Menu

Test šikovného routra WD My Net N900 Central

Mobilné zariadenia, ktoré sa definitívne stali súčasťou nášho života sú síce užitočnými pomocníkmi, no niektoré veci komplikujú. Zvykli sme si na smartfóny, v ktorých uchovávame veľa dát, no nezriedka sa stáva, že ich tam chceme mať ešte viac. Alebo sa bojíme, že o ne prídeme. Pomocnú ruku podáva šikovný domáci router.

Množstvo dát, ktoré je denne produkovaných rastie so zvyšujúcou sa kvalitou zvukového a obrazového záznamu, s narastajúcim počtom online služieb, s všadeprítomnými multimédiami. Jednoducho, zatiaľ čo pred pár rokmi sme mali dáta na stole v počítači, dnes ich nosíme vo vrecku, viac fotíme a chceme naše dáta ukazovať, či mať okamžite dostupné na iných zariadeniach.

Jedným zo spôsobov ako takýto problém vyriešiť v rámci domácnosti či lokálnej siete je zdieľaný sieťový disk. Zariadenia pôvodne známe skôr v rámci firemných sietí sa presadzujú aj doma, sú jednoduchšie a intuitívne ovládateľné, dajú sa spravovať cez mobil a zálohujú na seba všetko o čom používateľ rozhodne.

Jedným z kompaktných riešení dostupných na našom trhu je WD My Net N900 Central – vlajková loď novej My Net série produktov, ktorá má za úlohu sprostredkovať možnosti osobného cloudu pre bežného spotrebiteľa. Samozrejme existujú externé disky, ktoré stačí pripojiť k USB portu pokročilejšieho routra, prípadne pripojiť k domácej sieti cez ethernet ako NAS, no My Net N900 Central v sebe integruje viac zariadení súčasne.

Do vôd sieťových produktov definitívne vstupuje i Western Digital. Základom My Net N900 Central je totiž dvojpásmový Wi-Fi router so štvoricou gigabitových káblových ethernet portov, a integrovaným pevným diskom. Všetko čo potrebujete pre bezpečné zdieľanie a zálohovanie dát v rámci domácej siete sa vmestilo do jedinej plastovej škatuľky, o málo väčšej ako bežný Wi-Fi router.

My Net N900 Central je najlepšie vybaveným modelom série My Net. Najnižší N600 ponúka 1 USB 2.0 port, štvoricu 100 Mbit ethernet portov a duálny 300 Mbps bezdrôtový router. Vyššia N750 už podporuje gigabitový ethernet, dva USB porty a rýchlejšie bezdrôtové pripojenie, no a napokon N900 prichádza so siedmimi gigabitovými portmi, 450 Mbps dualbandom a podporou DLNA. Čo sa týka portovej výbavy, je N900 Central s jediným USB 2.0 portom a štvoricou gigabitových RJ-45 konektorov o čosi chudobnejšia, integruje však v sebe disk s kapacitou 1 alebo 2 TB.

Zariadenie samotné pôsobí na prvý pohľad i dotyk trochu lacno, telo je síce pevné no páčili by sa nám „prémiovejšie“ materiály. Horný panel s jemnou textúrou sa ľahko zašpiní od obtlačkov prstov, a jeho obruba s piano lesklou povrchovou úpravou kontrastuje s obyčajne pôsobiacim plastovým telom. Po celom hornom okraji sa nachádza jemná mriežka, umožňujúca prístup vzduchu do routra. O jeho cirkuláciu sa stará malý 40 mm ventilátor, ktorý svojou hlučnosťou síce neruší,  a hoci čisto pasívne riešenie by sa nám páčilo viac, pre spoľahlivú prevádzku pevného disku je aktívne chladenie potrebné.

