Menu

Testovali sme klávesnicu Razer Ornata s hybridnými spínačmi

Páčia sa vám mechanické klávesnice, ale sú pre vás príliš vysoké a hlučné? No na druhej strane vám nevyhovujú membránové klávesnice a chceli by ste čosi presnejšie a s výraznejšou odozvou? Potom rozhodne stojí za vyskúšanie Ornata, klávesnica, ktorá má podľa Razer priniesť to najlepšie z obidvoch svetov.

Razer je vo svete herných periférií jedna z najsilnejších značiek, ktoré stáli pri zrode programing segmentu. Základnými identifikačnými prvkami sú už dlhé roky matná čierna farba plastov a výrazné zelené podsvietenie, ktoré spolu s nezameniteľným logom spozná okamžite ktokoľvek, kto aspoň raz v živote držal v ruke hernú myš. Trh s riadikmi pre hráčov je v posledných rokoch veľmi silný a Razer šliape na čele pelotónu a prináša slušný počet noviniek na trh. Samozrejme, aj inovácii. A takýmto inovatívnym produktom bola aj testovaná klávesnica Ornata.

Myšlienka skĺbiť mechanickú a membránovú klávesnicu do jedného produktu nie je celkom nová, no Razeru sa podarilo nastaviť Ornatou štandard, ktorý začínajú nasledovať aj ďalší výrobcovia, ktorí zacítili dieru na trhu. Mecha-Membrane spínače by mali byť revolúciou, aká v oblasti klávesníc už dlho nebola. Uvidíme, či nás o tom Ornata presvedčí.

 

Dizajn a konštrukcia

razer ornata box

Ornatu si domov donesiete v balení typickom pre klávesnice Razer; zeleno-čierny dizajn a chýbať nesmie ani výrez pre smerové šípky. Mecha-Membrane spínače si vďaka nemu môžete vyskúšať ešte  v obchode skôr, než vytiahnete peňaženku. Praktický a pritom veľmi jednoduchý detail. Naša testovacia vzorka dorazila vo verzii Chroma, takže sa navyše môžeme tešiť na RGB LED podsvietenie.

razer ornata inbox

Balenie je na príslušenstvo vcelku chudobné, okrem klávesnice dostanete za svoje peniaze aj podložku pod zápästia a nevyhnutnú papierovú dokumentáciu. Všetky súčasti sú v škatuli úhľadne uložené.

razer ornata 2D

Layout je celkom štandardný a predstavuje nevyhnutný 104 klávesový základ, na ktorý nie je potrebné si dlho zvykať. Navyše, vďaka pomerne malému pôdorysu bude na stole zaberať málo miesta Enter je jednoriadkový, ľavý shift široký a celkovo je klávesnica orientovaná trochu doľava. Jednotlivé bloky kláves sú výrazne oddelené takže sa opticky nezlievajú do jedného celku a orientácia pri písaní je jednoduchá aj naslepo. Písaniu pomáhajú aj výrazné výstupky na klávesoch F a J.

Pohľadové povrchy Ornaty tvorí matný čierny plast s miernou textúrou. Vďaka tomu vyzerá elegantne a na pracovnom stole v kancelárii veľmi nenápadne. Veľmi podobný a predovšetkým matný je aj povrch kláves, lenže tie sa veľmi rýchlo umastia od prstov a po pár hodinách by sa azda aj dalo identifikovať, akú hru ste sa hrali. Pretretím mäkkou utierkou nie je problém navrátiť plastom pôvodný vzhľad, no predsa, vyzerá to trochu lacno.

razer ornata back

Na spodnej strane sa nachádza výrobný štítok a celkom jednoduchý a jednoliaty plastový kryt. Jedinou výnimkou sú drážky pre uloženie USB kábla, takže máte na výber z ktorej strany klávesnice bude trčať. Praktické pre rôzne pracovné stoly a pritom účinné riešenie. Klávesnica dobre drží na mieste vďaka štvorici gumených podložiek.

