Logo
Vytlačiť túto stránku

Testovali sme cenovo výhodný tablet Lenovo Tab M10

Testovali sme cenovo výhodný tablet Lenovo Tab M10

Pamätáte sa na prvú vlnu cenovo dostupných tabletov? V drvivej väčšine to boli nešťastne pomalé zariadenia s rezistívnymi displejmi a plastovými telami. Pred pár rokmi sa situácia zmenila, lacné tablety sa konečne dali používať ako zariadenia na každý deň. Ako je to s aktuálnou generáciou s cenovkou do 200 EUR? Jedným zo zástupcov je Lenovo Tab M10, na ktorý sme sa pozreli detailne.

Tablet na každý deň by mal ponúkať pekný displej, pevnú konštrukciu, dostatočný výkon nielen na sledovanie videa a prezeranie webu, ale aj na občasné hranie. A ešte by sa nám páčilo, ak by sme ho nemuseli nabíjať každé dva dni. Dokáže zvládnuť Tab M10 všetky tieto požiadavky, alebo len niektoré z nich. Dokáže niečím zaujať a vystúpiť z dlhého radu podobne orientovaných tabletov? V tej to cenovej lige sme na začiatku testu opatrní.

tab m10 6

Lenovo si na trhu s tabletmi urobilo meno najmä vďaka vydarenej sérii Yoga Tablet, ktorá do sveta plochých „doštičkových“ zariadení priniesla viacero inovácií. Výrazný valec, do ktorého sa vmestil výkonný akumulátor, bol doplnený otočným stojanom a tak už nebolo treba tablet len držať v ruke. Aktuálne Lenovo tieto modely skôr dopredáva, aj keď v blízkej dobe by sme sa mali dočkať ich nových nasledovníkov. V súčasnej ponuke tak nájdeme, s výnimkou Yoga Book 10, tablety klasickej konštrukcie v cenovom rozpätí od 90 do 300 EUR. Na začiatku tohto cenového intervalu stojí sedempalcový Tab E7, jeho výbava je vskutku sparťanská (1GB RAM, MediaTek MT8167D a 16 GB úložisko) no veľmi nenáročnému používateľovi postačí. Na opačnom konci sa nachádza model Tab P10 so 64 GB úložiskom, desaťpalcovým displejom s rozlíšením 1920×1200, 4 GB RAM a čipsetom Snapdragon 450. Nami testovaný Tab M10 predstavuje lacnejšiu, aj keď dizajnovo veľmi podobnú alternatívu práve k modelu P10. A priveľmi nezaostáva ani výbavou.

 

Konfigurácia

Lenovo Tab M10 sme dostali vo verzii s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom typu eMMC. To je možné ďalej rozšíriť microSD kartou, alebo pripojiť externý flashdisk cez USB-C konektor. IPS displej s uhlopriečkou 10,1“ je vo formáte 16:10 a teda s rozlíšením 1920×1200 bodov. Pri prepočte hustoty bodov sa dostávame na hodnotu 224 PPI, čo je v tejto triede úplným štandardom. Naša verzia je osadená aj 4G LTE modemom, takže k dátam sme sa vedeli dostať aj mimo „krátkej“ Wi-Fi. No a celú túto výbavu vedie do boja s konkurenciou obľúbený a úsporný SoC Qualcomm Snapdragon 450.

 

Hardvérová výbava

Ostaňme ešte pri špecifikáciách a pozrime sa na výbavu o čosi detailnejšie a pokračujme čipsetom. SD450 sa svojimi vlastnosťami zaradzuje do nižšieho stredného segmentu, no jeho veľkou výhodou je nízka energetická náročnosť a pre daný tip zariadenia je dobrou voľbou. Vyrobený je 18 nm technológiou a ukrýva v sebe osem Cortex-A53 jadier s maximálnou frekvenciou 1,8 GHz. Spoločnosť mu robí grafický adaptér Adreno 506 s podporou Vulkan a OpenGL ES3.1, takže hry si na tablete zahráte aj v budúcnosti. Samozrejme, ak nepôjde o príliš náročné tituly. Ani s podporou videa nebude problém, čipset si poradí s H.264 a zvládne prehrať aj HEVC v rozlíšení do 1080p.

tab m10 2

V čipsete integrovaný modem LTE X9 s rýchlosťami 300 Mbps pre download a 150 Mbps pre upload dát. Vo výbave nechýba ani GPS, fixácia na satelity je prekvapivo rýchla a určovanie polohy funguje s presnosťou do šiestich metrov.

