Menu

Testovali sme bluetooth adaptér Meizu BAR01

Kúpili ste si nový telefón, ktorému už chýba 3,5 mm audio výstup a vaše obľúbené slúchadlá ostali v zásuvke? Alebo máte kvalitné reproduktory, no nechce sa vám ich pripíjať k notebooku či mobilu káblom? Alebo by ste si radi šli zabehať, no smartfón vám vo vrecku zavadzia a k smarthodinkám káblové slúchadlá nepripojíte? Máme pre vás lacné riešenie.

V zásade to nie je žiadna veda, stačí vám krabička, do ktorej pichnete svoje obľúbené káblové slúchadlá a ku ktorej sa pripojíte prostredníctvom Bluetooth rozhrania. Na smartfóne si pustíte hudbu, krabička spracuje a pretransformuje signál analógový a pustí ho do slúchadiel. Celkom jednoduché a rozhodne to ani nie je nový nápad, takéto adaptéry už na trhu existujú dlhé roky.

Toto všetko dokáže aj testovaný Meizu BAR01, no je celkom zaujímavý v mnohých smeroch. Má pekný dizajn, nízku hmotnosť, solídnu výdrž na jedno nabitie a podporuje aktuálne bezdrôtové štandardy. A čo je najdôležitejšie, je lacný.

 

Dizajn a konštrukcia

bar01 1

Objednávku sme urobili v eshope Gearbest.com, kde sme za Meizu BAR01 zaplatili 15 EUR. Po zhruba dvoch týždňoch k nám dorazila malá papierová krabička s jednoduchým, bielym dizajnom.

bar01 2

Vo vnútri sme okrem samotného adaptéra našli aj dokumentáciu a kratučký prepojovací kábel s trojpólovým jack konektorom na oboch koncoch.

Adaptér je prekvapivo ľahký, váži len osem gramov. Práve vďaka nízkej hmotnosti netreba nijak riešiť jeho uloženie, stačí ho nechať visieť na priloženom kábliku z akéhokoľvek zariadenia. Ani slúchadlá nebude priveľmi ťahať, navyše je opatrený sponkou pre pripnutie k šatám či opasku. Na tele ho cítiť rozhodne nebudete.

bar01 3

Telo je z lesklého plastu, v našom prípade bielej farby. Zlepené je len z dvoch dielov, špára medzi nimi je nenápadná a na pohľad i na dotyk vyzerá BAR01 celkom odolne. Ovládacích prvkov je minimum, jedno centrálne tlačidlo, ktoré slúži na zapnutie, vypnutie a párovanie adaptéra, je podsvietené bielou, resp. modrou indikačnou LED. Blikajúci prstenec okolo tlačidla je zároveň jediným prvkom, ktorý hovorí o aktuálnom stave zariadenia.

sides

Na oboch kratších koncoch sa nachádzajú konektory – v hornej časti je to otvor pre slúchadlový 3,5 mm jack a na tom opačnom microUSB port, ktorý slúži na nabitie vstavanej lítiovej batérie. Tá má kapacitu 100 mAh, čo teda rozhodne nie je žiadny zázrak, no jednoduché zariadenia dokáže držať pri živote po dobu šiestich hodín.

bar01 4

Na zadnej strane sme našli praktickú hliníkovú sponku. Má zarážku a celkom tuhú pružinu, takže ľahučký adaptér udrží na svojom mieste dobre.

 

Použitie

Pred prvým použitím je potrebné akumulátor nabiť. Stačí bežná nabíjačka či USB port a podľa manuálu 90 minút času. Reálne sa adaptér nabije rýchlejšie, stačí mu polhodinka. Pre pripojenie k telefónu stačí dlhšie podržať tlačidlo, adaptér sa zapne, prstenec sa rozbliká bielou a modrou farbou, čo znamená, že je pripravený na párovanie. Po úspešnom pripojení ostane blikať už len modrá LED v asi štvorsekundových intervaloch. NFC by celý proces ešte viac zjednodušilo, no v tejto cenovej kategórií by sme chceli priveľa.

Jediné tlačidlo dokáže celkom slušne ovládať či už príjem hovorov, alebo prehrávanie hudby. V prvom prípade krátke stlačenie slúži pre prijatie hovoru, dlhé stlačenie pre jeho odmietnutie. Pri počúvaní hudby funguje tlačidlo podľa osvedčeného vzorca. Jedno krátke stlačenie spustí, alebo pozastaví prehrávanie, dve krátke stlačenia po sebe znamená posun v playliste o skladbu dopredu, tri stlačenia o posun dozadu. Odozva na stlačenie nie je okamžitá, zvuk zareaguje po sekunde dvoch, no pri bezdrôtovom pripojení je toto štandardom.

bar01 7

Meizu BAR01 podporuje Bluetooth vo verzii 4.2, no na počúvanie vysokokvalitných formátov ho asi používať nebudete. Z hľadiska kvality zvuku je pre bežné použitie úplne bezproblémový a ani dosah a kvalita BT signálu nie je najhoršia. Ak si maličké zariadenie nepichnete kamsi do vrecka pod peňaženku, s výpadkami zvuku sa nestretnete. V otvorenom priestore, napríklad v byte sa môžete slobodne pohybovať a neprerušene počúvať svoju hudbu. Závisieť bude aj od výkonu vášho zdrojového Bluetooth zariadenia, ale BAR01 s dosahom problém nemá a výrobcom i štandardom udávaných 10 metrov dokáže dosiahnuť.

 

Záver

Ak ste si kúpili nový jablkový, alebo androidový telefón a jednou z obetí, ktorá padla na oltár pokroku bol 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel, nevzdávajte sa. Neľutujte sa, nenechávajte svoje milované slúchadlá ležať na dne zásuvky. Nemusíte investovať do nových, bezdrôtových. Urobte si radosť lacným, no plne funkčným Meizu BAR01.

topka

Iste, šesť hodín na jedno nabitie nie je žiadna veľká sláva a páčilo by sa nám aj NFC pre rýchlejšie párovanie. Lenže toto je jeden z najlacnejších Bluetooth adaptérov na našom trhu a očaril nás svojou jednoduchosťou, funkčnosťou a malými rozmermi. Nemá síce tlačidlovú výbavu trikrát drahšieho Sony SBH20 ale jeho jediné tlačidlo funguje logicky a základné potreby pri telefonovaní či počúvaní hudby hravo obslúži. Chýba nám azda len ovládanie hlasitosti, takže budete musieť vyberať z vrecka telefón, alebo použiť do káblové na slúchadlách, ktoré urobí rovnakú službu.

 

Meizu BAR01
CENA: 15 EUR
+-
Malé rozmeryChýbajúce NFC
Nízka cenaBez ovládača hlasitosti
Jednoduché ovládanie
Dosah Bluetooth
Kvalita prevedenia80
Príslušenstvo a výbava88
Výdrž a mobilita75
Kvalita zvuku75
Cena/hodnota95
HODNOTENIE: 83/100
Univerzálny Bluetooth adaptér, ktorý zoženiete za nízku cenu a pritom skvele poslúži. Nízka hmotnosť, kompaktné rozmery a jednoduché ovládanie sú dobrými parametrami pre tých, ktorí si chcú užiť hudbu bezdrôtovo a na cestách.

Bluetooth adaptér Meizu BAR01 nájdete v ponuke eshopu Gearbest.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013