razer ornata feet

Ornata je mierne naklopená smerom k spodnému okraju, ak by vám toto naklopenie nevyhovovalo, treba vyklopiť krátke nožičky, ktoré uhol náklonu vyostria. Po ich vyklopení nie je problém ani s pripojením opierky pre zápästia.

razer ornata numblock

Blok numerických kláves má rovnako štandardné rozloženie, je výborný na prácu i hranie hier. Smerové šípky dobre padnú pod ruku aj vďaka jasnému vykrojeniu pre brušká prstov.

razer ornata statusled

Jediným lesklým prvkom je kryt stavových LED na numerickým blokom. Trochu atypicky sa tu nachádza päť LED podsvietených ikon, okrem štandardnej trojice aj LED rýchleho konfigurátora makier a LED pre herný režim.

razer ornata usb

Pripojenie k počítaču má na starosti USB kábel s dĺžkou 1,8 metra. Je mäkký, nekrúti sa, ochotne sa stáča a ukladá, opletený čiernou textíliou a zakončený pozláteným USB konektorom. Pekným detailom je gumená sťahovacia páska, ktorá sa dá použiť pri prenášaní klávesnice alebo ak vznikne potreba skrátiť kábel na vhodnejšiu dĺžku.

razer ornata palmrest2

Opierka pre zápästia je azda najlepšia akú sme pri klávesniciach videli a okamžite sme si ju obľúbili. Doslova na prvý dotyk. Nie je síce nijak ergonomicky tvarovaná, ale príjemná a fantasticky mäkká koženka vytvára skvelý priestor pre opretie a oddýchnutie rúk.

razer ornata palmrest connected

Zápästia sa nám na nej nepotili ani v letných horúčavách. Navyše sa dá v prípade potreby veľmi jednoducho oddeliť, keďže na mieste ju držia len magnety. A hoci nie sú natoľko silné, aby udržali opierku na mieste pri posúvaní klávesnice po stole, počas písania či hrania hier ostáva na svojom mieste.

 

Ergonómia

Layout klávesnice sme už spomenuli, vyhovoval nám a v tomto smere nemáme námietky. Samotné klávesy sú svojou výškou niekde medzi nízkymi „ostrovčekovými“ klávesmi a vysokými klávesmi mechanických klávesníc.

razer ornata side

Ak ste zvyknutí na písanie na notebooku, bude Ornata celkom príjemnou a rýchlo akceptovateľnou zmenou. Pri ceste z vysokej hernej klávesnice vám zasa nebude chýbať pomerne dlhá dráha a hmatová i zvuková odozva na stlačenie klávesy. Ornata tak spája to najlepšie z oboch svetov, no viac bude vyhovovať tým, ktorí obľubujú nízke klávesnice.

Patentované Mecha-Membrane spínače sú konštrukčne veľmi podobné klasickým membránovým klávesniciam. Samotný kláves je opretý o gumenú kupolku, keď sa kláves stisne, pretlačí kupolku na plošný spoj pod ňou a spojí obvod patriaci konkrétnemu znaku. Membránové klávesnice sú preto konštrukčne jednoduché a preto aj lacné na výrobu, sú tiché, lenže poskytujú mdlú spätnú odozvu a majú menej presné vedenie pri stlačení a pri uvoľnení sa vracajú pomalšie nahor. Pri mechanických klávesniciach je klávesa pripojená priamo k mechanickému spínaču, ktorý v závislosti od svojej konštrukcie kladie rôzny odpor a má špecifický zdvih, hmatovú i zvukovú odozvu.

razer ornata mechamembrane

Mecha-Membrane fungujú rovnako ako membránové spínače, no na okraji vodiacej dráhy sa nachádza malý kovový pliešok, o ktorý kláves „cvakne“ presne v tom momente, keď kupolka membrány narazí na plošný spoj. Pliešok nemá s aktiváciou spínača nič spoločné, je tam vyslovene len pre hmatovú a zvukovú odozvu. Vytvorená ilúzia sa asi najviac podobá na mechanické spínače Razer Green, akurát zvuk úderu klávesy je tichší a menej „dutý“ a kladie menší odpor. Keďže membránové spínače nemajú tak presné vedenie ako tie mechanické, je na Ornate možné „kliknúť“ aj bez zopnutia spínača, lenže chce to cit a pri práci ani pri hraní sme sa s niečím takým nestretli ani raz.

