Menu

Testovali sme 2 in 1 tablet Lenovo Miix 720

Zariadenia kombinujúce vlastnosti tabletu a notebooku vznikli ako odozva na požiadavku trhu, ktorý chcel ľahký a lacný tablet s možnosťou pripojenia klávesnice. Po razantnom nástupe prvého Apple iPad trh zaplavili tablety od rôznych výrobcov a my sme začali premýšľať, či by sa dali vtedy ešte relatívne hrubé a ťažké notebooky nahradiť ľahším a elegantnejším riešením.

Proces bol jednoduchý, stačilo si zohnať Bluetooth klávesnicu, prípadne presne pasujúce puzdro s integrovanou klávesnicou, a malý „notebook“ bol na svete. Samozrejme, výkonovo to bolo akurát tak na písanie textov a prezeranie internetu, no fungovať sa s tým dalo a Androidové verzie boli v porovnaní s ľahkými ultrabookmi podstatne lacnejšie. Túto vlnu zachytili výrobcovia, ktorí sa rozhodli ponúkať dizajnovo a funkčne ucelené riešenia, vďaka čomu vznikla kategória zariadení 2v1 – tabletov, ktoré mali na rozdiel od notebookov všetok hardvér ukrytý pod displejom a oddeliteľná klávesnica bola len tenkým krytom držiacim na šikovne vymyslenom pánte.

Väčšina takýchto tableto-notebookov nemala veľmi veľký výkon, keďže z väčšej časti boli zariadenia postavené na ARM procesoroch s nízkymi energetickými nárokmi a bežal na nich Android. Kapacita akumulátora v tenkom tablete bola prekážkou pre nasadenie výkonnejšieho hardvéru a tak sa hľadali úspornejšie riešenia. V roku 2012 sa do boja zamiešal samotný Microsoft, ktorý predstavil svoj prvý Surface. Aj on však fungoval „len“ na Soc NVIDIA Tegra a rozhýbať dokázal len orezaný a nepopulárny Windows RT.

Tretia generácia procesorov Intel Core priniesla požadovanú zmenu a už o niekoľko mesiacov, začiatkom roku 2013, dostal Surface výkonnejšieho súrodenca s prívlastkom Pro. Ten už fungoval na Windows 8 a dostal nový, úsporný Intel Core i5-3317U. TDP procesora bolo 17W, čo je stále porovnateľné s dnešnými úspornými procesormi a spolu so 4 GB RAM už dokázal systém rozhýbať veľmi slušne. Surface Pro vážil menej ako 1 kg a na jedno nabitie vydržal štyri hodiny. Éra skutočných 2 in 1 tabletov sa začala a Surface je stále najjagavejšou hviezdou, aspoň čo sa týka veľkého severoamerického trhu.

Dnešný trh 2 in 1 tabletov je rozdelený na dve časti. V tej prvej sa nachádzajú všetky lacné riešenia, najčastejšie s Androidom, ktoré zachovávajú tradíciu celkom prvých modelov. Lacné a mobilné zariadenia, kde klávesnica je skôr príjemným bonusom, ako pracovným nástrojom. Druhý tábor tvoria plnohodnotné náhrady kompaktných notebookov, pracovné nástroje so solídnym výkonom, priamou podporou stylusov a displejmi s veľmi jemným rozlíšením.

lenovo miix 720 side

Surface však musí odolávať útokom ďalších vynikajúcich zariadení. Jedným z nich je rozhodne testovaný Lenovo Miix 720, ktorý prináša vysoký výkon v kompaktných rozmeroch, elegantný dizajn a kvalitné prevedenie.

 

Konfigurácia

Už prvý pohľad do konfigurátora Miix 720 naznačuje, že toto je jedno z najvýkonnejších a najlepšie vybavených zariadení vo svojej kategórii. Ak potrápite peňaženku, môžete si kúpiť Miix 720 s procesorom Intel Core i7 7500U, 16 GB RAM a terabajtovým SSD. My sme testovali základný model s Intel Core i5 7200U, 256 GB SSD a 8 GB RAM.

