Menu

Testovali sme herný headset SteelSeries Arctis 3

Jeden z najväčších výrobcov herného príslušenstva pred časom uviedol celú sériu herných slúchadiel Arctis. Otestovali sme model Arctis 3, ktorý stojí na začiatku ponuky a oproti súrodencom zaostáva v prvkoch  výbavy. Meniče sú však naprieč celou sériou rovnaké, takže očakávanie dobrej kvality zvuku je stále vysoké.

SteelSeries nezvykne uvádzať nové produkty veľmi často, a už vôbec nie viacero modelov naraz. Séria Arctis však bola výnimkou, trojica herných headsetov Arctis 3, Arctis 5 a Arctis 7 sú konštrukčne veľmi podobné, no každý ponúka špecifickú konfiguráciu.  Najlacnejší Arctis 3, na ktorý sa dnes pozrieme detailnejšie je analógový headset s klasickým pripojením 3,5 mm jackom, Arctis 5 je už digitálny s USB konektorom a RGB podsvietením, Arctis 7 sú zasa navyše aj bezdrôtové. Toľko drobný náčrt ponuky a poďme sa venovať testovanému Arctis 3.

 

Dizajn a konštrukcia

SteelSeries Arctis3 box

Začneme ako obyčajne balením. A to, ktoré si v SteelSeries pripravili je ako obyčajne, veľmi nápadité a vybalenie slúchadiel nie je len vytrhnutie z plastového blistru. Už prvý kontakt s Arctis 3 je zážitkom. Dvojdielna škatuľa je pevná a dobre chráni svoj obsah, je pestrofarebná a drží sa dizajnu, ktorý už dobre poznáme.

SteelSeries Arctis3 inbox

Po odsunutí hornej časti škatule sa odhalia samotné slúchadlá, spodná časť s náušníkmi je ešte dodatočne chránená výliskom z priehľadného plastu. Slúchadlá sú stabilne uložené v ďalšom plastovom odliatku, pod ktorým sa nachádza čierna papierová škatuľka s príslušenstvom. Vybalenie je veľmi jednoduché, nič netreba odstrihávať, vybaľovať z plastových vreciek či vymotávať kábel z útrob škatule.

SteelSeries Arctis3 accessories2

Príslušenstvo je úhľadne uložené v menšej škatuľke. Nechýba krátka papierová dokumentácia a dvojica káblov; jeden poslúži pre pripojenie k mobilným zariadeniam, ten druhý zasa spojí slúchadlá s počítačom. O pripojení a o tom, prečo majú káble neštandardné koncovky si však povieme neskôr.

SteelSeries Arctis3 fold

Základom Arctis 3 je plast. Kovové prvky sú použité na pántoch kĺbov mušlí a uchytení pásika pod hlavovým mostom. Mušle sa dajú otočiť zarovno s mostom, takže headset sa dá zbaliť „naplocho“, je ľahký a vďaka tomu pôsobí pohodlne na hlave a v batožine nebude predstavovať veľkú záťaž.

SteelSeries Arctis3 earcup1

Náušníky sú potiahnuté látkou, ktorá pripomína športové tričko. Pod ním sa nachádza podobný materiál, ako v matracoch s pamäťovou penou, akurát je redší a ľahší. SteelSeries túto kombináciu volá AirWeave. Výsledkom sú náušníky, ktoré netlačia, a pod ktorými sa vám nebudú potiť uši aj keď izolácia zvuku je horšia ako v prípade „hustejších“ látok. Takými sú napríklad velúr či koža, v prípade záujmu si môžete náušníky z týchto materiálov doobjednať priamo od výrobcu. Odporúčame však ostať pri tých pribalených. Sú skvelé.

