Menu

Yotaphone 2 s e-ink displejom na chrbte za menej ako 150 EUR

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3045 krát
  • Tlač
  • E-mail

Možno si pamätáte na značku Yotaphone, ktorá pred časom uviedla smartfón s dvoma displejmi. Kombinácia klasického IPS panelu a e-ink displeja na chrbte tele smartfónu bola atraktívnym a inovatívnym riešením. Ak vás tento koncept zaujal, Yotaphone 2 si teraz môžete objednať za menej ako 150 EUR.

E-ink displej má mnoho výhod a na zobrazovanie informácií, ktoré sa často nemenia je ideálnou voľbou. Je veľmi úsporný, nepotrebuje podsvietenie, je dobre čitateľný na ostrom slnku a hoci jeho prekresľovanie nie je tak rýchle ako na bežných displejoch, pre prečítanie prichádzajúcich správ či emailov, prezretie počasia či zistenia koľko je hodín celkom postačuje. Pri Yotaphone 2 vám stačí na zistenie týchto informácií, otočiť smartfón a pozrieť sa na jeho chrbát.

yotaphone 2

Najväčším ťahákom „mydielkovitého“ smartfónu je práve e-ink displej. Pokrýva takmer celý chrbát Yotaphone 2 a pri uhlopriečke 4,7“ a rozlíšení 960×540 bodov je aj dostatočne jemný. Je dotykový a chráni ho krycie sklo Gorilla Glass 3. Zobraziť si na ňom môžete takmer čokoľvek, čo na bežnom displeji smartfónu a napríklad čítanie ebookov je na ňom výrazne pohodlnejšie. Alebo si na ňom necháte zobraziť akýkoľvek obrázok, slúžiaci ako „kryt“ pre personalizáciu telefónu. Iste, keďže je e-ink displej relatívne pomalý (refresh time je 0,12 sekundy) a zobrazí len 16 odtieňov šedej, na sledovanie videa či fotografií to nie je, na tento účel je určený primárny päťpalcový Full HD IPS panel v prednej časti smartfónu.

Yotaphone 2 je síce starší kúsok, no jeho výbava bola v čase uvedenia veľmi slušná a svojim výkonom sa nestratí ani v dnešnej dobe. Základ tvorí čipset Qualcomm MSM8974 (Snapdragon 800) so štvoricou jadier taktovaných na 2,26 GHz. S grafickým adaptérom Adreno 330 a 2 GB RAM sa celkom dobre zahráte aj v natívnom rozlíšení displeja. Pre používateľa je pripravené 32 GB vnútorné úložisko, ktoré využíva aj predinštalovaný Android vo verzii 4.4. Podpora pre rozšírenie microSD kartou chýba.

yotaphone 2 1

Senzorová výbava je aj na dnešné pomery celkom dobrá a nechýba ani senzor obtlačkov prstov. Fotoaparát ponúka 8 MPix rozlíšenie čipu a prisvetľovaciu LED, kvalita zhotovených snímkov je už len priemerná. Slabé to je aj s podporou našich LTE frekvencií, Yotaphone 2 vlastne pozná len dve – 1800 a 2100 MHz. Akumulátor s kapacitou 2500 mAh vydrží okolo dvoch dní na jedno nabitie, veľa však záleží od používania smartfónu a intenzity využívania úsporného e-ink displeja. Každopádne, za cenu pohybujúcu sa okolo hranice 150 USD sa jedná o zaujímavý smartfón, ktorý si aj dnes určite nájde svoju klientelu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013