Menu

Počítač do dlane a ako s ním ušetriť

Nie je to tak dávno čo procesory v smartfónoch dosiahli výkon dostatočný na akceleráciu Full HD videa. A zhruba v tomto čase sa mohla zrodiť myšlienka cenovo i rozmerovo úsporného minipočítača, ktorý by dokázal nahradiť klasický desktop či laptop. Celé sa to však začalo pri televízore.

Vnútornosti moderného smartfónu sú pomerne lacné. SoC ktorý združuje procesor, grafický akcelerátor, GPS modul a komunikačné rozhrania, stačí osadiť na plošný spoj, pridať čip s pamäťou a voliteľný storage, vyviesť porty a zabaliť do plastovej škatuľky. Smartfón má však tú smolu, že potrebuje drahý displej a akumulátor. Myšlienka využiť multimediálne možnosti Andoridu na veľkoformátovej obrazovke bez vysokej investície bola lákavá, a tak vznikli malé počítače veľkosti hrubého USB kľúča alebo USB Tunera. Každý moderný televízor má HDMI vstup a energeticky nenáročný počítač si vystačí s napájaním z USB portu. Stačí pár desiatok EUR, bezdrôtová klávesnica a aj z obyčajného televízora je razom „Smart TV“. A nielen to.

Výrobná cena takéhoto produktu je veľmi nízka a u nás zoženiete takýto počítač napríklad v podaní spoločnosti Rikomagic už za necelých 50 EUR vrátane DPH. My sme vyskúšali model MK802 III S s operačným systémom Android 4.1 Jelly Bean. Táto konfigurácia pozostávala z dvojjadrového procesoru RockChip MK3066 s dvoma jadrami taktovanými na 1600 MHz, doplneného o gigabajt operačnej pamäte a 8 GB úložiskom. Na puzdre s rozmermi len 90×40×13 mm si našiel miesto plnohodnotný HDMI konektor, jeden micro-USB (redukcia na plnohodnotný USB port sa nachádza v balení), jeden štandardný USB port, štrbina čítačky microSDHC kariet (podporované sú karty do 32 GB) a ďalší micro-USB, tentoraz určený pre napájanie.

Ako zdroj sa dá použiť akákoľvek USB nabíjačka s výstupom aspoň 500 mA, základná koncepcia však vychádza z napájania prostredníctvom USB portu. Rikomagic stačí priamo zasunúť do HDMI portu televízora, pribalený micro-USB kábel pre napájanie pripojiť k USB portu a vec je vyriešená. Pre pohodlie ovládanie odporúčame bezdrôtovú klávesnicu a myš, najlepšie takú, ktorá má len jeden prijímač. Nám sa asi najviac osvedčila kompaktná Logitech K400, tej sa budeme venovať detailnejšie nižšie v texte.

Vďaka integrovanému 802.11 b/g/n Wi-Fi adaptéru nie je problém Rikomagic pripojiť k internetu, treba však počítať s vysokou citlivosťou na kvalitu signálu, prípadne siahnuť po USB-ethernet redukcii pre stabilné káblové pripojenie. Možnosti malej integrovanej antény sú obmedzené, a väčšia vzdialenosť od bezdrôtového routra sa nepriaznivo podieľa na pomalších prenosových rýchlostiach či výpadkom pripojenia.

Použitý Android 4.1 prináša všetky výhody moderného a aktuálneho operačného systému, a zariadeniu sprostredkúva pohodlné a intuitívne ovládanie, využitie dvoch jadier procesora i všetky potrebné multimediálne funkcie. Premena televízora na domáce multimediálne centrum je vďaka nemu bezproblémová a kompaktný počítač schovaný za obrazovkou môže slúžiť ako herná konzola, prehrávač obsahu uloženého na lokálnej sieti, internetový prehliadač s dobrou odozvou a podporou prehrávania videí vo Flashi, či prehrávač videa vo vysokom rozlíšení. Ani s Full HD videom v 1080p nemal Rikomagic MK802 III problém, aj keď prehrávanie videa s dátovým tokom nad 20 MB/s už nebolo celkom plynulé. Akceleráciu videa má na starosti hardvérový dekóder, plynulé rozhýbanie aj graficky náročnejších hier zasa sprostredkuje štvorjadrový grafický procesor.