 

Hardvérová výbava

Procesor síce nepatrí medzi najnovšie, no aj Kaby Lake má stále čo ponúknuť. Dvojica fyzických jadier s podporou Hyper-Threadingu zvládne štyri výpočtové vlákna, ich základná frekvencia 2,5 GHz sa môže v prípade potreby zvýšiť na 3,1 GHz. Procesor má celkom slušný výkon a TDP len 15W, a v prípade nečinnosti dokáže znížiť napätie a frekvenciu len na 400 MHz, čím jeho spotreba výrazne klesne. Grafický adaptér Intel HD 620 je už takým osvedčeným základom pre mobilné procesory. S výkonom je to však biedne a na nejaké mobilné hranie rovno zabudnite. Jedine ak obľubujete ozaj staré, prípadne graficky veľmi nenáročné hry. Pozitívom je že podporuje trojicu displejov súčasne, negatívom je, že ich nebudete mať veľmi k čomu pripojiť. Toto je fakt mobilné zariadenie, a nie zadokovaný pracovný notebook, no v prípade potreby sa dá monitor pripojiť cez USB 3.0.

cpuz1

Obrovskou výhodou je mobilita a kompaktné rozmery. Samotný  tablet má hrúbku len 8,9 mm, s pripojenou klávesnicou hrúbka stúpne na stále vynikajúcich 14,6 mm. S hmotnosťou 1,1 kg a rozmermi 292×210 mm je takmer rovnako veľký ako zápisník formátu A4. V taške rozhodne zavadzať nebude.

Operačná pamäť s kapacitou 8 GB je taktovaná na 1066 MHz a je rozumnou voľbou vzhľadom na procesor. Nezvyšuje cenu zariadenia, je úsporná a 8 GB je dostatočných aj pre náročnejšiu prácu. Priplácať si za 16 GB sa nám v tomto prípade zdá ako zbytočný luxus.

Miix 720 podporuje všetky nové rozhrania, bezdrôtovo komunikuje s okolitým svetom cez WiFi 802.11ac adaptér (Intel Dual Band Wireless AC 8265), nakrátko cez Bluetooth vo verzii 4.1. Štandardný ethernetový adaptér sa do tenkého zariadenia nevmestil a budete musieť siahnuť po USB adaptéri.

 

Dizajn a konštrukcia

lenovo miix 720 back

Zariadenia 2 in 1 so značkou Lenovo sa z hľadiska dizajnu vyvíjali pozvoľna, no Miix 720 sa nám subjektívne páči najviac. Jednoduché logo výrobcu v novom dizajne a horizontálna línia, ktorá oddeľuje vyklápací stojan, rozdeľujú jednoliatu čiernu plochu chrbta zariadenia. Z hľadiska spracovania je na tom zariadenie vynikajúco, je tuhé, nekrúti sa, zliatinové šasi pôsobí príjemne na dotyk a zároveň dobre odolá aj menej šetrnému zaobchádzaniu a občasným pádom.

lenovo miix 720 hinge

Výklopný stojan je celkom jednoduchý a drží na pántoch, ktoré sme videli už v minulosti na zariadeniach Lenovo Yoga. Elegantná konštrukcia pripomínajúca remienok hodiniek je nádherným detailom, ktorý pridáva zariadeniu štipku luxusu a elegancie. Kĺb je dostatočne tuhý a stojan vďaka nemu poskytne optimálnu oporu. Škoda len, že spodný okraj stojana nie je pogumovaný.

lenovo miix 720 usb tb

Na tenké telo tabletu sa nevmestilo priveľa portov, no všetko dôležité, čo budete potrebovať tu predsa nájdete. Na ľavom okraji sa nachádza 3,5 mm jack konektor pre pripojenie slúchadiel s mikrofónom, jeden USB 3.0 port a to najdôležitejšie – kombinovaný USB Type-C / Thunderbolt 3.0 port, ktorý zároveň slúži aj pre pripojenie nabíjacieho adaptéra. Ten má mimochodom výkon až 65 W a nie je až taký malý, ako by sa nám páčilo. Vie však nabíjať aj pri 9V/2A a 5V/2A, takže by nabíjanie mali bezpečne zvládnuť aj smartfóny. Náš Honor 10 fungoval v režime rýchlonabíjania.

lenovo miix 720 usb buttons

Na pravej strane si našiel miesto druhý USB 3.0 port, kolískový ovládač hlasitosti a tlačidlo pre zapnutie zariadenia s integrovanou stavovou LED bielej farby.

lenovo miix 720 microsd

V priestore pod stojanom je ukrytý slot pre microSD karty. S kartou sa dobre pracuje pri vyberaní i vkladaní a je ukrytá tak, že pri bežnom používaní na ňu určite prstom nenarazíte. O ozvučenie sa stará dvojica malých reproduktorov. Z hľadiska zvuku to nie je úplná katastrofa, najmä vzhľadom na rozmery Miix 720 a predovšetkým jeho hrúbku. Na Youtube to stačí, hudbu si však určite užijete lepšie cez slúchadlá.

lenovo miix 720 cams

V hornom ráme displeja sa nachádza 1 MPix webkamera s IR a podporou Windows Hello. Miix 720 tak budete môcť odomykať bez zadania hesla len svojou tvárou. Tento systém už funguje celkom dobre, možno by sa nám páčila aj klasická čítačka obtlačkov prstov, niekde v pravej časti rámu.

