Menu

Philips 40PFL6606H - Domáci štandard

  • Napísal(a)  Ján Michálek
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 3868 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Nástup televízorov s LED podsvietením je veľmi rýchly, a odsúva staršie modely s CCFL do výpredajových pozícii. Výhody sú jednoznačné predovšetkým z hľadiska úspory energie, a práve nízka spotreba je jednou z najsilnejších charakteristík modelovej rady 6000 od Philips.

My sme sa pozreli na 40-palcového zástupcu rady 6000 s označením 40PFL6606H. 40“ uhlopriečka je akýmsi kompromisom medzi drahými veľkoformátovými televízormi, a 32“ modelmi vhodnými do menších obývačiek a spální. Pri pohľade na cenovku síce nepatrí medzi tie najlacnejšie, no výhody v porovnaní s dvojročnými štyristoeurovými modelmi vo výpredajoch sú jasné.

Philips ponúka poriadnu porciu technologických vylepšení a úprav obrazu, ktoré by sa mali stať štandardom moderného domáceho televízoru, spoločne s veľmi príjemnou spotrebou. V prípade fyzického spracovania sa Philips nepustil do žiadnych prehnane avantgardných stvárnení, dizajn je skôr konzervatívny a určite zapadne do každej obývačky. Masívny sklenený podstavec s krátkou nohou drží spoľahlivo samotný panel, ktorý je samozrejme možné umiestniť aj na konzolu a na stenu.

Philips_40PFL6606H_stand

Obrazové vstupy síce neprekvapia, no určite ani nesklamú a užívateľ dostane všetko čo v tejto cenovej kategórii môže očakávať. Okrem trojice HDMI vstupov, z ktorých jeden je v dostupnej časti na ľavej strane panelu tu nájdete aj klasický anténny konektor, SCART pre pripojenie starších prehrávačov alebo settopboxov, chýbať nesmie ani analógový D-SUB pre pripojenie počítača a ani kompozitný vstup. Na ľavom boku sa nachádza aj čítačka SD kariet pre priame zobrazenie fotografií a videa z digitálneho fotoaparátu a USB port pre pripojenie kľúčov alebo externých pevných diskov. Podporované sú pritom do istej miery aj MKV a H.264 kontajnery (reálne však plynule prehrá video v 720p, 1080p s vyšším dátovým tokom mu robí problémy). 

40pfl6606h_lifestyle

Televízor je možné pripojiť LAN konektorom do domácej siete, a prehrávať videá zo sieťového úložiska alebo mediaservera. Pripojiť sa môžete na internet a sledovať online streamované video, vstavaný browser umožňuje prehliadať aj obsah internetových stránok. Využiť môžete aj USB Wi-Fi dongle, a pripojiť sa na sieť bezdrôtovo, prídete tak však o jediný voľný USB port. Integrovaný je samozrejme aj DVB-T/C MPEG-4 tuner, po pripojení antény tak môžete využívať služby digitálneho vysielania.

Philips exceluje najmä v technológii upscalingu obrazu procesorom Pixel Plus HD, a aj z menej kvalitného DivX dokáže vyrobiť celkom slušne sledovateľné video. Spomeňme napríklad HD Natural Motion, dynamické podsvietenie a kontrast, či redukciu MPEG artefaktov. Prítomných je osem režimov obrazu, z toho jeden užívateľský, zvukových profilov je sedem. Po zvukovej stránke sme boli veľmi príjemne prekvapení. Reproduktory Ambi-wOOx ponúkajú výkon 24 W, no vzhľadom na rozmery telesa televízora je zvuk veľmi sýty a plný, nechýbajú mu ani basy a aj priestorový dojem je veľmi dobrý. Clear Sound zasa vylepšuje čistotu výšok a zvuku v dialógoch, a aj slabšia zvuková stopa v DivX filme bola dobre zrozumiteľná.

40pfl6606h_12_r1v_

Diaľkový ovládač je iný ako u iných výrobcov, predovšetkým z hľadiska tvaru a rozloženia hlavných ovládacích prvkov. Všetky dôležité tlačidlá sú dobre dostupné, no ak prechádzate na PHILIPS z inej značky, budete si musieť chvíľu zvykať.

Spomínali sme aj nízku spotrebu a tá nás skutočne prekvapila. Pri vypnutom stave sme namerali 2W, zaujímavejšie to však bolo pri plnej prevádzke. V normálnom režime pri plnom podsvietení a aktívnych funkciách pre úpravu kvality obrazu sme namerali len niečo vyše 100 W, pri aktivácii úsporného režimu a dynamického podsvietenia dokonca len 51 W. Aj pri menšej úrovni kontrastu a intenzity podsvietenia ostala obrazová kvalita na veľmi dobrej úrovni. Obrazovku je možné aj celkom vypnúť, napríklad pri počúvaní rádia alebo MP3 súborov, spotreba tak klesne zhruba na 15 W. Výrobca deklaruje triedu energetického štítku A+ a ročná spotreba energie mu pri 4 hodinách sledovania denne vychádza na 70 kWh. Televízor má aj tlačidlo úplného vypnutia, detail, ktorý rozhodne poteší.

Philips_40PFL6606H_endtable

gold_small

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

philips_logo

gearŠPECIFIKÁCIA

Uhlopriečka: 40“ (102 cm) / Rozlíšenie: 1920×1080 / Podsvietenie: LED / Pomer strán: 16:9 / Odozva (typická): 2 ms / Jas: 400 cd/m2 / Vstupy: 3× HDMI 1.3 / 1× D-Sub / kompozit / LAN / 1× SCART / Reproduktory: 24W / Rozmery a hmotnosť: 946×578×39 mm, 15 kg 



Viac z tejto kategórie: Poľský test USB kľúčov Goodram »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013