Menu

Testovali sme najlepšiu mobilnú klávesnicu na trhu

Pri testovaní klávesníc často dávame na prvý dojem. Stačí položiť ruku, napísať zopár riadkov a dá sa pomerne rýchlo zistiť, či sa nám páči. A K810 od Logitech zanechala v prvých sekundách úsmev na tvári.

Tablety, mobily, notebook, počítač, do toho všetkého treba text vkladať pomocou klávesnice, či už tej na stole, alebo softvérovej na displeji. A ešte stále je pohodlnejšia klasická klávesnica s obyčajnými tlačidlami. Predstavme si kanceláriu s notebookom, smartfónom a tabletom, pričom na notebooku je treba napísať report, na telefóne odpísať SMS ku a na tablete napríklad urobiť len drobné úpravy textu. Logitech K810 sa v takejto scéne cíti ako ryba vo vode – zariadenia stačí porozkladať po stole, a prostredníctvom Bluetooth ich ovládať všetky jedinou klávesnicou.

Najväčšia devíza klávesnice je jej možnosť pripojenia k trom zariadeniam súčasne, pričom prepínať sa medzi nimi dá tlačidlami priamo na klávesnici. Všetko bez oneskorení a nastavovania pripájaných zariadení. Logitech K810 je ideálnou voľbou pre cestovateľov alebo preplnené kancelárske stoly aj svojimi rozmermi. Klávesnica sa vmestí k notebooku do brašne, alebo do väčšieho puzdra pre 11“ tablet a jej šírka je v porovnaní s klasickou desktopovou klávesnicou zhruba polovičná.

Dizajn, vyhotovenie a ergonómia

Logitech v tomto prípade vsadil na jednoduchý dizajn ostrovčekových kláves s nízkym profilom. Samotná klávesnica je veľmi nízka, telo je plastové, horný kryt hliníkový. Na pohľad tak pôsobí elegantne a štýlovo zároveň, neleskne sa lacným čiernym plastom, a hliníkový povrch dobre odoláva znečisteniu. Okraje kláves zapadajú presne do svojich otvorov, a kvalita spracovania je na vysokej úrovni.

Klávesnica poskytuje zhruba toľko priestoru pre ruky ako štandardná notebooková klávesnica, podobný je i zdvih kláves, a tak je prechod na ňu veľmi prirodzený. Nevýhodou rozloženia sú smerové šípky s polovičnou výškou, miesta však viac neostalo. V polovičnej výške je zhotovená aj rada funkčných tlačidiel, ktoré majú štandardne predefinované doplnkové a multimediálne funkcie. Na štandardný rad „F-iek“ sa premenia podobne ako pri notebookoch; stlačením Fn tlačidla v ľavom dolnom rohu. Potešilo nás tlačidlo Enter vo výške dvoch riadkov, cenou zaň je však kratší ľavý shift.

K810 je podsvietená, fonty kláves sú vyrezané laserom, takže nesvietia obrysy tlačidiel. Písanie v noci je tak pohodlnejšie, klávesnica neoslepuje aj vďaka automatickej regulácii intenzity podsvietenia. Klávesy majú navyše konkávne dotykové plochy, písanie je tak presnejšie a brušká prstov si ľahšie nájdu svoje miesto. Vďaka precíznej mechanike kláves je ich zdvih i vedenie presné, dorazy sú mäkké a klávesnica je tak i pri intenzívnom písaní tichá.

Napájanie a prevádzka

Mobilná klávesnica od Logitech je napájaná vlastným vstavaným akumulátorom, a vďaka skvele vyriešenej správe spotreby vydrží asi mesiac bežného používania. Aktívnym používaním sa nám ju podarilo vybiť za 12 dní, čo je stále vynikajúci výsledok. Veľa však zaváži intenzita podsvietenia, pri vypnutom podsvietení má vydržať klávesnica na jedno nabitia asi šesť mesiacov. O nízkom stave akumulátora informuje červená LED, klávesnicu stačí pripojiť k USB portu počítača bežným microUSB káblom. Takže ak sa aj K810 vybije na cestách, dobijete ju bez zháňania náhradných batérií či použitia adaptéra.

Pokročilá správa napájania je jedným z dvoch prvkov, ktoré K810-tku vyčleňujú z davu. Logitech totiž do klávesnice integroval senzor okolitého osvetlenia, ktorý automaticky prispôsobuje intenzitu jej podsvietenia (pomocou kláves F5 a F6 sa toto dá robiť aj manuálne), dôležitejší je však senzor priblíženia. Po odložení rúk od klávesnice sa podsvietenie po 30 sekundách stlmí a deaktivuje sa Bluetooth pripojenie. Výrazne sa tak znižuje spotreba a predlžuje výdrž na jedno nabitie. Netušíme ako Logitech dokázal to, že po priblížení rúk asi na 50 mm od tlačidiel sa klávesnica aktivuje a je okamžite pripravená na písanie, ale funguje to dokonale.

Druhou špecialitou je v úvode spomínané pripojenie k trom Bluetooth zariadeniam súčasne. Prepínanie funguje plynule, a výber je uskutočnený tlačidlami F1, F2 a F3. Prepínanie je plynulé, a netrvá viac ako dve sekundy. Nenápadné modré LED diódy signalizujú aktuálne zvolené zariadenie, ale aj aktiváciu Caps Lock. Bluetooth komunikácia fungovala spoľahlivo, dosah tejto technológie je asi 10 metrov, pri malej šírke pásma, ktoré klávesnici bohato stačí to môže byť aj o pár metrov viac. Tak či onak, pri bežnom použití bude K810 aj tak v blízkosti pripojeného notebooku, či tabletu. Klávesnica podporuje Windows, Android aj iOS.

Nie je lacná, no stojí za to

Logitech K810 je vynikajúcim kusom hardvéru. Kvalitné spracovanie spolu s vysokým komfortom písania doplňujú praktické funkcie a skvelé prevádzkové vlastnosti. Správa napájania dokáže predĺžiť životnosť akumulátora na nadštandardné hodnoty. K810-tke je ťažké niečo vytknúť, je to jedna z najlepších kompaktných BT klávesníc, ktoré na našom trhu nájdete. Iste, nie je lacná a peňaženku budete musieť ukecať na 99 eurovú investíciu. Ak však hľadáte kompaktné mobilné riešenie, je malá klávesnica od Logitech to najpohodlnejšie čím urobíte svojim rukám radosť.  

Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Za zapožičanie produktu na test ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Logitech Bluetooth Illuminated Keyboard K810 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013