lenovo miix 720 kbdcon

Klávesnica sa k tabletu pripája osempinovým konektorom so silným magnetom, ktorý okamžite klávesnicu zachytí na správnom mieste. Spojenie je veľmi pevné a klávesnica sa na tablet prichytí tak, že je mierne naklonená, takže písanie na nej je pohodlnejšie.

lenovo miix 720 keyboard

Samotná klávesnica je len o málo hrubšia ako bežný obal na tablety. Tenká konštrukcia nedáva veľa priestoru pre konštrukciu spínačov kláves, no napriek tomu je písanie na klávesnici veľmi pohodlné. Odozva kláves je tvrdšia a menej komunikatívna ako v prípade klasických notebookových kláves od Lenovo. Tvar kláves a ich povrch však v ničom nezaostáva a pri častom písaní sa dá na klávesnicu zvyknúť v priebehu niekoľkých dní.

lenovo miix 720 touchpad

Pochválime aj touchpad, je presný a pohyb prsta je veľmi plynulý. Stlačiť sa dá len v spodnej polovici, tlačidlá od seba nie sú oddelené fyzicky. Kurzorové šípky na klávesnici sú poriadne veľké a trochu na úkor krátkeho pravého shiftu.

lenovo miix 720 keys

Plusom je podsvietenie kláves. Je rovnomerné a spod okrajov presvitá nenápadné modrobiele svetlo. Intenzitu podsvietenia je možné regulovať v dvoch úrovniach, resp. celkom vypnúť.

lenovo miix 720 overview

Cestu okolo Miix 720 ukončíme pri tom najdôležitejšom, pri displeji. Naňho sa totiž budeme pozerať počas práce najviac a v Lenovo v tomto prípade nenechali nič na náhodu. Ak máte radi  vysoké rozlíšenia a jemné panely, tu si prídete rozhodne na svoje. Viac ako 5,5 milióna pixelov na QuadHD+ paneli s rozlíšením 2880×1920 bodov a uhlopriečkou len 12“. Displej vyzerá skvele a je bezpochyby najväčším lákadlom zariadenia.

lenovo miix 720 screen

Ostré okraje zobrazovaných objektov pri vysokej hustote bodov neexistujú, pôsobivá je čistota, podanie farieb a svetelnosť displeja. Miix 720 dokáže reprodukovať 130 percent sRGB spektra, jas 360 nitov je nadpriemerný vo svojej kategórii, rovnako ako rovnomernosť podsvietenia. Skvelá je odozva dotykovej vrstvy, ktorá nezaváha ani pri rýchlych pohyboch prstov či pribaleného pera.

Jediný problém, ktorý sme s displejom mali je jeho krycie sklo. Nielen vonku na slnku, ale aj v presvetlenej miestnosti hádže priveľa odrazov a občas je ťažké sústrediť sa na to, čo je vlastne na displeji zobrazené. Iste, toto je daň za dotykový displej s peknými farbami a vždy sa to dá dohnať zvýšením jasu podsvietenia, no to už ide na úkor výdrže akumulátora. Prehrávanie YouTube videa v plnom rozlíšení displeja pri plnom jase vyčerpalo akumulátor do prázdna za tri hodiny.

lenovo miix 720 pen

Pero sa dobre drží v prstoch, rozpozná 2048 úrovní tlaku na hrot a praktická je i dvojica tlačidiel v mieste, kde si o pero opriete palec. Je dobre vyvážené, takže nielen rýchle poznámky, ale aj kreslenie či skicovanie môže byť jednou z každodenných pracovných činností.

Dôležité je, že pero i klávesnicu nájdete priamo v balení, vďaka čomu dostanete od Lenovo kompletné riešenie bez nutnosti dokupovať jednotlivé prvky tak, ako je to napríklad v prípade Surface Pro, ktorý sa síce dodáva aj vo verziách s klávesnicou, pero je však vždy nutné dokúpiť samostatne.

