Menu

Testovali sme lacný bezdrôtový gamepad od Speedlink

Ak patríte medzi tých, ktorí pri hraní hier v rukách radšej zvierajú gamepad ako myš a klávesnicu, a pritom plynule prechádzate medzi konzolou a PC, je Speedlink Torid vhodným riešením. Bezdrôtový, multiplatformový a so známym tvarom.

Radi sa hrávate na konzole a na gamepad ste si zvykli tak, že ho chcete už aj na počítači? Nemusíte si kupovať dva, celkom si vystačíte s gamepadom Torid, stačí prehodiť prijímač z portu konzoly do počítača a môžete si užiť obľúbené hry s nezmenenou ergonómiou ovládača. Speedlink aktuálne ponúka tri gamepady, Strike NX, XEOX Pro a Torid, ktorý je navyše dostupný v troch farbách. Čiernej, bielej a zelenej, ktorú sme mali možnosť otestovať.

speedlink torid gamepad 6

Už po vybalení zo škatule je na prvý pohľad jasné, že výrobca sa nepustil do žiadnych dizajnových úletov, Torid sa sakramentsky podobá na ovládač, ktorý používa Xbox 360. Rozloženie ovládacích prvkov a tlačidiel je preto veľmi známe navyše gamepad svojím tvarom dobre padne aj do väčších rúk.

speedlink torid gamepad 2

Okrem gamepadu sa v balení nachádza aj klasický „plachtový“ manuál, CD s ovládačmi a USB kábel, ktorý mohol byť o niečo dlhší ako jeden meter. Po vybalení výrobca odporúča gamepad na tri hodiny nabiť, vystačí si s obyčajným USB portom s prúdom aspoň 500 mA. Stav nabíjania reprezentuje kruh diód okolo hlavného tlačidla s nápisom Speedlink. Rovnaké diódy slúžia aj na indikáciu pripojeného kanála, podobne ako je tomu aj pri iných gamepadoch.

speedlink torid gamepad 5

Ak budete Torid používať s konzolou PS3 od Sony,  netreba nič riešiť, stačí pripojiť miniatúrny USB prijímač do USB portu konzoly a gamepad bude automaticky detekovaný a pripravený na použitie. Torid komunikuje prostredníctvom 2,4 GHz technológie a dosah komunikácie je bezproblémový. Výrobca uvádza hranicu 8 metrov, bežné skúsenosti hovoria, že v tomto pásme je čistý signál niekde do 6-7 metrov. Od telky však budete sedieť len v málo prípadoch ďalej.  Čo sa týka inštalácie pre PC,  treba najprv stiahnuť a nainštalovať ovládače, alebo použiť tie priložené na CD.

speedlink torid gamepad 1

Torid používa známy a dalo by sa povedať, že aj rokmi osvedčený dizajn. Dobre sa drží v rukách a rozloženie všetkých prvkov je známe a ergonomicky jasné. Dokonca aj štvorica základných tlačidiel je označená rovnako ako na ovládači od Microsoft. Po oboch okrajoch sú mohutné pogumované plochy, gamepad dobre padne do ruky a ak vám nevyhovuje tvar ovládača k PS3, môže byť Torid vďaka svojej kompatibilite dobrou alternatívou aj pre túto platformu.

speedlink torid gamepad 3 speedlink torid gamepad 8

Tlačidlá sú pri stláčaní trochu hlučné, ale zdá sa že vydržia aj intenzívnu záťaž. Predné spúšte majú dostatočne dlhé dráhy a analógové joysticky majú dobrý tvar i pogumovanie. Celkový dojem je veľmi slušný a pri pohľade na cenovku až prekvapujúci, možno spracovanie plastových dielov tela a ich lícovanie by mohlo byť presnejšie.

speedlink torid gamepad 4

Gamepad môže fungovať v DIRECTINPUT a v XINPUT režime, takže bude bez problémov spolupracovať so širokým spektrom PC hier, vo väčšine prípadov aj bez ďalšej konfigurácie tlačidiel. Prepínať medzi režimami sa dá podržaním hlavného tlačidla po dobu štyroch sekúnd. Odozva vibrácií je veľmi dobrá a pritom motorčeky nie sú príliš hlučné, intenzitu je možné upraviť v štandardnom paneli nastavení gamepadu priamo v systéme Windows. Vlastný upravený softvér Speedlink nedodáva a treba uznať, že to ani nie je nevyhnutné.

Počas nášho testovania Torid fungoval rovnako dobre na PC i PS3 platforme, vyskúšali sme ho v rôznych herných žánroch od športových simulácií po FPS. Na jedno nabitie vydržal zhruba desať hodín aj so zapnutými vibráciami, takže zvládne aj jednu poriadnu hernú „session“. A v prípade núdze nie je problém pichnúť gamepad do voľného USB portu počítača, alebo použiť hoc aj powerbanku.

speedlink torid gamepad 7

Speedlink Torid je cenovo výhodný a pritom spracovaním veľmi slušný gamepad, ktorý stavil na osvedčenú ergonómiu a nepúšťa sa do žiadnych extrémov. Za svoje peniaze teda dostanete presne to čo očakávate, bez nepríjemných prekvapení. Slušný dosah, dva režimy a kompatibilita aj s PS3 konzolami robí z Toridu univerzálny nástroj pre pravidelné hranie. Možno by sa nám páčil nejaká malá zásuvka pre odloženie malého prijímača priamo do tela gamepadu, podobne ako je to pri bezdrôtových myšiach. Úplným vrcholom by bolo, ak by Torid podporoval aj Xbox 360 a next-gen konzoly, možno v ďalšej generácii sa dočkáme. To však nič nemení na tom, že Speedlink Torid je jeden z cenovo najvýhodnejších gamepadov na našom trhu.

Speedlink Torid SL-6576
CENA: 25 €
+-
Dobrá cenaKrátky nabíjací kábel
Výdrž na jedno nabitieChýba úložisko
PC aj PS3pre prijímač
Ergonómia
Kvalita prevedenia82
Ergonómia a výbava88
Softvér a konfigurácia65
Podpora platforiem63
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 78/100
Cenovo výhodný gamepad s osvedčeným dizajnom a slušnou konštrukciou. Dobrá je výdrž na jedno nabitie i malý USB prijímač, ktorý však niet kam odložiť.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

speedlink logo

Graf ceny produktu Speed-Link SL-6576-GN Torid Gamepad Wireless for PC/PS3, green poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013