Menu

Nový Panasonic Lumix G7 prichádza s funkciou 4K Photo

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2582 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nový kompakt s výmennými objektívmi nahrá video v 4K rozlíšení, pričom každý jeden snímok dokáže uchovať ako plnohodnotnú fotografiu.

Nie je to len ďalší bežný kompaktný fotoaparát s výmenným objektívom, nakoľko okrem natáčania videozáznamov v rozlíšení 4K má špeciálnu funkciu 4K Photo. Tá umožňuje z videozáznamov ukladať jednotlivé okienka ako samostatné fotografie. Máte tak istotu, že za akýchkoľvek okolností bude záznam vo vysokej kvalite a nikdy nezmeškáte ten správny okamih na stlačenie spúšte.

Funkcia 4K Photo je v modeli LUMIX DMC-G7 k dispozícii hneď v troch odlišných režimoch: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Štart / Stop) a 4K Pre-burst. Základom je vo všetkých prípadoch spomínaná možnosť ukladať samostatné okienka z videozáznamu vo 4K.

V režime 4K Burst Shooting možné natáčať v rozlíšení 4K rýchlosťou 30 obrázkov za sekundu po dobu až 29 minút a 59 sekúnd, pričom sa fotoaparát správa podobne, ako v bežnom režime sekvenčného snímania - záznam sa točí, kým používateľ drží stlačenú spúšť.

Režim 4K Burst (Štart / Stop) funguje na rovnakom princípe, spúšť ale nie je potrebné držať - jedným stlačením natáčanie spustíme, druhým zastavíme. Tento spôsob teda viac pripomína klasické natáčanie videokamerou. Tretí režim 4K Pre-burst automaticky ukladá 30 okienok za sekundu pred stlačením a 30 okienok po stlačení spúšte, čo znamená celkom 60 záberov zhotovených počas dvoch sekúnd (hodí sa pri fotografovaní akčných scén, kedy nechcete premeškať ani zlomok sekundy).

Panasonic LUMIX DMC-G7 je vybavený snímačom Digital Live MOS s rozlíšením 16 megapixelov. Obrazový procesor Venus Engine so štyrmi jadrami umožňuje výkonné spracovanie obrazového signálu, čo znamená rýchle sekvenčné snímanie (8 obr / s pri konštantnom zaostrenia, resp. 6 obr / s pri priebežnom preostrovaní). Vďaka tomu je možné s novým Panasonikom ľahko a úspešne fotografovať aj objekty v rýchlom pohybe.

Obrazový procesor Venus Engine okrem toho vylepšuje farebné podanie snímok vďaka starostlivej analýze každého bodu. Nevyhodnocuje len samotné farebné odtiene, ale aj sýtosť a jas farieb. Vďaka novému systému pre elimináciu difrakcie sa navyše užívatelia môžu tešiť na ostrejšie snímky s kvalitnejšou kresbou i pri extrémne vysokých hodnotách clony.

O kvalitu kresby sa stará aj nový a vylepšený systém eliminácie šumu Multi-process Noise Reduction, ktorý berie do úvahy špecifické svetelné aj ďalšie podmienky pri každej fotografii zvlášť. Novinka menom Random Filter (Náhodný filter) navyše dokáže účinne eliminovať aj chromatický šum, ktorý sa tak rozplynie v kresbe. Výsledky vyzerajú veľmi prirodzene a zodpovedajú tomu, ako scénu vidí ľudské oko. V dôsledku vylepšenej eliminácie šumu možno u modelu LUMIX DMC-G7 nastaviť citlivosť až do hodnoty ISO 25600.

Nový fotoaparát využíva rovnaký systém automatického ostrenia ako ostatné modely radu LUMIX G. Systém založený na porovnávaní kontrastu zvláda prenos digitálneho signálu na frekvencii až 240 obr / s, ostrenie je preto neobyčajne rýchle a spoľahlivé.

Automatické ostrenie sa navyše ešte zrýchľuje vďaka technológii Depth From Defocus (DFD). Táto technológia dokáže vypočítať vzdialenosť fotoaparátu od objektu porovnaním dvoch obrazov s odlišnou úrovňou ostrosti a súčasnou analýzou optickej charakteristiky aktuálnej kompozície. Výsledkom je mimoriadne rýchle automatické zaostrovanie, trvajúce len 0,07 s. Toto bleskurýchle ostrenie je veľkou výhodou predovšetkým pri použití objektívu s dlhším ohniskom. Navyše v porovnaní s predchádzajúcim modelom LUMIX DMC-G6 umožňuje podstatne rýchlejšie sekvenčné snímanie (8 obr / s pri konštantnom zaostrenia, resp. 6 obr / s pri priebežnom preostrovanie).

Panasonic LUMIX DMC-G7 je vybavený elektronickým hľadáčikom typu OLED. Jeho rozlíšenie narástlo oproti predchádzajúcemu modelu na 2 360 000 bodov, pomer zobrazenia činí 1,4x / 0,7x (pri prepočte na 35 mm fotoaparát). Výklopný dotykový displej na zadnej strane má uhlopriečku 7,6 cm a rozlíšenie 1 040 000 bodov. Pokrytie je v oboch prípadoch celých 100% scény.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013