Menu

Logitech G600 na tlačidlách nešetrí

Koľko používate tlačidiel na myši? Dve? Tri? Aktívni internetoví surferi využijú tlačidiel povedzme päť. Lenže čo ak sa chceme zahrať dobrú hru, kde je rýchlosť zadávania príkazov otázkou virtuálneho života a smrti? Budeme potrebovať ďalších dvanásť tlačidiel.

Práve pre náruživých hráčov je určená myš Logitech G600. S množstvom konfigurovateľných tlačidiel predstavuje cenný kus hardvéru pre každého hráča, ktorý odmieta používať klávesové skratky. Tie sa dajú totiž jednoducho namapovať a uložiť na tlačidlá myši, ktorá poskytuje takmer nekonečné možnosti úprav.

V MMO svete ostáva klikanie po ikonkách pre bežných amatérov. V MMO svete sa používajú klávesové skratky, a pokiaľ ich máte na dosah palca pravej ruky, máte o výhodu navyše (za predpokladu, že druhá ruka je už aj tak zamestnaná ďalšími makrami namapovanými na klávesnici).

Prvou myšou, ktorá prišla s takmer až úchylným počtom tlačidiel bola Razer Naga. Logitech tento koncept využil a priviedol na ďalšiu úroveň, najmä čo sa ergonómie týka. G600 je na rozdiel od svojho vzoru tvarovo príjemnejšia, lepšie padne do ruky a je intuitívne ovládateľná. Najmä orientácia palca na dvanástich plne konfigurovateľných tlačidlách je jednoduchšia.

G600_black_pas

Logitech G600 má viac tlačidiel ako panic DVD diskov s erotickým obsahom, poďme počítať spolu. Obligátna dvojica – ľavé a pravé tlačidlo, naklápacie a stláčateľné koliesko, to je zatiaľ päť. Na ľavej strane v oblasti palca je dvanásť konfigurovateľných tlačidiel, čím sa dostávame na číslo sedemnásť. Nad skrolovacím kolieskom je umiestnená dvojica malých tlačidiel a celkom vpravo ešte jedno pozdĺžne tlačidlo, na pohľad tváriace sa ako opierka pre prstenník a malíček.

Práve toto tlačidlo, označené ako G-Shift uzatvára celkový počet na rovnej dvadsiatke a navyše, po jeho stlačení sa aktivuje druhá funkcia na každom z dvanástich tlačidiel na ľavom boku. Funguje tak rovnako ako klasický Shift na klávesnici, a umožňuje tak ovládať palcom pravej ruky 24 rozličných príkazov.

G600_black_white_MMO_gaming_mouse_top_vrch

G600 sa vyrába v dvoch farebných prevedeniach, v čiernom a netradičnom bielom. Ľaváci aj tu pokrčia plecami, myš je ergonomicky postavená na pravú ruku, a iná modifikácia ani nie je v pláne. Aspoň nie zatiaľ. Chrbát myši je hladký a dobre padne do ruky, pričom dlaň sa oň môže pohodlne oprieť. Pre malíček je pripravená nízka pogumovaná bočnica, a celkovo grip je veľmi príjemný.

To však nebude vyhovovať každému, hráčom FPS hier odporúčame pooberať sa inde, myš sa zle drží končekmi prstov aj keď s hmotnosťou 133 gramov nepatrí medzi tie najťažšie. G600 je jednoducho zameraná na iný segment, a preto jej chýba aj možnosť zmeny hmotnosti pridávaním a odoberaním závaží.

logitech-g600-LS

Pri dlhšom používaní môže byť nevýhodou aj menšie zahrievanie myši v oblasti palca, ktoré sme počas testovania spozorovali. Pre hráčov s horšie prekrvenými končatinami to však bude vítaný bonus. Zdvih a odozva tlačidiel je veľmi dobrá, tucet na ľavom boku je tvarovaný tak, aby bola orientácia palcom intuitívna aj bez pozerania sa na myš a makrá sa tak dajú ľahšie naučiť. Orientácii pomáha aj podsvietenie tlačidiel, jeho intenzitu je možné vyberať zo stovky úrovní a farbu z RGB spektra. Bonusom je aj dvojica svetelných efektov pulzovania a rotácie farieb. K nami testovanému kúsku však najviac sedela z továrne nastavená, statická biela farba.

G600_Black_BOTTOM

Za počtom tlačidiel neostáva ani rozlíšenie senzora. Vrchná hranica je až 8200 DPI, čím vyhovie aj tým najväčším borcom s najpresnejšími prstami na svete. Spodná hranica je pri 200 DPI, rozsah je tak nadpriemerne široký a vyhovie každému hráčovi. Samozrejmosťou je 1000 Hz polling rate, tlačidlá s výdržou na 20 miliónov kliknutí a kvalitné podložky s nízkym koeficientom trenia, ktorých životnosť je výrobcom stanovená na 250 km.

Skúste si to zhruba v hlave prerátať, a vyjde vám, že G600 má šancu vydržať dlhšie ako dva roky. A podľa Logitech by to mohli byť aj roky tri. Aspoň podľa poskytovanej doby záruky. USB kábel s dĺžkou dvoch metrov je obalený tkanou bužírkou, nie je priveľmi tvrdý a i jeho priechodka telom myši k elektronike vyzerá spoľahlivo a trvácne. Počas niekoľkomesačného testovania sme nenarazili na žiadne mechanické chyby a vady dizajnu, spracovanie i zvolené materiály sú na vysokej úrovni.

logitech_g600_gaming_software

Myš s miliónom tlačidiel by bola bez kvalitného softvéru obyčajnou kancelárskou krysou, a tak sa spolieha na Logitech Gaming Software, prehľadný nástroj pre plnohodnotnú konfiguráciu. Nastavenia a profily sa dajú ukladať priamo do pamäte v myši, po pripojení G600 k inému počítaču tak odpadá potreba opakovanej konfigurácie. Ale takáto možnosť je už povinnou výbavou každej hernej myši.

Logitech G600 je vydareným kúskom herného hardvéru. Kvalitné prevedenie a množstvo konfigurovateľných tlačidiel dáva široké možnosti mapovania klávesových skratiek a kombinácií, vďaka čomu si vieme G600 predstaviť aj ako nástroj dizajnéra či grafika. Pravák, ktorý rád hrá stratégie, RPG a MMORPG hry si určite príde na svoje. Pohodlná a ergonomicky dobre zvládnutá myš má však jednu nevýhodu, a tou je práve tá „pohodlnosť“.

Hráčom FPS hier, ktorí držia myši končekmi prstov vyhovovať nebude.  Je to veľké, pohodlné auto, s ktorým sa odveziete na dlhých tratiach a v ktorom je všetko po ruke a ktoré má tonu užitočných funkcií a tlačidiel. Myšičky a rýchle zákruty však bude zvládať ťažkopádne.

logitech-g600-silver_award

Aktuálnu cenu a dostupnosť myši Logitech G600 MMO v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

logitech_G600_hodnotenie

 

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

logo-logitech

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013