Menu

Prehrávač Icy Box IB-MP3011Plus vás nenechá chladným

Icy Box má rád krkolomné názvy rovnako ako akékoľvek riešenia, ktoré majú niečo spoločné s pevnými diskami. Jedným z nich je i HD mediaplayer IB-MP3011Plus, nástupca modelu IB-MP3011HW-B. Oproti predchodcovi sme sa však dočkali zmien. K lepšiemu.

HTPC počítače už ostali doménou PC hráčov na veľkých obrazovkách, a zdá sa, že bežní spotrebitelia sa už definitívne orientujú na herné konzoly a multimediálne prehrávače aj v našich podmienkach. Konzola dokáže celkom slušne zastúpiť domáci multimediálny prehrávač, no ak sa nechcete hrať, nepotrebujete ju. Väčšinu bežne dostupných obrazových formátov už bez väčších problémov prehrá akýkoľvek lepší televízor. Stačí pripojiť USB disk, alebo kľúč a môžete sledovať.

Lenže nie všetky televízory si poradia aj s videom v HD rozlíšení. A práve tu sa dostávajú k multimediálne prehrávače. Z hľadiska cenovej orientácie môžete začať niekde pri 50 €, ak to však so sledovaním filmov myslíte vážne, a radi by ste za svoje peniaze dostali aj čosi navyše, zamierte k hranici 150 €. Jedným z posledných horúcich favoritov na trhu v tejto cenovej kategórii je práve IB-MP3011Plus od Icy Box. Síce budete musieť zainvestovať ešte do 3,5“ pevného disku, ale ten nie je podmienkou používania prehrávača.

Dizajn tohto multimediálneho prehrávača je veľmi jednoduchý, a koniec koncov, čo potrebujete od škatuľky, ktorá prehráva filmy. V podstate len nech to nehrkoce, nech to zbytočne nesvieti a nech to prehrá čokoľvek. Icy Box v tomto prípade spĺňa všetky tri požiadavky.

IB-MP3011_gal1

O elimináciu hlučnosti sa stará tuhá konštrukcia, štvorica mäkkých nožičiek a masívny kryt z 2 mm hrubého hliníka s vodorovným brusom. Tento dizajn sa nám páči, prehrávač vyzerá nenápadne a luxusne zároveň. Z rovnakého materiálu je i čelný panel a aj ten je priam sparťansky jednoduchý. Jediné kruhové tlačidlo pre zapnutie, a tmavá plocha displeja. Aj keď, ono to v skutočnosti displej ani nie je, je to len kus matného plastu, pod ktorým sa ukrýva dvojica stavových diód a IR prijímač diaľkového ovládača. Diódy zbytočne neoslepujú, a dokonca tá, ktorá signalizuje zapnutie zariadenia nie v tak populárnej super svietivej modrej farbe. Ďakujeme.

ib_mp3011plus

Na ľavej strane sa nachádza dvojica USB 2.0 portov pre pripojenie USB kľúča, napätie v portoch bolo dostatočné aj pre roztočenie bežného 2,5“ externého disku. Zábery z fotoaparátu si prezriete pomocou integrovanej čítačky pamäťových kariet, ktorá sa nachádza na rovnakom mieste. Vložíte však do nej len SD kartu. Mediaplayer môže fungovať aj ako externý disk, vyžadovať však bude vlastné napájanie, a k počítaču ho pripojíte pomocou rýchleho USB 3.0 rozhrania.

Do prehrávača sa totiž vmestí klasický 3,5“ desktopový pevný disk, a tak si môžete vybrať podľa svojho gusta nielen veľkosť, ale ja značku či typ. My sme pri testovaní použili 3 TB Western Digital AV, a napriek jeho kapacite s ním nemal Icy Box problém. USB 3.0 tak využijete aj na rýchly prenos súborov, my sme pri zápise namerali hodnoty mierne nad 100 MB/s, pri čítaní to bolo ešte o 5 MB/s viac. Podobné rýchlosti sme dosiahli aj pri použití gigabitového sieťového pripojenia.

ib_mp3011plus_back

Okrem klasického káblového ethernetu je podporovaný aj iEEE802.11n protokol, budete však potrebovať Wi-Fi USB adaptér. Je však dobré, že prehrávač nie je odkázaný len na káblové pripojenie. Ukrátili by ste sa tak o doplnkové funkcie, ktorým sa budeme venovať neskôr. Na zadnom paneli nájdete všetky potrebné rozhrania pre pripojenie prehrávača k modernému televízoru. Najjednoduchšie to samozrejme pôjde cez HDMI, zvuk môžete osobitne prenášať aj cez optický, alebo komponentným výstup. Video z prehrávača dostanete aj prostredníctvom YPbPr kábla. V balení pritom nájdete všetku potrebnú kabeláž, vrátane HDMI kábla, čo ešte stále nie je tak celkom štandardom.

