Menu

Testovali sme fotoaparát Nikon Coolpix L620

Minuloročný model L610 dostal koncom leta svojho nástupcu. Novinka má 14-násobné optické priblíženie, vysoké rozlíšenie, nahrá vám pekné Full HD video a čo je hlavné, finančne vás nezruinuje.

Nikon Coolpix L620 je slušný digitálny fotoaparát s 18 megapixelovým BIS snímačom, 14-násobným priblížením, nahrávaním Full HD videa a čo je podstatné, je s prívetivou cenovkou. Tento fotoaparát sa nesnaží bojovať so zrkadlovkami, ale je to slušná alternatíva pre cenovo orientovaného fotografa-amatéra, ktorý už dávno vyrástol z fotenia smartfónom, či základným fotoaparátom.

 

Do ruky sadne ako uliaty

A môže za to hlavne jeho dobre navrhnutý dizajn. Ergonómia je tu vynikajúca, dalo by sa povedať, že v danej cenovej hladine nečakaná. Kvôli zaobleným tvarom síce fotoaparát nevyzerá tak retro cool, no dá sa pevne uchopiť aj jednou rukou. Všetky dôležité ovládacie prvky máte vtedy na dosah palca a ukazováka – môžete prepínať medzi režimom fotenia, nahrávania videa a prezerania fotografií, približovať, fotografovať a zapnúť, či vypnúť zariadenie.

Fotoaparát nie je vôbec ťažký. Ani dlhšie držanie v jednej ruke nie je únavné, no zároveň je hmotnosť dostatočná na to, aby sa nechcene nepohyboval pri stlačení spúšte. Zadná časť obsahuje okrem displeja celkovo šesť tlačidiel a jeden štvorsmerový ovládací prvok. S ním si môžete rýchlo nastaviť najpoužívanejšie funkcie – blesk, časovač, režim makra a korekciu expozície.

Na hornej časti nájdete tlačidlo vypnutia / zapnutia, spúšť fotoaparátu a prstenec pre priblíženie a oddialenie obrazu. Blesk je manuálne vysúvací a chvíľu mu trvá, pokiaľ sa nabije. Okrem klasickej redukcie červených očí dokáže vytvoriť doplnkový záblesk, prípadne sa synchronizovať s dlhými expozičnými časmi.

nikon-coolpix-l620-2

 

Jednoduchý na používanie

Používateľské rozhranie je plne prispôsobené pre cieľovú skupinu zákazníkov, teda fotografa amatéra, ktorý nepotrebuje plné manuálne nastavenia, no zároveň chce mať pod kontrolou aspoň základné funkcie. Samotné menu je spracované prehľadne, s kontrastne odlíšenými časťami a jednoduchou navigáciou.

Pri fotení môžete využiť režim jednoduchej automatiky, kedy vám zariadenie dovolí nastaviť jedine kvalitu fotografií. Všetko sa nastavuje automaticky, čo ocenia úplní začiatočníci. Po zoznámení sa s fotoaparátom môžete prejsť na bežný automatický režim, pri ktorom už získate kontrolu nad vyvážením bielej farby, ISO citlivosťou, môžete použiť sériové snímanie, či upraviť fungovanie zaostrovania a podania farieb.

Pri zázname videa sú funkcie chudobnejšie - okrem rozlíšenia a kvality obrazu môžete aktivovať elimináciu hluku vetra, či prepínať medzi jednorazovým alebo nepretržitým zaostrovaním. Kvalita videa sa dá nastaviť od najnižšieho 480p až po HS režim pre Full HD video. Dĺžka záznamu je daná kapacitou karty, no pri špeciálnych režimoch je maximum obmedzené len na 30 sekúnd.

nikon-coolpix-l620-3

 

Dôležité parametre

Nikon Coolpix L620 je fotoaparát vybavený 1/2,3” CMOS BSI snímačom. Rozlíšenie má 18,1 milióna bodov, čo je na tak malý čip zbytočne vysoká hodnota. Menšia hustota by pomohla znížiť množstvo šumu a tým pádom by na fotografiách bolo viac detailov. Celkovo je ale kvalita fotografií veľmi dobrá, určite výrazne lepšia než z akéhokoľvek smartfónu.

