Menu

Deti začínajú so sociálnymi sieťami už vo veku desiatich rokov

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2662 krát
  • Tlač
  • E-mail

Deti začínajú používať technológie a internet od príliš nízkeho veku – s týmto tvrdením súhlasí väčšina rodičov v USA, Veľkej Británii, Nemecku a Rusku. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti ESET, ktorý zároveň dodáva, že vo väčšine prípadov rodičia sami dávajú dieťaťu mobil s možnosťou nekontrolovaného prístupu k digitálnemu svetu.

Vlastný smartfón tak dostávajú deti ešte skôr ako kľúč od domu. Deti si zakladajú účet na sociálnej sieti väčšinou zhruba okolo desiateho roku veku. Zatiaľ čo deti z USA a Veľkej Británie tento priemer o pár mesiacov prekračujú, ruské deti so sociálnymi sieťami začínajú už v priemere vo veku ôsmich rokov a siedmich mesiacov. Väčšina populárnych sociálnych sietí povoľuje používanie svojich služieb od trinástich rokov veku. Na ruskom VKontakte pritom používatelia musia dosiahnuť vek akceptovateľný ruskou legislatívou na to, aby mohli súhlasiť s podmienkami používatelia a teda v podstate až po dosiahnutí plnoletosti.

Ruské deti však podľa prieskumu dostávajú viac zodpovednosti oveľa skôr. Vlastné kľúče od bytu dostávajú v priemere vo veku 7 rokov a 11 mesiacov, skôr sa môžu hrať bez dozoru na ihrisku a prístup k internetu dostávajú v priemere od 8 rokov a 5 mesiacov.

Napriek tomu, že rodič je pre dieťa hlavným zdrojom prístupu k technológiám, paradoxne až 96,6 percenta ruských respondentov súhlasí (26 %) alebo silne súhlasí (70,6 %) s tvrdením, že „deti používajú technológie a internet od príliš nízkeho veku“. Podobne rezervovaní sú voči internetu a technológiám rodičia aj v ostatných krajinách. Najviac naklonení sú nemeckí rodičia, hoci aj v tejto krajine dve tretiny opýtaných súhlasilo (31,8 %) alebo silne súhlasilo (33,5 %) s tvrdením o príliš skorom prístupu detí k technológiám.

Antivírusové riešenie pre rodinu

Britskí rodičia sú v porovnaní s rodičmi z iných krajín skupinou, ktorá najviac používa nástroje na monitorovanie prístupu svojich detí k internetu, akým je napríklad ESET Parental Control pre Android. Používa ich až 70 percent opýtaných.

Pri používaní internetu odporúča ESET rodičom, aby deti zoznamovali s webom a jeho zákutiami postupne a spolu. Je vhodné vysvetľovať im, že nie všetko, čo je na internete, musí byť automaticky pravda a že nie každý človek na ktorejkoľvek sociálnej sieti je preňho vhodným kamarátom. Zakazovať sociálne siete deťom nemá zmysel. Ak na jednej z nich naozaj budú chcieť byť, vytvoria si v nej účet tajne bez rodičovho vedomia.

ESET infografika DetiAInternet low

Zdroj: TS ESET

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013