Menu

ADATA S102 je rýchly flashdisk pre každého

Modré konektory sa na USB kľúčoch postupne udomácňujú a USB 3.0 sa naplno presadzuje aj na skrinkách, nových notebookoch, základných doskách i samotných zariadeniach. V krátkom teste sme sa pozreli na jeden z obľúbených a cenovo výhodných USB diskov od ADATA.

ADATA je jedným z lídrov vo výrobe pamäťových produktov, flashdiskov a externých diskov. Testovaný USB kľúč S102 Pro predstavuje jeden zo základných modelov jeho ponuky. Pri prehľade v obchode zaujme najmä cenou za gigabajt, na druhý dotyk zasa kvalitným spracovaním puzdra a materiálovým prevedením.

S102 Pro sa vyrába v troch verziách s kapacitou 8, 16 a 32 GB. Pre rýchly prenos dát je použité USB 3.0 rozhranie, a v prípade nami testovaného 16 GB modelu výrobca hovorí o rýchlosti sekvenčného čítania na hranici 100 MB/s a sekvenčného zápisu na 25 MB/s. Tieto hodnoty nie sú ničím výnimočné, no ponúkajú solídny výkon pre bežného používateľa, navyše budeme opäť prízvukovať výhodnú cenu. 8 GB model kúpite za 8.50 EUR, 16 GB model za 12.50 EUR a 32 GB za 23.50 EUR, čo predstavuje 1.06 EUR, 0.78 EUR resp. 0.73 EUR za jeden gigabajt.

Pri nákupe si flashdisk nepomýľte so starším S102, a v pravom hornom okraji puzdra hľadajte označenie Pro. Staršie prevedenie ponúka približne len polovičné rýchlosti, a v eshopoch sa nachádza už len v dopredajových množstvách.

Telo flashdisku je vyrobené z jedného kusu hliníka, konektor chráni plastový kryt. Ten sa dá nastrčiť na opačný koniec disku, no v rovnakom mieste sa nachádza aj uško pre prevlečenie šnúrky na krk. Musíte si tak vybrať, či chcete na voľný koniec nasadzovať kryt, alebo ho použiť ako držiak šnúrky. Kvalita prevedenia puzdra je veľmi dobrá a s 13 gramami hmotnosti pôsobí S102 Pro na dotyk luxusnejšie v porovnaní s ľahkými plastovými konkurentmi. Stavová LED chýba, čo nemusí byť zákonite nevýhoda – blikajúce svetlo vás tak nebude obťažovať pri sledovaní filmu na televízore a flashdisk môžeme odporučiť práve pre multimediálne využitie.

adata_s102_pro_16G_tabulka

V našich testoch sa viacmenej potvrdili hodnoty udávané výrobcom, ktorý tak vo svojich špecifikáciách priveľmi nepreháňal. Pri použití USB 3.0 rozhrania sa rýchlosť sekvenčného čítania pohybovala okolo 87 MB/s, pri sekvenčnom zápise to bolo okolo 23 MB/s. Rýchlosti sú adekvátne moderným a lacným USB 3.0 flashdiskom, ak očakávate dvojnásobný výkon, budete musieť aj dvojnásobne priplatiť, ak sa vôbec nechcete obmedzovať, siahnite po USB kľúčoch postavených na SLC čipoch; akýchsi malých SSD diskoch do USB portu.

Po registrácii na stránke výrobcu sú navyše pre majiteľov produktov ADATA dostupné praktické aplikácie či 60 dňová skúšobná verzia Norton Internet Security 2012. Alebo napríklad OStoGO, ktorý umožňuje prenesenie systémového image na USB kľúč a jeho následnú inštaláciu na nový počítač. Najzaujímavejší však bude UFDtoGO, ktorý vyrobí z USB kľúča kompaktný počítač do vrecka, so synchronizáciou priečinkov, prispôsobeným prehliadačom, a prenosným mailovým klientom.

adata_s102_pro_flashdrive_package

ADATA S102 Pro je rozmerovo malý a praktický USB kľúč, ktorý v prvom rade zaujme výhodnou cenou, a až potom svojim výkonom. Napriek tomu však ponúka vynikajúci pomer medzi investíciou a konečným úžitkom, a spomedzi cenovo podobne orientovaných flashdiskov sa určite oplatí.

Aktuálnu cenu a dostupnosť ADATA S102  v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

adata_s102_pro_16G_hodnotenie

Kapacita: 16 GB / Rozmery: 61×19×11 mm / Hmotnosť: 13 g / Pripojenie: USB 3.0 (spätne kompatibilné s USB 2.0) / Doplnkové aplikácie: dostupné na stiahnutie po registrácii

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013