*.disk s kapacitou 2 TB je uložený v odvibrovanom lôžku, vďaka čomu sa virbácie neprenášajú na plastové telo routra

Vo vnútri sa nachádza 2,5“ disk z domácej produkcie – úsporný WD20NPVT s 8 MB cache, a kapacitou 2 TB. Uložený je v odvibrovanom lôžku tak, aby sa čo najmenej otrasov pri pohybe čítacieho ramena prenášalo na plastové telo zariadenia. Disk má tak spotrebu počas aktivity len 1,7 W, tichú prevádzku a kapacitu dostatočnú pre tvorbu záloh nielen z mobilných zariadení, ale aj štandardných počítačov.

*.40 mm ventilátor pomáha ochladzovaniu pevného disku a cirkulácii vzduchu. Ten sa nasáva otvormi v hornom kryte, a vyfukuje mriežkou v spodnej časti zariadenia.

Router nemá možnosť pripojenia externej antény. Oba adaptéry ukryté vo vnútri si tak musia vystačiť s krátkymi integrovanými PCB anténami. Aký dopad to bude mať na výkon a pokrytie signálom sa dozvieme neskôr. Čip Atheros AR8327N má na starosti pripojenie klasického káblového ethernetu s rýchlosťou pripojenia do 1 Gbit Na zadnej strane N900 Central je ešte tlačidlo pre vypnutie napájania, konektor pre napájací adaptér, otvor pre Kensington zámok a USB port vo verzii 2.0.

Ten môže slúžiť pre pripojenie externého pevného disku a rozšírenie celkovej kapacity úložiska, alebo pre pripojenie tlačiarne, ktorá tak bude zdieľaná pre počítače v sieti. Na prednom paneli sa nachádza len WPS tlačidlo a rad piatich informačných LED s nerušiacim modrým svetlom.

Základom My Net N900 Central je dvojpásmový 802.11n router, s maximálnou šírkou pásma 450 Mbps na oboch frekvenciách (2,4 GHz i 5 GHz; odtiaľ tá 900 v názve). Každé z pásiem môže mať vlastnú SSID a konfiguráciu zabezpečenia pomocou WPA1 a WPA2. Nechýbajú ani štandardné nastavenia filtrovania MAC adries, integrovaný firewall či základný filter http adries.

Konfigurácia nie je o nič zložitejšia, ako v prípade bežného smerovača. Vďaka pribalenému CD, na ktorom sa nachádza prehľadný sprievodca inštaláciou sa aj menej skúsený používateľ pripojí na internet cez štandardný káblový modem, vytvorí lokálnu bezdrôtovú sieť a prístup k integrovanému pevnému disku. Ten sa potom zobrazuje na pripojených zariadeniach ako sieťový disk, na ktorý je možné zapisovať a čítať z neho dáta štandardným spôsobom.

*.bohatá softvérová nádielka umožňuje využiť My Net N900 Central nielen ako router s pripojeným úložiskom

Správa zariadenia je intuitívna a jednoduchá aj vďaka graficky dobre spracovanému ovládaciemu panelu. Pre smartfóny a tablety s Androidom je na Google Play dostupná aplikácia WD 2go, na svoje si prídu aj majitelia zariadení s iOS. Podpora pre Windows Phone zatiaľ chýba. My Net N900 Central môže fungovať aj ako DLNA server, zariadenie do ktorého bude zvuk či obraz streamovaný však bude musieť poznať daný typ kodeku.

Pri routri je dôležitý najmä výkon a schopnosť pokrytia priestoru. Každé prostredie je špecifické svojim tvarom či materiálmi, ktoré sa podieľajú na kvalite signálu. Rýchlosť pripojenia cez ethernetový gigabitový kábel nesklamala a dosiahla rýchlosti okolo 20 MB/s, na streamovanie HD videa to v pohode postačuje, aj keď pri kopírovaní väčších súborov si tak či tak počkáte. Profesionálna NAS so zdvojeným adaptérom a vlastným procesorom to jednoducho nie je a do tohto segmentu nemá My Net N900 Central ani namierené.