SteelSeries Arctis3 mic1

Keďže sa jedná o herný headset, nesmie chýbať ani mikrofón. Ten sa vysúva z ľavej mušle slúchadla a je dostatočne dlhý na to, aby dosiahol pred ústa a pritom sa dá schovať tak, že pôsobí celkom nenápadne. Ramienko mikrofónu je flexibilné a pritom dobre drží svoj tvar, takže nastavenie ideálnej polohy je bezproblémové pre akúkoľvek hlavu.

SteelSeries Arctis3 ports

V ľavom slúchadle sa nachádza aj kompletná konektorová a tlačidlová výbava. Nie je toho síce veľa, ale na analógový headset to celkom stačí. Ovládacie prvky sú takisto analógové. Tlačidlo pre vypnutie mikrofónu sa dá dobre nahmatať aj poslepiačky, koliesko regulácie hlasitosti by sa nám určite páčilo tuhšie. Nachádza sa totiž presne v tom mieste, kde budete siahať rukou pri skladaní slúchadiel z hlavy, takže sme si hlasitosť často nechtiac menili. Možnosti pripojenia sú dve, buď klasickým analógovým káblom, alebo tým pribaleným, ktorý je zakončený atypickým osempinovým konektorom. Ten sa na druhom konci pripája buď ku krátkemu káblu so štvorpinovým konektorom pre smartfóny a notebooky, alebo ku pomerne dlhému káblu, s dvoma trojpinovými jackmi pre pripojenie k desktopom.

SteelSeries Arctis3 cable

Kábel tak bez problémov dosiahne do výstupov zvukovej karty v desktope postavenom na zemi pod stolom, a pri pripojení k smartfónu zasa nemusíte so sebou nosiť tri metre zbytočného kábla. Toto riešenie je aj dôvod, prečo Arctis 3 nemajú ovládanie hlasitosti a mikrofónu na kábli. Na slúchadle sa nám páči viac, no ľahko sa otáčajúci regulátor hlasitosti je miernou komplikáciou.

SteelSeries Arctis3 cable2

Celkovo dizajn hodnotíme kladne. Headset si môžete pripojiť aj k telefónu a užiť si hudbu aj na verejnosti, bez toho aby ste pôsobili divne. Jednoduchý dizajn a pomerne kompaktné rozmery sú silnou devízou, ktorá zvyšuje výraznou mierou univerzálnosť headsetu.

 

Ergonómia

SteelSeries Arctis3 headband

Na to, že Arctis 3 sa pasujú za entry level slúchadlá, prinášajú fantastický komfort. Dizajn so širokým mäkkým pásikom, ktorý sa opiera o hlavu a nad ním je samotný most je azda náš najobľúbenejší. Ľahko sa prispôsobuje, je lacný a pohodlný. Pásik vyzerá podobne ako ten, ktorý poznáme z lyžiarskych okuliarov, mäkký a pohodlný. Skvelý a jednoduchý nápad. Navyše, tento pásik si môžete doobjednať v rôznych farbách a dizajnoch priamo zo stránky výrobcu, takže headset sa dá personalizovať. Dôležitejšie je však, že túto asi najdôležitejšiu časť konštrukcie, môžete kedykoľvek vymeniť za novú. Pri objednávke priamo zo stránky výrobcu dostanete k slúchadlám jeden pásik navyše zdarma, inak stojí 15 EUR.

SteelSeries Arctis3 head

Hlavový most by sa nám páčil o niečo tuhší, aby lepšie obopínal hlavu, no do istej miery sa to dá skorigovať skrátením pásika. Headset sa však aj tak mierne na hlave pohybuje, užšie hlavy preto môžu mať problém. Tak či onak, Arctis 3 sa dokážu prispôsobiť takmer každému tvaru hlavy a vo všetkých prípadoch poskytnú rovnaký komfort. V tejto cenovej hladine sú to zatiaľ najpohodlnejšie slúchadlá, aké sme testovali. Sú ľahké a náušníky zo špeciálneho vzdušného materiálu AirWeave pomáhajú tento komfort udržať aj počas dlhých hodín strávených pri hrách.