 

Výkon a používanie

Kombinácia Core i5-7200U procesora a 8 GB RAM je takým rozumným základom pre každodennú činnosť. Vďaka hardvérovej výbave je Miix 720 svižný, na bootovanie potrebuje len 15 sekúnd a bežný multitasking zvládne bez zaváhania. SSD je dostatočne rýchle, pri sekvenčnom čítaní sme namerali vyše 1500 MB/s, sekvenčný zápis však na tom bol o poznanie horšie, s hodnotou len 314 MB/s.

miix 720CDM

Miix 720 je síce veľmi prenosné zariadenie, no nečakajte, že pracovný deň prežije na jedno nabitie. V bežnej prevádzke sa nám podarilo dosiahnuť zhruba 5 hodín, čo je za osemhodinovým odhadom výrobcu o dosť menej. Na spotrebe sa najväčšou mierou podieľa displej a jeho podsvietenie, no na krk mu dýcha aj procesor, ktorý sa vie zahriať a následne mu sekunduje hlučný ventilátor chladiča.

tabulka

Zariadenie sa však priveľmi neprehrieva, no je to na úkor hlučnosti. Pri plnej záťaži sa zadná strana zariadenia v oblasti nad procesorom zohriala na 49°C a ventilátor bolo poriadne počuť. Pri bežnej práci sa točí v podstate nonstop, vtedy však priveľmi neruší, jedine v tichej kancelárii, alebo večer. Každopádne, rýchlejšie sa roztočí častejšie, než by sa nám páčilo. V tomto smere nám viac vyhovoval napríklad Acer Switch Alpha 12, ktorý dokáže chladiť Intel Core i5-6200 aj pasívne.

Zadná 5 MPix kamera má síce pomerne veľký objektív, no ostrenie je pomalé, má problém s preexponovanými plochami a menej výrazným podaním farieb. Jej význam skôr vidíme v zhotovovaní snímok textov a obrázkov pre ďalšie spracovanie či poznámkovanie v tablete. Ako núdzový fotoaparát fungovať bude, rozumnejšie však bude použiť telefón.

 

Záver

Lenovo Miix 720 je rozhodne vydarené zariadenie. Kombinuje v sebe prenosnosť tabletu a komfort notebooku, to druhé najmä vďaka výbornej a pohodlnej klávesnici, ktorú navyše nájdete priamo v balení. Dobré je spracovanie, použité materiály a odolnosť pri prenášaní. Portová výbava je síce len základná, no aj dvojica plnohodnotných USB portov je niečo čo rozhodne poteší. Cez USB Type-C navyše môžete pripojiť externý displej, či Miix 720 zadokovať a pretvoriť ho tak na plnohodnotný stolový počítač. Výkonu má na to dosť a zvládne aj náročnejšie úlohy, úpravu videa či generovanie vizuálneho obsahu. A aj keď s kompromismi, v prípade potreby dokáže GPU v procesore rozhýbať aj menej náročné či staršie hry. Veľkým plusom je krásny displej s jemným rozlíšením a živými farbami, dobrým digitizérom a pribaleným perom.

lenovo miix 720 final

Na druhej strane by sa nám páčila väčšia výdrž na jedno nabitie, rýchlejší SSD a nižšia hlučnosť chladenia. Ak je jedna z týchto vecí pre vás problémom, alternatívami ostávajú mierne drahší Microsoft Surface Pro, prípadne Acer Switch 5 s pasívnym chladením a výrazne lepšou výdržou akumulátora. V Lenovo Miix 720 však dostanete kompletné zariadenie s plným príslušenstvom, ktoré sa k notebooku približuje priamo po vybalení z krabice zo všetkých najviac.

A celkom na záver: odporúčame konfiguráciu s Intel Core i5-7200U, 8 GB RAM, 256 GB SSD a displejom s rozlíšením 2560×1440. Pomer ceny a výkonu je v tomto prípade najlepší, za Miix 720 s touto výbavou zaplatíte necelých 1200 EUR vrátane predinštalovaného Windows 10 Pro. Nami testovaná verzia je o stovku drahšia, pretože má displej s väčším rozlíšením 2880×1920 bodov, no stúpajú aj nároky na akumulátor a na 12 palcovej uhlopriečke rozdiel v rozlíšení nie je tak výrazný. Za stovku navyše oproti základnému modelu môžete mať aj verziu s Core i7-7500U a rovnakým rozlíšením. Vrcholná verzia s výkonnejším Core i7-7500U stojí vyše 1800 EUR, vo výbave však nájdete 16 GB RAM a terabajtové SSD.

tip silver

Lenovo Miix 720-12IKB
CENA: 1289 €
+-
Slušný výkonVyššia cena
PrevedenieVýdrž akumulátora
Výborný displejHlučnejšie chladenie
Pohodlná klávesnica
Kvalita prevedenia95
Hlučnosť70
Hardvér90
Dizajn90
Cena/výkon80
HODNOTENIE: 85/100
Výborné zariadenie 2 in 1, funkčné ako kompaktný tablet a vďaka skvelej klávesnici aj ako pohodlný notebook. Jemný displej je najväčším lákadlom, spolu s výkonným procesorom, ktorý potrebuje aktívne chladenie, však potrápi akumulátor.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti Datacomp

datacomp

Lenovo Miix 720 nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013