Poďme sa pozrieť na cenu. Nie je to tak dávno, čo boli vhodnou alternatívou ku klasickým HTPC počítačom kompaktné počítače postavené na platforme Intel Atom. Tie však potrebovali k svojmu fungovaniu Windows, externé napájanie a predsa neboli plnohodnotným riešením pre multimediálne centrum obývačky. Aj vzhľadom na ich cenu, ktorá sa pohybovala v základných konfiguráciách okolo hranice 200 - 250 EUR, sa pre ne stali silnou konkurenciou multimediálne prehrávače. Tie najzákladnejšie aj dnes stoja od 50 EUR; s veľkým pevným diskom, prehliadačom internetu, on-demand funkciami a podporou ovládania telefónom sa ich cena blíži k hranici 300 EUR. Android v televízore má však výhodu dostupnosti veľkého počtu aplikácií, hier, podpore širokého spektra formátov, možnosti detailnej konfigurácie, jednoduchom ovládaní i známom prostredí zo smartfónu. Modely s integrovaným Bluetooth je možné ovládať BT myšou a klávesnicou, a tak ušetriť cenný USB port, alebo prostredníctvom Wi-Fi a patričnej aplikácie pomocou smartfónu. 

Pri 70 eurách, ktoré za nami testovaný model zaplatíte je Rikomagic silnou konkurenciou HTPC i multimediálnym prehrávačom. Navyše, na trhu nájdete aj verzie s diaľkovým ovládačom a Bluetooth klávesnicou v jednom.

Vzhľadom na malé rozmery zariadenia sa natíska možnosť použitia aj ako skutočného vreckového zariadenia. Má to však základný háčik, ktorý rieši smartfón – a tým je displej a absencia priameho ovládania. Počítač síce skutočne vmestíte do vrecka, no potrebujete na všetkým miestach, kam ho donesiete displej s HDMI vstupom, a nejaké vstupné zariadenie. Ďalším problémom je napájanie, a pre plnohodnotné použitie je treba so sebou nosiť minimálne jeden kábel navyše.

 

Klávesnica je nevyhnutným doplnkom

Bez klávesnice a myši sa pri malom Androidovom počítači nezaobídete. Vzhľadom na to, že primárne nie je Rikomagic určený ako výkonný nástroj na ktorom budete vytvárať obsah, kódovať či písať kvantá textov, oplatí sa zainvestovať do kompaktnej klávesnice, ktorá nezaberie priveľa miesta. Niektorí výrobcovia, ako napríklad POV majú v ponuke počítače s Androidom priamo určené ako doplnok pre televízory, a tak sú dodávané s diaľkovým ovládačom, ktorý má na chrbte malú klávesnicu. Na tej sa však dá písať iba palcami, podobne ako na hardvérových klávesniciach mobilných telefónov, a zadávanie textu dlhšieho ako URL adresa nie je veľmi pohodlné.  My sme pri našom teste siahli po Logitech K400. Tá by mala fungovať v nasadení na školách i v obývačkách rovnako dobre.

Logitech K400 svojimi rozmermi síce nepatrí medzi vreckové klávesnice, no je citeľne menšia ako klasická klávesnica a pritom ponúka plný komfort. Jej najdôležitejším prvkom je však 3,5“ touchpad v pravej časti, s dvoma hardvérovými tlačidlami. Klávesy samotné sú síce o to viac nahustené, no ich ostrovčekovitý tvar a primeraný zdvih umožňuje písať bezproblémovo všetkými desiatimi.

V ľavom hornom rohu sa nachádza pätica funkčných tlačidiel, celkom naľavo je osadené ľavé tlačidlo myši, čo umožňuje zobrať klávesnicu do dvoch rúk, ľavým palcom „klikať“ a pravým pohybovať kurzorom pomocou touchpadu. Vzhľadom na malú hmotnosť klávesnice a dobrú ergonómiu je toto riešenie plne použiteľné, a nie je preto nevyhnutné klásť si K400 na kolená či na stôl. Trojica tlačidiel pre ovládanie hlasitosti, rovnako ako tlačidlo Home fungujú bez problémov aj pod Androidom.

