Menu

Sony HX200V je ideálnym spoločníkom na dovolenku

V cudzích krajinách, na dovolenkách, alebo len tak, cez prázdniny, keď je viac času a aj vhodných objektov na fotografovanie sa podmienky často rôznia, a je dobré mať pri sebe univerzálny fotoaparát. A práve takým je Sony HX200V.

Nástupca modelu HX100V, ktorý sme recenzovali minulý rok pridal hneď niekoľko vylepšení. V základe sa však jedná stále o ultrazoom s vysokorýchlostným snímaním až 10 obrázkov za sekundu, natáčaním Full HD videa, záznamom 360° panorámy, GPS modulom a množstvom kreatívnych režimov. Je ťažké nájsť funkciu, ktorú HX200V nemá. Poslúži rovnako dobre pre zachytenie spomienok z nočnej párty ale aj ako vreckový ďalekohľad. S 30 násobným optickým zoomom ide naozaj o silný kaliber.

Použitý akumulátor NP-FH50 vydrží podľa CIPA štandardu zhruba na 450 fotografií – to však platí pre vypnutý GPS modul, podľa Sony by však jeho spotreba nemala znamenať výrazný úbytok výdrže. Nabíjanie batérie prebieha priamo vo fotoaparáte, externú nabíjačku budete v balení hľadať márne. Je však medzi voliteľným príslušenstvom. Nabitie 870 mAh akumulátora trvá zhruba jeden a pol hodiny. 

sony_hx200v

Ak chcete fotiť celý deň, je lepšie GPS pre istotu vypnúť a zapínať ho napríklad len vo vonkajšom prostredí alebo pri zmenách lokality. Samotné fotografie sa potom vďaka GPS tagom zobrazia v pribalenom softvéri PlayMemories Home na mape.

Poďme však k samotnému fotoaparátu. HX200V patrí medzi tie väčšie ultrazoomy s vystúpeným gripom a širokým objektívom. Ak hľadáte niečo do vrecka, radšej si vyberte Sony HX20V. Aj v porovnaní s inými ultrazoomami je pomerne veľký, no vďaka vcelku prijateľnej hmotnosti 531 gramov, dobrému vyváženiu a pohodlnému gripu sa dobre drží. A to aj v jednej ruke. Samotné telo je z plastových kompozitov, ktoré pôsobia príjemne na omak a zároveň pevne.

 

sony_hx200_lcd_tilt

*.displej je naklápací, čo oceníte najmä v situáciách, keď budete držať fotoaparát nad hlavou či pri páse.

Zadnej strane dominuje naklápací trojpalcový Xtra Fine TruBlack displej s 921 600 pixlami. Extra a Fine a True znie marketingovo poriadne prehnane, ale displej je skutočne vynikajúci, čitateľný aj na priamom svetle, kontrastný a veľmi ostrý. To už sa bohužiaľ nedá povedať o elektronickom hľadáčiku, ktorý s 201 000 pixlami pri  0,2“ uhlopriečke neposkytuje až takú jemnosť. Výhodou EVF je však množstvo zobrazených doplnkových informácií, ktoré v bežnom optickom hľadáčiku zobrazíte len ťažko, napríklad digitálny kompas či histogram. A v poslednom čase sa aj pri ultrazoomoch stretávame s modelmi, ktorým EVF celkom chýba.

sony_hx200_flash

Vstavaný blesk je otváraný elektronicky a poskytuje veľmi slušný dosah. V mieste kde by ste očakávali sánky na blesk sa nachádza stereo mikrofón. Dióda prisvetlenia pre autofokus sa nachádza napravo od objektívu, v mieste, kde nebude zakrytá prstami. Zaujímavým prvkom s ktorým sme sa stretli aj na minuloročnom modeli je prstenec okolo objektívu.

Ten funguje v dvoch režimoch, ktoré sa vyberajú posuvným prepínačom dobre dostupným ľavým palcom. Otočný prstenec sa dá použiť na jemné manuálne ostrenie, alebo pre ovládanie zoomu. V oboch prípadoch sa jedná o veľmi pohodlné riešenie, ktorému sa potešia najmä priaznivci zrkadloviek. Samozrejme pocit z ovládania je iný ako v prípade objektívu zrkadlovky, no pohyb objektívu HX200V je rýchly, prechod z jedného konca na druhý trvá necelé tri sekundy.

sony_hx200v_side

Objektív je rovnaký ako pri HX100V, spomínali sme 30 násobný zoom, rozsah ohniskových vzdialeností je 4,8 – 144 mm, čo je v prepočte na kinofilm fantastických 27 – 810 mm. Svetelnosť korešponduje s rozsahom, no F2.8 na kratšom konci je stále veľmi slušnou hodnotou, rovnako ako F5.6 na dlhom konci objektívu.

hx200v_zoom

*.poloha objektívu pri vypnutom fotoaparáte, a oboch koncoch rozsahu. 30 násobný zoom jednoducho neschováte.

