Menu

Testovali sme monitor HP Pavilion 22xi

S biznis modelmi monitorov je to ťažké. Sú stále na očiach, ich dizajn musí byť elegantný, musia poskytovať slušný obraz, ktorý netrápi zrak ani po hodinách práce, a mali by za rozumnú cenu priniesť čosi navyše. O svojom úspechu v kancelárii i mimo nej sa nás snažil presvedčiť nový Pavilion od HP.

Letmý pohľad na parametre nedáva priestor pre priveľké očakávania. Pomerne malá uhlopriečka, Full HD rozlíšenie, IPS panel so 7 ms GTG odozvou. Monitor akých je mnoho, takže Pavilion 22xi by chcel zapadnúť nielen do kancelárie, ale aj do domácej pracovne. Kompaktné rozmery, praktický dizajn a očakávaná slušná obrazová kvalita dáva dobré predpoklady, že by mohol zvládnuť oba scenáre rovnako dobre. Pri čítaní špecifikácií zaujme ešte jeden parameter – hmotnosť. Pavilion 22xi váži len tri kilogramy, a tak nastupujú mierne obavy z hľadiska plastového spracovania tela.  

Po vybalení produktu sme si overili naše predpoklady, celé telo je vyhotovené z ľahkého plastu, no monitor napriek tomu nepôsobí lacným dojmom. Masívna strieborná noha i samotný podstavec dávajú panelu potrebnú stabilitu, tenký čierny rám zasa pridáva na vzdušnosti celého dizajnu. Spracovanie je na veľmi dobrej úrovni a naživo vyzerá Pavilion 22xi lepšie ako na produktových fotografiách. Strieborná farba plastov pridáva dizajnu na zaujímavosti, no zároveň ho ponecháva v mantineloch elegantného nevtieravého dojmu.

V balení sa nachádza externý zdroj s napájacím káblom, DVI a VGA kábel. CD s manuálom a HP My Display softvérom je príjemným doplnkom, no do mechaniky ho reálne vloží len málokto. Podstavec je zložený z dvoch samostatných častí a poskladanie je priamočiare a je nemožné osadiť ho nesprávne.

Opticky masívnym strieborným prvkom kontrastuje tenký čierny rám, a práve tento kontrast robí monitor zaujímavým. Samotný panel je pomerne tenký, tak ako je to v prípade moderných monitorov zvykom sa napájací adaptér presunul mimo jeho puzdra. Daňou za toto riešenie je však absencia otvorov pre uchytenie na VESA držiak – inak ako na vlastnej nohe Pavilion 22xi stáť nebude. Ergonomické možnosti sú len základné, panel môže byť naklopený v rozsahu -5 až + 25°. Výškové nastavenie a funkcia otočenia na výšku chýba, a absencia VESA úchytov znemožňuje vyriešiť tento nedostatok stojanom tretej strany.

Monitor ponúka Full HD rozlíšenie na 21,5“ uhlopriečke, a hoci pôsobí aj vďaka tenkému rámu útlo, výhodou oproti väčším monitorom s rovnakým rozlíšením je vyššia hustota bodov. Obraz tak pôsobí konzistentne, treba sa však trochu pohrať s nastaveniami, o tom však o kúsok neskôr. Použitý je IPS panel, vďaka čomu sú pozorovacie uhly veľmi široké, a pri pohľade zo strán či zospodu sa farby nedeformujú a nestráca sa kontrast. V prostredí kancelárie je plusom matná povrchová úprava displeja, ktorá veľmi účinne eliminuje odrazy svetla od okien, či stropného osvetlenia.

Na zadnom paneli sa nachádza trojica vstupov, ktorá poskytuje široké možnosti pripojenia. Okrem štandardného analógového D-sub sa tu nachádza aj digitálny DVI a HDMI vstup. Pripojenie pre slúchadlá či externý vstup zvuku chýba, rovnako ako USB hub.

