Menu

Sony A7 je skvelý full-frame v tele kompaktu

Pri pohľade na jeho rozmery len málokto tuší, že vo vnútri tohto fotoaparátu nájde plnohodnotný Full-Frame snímač. Navyše cena nie je extrémne prehnaná a nezaplatíte tu viac, ako za klasickú FF zrkadlovku.

Spoločnosti Sony sa nedá uprieť snaha o vytvorenie čo najzaujímavejších fotoaparátov. Na rozdiel od väčšiny konkurencie sa totiž nebojí vyskúšať množstvo rôznorodých konceptov, ktoré na prvý pohľad nemusia vyzerať práve zaujímavo. No aj vďaka tomu tu máme dnes už rozšírenú sériu NEX fotoaparátov, či jeden z najlepších fotomobilov sveta - Xperia Z1. 

Full-Frame v tele kompaktu 

Testovaný model Alpha 7 je taktiež jedinečný . Nie že by mali v Sony problém vyrobiť kompaktný model, väčšie rozmery sú tu kvôli prítomnosti plnoformátového snímača (Full Frame). Ten sme doteraz videli len pri klasických zrkadlovkách v ešte vyššej cenovej hladine. Veľkosť fotoaparáta vás ale nebude nijak obmedzovať. Aj napriek hranatým tvarom sa v ruke drží veľmi dobre dokonca aj v prípade, ak použijete väčší objektív. 

Kostra tela je z horčíkovej zliatiny, zvyšok tvorí plast v čiernej farbe. Pocitovo je teda Alfa 7 kus špičkového zariadenia, hodného vyššej ceny. Veľmi dobre vyznie so základným 28-70 mm objektívom, ktorý našťastie výrazne nedegraduje kvality samotného snímača.

Hlavným srdcom fotoaparátu je Full-Frame snímač typu CMOS s rozlíšením 24,3 Mpx. Vybavený je hybridným systémom zaostrovania, vďaka ktorému dosahuje rýchlosť 5 snímok za sekundu pri kontinuálnom zaostrovaní. Zaujímavosťou je, že drahší model Alpha 7R má síce vyššie rozlíšenie, no zároveň aj horší systém automatického zaostrovania.

sony-a7-1

 

Ergonómia mohla byť lepšia

Ergonómia ovládania nie je zlá, no ak prechádzate z Canonu alebo Nikonu, budete sa prvé dni pravdepodobne trápiť. Nelogicky umiestnené tlačidlo pre zobraznie menu prístroja nájdete osamostatnené v ľavom hornom rohu prístroja. Pre prezeranie fotografií je určené tlačidlo C2, vedľa ktorého je graficky znázornená lupa. 

No tú by sme logicky priradili k jednému z otočných ovládačov, ktoré tak aj fungujú, ale až po zatlačení daného tlačidla. Pritom by bolo výrazne pohodlnejšie, keby napríklad predný otočný ovládač slúžil na posun medzi fotografiami a ten druhý na ich priblíženie.

Zvyknúť si budete musieť aj na pomerne zložité nastavovanie pri manuálnom fotení. V prípade potreby rýchleho fotenia preto zo začiatku pravdepodobne siahnete po automatickom režime. Ten je spracovaný dobre, no náš vkus sa až príliž tuho drží dlhších časov pre uzáverku. To spôsobuje problémy pri fotení rýchlo sa pohybujúcich objektov.

sony-a7-3

 

Bez optického hľadáčika

Opticky hľadáčik tu nečakajte. Pozerať sa budete do malého OLED displeja s vysokým rozlíšením a reálnym náhľadom na finálnu fotografiu, ktorý stráca dych len počas skutočne slnečných dní. Poskytuje všetky potrebné informácie vrátane živého náhľadu, vďaka čomu je v mnohých lepší ako jeho klasická verzia.