Na krátko sa pripojíte k internetu cez Wi-Fi adaptér. Ten zvláda všetky moderné štandardy až po IEEE 802.11ac, takže si rozumie aj s 5 GHz sieťami. Pri teste prenosových rýchlostí sme práve na 5 GHz sieti namerali v priemere 200 Mbps, anténa je však citlivá na orientáciu a interval medzi maximálnou a minimálnou rýchlosťou bol 100-210 Mbps. Každopádne, na sledovanie videa či bežné prehliadanie webu to stále s prehľadom stačí.

Testovali sme model s 3 GB LPDDR3 RAM a 32 GB úložiskom. To je možné rozšíriť pomocou microSD karty o ďalších 256 GB, ktorú je navyše možné naformátovať ako vnútorné úložisko a inštalovať na ňu aplikácie.

 

Dizajn a konštrukcia

Komponenty sú chránené plastovým puzdrom, ktoré vyzerá celkom elegantne a vďaka pogumovanému povrchu je príjemná aj na dotyk. Tablet sa preto v rukách nešmýka a tuhosť mu dodáva kovový prstenec po obvode, ktorý spája predný a zadný kryt. Na výber máte z dvoch farieb. V čiernej farbe Slate Black vyzerá Tab M10 elegantnejšie, v bielej Polar White zasa modernejšie. Nám sa zdá praktickejšia čierna, hoci na nej viac vidno odtlačky prstov. Z hľadiska tuhosti by na tom telo tabletu mohlo byť aj lepšie, menšie priečne krútenie by rozhodne pomohlo lepšie chrániť displej, ale v tejto cenovej lige sa s tým musíme zmieriť a viac dávať pozor.

Tablet má rozmery 242×168 mm a hrúbku 8,1 mm. Veľkosťou sa zaradzuje niekam do stredu ponuky 10“ tabletov a to isté platí aj pri hmotnosti. S hodnotou 480 gramov určite nepatrí medzi najľahšie, no zasa ani tie ťažké, je dobre vyvážený a držať sa dá pohodlne aj v jednej ruke.

tab m10 4

Na ľavej strane sa nachádza tlačidlo pre zapnutie/prebudenie tabletu spoločne s kolískovým ovládačom hlasitosti. Tlačidlá sú dostatočne vystúpené z lesklého kovového rámu a majú dobrú odozvu na stlačenie. USB Tab M10 je trochu prekvapivo vybavený moderným USB Type-C konektorom, ten však zdá sa funguje v USB 2.0 režime, keďže kopírovanie súborov z flashdisku trvalo dlhšie, než sme čakali. Na pravej strane si svoje miesto našiel aj 3,5 mm konektor pre pripojenie headsetu, otvor pre mikrofón, slot pre microSD a SIM kartu.

tab m10 5

Horná strana je bez funkčných prvkov, nachádza sa tu len dvojica mriežok reproduktorov. Spodná strana je hladká, narúša ju len Smart Dock konektor, ktorým môžete pripojiť tablet do docku alebo ku doplnkovej klávesnici. Lenovo BT Keyboard Case stojí čosi vyše 50 EUR, premení tablet na základný pracovný nástroj a zároveň ho aj ochráni. Dock zatiaľ nie je na našom trhu dostupný.

Na chrbte sa nachádza objektív fotoaparátu s rozlíšením 5 MPix. Z hľadiska kvality ide skôr o núdzové riešenie, no aspoň niečo na zhotovených obrázkoch vidno. Väčší význam vidíme napríklad pri fotení dokumentov či len ilustračných záberov pre ďalšiu prácu. Fotoaparát zvláda aj video vo Full HD rozlíšení, avšak len pri 25 snímkoch za sekundu. Predná kamera na tom nie je o nič lepšie, s rozlíšením 2 MPix a obrazovou kvalitou je vhodná len na videokomunikáciu cez IM aplikácie.

Displej s rozlíšením 1920×1200 bodov a teda pomerom strán 16:10 je postavený na IPS paneli s hustotou 224 PPI. Vo svete lacných tabletov je toto absolútny štandard, no rozhodne by nás potešila vyššia úroveň jasu displeja. Lesklé krycie sklo sa na ostrom slnku veľmi odráža a displej nemá dostatočnú svietivosť, aby odrazy prekryl. Ako to už pri IPS displejoch býva, pozorovacie uhly sú výborné, farby nie sú priveľmi saturované a vo vnútri budovy či v tieni sa na tablet pozerá dobre.

V balení sme okrem papierovej dokumentácie našli nabíjací USB adaptér s výkonom 10 W (5V/2A) a USB-C kábel.