14-násobné priblíženie by malo uspokojiť aj náročnejšieho používateľa, je ekvivalentné rozsahu 25 až 350 mm. Rozšíriť ho môžete dvojnásobným digitálnym priblížením, pri ktorom si ale dajte pozor, keďže znižuje kvalitu fotografií a rovnaký úkon dokážete spraviť aj neskôr na svojom počítači.

Snímanú scénu vidíte len na integrovanom displeji, optický hľadáčik by ste tu hľadali márne. Displej má uhlopriečku 3 palce a rozlíšenie 460 tisíc bodov. Povrchová úprava má za úlohu zabrániť nežiadúcim odleskom, čo sa jej aj pomerne slušne darí. Na extrémne silnom svetle ale počítajte so zhoršenou viditeľnosťou.

zoom

14-násobné optické priblíženie 

 

Ako to fotí?

Samotný snímač nie je nijak extra veľký a preto je vysoký počet megapixelov skôr na škodu, ako na úžitok. Šum je na fotografiách viditeľný už od hodnoty ISO 400, pričom vyššie hodnoty už výrazne strácajú objem detailu. ISO 3200 je v reáli nevyužiteľné, dokonca aj automatika operuje len do hodnoty ISO 1600. Toto je ale obvyklý problém všetkých modelov z danej kategórie. Nikon L620 sa preto snaží preferovať radšej dlhší čas uzávierky, čo ale nie je úplne najlepšie ak fotíte interiérovú fotografiu s nezbednými deťmi, či domácimi zvieratami.

Celkovo je ale kvalita fotografií veľmi slušná v celom rozsahu 14-násobného optického priblíženia. Pri maximálnom priblížení sa už síce objavujú drobné nedostatky, no pre danú kategóriu sú akceptovateľné. Horšie to je so zaostrovaním, ktoré by mohlo byť rýchlejšie a hlavne presnejšie. Niekedy má fotoaparát problém zaostriť pri maximálnom priblížení aj na objekt vzdialený vyše 25 metrov.

Na fotografovanie v noci si pripravte buď statív alebo pevné ruky. Mesto osvetlené pouličnými lampami ale dokáže fotoaparát zachytiť dobre a pekný výsledok sa nám podaril aj pri hustej hmle. Režim makro funguje dobre, no znova sme sa tu stretli s menším problémom spôsobeným nedokonalým zaostrovaním. Taktiež je potrebné dobré svetlo, inak na fotografiách pekných kvetiniek alebo chrobáčikov nájdete nepekný šum.

hmla-m

Ak neplánujete tlačiť na veľké plátno, budete spokojní aj s fotením v noci.

hmla-m2

100%-ný výrez odhaľuje chýbajúce detaily.

 

Za tú cenu sa oplatí

Páči sa nám aj dizajn, ktorý je síce podriadený ergonómii, no aj napriek tomu sa mu podarilo zachovať si zaujímavý vzhľad. Použité plasty majú lesklú povrchovú úpravu, výnimkou je len pogumovaný grip a kryt pre obrazový výstup HDMI. Veľký 3-palcový displej má dostatočné rozlíšenie na to, aby ste vedeli presne určiť, kedy je fotografia dobre zaostrená.

Kvalita fotografií je prekvapivo dobrá aj pri horších svetelných podmienkach. Výstup je výrazne lepší v porovnaní s bežnou konkurenciou, pričom jediným problémom je lenivejšie zaostrovanie a už klasicky šum pri hodnotách od ISO 800. Za cenu 159 eur je Nikon Coolpix L620 dobrou voľbou pre fotografa amatéra, ktorému už nestačia bežné kompaktné modely.

 

Nikon Coolpix L620 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip

 

 

Technická špecifikácia

Snímač: 1/2,3” BIS CMOS 18 MPx
Objektív: Nikkor so 14-násobným priblížením (25-350 mm)
Konštrukcia objektívu: 11 elementov v 10 skupinách (2 ED)
F-číslo: f/3,3-5,9
ISO: 125 až 3200
Optická stabilizácia: Áno
Displej: 3” s rozlíšením 460k
Rozmery: 108x69x34 mm
Hmotnosť: 237 gramov
Napájanie: 2x AA batéria

Graf ceny produktu Nikon Coolpix L620 poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na fotoaparát Nikon Coolpix L620 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013