Menu

Až dve tretiny Slovákov trápia v zamestnaní pomalé počítače

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2863 krát
  • Tlač
  • E-mail

Slovenských používateľov firemných IT technológií najviac trápia pomalé počítače. Podľa prieskumu spoločnosti Intel čaká za svojím pracovným počítačom až 64,3% respondentov. Ďalšie veci, ktoré nám vadia je hlučnosť a padajúci systém, najmenej nám prekáža dizajn počítača.

Intel realizoval prieskum v 252 firmách na Slovensku a v Českej republike, pri príležitosti uvedenia šiestej generácie Intel Core vPro  procesorov pre podnikové využitie. Čakanie pri počítači vadí 64,3% používateľom počítačov vo firmách na Slovensku. V poradí nasleduje pomalý štart systému a programov, ktorý irituje rovnaké percento opýtaných.

intel prieskum graf

Na vine je vo väčšine prípadov vek firemných technológií a ich nedostatočná obmena. 55% desktopov v slovenských firmách má štyri roky a viac, a nachádza sa teda vo veku, kedy už hardvér a zlá údržba má negatívny dopad na výkon a spoľahlivosť. Nemenej dôležitým faktorom je i spotreba, najmä ak zamestnanci svoje počítače pri odchode z práce nevypínajú, ale len prepínajú do režimu spánku. Nevhodne nastavený, prípadne celkom chýbajúci cyklus obmeny desktopov a notebookov sa týka približne 8 z 10 slovenských firiem, rovnaký prístup prevláda aj v prípade firemných serverov.

Podľa globálneho prieskumu spoločnosti Techaisle pre Intel je často lacnejšie starý počítač nahradiť ako ho opravovať. Oprava štyri a viac rokov starého PC stojí spoločnosti v priemere 42 hodín, pri zariadeniach mladších ako štyri roky je to 21 hodín. 84% firiem na Slovensku v prieskume uviedlo že priemerná oprava počítača v priestoroch firmy prebehne ešte počas toho istého dňa, keď dôjde k jeho poruche. Napriek tomu až v 34% firiem strávi zamestnanec v priemere dlhšie ako dva dni čakaním na opravený počítač. Odhliadnuc od nákladov na samotnú opravu, príde firma len kvôli strate produktivity zamestnanca vyčíslenej jeho priemernou hrubou mzdou o takmer 90 EUR.

intel prieskum graf 2

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013