 

Zvuk

Na kvalitu zvuku sa môžeme pozerať z dvoch uhlov. Tým prvým je orientácia headsetu, ktorý výrobca stavia do entry segmentu. Na druhej strane je však cena, 90 EUR nie je rozhodne málo a možno by ste čakali za svoje peniaze viac, lenže Arctis 3 hrá skutočne veľmi dobre. Používa rovnaké meniče S1 ako modely 5 a 7 (a ktoré boli pôvodne vyvinuté pre trojnásobne drahší headset), takže základ je nastavený dobre, no konfigurácia  ekvalizérom je trochu kostrbatejšia ako v prípade drahších a najmä digitálnych Arctis 5 a 7. Meniče majú priemer 40 mm a široký frekvenčný rozsah, odpor je síce len 32 Ohm, no citlivosť je 98 dB. Arctis 3 hrajú najlepšie po pripojení k počítaču. Celkom prirodzene je zvuk, ktorý ponúkajú po pripojení k smartfónu chudobnejší. Možno by to chcelo mobilnú aplikáciu aj pre toto využitie.

Meniče S1 sú ozaj dobre vyladené. Arctis 3 vďaka nim dokáže podať zvuk veľmi prirodzene, výšky však z celkovej zvukovej kulisy mierne vytŕčajú a basy nie sú tak mohutné, ako by sme od herných slúchadiel na prvý pohľad čakali. Je to len otázkou zvyku a po pár dňoch sme sa naučili vnímať nižšie frekvencie o niečo lepšie a po drobnej úprave ekvalizéra v strednom pásme sa nám podarilo zžiť sa s headsetom k maximálnej spokojnosti. Zvuk bol prirodzený a hladký, nič výrazne nepretŕča a aj na zmenu hlasitosti reaguje Arctis 3 veľmi plynule.

Ďalšia pochybnosť smerovala na virtuálny priestorový zvuk, ktorý pri analógových slúchadlách, navyše len s dvoma meničmi, je pomerne raritný prvok výbavy. V hrách však headset umiestňoval zvuky veľmi dobre, a orientácia bola vďaka nemu bola bezproblémová. Každopádne, priestorový zvuk nie je niečo, kvôli čomu by sme si Artis 3 chceli kúpiť. Jeho silné stránky sú celkom inde.

V skratke, ak si potrpíte na drobné detaily zvuku v hrách a pri počúvaní hudby oceníte príjemné roztiahnutie celého spektra nástrojov, (ktoré však ostávajú jasne definované) s Arctis 3 neurobíte chybu. Ak uprednostňujete tvrdý zvuk, dunivé basy a hlučnosť výbuchov v hrách, pokojne choďte do nižších cenových hladín, pretože Arctis 3 vám v tomto smere neposlúžia o nič lepšie.

Mikrofón je podobne ako zvyšok headsetu celkom slušným kúskom hardvéru. Kvalita zvuku je veľmi dobrá a veľkou pomocou mu je aj ovládací softvér SSE, ktorý má zopár užitočných funkcií, ktoré pomôžu s filtrovaním zvuku či vylepšením kvality zvuku. Aplikácia napríklad ponúka dynamickú kompresiu rozsahu zvukového spektra. Tá sa používa pre vyrovnávanie hlasitosti, kedy potláča hlasité zvuky a zvýrazňuje tichšie zvuky, čiže tak pri komunikácii so spoluhráčmi v hernom svete budú počuť váš hlas vyvážený a rovnomerný.

Softvér

Arctis 3 sú vybavené 7.1 kanálovým zvukom. Na analógové slúchadlá celkom netradičné nie? SteelSeries vyriešil priestorový zvuk jeho simuláciou, keďže slúchadlá nie sú digitálne a ani nemajú viacero meničov a hrubý zväzok štyroch káblov. Tie by ste napríklad do notebooku tak či tak nestrčili, takže simulovaný priestorový zvuk je jediným riešením. Jeho parametre a nastavenia sa dajú dodatočne upravovať, no funguje to trochu inak ako pri USB slúchadlách, pri ktorých si otvoríte softvér od výrobcu a naklikáte všetko podľa svojej chuti.