razer ornata switch

Aby sme si to zhrnuli, Ornata je skutočne na pomedzí mechanických a membránových klávesníc. Nepatrí medzi hlučné, ale určite ani medzi tiché, písanie či hranie hier je však vďaka lepšej spätnej odozve pohodlnejšie. Otázna je i životnosť membrán a kovového cvakajúceho pliešku, ktorú nedokážeme odhadnúť. Membránové klávesnice však majú tendenciu byť časom pomalšie a horšie reagujúce na ľahšie stlačenie. Výhodou pre mnohých však bude „mäkkosť“, aj keď subjektívne sme mali pocit, že na zatlačenie je treba viac sily ako pri MX Blue či Razer Green mechanických spínačoch. Každopádne, pohodlie pri písaní na Ornate je vynikajúce a vďaka mäkkej opierke na zápästia je to maratónec na dlhé pracovné večery. Nízke klávesy pomáhajú zrýchliť kadenciu úderov a klasický layout je ideálny pre rýchlu orientáciu.

 

Ovládací softvér

Konfiguráciu tohto herného nástroja má na starosti samozrejme Razer Synapse so svojím prehľadným ovládacím rozhraním. Ak budete Ornatu nosiť so sebou a prehadzovať ju medzi počítačmi, pamätajte na to, že nemá zabudovanú pamäť a spoľahnúť sa budete musieť na cloud a Razer účet. Používateľské rozhranie nástroja je intuitívne a na jeho oboznámenie si stačí preklikať všetky záložky.

razer ornata app1

Veľmi silnou stránkou sú makrá a mapovanie jednotlivých kláves. V podstate každý kláves sa dá nastaviť na množstvo funkcií (dokonca aj na Windows 8 Charms) a to všetko sa dá uložiť do jedného z množstva profilov spárovateľných s konkrétnou aplikáciou či hrou.

razer ornata app5

Konfigurácia makier je jednoduchá, stačí si vybrať kláves, priradiť mu makro. Ak makro ešte nemáte vytvorené, k dispozícii je prehľadný editor makier. Ten síce nemá nejaké extra široké možnosti, no klávesová skratka či kombo sa v ňom dá vytvoriť veľmi rýchlo a jednoducho.

Ornata neponúka žiadne klávesy navyše, takže makrá a ďalšie skratky uľahčujúce zábavu i prácu musia zastať štandardné klávesy. Niektoré základné funkcie sú definované už samotnou klávesnicou. Kombináciou klávesu Fn a F-kových funkčných klávesov môžete priamo ovládať hlasitosť prehrávania hudby, pohybovať sa v playliste, zapnúť rýchly editor makier a herný režim, či upraviť intenzitu podsvietenia. Herný režim môžete priradiť profilu a vybrať si, ktoré kombinácie kláves chcete deaktivovať, aby vám nepokazili hru.

razer ornata app4

 

Podsvietenie

Ako je už jasné z názvu i balenia, Ornata Chroma dovoľuje vyšantiť sa s podsvietením do dokonalosti. Subjektívne nám najviac vyhovovalo statické biele podsvietenie, no možností je nekonečne veľa. Systém podsvietenia Chroma prešiel svojim vývojom takmer k dokonalosti, čakáme už len na ešte viac predvolených svetelných efektov a potom sa v tom už definitívne stratíme. Pri niektorom z predvolených efektov sa môžete aj zohriať. Pre romatické zimné večery Razer nachystal podsvietenie simulujúce plamene ohňa.

razer ornata backlit fire

Lokálne podsvietenie každého klávesu je vo svete membránových klávesníc raritou a pochváliť sa ním nemôžu ani niektoré mechanické klávesnice. K dispozícii je luxusných 20 úrovní intenzity podsvietenia a biela podložka pod klávesmi rozptyľuje svetlo veľmi rovnomerne. Priesvitné telo klávesu i membrána svetlo netlmia a podsvietenie fontu samotného je tak skutočne vydarené. Lepšie podsvietené mohli byť dlhšie klávesy, predovšetkým medzerník, ktorý má na starosti jediná LED v jeho strede.