raidsonic-icy-box-mp3011plus_inside

Po odobratí horného krytu sa dostanete priamo k inštalácii pevného disku. Tá je jednoduchá, k disku stačí pripojiť dátový a napájací kábel, vložiť ho do vymedzeného priestoru a cez dno zariadenia prichytiť štyrmi skrutkami. PCB, na ktorom je osadená elektronika sa nachádza v zadnej časti, všetky porty a konektory sú k nemu pripojené napevno, čo vysvetľuje aj trochu nevhodné osadenie USB portov a čítačky kariet.

raidsonic-icy-box-mp3011plus_procesor

Srdcom prehrávača je procesor Realtek RTD1185, ktorý momentálne patrí k tomu najlepšiemu, čo v zariadení tohto typu môžete dostať a zaručuje podporu veľkého množstva formátov. Taktovaný je na 500 MHz, a poradí si s AV streamingom cez ethernet a Wi-Fi, integruje v sebe dekóder  HD MPEG HD MPEG 1/2/4, HD H.264, VC1, RM/RMVB a podporuje S-ATA rozhranie, gigabitový ethernet, USB a HDMI 1.3. Konektivita cez USB 3.0 je riešená doplnkovým radičom od JMicron. Procesoru robia spoločnosť dva DDR2 pamäťové moduly Nanya s kapacitou 1 Gb (128 MB) taktované na 800 MHz. Flash úložisko, na ktorom je uložený firmware je osadené na spodnej strane PCB.

Spomínali sme výbornú podporu formátov a Icy Box IB-MP3011Plus prehral naozaj všetko čo sme mu ponúkli, a to vrátane H.264 s dátovým tokom 28 MB/s. Poradí si aj s ISO obrazmi, M2TS, real Media, FLV, MKV; z obrazových formátov je podporovaný JPEG a BMP, zo zvukových už tradične MP3, AAC, či OGG. Niekomu však môže chýbať podpora FLAC. Problém nebol ani so zobrazovaním titulkov, prehrávač bez problémov zvláda najčastejšie používané formáty a znakové sady. Slovenská lokalizácia chýba, pomôcť si však môžete češtinou.

Dnešné multimediálne prehrávače však nie sú len o prehrávaní videa. IB-MP3011 Plus zvláda aj prehliadanie internetových stránok, aplikáciu pre YouTube, podcasty, internetové rádio ale ponúka aj vstavaný BitTorrent klient. Voliteľne môžete používať prehrávač aj v NAS režime, kedy ponúka možnosti FTP klienta, Samba servera i streamovanie na zariadenia podporujúce UPnP.

Menu je prehľadné a jednoduché, zaslúžilo by si však trochu krajšie dizajnové spracovanie. Nič to však nemení na tom, že spoločne s dostatočne veľkým a pohodlným diaľkovým ovládačom dokážete prehrávač bez problémov obslúžiť. Kvalita zvuku a obrazu je na vysokej úrovni, a aj obsah s nižším rozlíšením je celkom slušne vzorkovaný do HD rozlíšenia.

IB-MP3011Plus_awards

Ak si vyberiete Icy Box IB-MP3011Plus, dostanete kvalitne spracované a vybavené multimediálne centrum, ktoré splní požiadavky aj náročnejšieho záujemcu. Zaujímavá je i cena, za 149 € dostanete vynikajúci mediaplayer, k tejto sume však treba prirátať aj pevný disk, v prípade že zvolíte úsporný disk s kapacitou 2 TB, dostanete sa ešte stále pod hranicu 300 €, čo za takto vybavené zariadenie určite nie je priveľa.

tabulka_IBMP3011Plus

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

raidsonic_logo

 

Podporované Video Formáty: AVI/MKV/TS/M2TS/MPG/MP4/MOV/VOB/ ISO/IFO/DAT/WMV/RM/RMVB, FLV rozlíšenia 720p/1080i/1080p

Podporované Audio Formáty: MP3/OGG/WMA/WAV/AAC, Dolby Digital AC3 5.1 (pass-through and stereo downmix), Dolby Digital Plus 7.1 (pass-through), Dolby TrueHD 7.1 (pass-through and stereo downmix), DTS Digital Surround 5.1 (pass-through and stereo downmix), AAC 7.1 (pass-through und stereo downmix)MP3/OGG/WMA/WAV/AAC

Podporované Obrazové Formáty: HD-JPEG, JPG, BMP

Podporované Formáty Titulkov: SRT, SMI, SSA, SUB, IDX+SUB

A/V výstupy a konektivita: Kompozit, Komponent, HDMI 1.3, optické S/PDIF, 2x USB 2.0 Host, 1x USB 3.0, 1x čítačka SD kariet

Obsah balenia: 1x HDMI kábel, 1x A/V kábel, 1x Y/Pb/Pr kábel, 1x USB 3.0 kábel, diaľkový ovládač, napájací adaptér, príručka pre rýchlu inštaláciu vo viacerých jazykoch, používateľská príručka

Fyzické parametre: 190x40x228 mm, 970 gramov (bez HDD)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013