V tomto prípade sa musíte vybrať na stránku výrobcu. Tam si treba vytvoriť SteelSeries účet a potvrdiť verifikačný email. V nastaveniach svojho profilu potom môžete Arctis 3 registrovať pomocou kódu, ktorý ste našli na kartičke v škatuľke s príslušenstvom. Potom je treba stiahnuť ovládací softvér SteelSeries Engine 3 a v ňom sa znovu prihlásiť do svojho účtu.  V našom prípade sme si ešte museli doinštalovať aktualizáciu pre slúchadlá a potom sme sa už vedeli dostať k ich konfigurácii.

SteelSeries Arctis3 SSE3

Nuž, na prvý pohľad to vyzerá dosť zúfalo, ale toto je cesta ako konfigurovať analógové slúchadlá s virtuálnym surroundom a ide vlastne len u prvotný úkon pri inštalácii. Samotná konfigurácia nastavení zvuku je už potom jednoduchá, slúchadlá nájdete medzi ďalšími svojimi zariadenami od SteelSeries v hlavnom okne softvéru Engine 3.

SteelSeries Arctis3 audio config

Možnosti nastavení sú akurátne, nie je ich príliš málo ani príliš veľa. Zapnúť si tu môžete virtuálny 7.1 zvuk, pohrať sa s ekvalizérom a zvýrazniť basy v siedmich úrovniach. Mikrofón má takisto svoj chlievik, v ktorom sa dá upraviť filtrovanie okolitých zvukov či redukcia šumu.

Skvelý analógový headset

Ak by sme sa na Arctis 3 pozerali ako na entry level headset, bola by to len samá chvála. Ergonómia a použité materiály sú fantastické, Arctis 3 je ľahučký, príjemne sa nosí a neunaví ani po hodinách hrania. Na rozdiel od väčšiny herných headsetov sa zaň na ulici nebudete hanbiť a môžete ho pripojiť k smartfónu a vychutnať si vyváženú hudbu aj na cestách. Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá a hoci priestorový zvuk nie je niečo, kvôli čomu by sme si Arctis 3 kúpili, funguje a v hrách je užitočným doplnkom.

SteelSeries Arctis3 3D

Ak sa na Arctis 3 pozrieme cenovou optikou, nebude hodnotenie až také optimistické. Stoja totiž 89 EUR a to nie je na entry level headset málo. Navyše, ak si priplatíte 30 EUR, môžete si vybrať model Arctis 5, ktorý ponúka jednoduchšiu konfiguráciu, USB pripojenie k počítaču a RGB podsvietenie. No a potom sú tu tie drobné detaily, ktoré sme si na Arctis 3 všimli, napríklad ovládanie hlasitosti, či náročnejšia prvotná konfigurácia.

Tak či onak, za svoje peniaze dostanete adekvátnu hodnotu. Arctis 3 je skvelým headsetom, ktorého kúpou určite neurobíte chybu.

tip silver

SteelSeries Arctis 3
CENA: 89 EUR
+-
Skvelá ergonómiaCena v porovnaní s Arctis 5
Kvalitný zvukový prednesŤažkopádna konfigurácia zvuku
Výborné dielenské spracovanie
Kvalita prevedenia95
Softvér a výbava80
Ergonómia95
Kvalita zvuku93
Cena/hodnota78
HODNOTENIE: 88/100
Poctivý a výborne naladený analógový headset, ktorý je fantasticky pohodlný a neunavuje ani po hodinách intenzívneho hrania. Prvotná konfigurácia je trochu náročnejšia, no nie je to žiadny zásadný problém.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

steelseries logo

Headset SteelSeries Arctis 3 nájdete v ponuke eshopu Alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013