Krokovanie zoomovania je hladké aj keď na dlhom konci už nie celkom plynulé. K dispozícii je i štvornásobný digitálny zoom, a tak maximálne dosiahnuteľné priblíženie scény je tak až 120-násobné (avšak pri nižšom rozlíšení. S funkciou Clear Image Zoom pri plnom rozlíšení je maximálne priblíženie 60-násobné). A to už by sa nemusel hanbiť ani ďalekohľad.

*.na ľavej strane fotoaparátu sa nachádza len jediný ovládací prvok, a tým je posuvný prepínač režimu prstenca na objektíve. Ten tak môže slúžiť pre ovládanie zoomu, alebo pre pomerne jemné manuálne ostrenie.

sony_hx200_battery

*.priestor pre akumulátor je ukrytý pod malými dvierkami, ktoré by si určite zaslúžili kvalitnejší pánt a zámok. 870 mAh postačí pre zhotovenie 450 fotografií, HX200V by tak mal bez problémov vydržať celý deň. Pamäťovú kartu môžete vyberať spomedzi MS DUO, SD, SDHC a SDHX. Závit pre statív sa nachádza asi centimeter naľavo od osi objektívu.

sony_hx200_HDMI

*.pod párom plastových dvierok nájdete kompletnú portovú výbavu, okrem microUSB portu je tu aj mini-HDMI pre pripojenie k televízoru a malý konektor pre externý AC adaptér.

Rozloženie ovládacích prvkov má svoju logiku a majiteľom zrkadloviek padne HX200V do ruky okamžite. Zoom je možné ovládať aj otočným prstencom pod spúšťou, ktorá má síce trochu dlhšiu dráhu, no aspoň je obe polohy zatlačenia presne poznať. Praktická je dvojica tlačidiel medzi spúšťou a kruhovým ovládačom režimov.

sony_hx200_shutter

Tlačidlom FOCUS sa vyberajú režimy ostrenia, na tlačidlo CUSTOM je možné priradiť niektorú z preddefinovaných funkcií. Užitočným prvkom je malé koliesko s potvrdzovaním stlačením, ktoré je v dobrom dosahu palca. Výber nastavení a pohyb v menu je vďaka nemu rýchlejší ako pri použití štvorsmerového ovládača. Tlačidlo pre spustenie záznamu videa je rovnako dobre dosiahnuteľné, a pripravené pre pohotové zhotovenie záznamu vo Full HD rozlíšení.

 

VÝBAVA A FUNKCIE

HX200V uspokojí nielen zdatných amatérov, ale aj úplných začiatočníkov. Tí dostanú vďaka inteligentnej automatike možnosť vyrobiť dobré zábery aj pri protisvetle, tme či všeobecne zlých svetelných podmienkach. Okrem inteligentnej automatiky je tu i režim Superior Auto Mode, v ktorom doslova stačí len stláčať spúšť. Okrem vyhodnotenia scény a voľby vhodného režimu fotoaparát zaznamenáva viacero snímok naraz a z nich potom poskladá výslednú fotografiu – okrem HDR je tu dostupná aj pokročilá redukcia šumu. V automatickom režime fotoaparát dokáže rozoznať tváre, pričom rozlišuje medzi dospelými a deťmi. HX200V poskytuje aj pomerne široké možnosti editácie fotografie priamo vo fotoaparáte.

sony_hx200v_back

Problémom mnohých ultrazoomov v rukách amatérov sú zlé svetelné podmienky, a tak sa spoliehajú buď na blesk (čo však pri zväčšujúcej sa ohniskovej vzdialenosti nie je riešením) alebo jednoducho nedokážu odfotiť nič iné ako rozmazané, prípadne pri vyššom ISO silne zašumené fotografie. HX200V využíva v rámci automatického režimu Superior Auto technológiu Extra High Sensitivity, ktorá vďaka maximálnej citlivosti ISO 12800 umožní zhotoviť snímky aj na málo osvetlených miestach. Využíva sa tu Pixel Binning, spájanie pixelov rovnakej farby (neutralizovanie obrazového šumu, Superimposing (kombinácia 6 fotografií v rade do jedinej fotografie) a napokon By-Pixel Super Resolution (technológia násobenia pixlov; procesor vyhodnotí hrubý výstup zo snímača, porovná ho s typickými vzormi uloženými v lokálnej databáze a vyberie taký vzor, ktorý čo najlepšie neutralizuje obrazový šum).

sony_hx200_menu_scene_selection

*.menu je kompletne lokalizované do českého jazyka, vo fotoaparáte sa nachádza aj rýchla príručka na použitie. Kompletný manuál nájdete na internete.