razer ornata backlit

Páčil sa nám font, ktorý Razer na klávesnici použil. Je malý a okraje písmen sú veľmi presné, takže v noci Ornata svojim podsvietením neoslepuje, a pritom ostáva cez deň veľmi dobre čitateľná.

razer ornata app2

Ak neplánujete so svetielkami stráviť celú mladosť, vystačíte si aj so základnými nastaveniami podsvietenia. No ak máte čas, choďte sa pozrieť do Chroma Configurator.

razer ornata app3

Možností konfigurácie podsvietenia je v tomto nástroji kvantum, efekty sa dajú ukladať aj do vrstiev definovať podľa stlačených kláves, je toho veľa a už samotná klávesnica je v tomto smere hrou.

 

Hybrid skutočne funguje, treba si ho však obľúbiť

K Ornate sme boli spočiatku skeptickí ale napokon si k nám našla cestu. Pár dní si na ňu bolo treba zvykať, predsa membránová klávesnica, ktorá „cvaká“ nie je niečo úplne bežné. Pre hranie stále preferujeme vyššiu klávesnicu s mechanickými spínačmi, no Ornata je pohodlná. Fantasticky pohodlná. Mäkká zápästná opierka mohla byť pokojne súčasťou klávesnice, aj keď magnetické upínanie je fajn, nikdy sme Ornatu bez opierky nepoužívali. Na prácu a písanie dlhých textov je to skvelý nástroj, ktorý ani po hodinách neomrzí a ak predsa omrzí, dajte si pauzu a pohrajte sa s RGB podsvietením.

Stojí naozaj na hranici oboch svetov, toho membránového i mechanického. Odozva v hrách a vedenie klávesov síce nie je  tak presné ako pri mechanických klávesniciach, no unavuje prsty podstatne menej pri písaní. V porovnaní s membránovými je zasa pocitovo presnejšia a tvrdšia a pri občasnom hraní bude zasa lepším spoločníkom, ako tiché a mäkké membrány.

razer ornata backlit green

Páčilo by sa nám pár drobností navyše, ako je napríklad zopár makrokláves, USB hub či oddeliteľný USB kábel, ale to sú už doplnky skôr z pravoverných mechanických klávesníc.

Napokon je tu cena. Ornatu vo verzii Chroma zakúpite zhruba za stovku, vo základnej verzii so zeleným podsvietením za ňu zaplatíte asi o 20 EUR menej. Ak hľadáte klávesnicu na písanie, je základná Ornata dobrým riešením a spoľahlivým nástrojom. Ak vás zasa fascinuje Razer Chroma podsvietenie a plnohodnotná konfigurovatelnosť klávesov, je Ornata za stovku jedným z tých najlacnejších spôsobov, ako sa k nemu dostať. Ak trváte na mechanických spínačoch, potom sa obzrite po najlacnejšej mechanickej klávesnici od Razer, BlackWidow Stealth.

tip silver

Razer Ornata Chroma
CENA: 100 €
+-
SpracovanieMatný povrch klávesov
Pohodlie a ergonómiasa rýchlo "ochytá"
Chroma RGB podsvietenieMálo doplnkov
Možnosti konfigurácieMenej presná v hrách
Kvalita prevedenia86
Príslušenstvo a výbava78
Konfigurácia a SW99
Ergonómia95
Cena/hodnota81
HODNOTENIE: 88/100
Kombinácia membránových spínačov a dojmu mechanických spínačov funguje, no Ornata sa nám subjektívne viac osvedčila pri písaní textov. Je veľmi pohodlná a neunavuje, v hrách je však o čosi menej presná. Silnou vlastnosťou sú široké možnosti konfigurácie, najmä podsvietenia.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti Razer

razer logo

Klávesnicu Razer Ornata Chroma nájdete v ponuke eshopu Alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013