O čosi viac nás však prekvapil touchpad, ktorý fungoval stopercentne a to vrátane doplnkových funkcií a gest vykonávaných viacerými prstami. Bez akejkoľvek konfigurácie fungovalo zoomovanie dvoma prstami, horizontálne skrolovanie webstránok, či otáčanie obrázkov. Pravé tlačidlo myši funguje v OS Android pre krok späť, či už v práve spustenej aplikácií, internetovej stránke či menu systému samotného.

K400 sa podobne ako ostatné bezdrôtové zariadenia Logitech spolieha na 2,4 GHz technológiu a Unifying prijímač. S dosahom až 10 metrov je komunikácia bezproblémová aj vo väčších miestnostiach, a po osadení do plnohodnotného USB portu, ktorý Rikomagic obsahuje, svojimi rozmermi nenaruší kompaktnosť celej „minizostavy“.  Silnou stránkou klávesnice je aj výdrž na batérie, podľa výrobcu by mali pri bežnej každodennej prevádzke vydržať dve alkalické AA batérie približne 12 mesiacov. Pod krytom pre osadenie batérií sa nachádza aj miesto pre odloženie Unifying prijímača.

Logitech K400 je priam ideálnym doplnkom nielen pre nami konkrétny scenár s malým počítačom bežiacim na Androide, ale aj pre HTPC počítače s Windows, či iné zariadenia kompatibilné so štandardnými HID perifériami. Dostatočne veľký touchpad s podporou multidotykových gest je užitočným doplnkom, podobne ako doplnkové tlačidlá, Androidom plne podporované.

 

Ani bez obrazu to nepôjde

Podobne ako bez klávesnice, ani bez zobrazovacej jednotky sa Rikomagic nezaobíde, a ak si odmyslíme špecifické použitie v úlohe routra, či sieťového zariadenia so vzdialeným pripojením. Malý počítač s Androidom funguje na každom štandardnom displeji s HDMI vstupom, vyskúšali sme i pripojenie cez DVI HDMI redukciu a úspešne, samozrejme bez zvuku. V rámci testovacej konfigurácie sme vyskúšali možnosť použitia s projektorom, pričom sme zvolili jedno z tých najlacnejších riešení od spoločnosti Acer.

Acer P1120 je klasickým DLP projektorom s SVGA natívnym rozlíšením s interpoláciou až na Full HD, podporou 3D zobrazenia, projekčným pomerom okolo 2, jasom 2700 ANSI lumen a slušnou portovou výbavou. Chýbajú mu síce rozličné užitočné doplnky a drobnosti cenovo vyššie orientovaných modelov, a už vôbec sa nemôže porovnávať s päťnásobne drahšími projektormi určenými pre domáce kiná. Pre použitie v rámci prezentácií a pre nenáročného diváka, využitie na školách či tam, kde cena zohráva dôležitú úlohu je P1120 vhodným projektorom, ktorý si svoju úlohu zastane stopercentne. Projektor je možné nainštalovať na konzolu pod strop, rovnako ako prenášať ho so sebou v praktickej pribalenej brašni.

Podľa výrobcu je efektívna projekčná vzdialenosť  1 – 12 metrov, a uhlopriečka obrazu 58 – 762 centimetrov. Vzhľadom na šírku optiky a jas 2700 lm je horná hranica dosiahnuteľná zrejme len v úplnej tme, no pri bežnom dennom osvetlení nebol problém s farebným podaním, jasom i kontrastom pri vzdialenosti troch metrov od projekčnej plochy, čo dávalo výslednú uhlopriečku obrazu čosi vyše metra a pol. Lampa so životnosťou 5000 hodín sa zahreje asi do jednej minúty, chladenie by však mohlo byť tichšie.