Podobný postup sa používa aj pri režime Handheld Twilight a Anti Motion Blur. Ak fotografie zobrazíte na displeji počítača v 100% veľkosti, bude vám jasné že fotku na stenu si z nich nedáte urobiť. Zásah procesora je jednoducho veľmi výrazný, no pri zmenšení a publikácii napríklad na webe sú zábery bez problémov použiteľné a stále lepšie ako žiadna, alebo tmavá a rozmazaná fotografia. Fotografiu nočného mesta, ktorá sa bude na nočné mesto aj reálne podobať dokážete s HX200V zhotoviť aj z ruky a bez statívu či inej opory.

Zabudnúť netreba ani na mód kreatívneho fotografovania, kde výsledné úpravy tónu farieb a expozície vidíte priamo na displeji fotoaparátu v reálnom čase. Dobre fungujú portrétové režimy s posunutou hĺbkou ostrosti, HDR a režimy pre zlé svetelné podmienky. Najviac však zaujmú niektoré špecifické obrazové efekty, azda najviac efekt Miniature (tilt shift); výsledná fotografia reálneho sveta pripomína fotografiu malej modelovej diorámy. Nemenej zaujímavá je i Toy Camera, efekt, ktorý zmení farebnosť, ostrosť a okraje fotografie do celkom vydareného výsledku.

sony_hx200_menu_sweep_panorama

*.sweep panorama v rámci svojich možností funguje výborne, zhotovený obrázok, ktorý fotoaparát poskladá v priebehu niekoľkých sekúnd je bez problémov použiteľný. Menšie chyby na spojoch jednotlivých záberov si všimnete až pri 100% zobrazení na monitore počítača.

Zvoliť môžete aj čiastočnú farebnosť fotografie, kde bude zachytená napríklad len červená farba, režim Soft High-key, Pop Colour alebo vytvoriť ilustrácie a akvarelové obrázky. Nechýba Sweep Panorama, pri ktorej stačí stlačiť spúšť, prejsť po horizonte a fotoaparát automaticky zo série snímok zhotoví panoramatický záber. A to vo veľmi krátkom čase. Celkovo je HX200V rýchlym ultrazoomom, ktorý ostrí aj na dlhom konci objektívu pomerne rýchlo a pri bežných podmienkach trvá automatické zaostrenie podľa výrobcu zhruba dve desatiny sekundy.

Poloautomatické režimy P/A/S dopĺňa aj plne manuálny režim v ktorom sú dostupné všetky nastavenia a poteší najmä zdatných fotografov. Dostupná je i trojica pamäťových slotov pre predefinované nastavenia fotoaparátu.

 

OBRAZOVÁ KVALITA

Za objektívom sa ukrýva 18,2 megapixlový BSI-CMOS snímač s rozmermi 6,17×4,55 mm. Hornou hranicou ISO je 12800, tu však počítajte s veľmi silnou stratou detailov. Digitálny šum je badateľný už pri ISO 200, stratu detailov najmä pri styčných hranách kontrastných plôch vidno pri ISO 800, a poslednou použiteľnou hranicou je 1600vka. Pri ďalšom kroku, ISO 3200 je už strata detailov veľmi výrazná, avšak ako sme už spomínali vyššie, v prípade že fotky nebudete tlačiť, ale ich len zmenšíte povedzme na album na Facebook, je to stále lepšie ako rozmazaný záber.

handheld_twilight_thumb

*. 1/8, ISO 5000, F4.00 - snímka zhotovená pomocou režimu Handheld Twilight, kedy fotoaparát spája šesť obrázkov do jedného finálneho. Pri 100% zobrazení je vidno prácu procesora. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

tiltshift_thumb

*. 1/160, ISO 1600, F5.60 - snímka zhotovená pomocou režimu Miniature (tilt shift) na najdlhšom konci objektívu. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