Ovládanie a pohyb v menu je dostatočne priamočiare a intuitívne, päť mechanických tlačidiel v spodnom okraji pravého rohu rámu sa dá ľahko nahmatať a ich funkcie sú vyobrazené ikonami priamo na ráme monitora. Výrobcu chválime, že sa nenechal strhnúť mániou dotykových tlačidiel, klasika je klasika. Menu má dostatočnú odozvu a jednoduchú štruktúru zoznamu a umožňuje nastaviť všetky potrebné parametre monitora.

Nevýhodou IPS panelov je oproti TN technológii vyššia doba odozvy, pri moderných IPS monitoroch sa však už rozdiely stierajú, výrobca uvádza 7 ms pri metóde merania GTG, čo je pre kancelárske využitie celkom dostatočné, a v domácnosti vhodné aj pre hranie hier. K dispozícii je viacero obrazových režimov, okrem štandardného filmového, herného, režimu pre editáciu fotografií a textov je tu aj HP Enhnace+.

Ten sa nám však zdal priveľmi agresívny pri spracovaní obrazu, ktorý bol viditeľne zrnitý. Nechýba ani profil pre uloženie používateľských nastavení, a tak sa nám podarilo nastaviť obraz k našej spokojnosti. Podanie farieb je konzistentné, prechody sú plynulé a IPS  technológiu je naozaj poznať. Na profesionálnu editáciu fotografií to nie je, monitor nemá tak široký farebný gamut, no takéto ambície ani nemá.

HP Pavilion 22xi sa dá použiť aj ako displej pre pripojenie Blu-ray prehrávača či hernej konzoly. Kvalita obrazu cez HDMI je veľmi dobrá, a prednastavený filmový režim odpovedá požiadavkám filmového fanúšika. Problém nebol ani po pripojení hernej konzoly od Sony, monitor zobrazoval obraz naplno pri 1080p i 720p.

LED podsvietenie je pomerne rovnomerné a viditeľne nepresvitá ani v oblasti okolo tenkého rámu. Jeho výhodou je i nízka spotreba; 40 W adaptér pre potreby napájania celkom postačuje, výrazne sa nezahrieva a pri bežnej prevádzke sme namerali odber monitora pod hranicou 20 W, a pri maximálnom podsvietení rovných 25 W, menej, než udáva samotný výrobca (28 W). V pohotovostnom režime to bolo len 0,4 W.

HP sa podarilo modelom 22xi preniknúť naraz do dvoch segmentov trhu, kancelárskeho i domáceho. K dispozícii sú aj modely s väčšou uhlopriečkou a identickým dizajnom, pričom ten najväčší ponúka 27“ pri Full HD rozlíšení. Pavilion 22xi bude spoľahlivým kúskom a v oboch prostrediach poskytne slušný obraz a široké pozorovacie uhly bez skreslení. Páčila sa nám i kvalita spracovania, a napriek prvému dojmu pôsobí plastové telo pevne a všetky výlisky presne lícujú. Monitor vyzerá výborne aj keď je vypnutý, tenký čierny rámik a matný povrch displeja pôsobia jednoliato a dávajú dizajnu nevtieravý nápad. Na svoje si prídu aj sviatoční hráči a fanúšikovia filmov, kancelárski pracovníci zasa ocenia nízku spotrebu, aj keď sa budú musieť uspokojiť len so základnou ergonómiou. Monitoru by prospel j vstavaný USB rozbočovač, ktorý by dal multimediálnemu potenciálu ešte čosi navrch.

Pavilion 22xi od HP je dobrou kúpou aj pokiaľ sa zaujímate o každé euro, ktoré doň investujete. Na našom trhu sa predáva tesne pod hranicou 140 EUR, a to je za 22“ IPS panel so slušným obrazom veľmi prijateľná cena, najmä ak zohľadníme aj nízke prevádzkové náklady. 22xi si tak od nás odnáša modrý redakčný tip a stáva sa ašpirantom na dobrú kúpu.

 

HP 22xi môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu HP 22xi poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013