Portová výbava je štandardná a korešponduje  s cenovým zameraním projektora, okrem dvojice analógových vstupov a jedného výstupu je prítomný aj S-Video vstup, kompozitný vstup a digitálne HDMI. Zvuk do integrovaných reproduktorov s výkonom 2W sa dá dostať aj 3,5 mm vstupom, prípadne ho rovnakým spôsobom dostať von na výkonnejšiu reprosústavu. Projektor sa dá ovládať buď tlačidlovým panelom na jeho hornej strane, diaľkovým ovládačom alebo na diaľku cez USB či RS-232 port.

Z hľadiska prevádzkových vlastností nám vadila azda len vyššia hlučnosť, a slabšie prechody farieb na tmavých plochách. Počas prevádzky sa spotreba pohybovala v priemere okolo 250 W, pri aktivovaní ekorežimu spotreba klesla zhruba o 50 W, mierne sa znížila aj hlučnosť, a však za cenu jasu na úrovni 2100 lm. Podľa výrobcu sa v tomto režime predĺži aj životnosť lampy o 1000 hodín.

 

Android do školy, alebo kompletné riešenie za babku

Rikomagic sa vďaka svojej nízkej obstarávacej cene ukázal aj ako vhodná alternatíva do škôl, najmä ak nie je nevyhnutné, aby počas vyučovacieho procesu využívali klasické PC s Windows. Pri hodinách programovania či informatiky je Windows takpovediac nevyhnutnosťou, no Rikomagic sa dá použiť pre vyvíjanie špecifických aplikácií a úzko definovaného nasadenia na trh, alebo ho možno použiť ako príslušenstvo k projektoru pre prezentačné účely.

Práve spojenie počítača s Androidom, projektora a bezdrôtovej klávesnice z minirecenzií vyššie je cenovo dostupným a hlavne kompletným riešením. Nami zvolený projektor Acer P1120 nemá plnohodnotný USB host port, a tak je potrebné napájať Rikomagic prostredníctvom externého USB adaptéra, čo predstavuje zhruba ďalších 10 EUR k celkovej cene.

Ďalšia konfigurácia je jednoduchá, minipočítač stačí pripojiť k HDMI portu projektora a pripojiť USB prijímač bezdrôtovej klávesnice. Rikomagic naštartoval okamžite po pripojení napájacieho microUSB portu bez ďalších potrebných nastavení. Stačí už len prejsť štandardnú konfiguráciu zariadenia s OS Android a v prípade potreby ho zaregistrovať k Google účtu.

Celá zostava fungovala bez problémov, HDMI kábel prenášal do projektora i zvuk, no vzhľadom na výkon vstavaných reproduktorov ide o krajne núdzové riešenie. Stále sa však dá vyviesť ho trebárs do dvojice USB reproduktorov (napájaných rovnako USB adaptérom), pripojených na 3,5 mm výstupe projektora.

Spomínali sme už stopercentné fungovanie klávesnice v súvislosti so systémom Android, a problém nenastal ani pri správnosti zobrazenia. Projektor sa prispôsobil štandardnému  rozlíšeniu na 1280x720 bodov, ručne je však možné rozlíšenie ďalej upraviť. Najlepšia čitateľnosť vzhľadom na natívne rozlíšenie bola práve pri spomínanom 720p, SVGA nie je celkom vyhovujúce a pri Full HD musel projektor interpolovať viac bodov, výsledkom čoho bola horšia ostrosť obrazu.

*v rámci použitia na školách si vieme predstaviť aj takúto kombináciu - malý, 7 palcový tablet pripojený priamo k projektoru prostredníctvom HDMI kábla. Ovládanie prezentácie pomocou dotykovej obrazovky je intuitívne a nie je nevyhnutná klávesnica. Šikovný tablet YARVIK GoTab Ion predstavuje cenovo výhodné riešenie, a počas testovania celkom prekvapil. Čítajte viac v samostatnej recenzii.

