook nepatrí. Na prvý pohľad síce vyzerá na nerozoznanie od svojich drahších bračekov, no keď ho zoberiete do ruky, čaká vás menšie sklamanie kvôli použitým materiálom. Notebook si totiž zachoval pekný dizajn s rovnakými prvkami, aké nájdeme aj pri tých najdrahších herných notebookoch.

Zásadným rozdielom je ale kvalita použitého plastu, keďže kov by ste tu hľadali len veľmi ťažko. Veko displeja nie je veľmi pevné, rovnako vyzerá aj zvyšok notebooku, takže pre jeho prenášanie by ste si mali pripraviť kvalitnú tašku, alebo batoh. V zavretom stave ale pôsobí notebook pomerne pevne, zaujímavá je aj povrchová úprava. Jemná textúra na veku displeja nielenže vyzerá pekne, ale zamedzuje zanechávaniu odtlačkov. Strieborná stredová časť veka obsahujúca logo Asus a ROG ale nie je z kovu, ako sme pri herných notebookoch zvyknutí. Je to opäť plast, ktorý kov len pripomína.

GL552 21

Plast nachádzajúci sa v okolí klávesnice ale odtlačkom nedokáže odolať a budete ho čistiť pravdepodobne častejšie, ako by ste chceli. Pri konektoroch nachádzame pomerne bežnú kombináciu, výnimkou je prehistorický analógový D-Sub, ktorý mohol výrobca radšej vymeniť za DisplayPort. Okrem neho si totiž môžete notebook s monitorom prepojiť jedine cez HDMI. Okrem neho tu nájdete klasický LAN konektor, jeden USB 2.0 a dva USB 3.0 konektory.

Prednú časť okupuje čítačka pamäťových kariet, pravú zas čoraz zbytočnejšia optická mechanika. Touchpad je dostatočne veľký na to, aby v prípade potreby dokázal nahradiť myš. Na klávesnici sa nám písalo veľmi dobre, k jej ergonómii preto nemáme žiadne výhrady. Trochu horšie je to s jej podsvietením. Červená farba sa dá pri hernom notebooku ospravedlniť, ale vadilo nám presvitanie LED diód po obvode jednotlivých kláves.

GL552 22

Konfigurácia má rezervy

Za 835 eur sa nedajú robiť divy a tak je jasné, že v tomto prípade nebudeme mať dočinenia s hviezdnou konfiguráciou. Asus to ale vymyslel pomerne lišiacky a nám sa celý koncept vcelku pozdáva. Notebook je vybavený slušným základom v podobe výkonného procesora Intel Core i7-4750HQ. Nie je ale najnovší, na trh prišiel v druhej polovici roku 2013 a jeho TDP je na pomerne vysokej hodnote 47 W. Na druhú stranu, výkonu má stále dostatok, keďže má štyri jadrá a vďaka technológii HyperThreading spracuje až osem vlákien súčasne. Cache pamäť je 6 MB, základná frekvencia 2 GHz a v prípade potreby dokáže fungovať až na 3,2 GHz.

Procesor je vybavený integrovanou grafickou časťou iris Pro 5200 so slušným výkonom vhodným pre staršie, graficky nenáročné hry. Druhou grafikou je pomerne nová GeForce GTX 950, určená pre stredne náročného hráča, ktorý nemá problém občas si znížiť detaily. Použité jadro GM107 má 640 výpočtových jednotiek, 16 ROP, 40 TMU a 128-bit širokú pamäťovú zbernicu. V spojení so slušným procesorom je celkový výkon v hrách veľmi dobrý, množstvo nových titulov si zahráte vo Full HD rozlíšení, pri tých najnáročnejších sa ale zníženiu detailov alebo rozlíšenia nevyhnete.

cdm cpuz

Horšie to už je zo zvyškom, kde výrobca šetril. Podľa marketingových materiálov je to vraj výhoda, aby si hráč mohol notebook upraviť presne podľa svojich predstáv. Prístup do vnútra notebooku nie je zložitý, pod krytom nájdete dva sloty na pamäťovú kartu, 2,5“ disk a dokonca aj m.2 SSD. Za 835 eur teda dostanete len klasický pevný disk s kapacitou 750 GB a dva pamäťové moduly – jeden s kapacitou 4 GB a jeden s kapacitou 2 GB. Celkových 6 GB je na moderné hry trochu málo, aj keď každá z testovaných hier s tým nemala problém.

Určite ale musíme pochváliť veľmi dobrý IPS displej. Má veľké pozorovacie uhly, prekvapivo rovnomerné podsvietenie a dostatočne intenzívne farby. Pri 15,6 palcoch je rozlíšenie 1920 x 1080 bodov plne dostačujúce, čokoľvek vyššie by bolo s ohľadom na výkon grafiky hlúposť. Po zvukovej stránke žiadne zázraky nečakajte, takže bez poriadnych slúchadiel si akčné hry veru nevychutnáte. Nakoniec musíme pochváliť slušne zvládnuté chladenie, ktoré nebolo hlučné ani pri niekoľkohodinovom hraní náročných hier.

hwinfo

Zo všetkých testovaných hier bola pri maximálnych detailoch vo Full HD rozlíšení plynulá len jedna. Batman: Arkham Origins notebook rozhýbal rýchlosťou 35 fps, v HD rozlíšení to bolo 52 fps. Bioshock Infinite skončil s rýchlosťou 26,6 fps vo Full HD a s 45,3 fps v HD rozlíšení. Metro Last Light už bolo nad sily notebooku, pri maximálnych detailoch nebola hra plynulá ani len v HD rozlíšení, kedy skončila s rýchlosťou 16,4 fps.

3dmark

S rozumným kompromisom

Asus ROG GL552J je veľmi zaujímavý herný notebook, pri ktorom sa výrobca rozhodol dosiahnuť zaujímavú cenu na úkor niekoľkých vecí. Výsledok je aj napriek tomu dobrý a chýbajúca pamäť či bežný disk sa dá časom veľmi jednoducho vymeniť alebo doplniť. Dostupných je viacero konfigurácií, napríklad za doplatok 30 eur si môžete zdvojnásobiť kapacitu operačnej pamäte. Najdrahšia verzia stojí 1099 eur, pričom má 16 GB RAM, grafiku s vlastnou pamäťou 4 GB a kombináciu 128 GB SSD a 2 TB HDD.

Ak teda hľadáte slušný herný notebook s rozumnou cenovkou, pokojne si do najužšieho výberu zaraďte aj testovaný ROG GL552J. V úplne základnej konfigurácii síce nie je dokonale zladený, ale ak si pár eur priplatíte, môžete si domov odniesť slušný model. Škoda len čisto plastovej konštrukcie, ktorá kazí inak veľmi podarený dizajn.

ASUS ROG GL552J
CENA: 835 €
+-
Slušný výkonPlastová konštrukcia
Jednoduchý upgradeNa najnáročnejšie hry nestačí
Dobrý displej
Kvalita prevedenia85
Výkon87
Výdrž a mobilita75
Displej90
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 85/100
Veľmi slušný herný notebook, s ktorým sa plynulo zahráte väčšinu nových hier. Nie je zbytočne drahý, no chýba mu prémiová konštrukcia a v základnej konfigurácii si časom budete musieť priplatiť za lepší disk a väčšiu pamäť.

tip

Graf ceny produktu Asus GL552JX-CN335T poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013