Rýchlosť bezdrôtového pripojenia sme vyskúšali na oboch frekvenciách, v miestnosti priamo pri smerovači a v miestnosti vzdialenej zhruba 10 metrov za niekoľkými stenami. Výkon pri 2,4 GHz frekvencii bol slabší než sme očakávali, čo môže byť nevýhodou, najmä vzhľadom na to, že väčšina bežných smartfónov, tabletov či notebookov dokáže pracovať práve v tomto pásme. V miestnosti priamo pri smerovači bola nameraná prenosová rýchlosť 15,28 MB/s, vo vzdialenej miestnosti však len 3,89 MB/s.

Pri prepnutí na 5 GHz pásmo sa WD My Net N900 Central výrazne polepšil. Rýchlosť stúpla na 24,72 MB/s a v miestnosti za niekoľkými stenami na  5,62 MB/s. Integrovanie antén do tela zariadenia si tak vyžiadalo svoju daň, no na pokrytie bežnej domácnosti poslúži smerovač dobre, a v štandardných podmienkach bez komplikovaného pôdorysu by nemal obmedzovať rýchlosť pripojenia od sprostredkovateľa internetového pripojenia.

Jednou z doplnkových funkcií, ktorú WD spomína aj na obale produktu je FasTrack. Táto technológia sleduje vyťaženie siete a v reálnom čase rozdeľuje pásmo jednotlivým aplikáciám podľa potreby, priamo podporovaná je napríklad služba YouTube, Skype, Netflix, či Xbox LIVE. Spolu so zariadením dostanete aj solídny balík softvérových utilít, ktoré riešia zdieľanie tlačiarne (WD Print Share), diagnostiku siete (My Net View), či zabezpečenie siete (WD Internet Security). Spolu s aplikáciami pre mobilné telefóny a tablety tak ponúka N900 veľmi slušné možnosti konfigurácie a prispôsobenia pre konkrétne potreby.

Konkurentom pre WD My Net N900 Central môže byť domáca NAS s podporou streamovania multimédií, napríklad cez Twonky Server, alebo mediaplayer s podporou funkcií NAS. Alternatívou môže byť aj drahší router s pripojeným externým pevným diskom. V oboch prípadoch však budete potrebovať aspoň dve zariadenia, ak sa vyberiete cestou, ktorú ponúka Western Digital, vystačíte si aj s jediným.

 

Ak hľadáte spôsob, ako zdieľať svoje dáta na domácej sieti, chcete sledovať filmy na tablete, smartfóne a televízore, či využiť streamovanie svojho hudobného archívu do rádia podporujúceho DLNA, je WD My Net N900 Central vhodným riešením, ktoré by nemalo uniknúť vašej pozornosti. Kompaktné prevedenie sprostredkujúce internet i doplnkové sieťové a súborové služby v jedinom puzdre, pri rozumných prevádzkových vlastnostiach navyše nie je až tak drahé ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nami testovanú verziu s 2 TB diskom zoženiete za zhruba 220 EUR, terabajtová verzia je približne o 50 EUR lacnejšia. Len pre doplnenie, 2 TB 2,5“ externý disk  stojí okolo 140 EUR, a verzia N900 bez pevného disku 110 EUR.

 

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť routra WD My Net N900 Central 2 TB v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Špecifikácia:

Rozmery: 244×32×170 mm * Hmotnosť: 610 g * Bezdrôtové štandardy: 802.11 a/b/g/n, 2,4 a 5 GHz, max. priepustnosť 2× 450 Mb/s * Káblové rozhranie: 5× 1 Gb ethernet (4×LAN, 1×WAN) * Doplnková výbava: 2 TB integrovaný pevný disk, USB port, kensington zámok * Podporované OS: Windows XP (SP3), Vista, 7, 8, Mac OS X Leopard a vyššie * Podporované prehliadače: IE 7, Google Chrome 7, Firefox 2, Safari 2 a vyššie

 

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013