Výhod takéhoto riešenia oproti klasickému desktopu, či notebooku/netbooku pripojenému k projektoru je viacero, okrem podstatnej cenovej úspory je to napríklad aj čas potrebný pre pripravenie celej zostavy k práci. Rikomagic môže byť zapnutý v napájaní v podstate nonstop, a projektor zobrazil obraz už po desiatich sekundách. V prípade potreby je možné projektor zabezpečiť pomocou Kensington zámku, a dodatočne o ochrániť PIN kódom. Rovnako aj Rikomagic sa dá zamknúť  kódom.

Ďalšou z výhod sú nízke prevádzkové náklady, vzhľadom na minimálnu spotrebu minipočítača. Pri 24 hodinovej prevádzke mu bude trvať viac ako mesiac, kým spotrebuje kW energie, štandardný notebook na to potrebuje asi 24 hodín. Notebook má však výhodu vlastného displeja, Rikomagic si bude musieť vystačiť len s obrazom z projektora.

Štyri za cenu jedného

Ak predpokladáme, že Rikomagic bude zapojený na USB adaptéri nonstop, spotrebuje pritom aj so stratami na adaptéri samotnom 30 W denne, 900 W mesačne a 9 kW ročne. Malý netbook, ktorý by slúžil v školskej učebni pre sprostredkovanie signálu do projektora a ako „prehrávač“ dokumentov, zapnutý v priemere 6 hodín denne 5 dní v týždni s priemernou hodinovou spotrebou 25 W, spotrebuje 150 W denne, 3000 W mesačne a 30 kW ročne. Spotreba je tak viac ako trojnásobná, v reálnej prevádzke bude úspora pri nasadení malého počítača podstatná v každom smere, od samotného obstarania, až po prevádzkové náklady a údržbu. Do kalkulácie nezapočítavame spotrebu projektora, o ktorom predpokladáme, že sa tak či tak použije v oboch prípadoch.

Ak uvažujeme o funkcii celej zostavy v zmysle prezentačného nástroja, je Android plne použiteľný, stačí doinštalovať niektorý z kancelárskych balíkov, ktorý umožní otvárať štandardné MS Office dokumenty, tabuľky a prezentácie. Tie môžu byť uložené na sieťovom disku, cloudovej službe alebo USB kľúči. Učiteľovi tak postačí pripraviť si materiály na USB kľúč, nahrať na Dropbox, Skydrive, Google Drive, alebo si ich prichystať v kabinete na klasickom Windows PC, a skopírovať na sieťový disk či do zdieľaného priečinka. Odpadá tak potreba prenášania notebooku a jeho pripájania káblami k projektoru.

Na Rikomagic sme nainštalovali Office Suite Viewer 6 a otestovali štandardne používané formáty. Viac ako 300 snímok dlhá prezentácia sa otvorila za zhruba pol minúty, o čosi menej to trvalo 50 MB PDF súboru. Generovanie jednotlivých stránok a snímok prezentácie bolo plynulé, rovnako ako približovanie a horizontálne skrolovanie. Vďaka touchpadu na K400 bola aj navigácia v rámci dokumentu a ovládanie prehliadača bezproblémové.

Vybrané konfigurácie Cena
RIKOMAGIC MK802 III S 8GB + Logitech K400 110, 56 EUR
RIKOMAGIC MK802 III S 8GB + Logitech K400USB adaptér 120, 88 EUR
RIKOMAGIC MK802 III S 8GB + Logitech K400 + Acer P1120 + USB adaptér 407,07 EUR
RIKOMAGIC MK802 III S 8GB + Logitech K400Acer P1120 + duálny USB adaptér + USB repro 422,38 EUR

Ak sa na investíciu budete pozerať očami peňazí, pre domáce „obývačkové“ nasadenie postačí 100 EUR za klávesnicu a minipočítač. Ak nie je Windows nevyhnutnosťou, oproti malému počítaču s Atomom predstavuje úspora 150-200 EUR, plus ďalšie prostriedky na energiu ušetrené na faktúre za elektrinu. Cena kompletného riešenia so základným projektorom sa dostane niekde k hranici 400 EUR, vrátane USB napájacieho adaptéra,  kompaktné reproduktory napájané z USB stoja približne 20 EUR.

Za zapožičanie testovaných produktov ďakujeme spoločnosti

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013