Hlavný displej má uhlopriečku tri palce a podľa potreby si ho môžete naklopiť smerom nahor, alebo dole. Intenzita podsvietenia je dobrá, no akonáhle vykukne spoza mrakov slnko, budete fotiť s pomocou hľadáčika. Farebné podanie displeja je veľmi dobré, výrazne sa nelíši od výsledných fotografií. 

Obraz si ale môžete preniesť aj na obrazovku svojho smartfónu. Sony podporuje spojenie cez NFC a Wi-Fi, vďaka ktorému svoj fotoaparát ovládnete aj z diaľky. To sa hodí hlavne pri fotení skupinových fotografií, prípadne ak nechcete rušiť fotografovaný objekt v prírode. Aplikácia Sony PlayMemories je rozšíriteľná o niekoľko ďalších funkcií ako je napríklad Motion-shot fotografia, či nahrávanie Time-Lapse videí.

sony-a7-2

 

Fotí naozaj dobre

Kvalita fotografií je vynikajúca, no len v prípade, ak budete fotiť do formátu RAW. JPEG môže profesionálovi pripraviť pár nepríjemných prekvapení, no nie je to nič nové, čo by sme pri Sony ešte nezažili. Fotograf amatér to ale riešiť nemusí, keďže si to pravdepodobne ani nevšimne. 

Vďaka veľkému snímaču si fotoaparát skvelo poradí so šumom pri horších svetelených podmienkach, kedy navyše nedochádza k viditeľnej strate detailov pri použití redukcie šumu. Nočná fotografia je bezproblémová, rovnako aj fotenie nezbedných potomkov pri večernom šantení pri slabej žiarivke.

Rýchlosť pri fotografovaní je veľmi dobrá a určite vás nebude obmedzovať. Problémový je ale štart, pri ktorom si musíte počkať niekoľko sekúnd, počas ktorých vám môže ujsť nejeden dôležitý okamih. A nechávať fotoaparát neustále zapnutý je rýchla cesta k vybitiu kapacitne neveľkej batérie. 

Cena nie je nízka

Fotoaparát chválime aj za veľmi dobré video, má množstvo softvérových pomôcok pre fotografovanie, použiteľné Wi-Fi, NFC a nabíjať ho môžete aj svojou nabíjačkou od smartfónu. Tú ale budete využívať častejšie, ako by ste chceli. Udávaných 340 fotografií na jedno nabitie je skutočne maximum a cestovaľ bude musieť siahnuť po doplnkovej batérii.

Samotné telo kúpite za 1499 eur, kit so základným objektívom vás vyjde ešte o tri stovky viac. Jeho rozsah nie je veľký, no 28-70 mm je presne to, čo potrebujeme na bežné fotenie. Svoju investíciu si preto dobre zvážte, keďže tak dobrý fotoaparát potrebuje aj adekvátne objektívy. A kým si pri základnej zrkadlovek vystačíte s lacným kitom, tu je dobré sklo nielen podmienkou, ale vlastne nutnosťou, inak ste zbytočne vyhodili svoje peniaze za špičkové telo.

 
SONY Alpha ILC-E7 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip-silver

 

Parametre

Snímač: Full-frame CMOS
Rozlíšenie: 24,3 Mpx
Základný objektív: 28-70mm F3.5-5.6
Maximálne rozlíšenie: 6000x4000 bodov
ISO: 100-25600
Hľadáčik: Elektronický, 0,8 Mpx
Displej: 3”, výklopný smerom hore a dole
Rozlíšenie displeja: 1,23 Mpx
Video: Full HD 60p
Bezdrôtová komunikácia: Wi-Fi a NFC
Výdrž batérie: 340 snímok
Hmotnosť tela: 474 gramov

Graf ceny produktu SONY Alpha ILC-E7 poskytuje server Heureka.sk

Testovacie fotografie

test-1

test-2

test-3

100%-ný výrez z predchádzajúcej fotografie

test-4

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013