ToyCamera_thumb

*. 1/400, ISO 1600, F4.50 - snímka zhotovená pomocou režimu Toy Camera, aj pri slabšom svetle je výsledný efekt vcelku zaujímavý. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

sony_hx200v_stabi_thumb

*. 1/50, ISO 1600, F4.50 - pohybujúca sa akvarijná ryba zachytená zo vzdialenosti zhruba dvoch metrov pri ohniskovej vzdialenosti 30 mm (6,25× zoom). Stabilizácia obrazu funguje spoľahlivo pri celom rozsahu objektívu. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

sony_hx200v_low_iso_noise

*. 1/60, ISO 160, F4.00 - aj pri nízkom ISO je vidieť najmä na tmavých plochách pomerne agresívnu redukciu šumu. (pre zobrazenie výrezu kliknite na fotografiu)

sony_hx200v_120x_zoom_thumb

*. 1/500, ISO 200, F5.60 - 120 násobný zoom, scéna bola vzdialená od fotoaparátu čosi vyše 900 metrov. HX200V sa dá so štvornásobným digitálnym zoomom použiť ako ďalekohľad, kvalita zhotovenej snímky samozrejme nie je vysoká. Lepší výstup dosiahnete pri 60× zoome, ktorý zodpovedá maximálnemu optickému priblíženiu s funkciou Clear Image Zoom. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

Celkovo je obrazová kvalita HX200V na veľmi dobrej úrovni. Pri 100% zobrazení na monitore určite uvidíte zásahy procesora, najmä na jemných textúrach. Vyhladzovanie má jednoducho prioritu. Procesor napríklad redukuje aj efekt súdkovitosti na širokom konci objektívu, a to aj pri fotení makier, kde je minimálna vzdialenosť zaostrenia len 1 cm. V poriadku je i vinetácia a ostrosť v rohoch. Jediným problémom je chromatická aberácia, ktorá v niektorých prípadoch pôsobí naozaj rušivo.

Ultrazoom si poradí s videom v rozlíšení 1920×1080 pri 60p, zvuk je zaznamenávaný v dvoch kanáloch. Video sa ukladá do AVCHD formátu, podobne ako pri iných fotoaparátoch Sony. Na výber sú i ďalšie nižšie rozlíšenia a MPEG-4 formát. Kvalita záznamu pri 24 MBps je vynikajúca, a na veľkoformátových obrazovkách vyzerá video veľmi dobre. Dobré je podanie farieb i ostrosť, automatické preostrovanie je rýchle a spoľahlivé, akurát pri zoomovaní je počuť zvuk motorčeka. Na výber je z niekoľkých scénických režimov videa.

 

BERIEME HO NA DOVOLENKU?

 

Sony HX200V je fotoaparátom, ktorý posunie možnosti kreatívneho fotenia na ďalší stupienok. Množstvo scénických režimov, inteligentná automatika a zábavné filtre dávajú aj amatérskemu foteniu celkom nový rozmer. S masívnym 30-násobným zoomom nemusíte spraviť ani krok navyše, a dosiahnuť požadovaný výrez scény, či zachytiť vzdialený objekt v plnom 18,2 Mpix rozlíšení. Výborne funguje optická stabilizácia obrazu, a tak aj na dlhom konci objektívu dokážete zachytiť aj pohybujúci sa objekt presne a bez nežiaduceho rozmazania. HX200V sa navyše pohodlne drží v ruke, nie je príliš ťažký a prstenec na objektíve dáva foteniu „profesionálnejší“ pocit. Naklápací displej oceníte pri fotení zospodu či zhora, veľmi dobré je zobrazenie farieb, ktoré pomôže prípadnej editácii snímky priamo vo fotoaparáte. Bez problémov funguje zhotovovanie panorám a 3D obrázkov, páčila sa nám i kvalita videa vo vysokom rozlíšení. sony_hx200v_top

Profesionálov však tento ultrazoom nepoteší chýbajúcou podporu RAW formátu, výrazným vyhladzovaním hrán aj pri ISO 100, chýbajúcimi sánkami na blesk a možno aj nemožnosťou pripojiť k objektívu predsádku s filtrom, ktorý by mohol pomôcť napríklad pri redukcii chromatickej aberácie.

Sony HX200V je však v každom prípade univerzálnym fotoaparátom, a pokiaľ vám nevadia väčšie rozmery a vyššia cena, dostanete skvele vybavený ultrazoom s veľkým rozsahom, a množstvom funkcií. Ak budete chcieť fotografie tlačiť na veľké formáty, poobzerajte sa radšej po zrkadlovke s teleobjektívom.

Aktuálnu cenu a dostupnosť fotoaparátu Cyber-shot Sony HX200V v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

 sony_hx200V_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

sony-logo

Kompletnú špecifikáciu nájdete na produktovej stránke HX200V

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013