Menu

Logitech K400 je špičková klávesnica do obývačky

Dajte zbohom veľkým káblovým klávesniciam v obývačke, Logitech má pre vás bezdrôtové riešenie určené hlavne pre domáce multimediálne počítače, ktoré vás finančne nezruinuje.

Pri bežnej klávesnici určenej na prácu vám v zásade môže byť jedno, či má kábel alebo nie. Bude totiž stále na stole a od počítača sa nevzdiali na viac, ako pár centimetrov. No čo ak potrebujete klávesnicu používať na netradičnom mieste, akým je napríklad obývačka?

Tu už končí sranda a s káblom si veľa zábavy neužijete hlavne vtedy, ak potrebujete ovládať počítač alebo notebook pripojený k televízoru. Riešením sú bezdrôtové klávesnice, pri ktorých ale treba myslieť na niekoľko vecí. Tou hlavnou a najdôležitejšou je to, aby dokázala nahradiť aj myš. Nie je totiž nič horšie, ako sa pokúsiť ovládnuť kurzor na mäkkom gauči. 

Riešenie má Logitech

Volá sa Logitech Wireless Touch Keyboard K400 a spĺňa všetky požiadavky, ktoré má na bezdrôtovú klávesnicu bežný používateľ multimediálneho počítača v obývačke. Je ľahká, pekná, komunikuje bezdrôtovo a čo je hlavné, namiesto numerickej časti má touchpad s dvojicou tlačidiel.

Klávesnicu si môžete zakúpiť v dvoch farebných verziách – bielej a čiernej, takže vám zapadne do každej obývačky. Farebné verzie sú dizajnovo úplne totožné, jediným rozdielom je jednoduchý grafický motív na touchpade v prípade čiernej verzie.

Zaujímavosťou je, že klávesnicu môžete uložiť postavením na jej zadnú hranu. Tá je totiž širšia a rovná, takže klávesnicu pokojne položíte napríklad do police ku knihám. Celkovo je veľkosť klávesnice rozumne minimalizovaná, takže vám nebude zaberať zbytočne veľa miesta na stole.

Klávesnica s počítačom komunikuje na 2,4 GHz pásme, používa k tomu Logitech Unifying receiver. To je malý univerzálny prijímač, ktorý Logitech využíva až nejaký ten čas a môže s ním komunikovať nielen klávesnica, ale napríklad aj jedna z množstva podporovaných myší.

k400-1

 

Dobrá ergonómia

Ergonómia klávesnice je dobrá. To znamená, že sa nej píše pomerne pohodlne a nebudete z nej unavení ani pri dlhodobom používaní. Ako náhrada za klasickú klávesnicu funguje bez problémov, je to predsa kvalitný produkt, pri ktorom si ale budete musieť zvyknúť na pár špecifík plynúcich zo snahy o dosiahnutie čo najkompaktnejších rozmerov.

Za obeť padlo niekoľko kláves, konkrétne nie že by chýbali, len majú zhruba polovičnú šírku oproti tým normálnym. Týchto kláves našťastie nie je veľa, sú len tri a pri bežnom používaní sa k ním vlastne väčšinou ani nedostanete. Klávesy Shift sú menšie tiež, tu konkrétne vyzerajú ako úplne bežný kláves.

Touchpad je ale prekvapivo veľký, veľké sú aj obidva tlačidlá pod ním. Jeho reakcie na dotyk sú dostatočne presné a pohodlne tak nahradí počítačovú myš. Samozrejme podporuje multidotykové gestá. V ľavej hornej časti nájdete štvoricu špeciálnych tlačidiel, s pomocou ktorých môžete napríklad vypnúť počítač bez zbytočných klikov.

Ako sa nám na klávesnici písalo? Na začiatok si musíme pripomenúť, že cena je aktuálne veľmi nízka a klávesnicu kúpite už za 21 eur. Samozrejme to je akciová cena, výrobca si za ňu bežne pýta skoro 50 eur. Klávesy majú mierne vyšší zdvih, čo nemusí vyhovovať úplne každému. Zo začiatku sme si preto chvíľu zvykali, keďže sme odchovaní z tenkých klávesníc ultrabookov.

k400-2

 

Vydrží až jeden rok

Klávesnica funguje na dve tužkové batérie, ktoré ale nemusíte meniť každú chvíľu. Výrobca vypočítal, že pri bežnom používaní vám vydržia približne jeden rok. Klávesnica sa vie prepnúť do režimu spánku automaticky, no k dispozícii máte aj mechanické prepínač, ktorým ju vypnete úplne.

Pri aktuálnej cene nemáme k tomuto výrobku žiadne zásadné výhrady. Určená je do multimediálnej obývačky, kde zastane aj prácu klasickej myši, čo z nej robí lacného univerzálneho pomocníka pre ovládnutie HTPC. Zaslúžene si preto od nás odnáša ocenenie výhodnej kúpy.

hodnotenie

tip

Graf ceny produktu Logitech Wireless Touch Keyboard K400 poskytuje server Heureka.sk

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013