 

Výkon a používanie

Lenovo siahlo v prípade M10 po Androide vo verzii 8.1, je však dostupný upgrade na 9.0. Dizajn používateľského rozhrania je veľmi podobný čistému Androidu, zmenilo sa hlavné navigačné tlačidlo. V základnom nastavení výrobca v systéme nahradil len zopár aplikácií. Systém si zo vstavaných 32 GB pamäte zobral 8,5 GB, takže ostáva dostatok miesta pre uloženie médií a inštaláciu aplikácii. Systém podporuje používanie viacerých účtov, takže každý člen rodiny môže mať svoje vlastné nastavenia systému. Prihlasovať sa k účtom je však možné len pomocou hesla, vzoru, alebo PINu, keďže senzor odtlačkov prstov sa do výbavy nevmestil.

Výkonu má tablet dostatok pre bežné použitie. Snapdragon 450 je dobrou voľbou z hľadiska pomeru výkonu a spotreby a aj v tomto smere sa Tab M10 radí niekam do stredu ponuky. Odozva systému je v poriadku, webstránky fungujú bez problémov a video vo FullHD rozlíšení sa načítava i prehráva plynulo. Trochu lepšie hodnoty sme očakávali od úložiska, kde sa namerané hodnoty pohybovali okolo 100 MB/s pri čítaní i zápise.

tab m10 1

Staršie a menej náročné hry si na tablete zahráte bez problémov. Náročnejšie tituly, napríklad Asphalt 9 tablet rozhýbal len na strednej úrovni nastavenia grafiky. Zvuk je prekvapivo dobrý, aj keď orientovaný prísne na vyššie stredné pásmo, čo už prirodzene vychádza z jednoduchej konštrukcie reproduktorov. Stereo si užijete len pri pozeraní obsahu na šírku, keďže reproduktory sú vedľa seba na hornom okraji tabletu a napokon, toto umiestnenie dáva zmysel. Výrobca pridal aj softvér Dolby Atmos, ktorý dynamicky upravuje nastavenia zvuku podľa toho, aká aplikácia či typ média práve na zariadení beží. Ak sa vám automatika pozdávať nebude, môžete siahnuť po manuálnych nastaveniach.

Akumulátor s kapacitou 4850 mAh je v porovnaní s konkurentmi trochu poddimenzovaný, no vďaka úspornému čipsetu Tab M10 vydrží na jedno nabitie pri bežnom používaní a sledovaní videa deväť až desať hodín. Čipset s nízkou spotrebou sa podpísal aj pod prevádzkové vlastnosti. Tablet sa výrazne nezahrieva ani pri plnej záťaži a práca s ním je pohodlná. Zadný kryt sa sotva zahreje, z prednej strany je možné teplo zachytiť v ľavej časti tabletu, kde sa pod rámom a displejom nachádza doska s čipsetom.

 

Záver

Lenovo Tab M10 je skvelým zástupcom strednej triedy. Je cenovo dostupný, ponúkne výkon dostatočný pre celú rodinu a našu konfiguráciu s LTE modemom kúpite za 209 EUR. Bez LTE modemu zaň zaplatíte ešte o 30 EUR menej. Do ponuky nedávno pribudla aj novinka, verzia Tab M10 HD s HD displejom, 32 GB úložiskom a 2 GB RAM, no postavená okolo SoC Snapdragon 429 a s cenou okolo 150 EUR, ktorá sa až tak neoplatí.

tab m10 3

My by sme si vybrali verziu M10 bez LTE modemu, s 3GB RAM a 32 GB úložiskom. Za spomínaných 179 EUR dostanete pekné zariadenie, s dobrou výdržou na jedno nabitie, ku ktorému si môžete za rozumných 50 EUR dokúpiť obal s klávesnicou a posunúť tak jeho využitie o stupeň vyššie.

tip

Lenovo Tab M10 (3 GB, 32 GB, LTE)
CENA: 219 €
+-
Dobrá cenaNízky maximálny jas
Výdrž na jedno nabitiedispleja
Dobrý zvukChýbajúci FPR
LTE modemSlabý fotoaparát
Konštrukcia a prevedenie85
Výkon70
Výdrž a mobilita90
Displej75
Cena/hodnota90
HODNOTENIE: 82/100
Ideálny tablet pre rodiny, ktoré nechcú investovať priveľa. Tab M10 zvláda viacero používateľských účtov, ponúka dobrú výdrž na jedno nabitie a s LTE modemom je pripravený na zábavu kdekoľvek.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

datacomp

Tablet Lenovo Tab M10 nájdete v ponuke eshopu alza.sk

© 2015 PCNews.sk